Меню за Никулден

  • 54 721
  • 304
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 93

Здравейте Simple Smile
Нямаме именник в къщата и затова няма да е официално - риба(шаран пълнен или пържена каракуда) и някаква салата (картофена може би и някоя трушия). За сега това си мился да е, но има още малко време и ще видим Wink
Иначе сега се сетих - имам праз, дали ще стане хубаво шарана да е с лук, праз, орехи, гъби и стафиди(че имам малко изостанали)? Или ако е с праз да махна стафидите? Някой да го е правил така? И добе ли се получи или ще се получи?

# 61
  • Мнения: 5 001

Здравейте Simple Smile
Нямаме именник в къщата и затова няма да е официално - риба(шаран пълнен или пържена каракуда) и някаква салата (картофена може би и някоя трушия). За сега това си мился да е, но има още малко време и ще видим Wink
Иначе сега се сетих - имам праз, дали ще стане хубаво шарана да е с лук, праз, орехи, гъби и стафиди(че имам малко изостанали)? Или ако е с праз да махна стафидите? Някой да го е правил така? И добе ли се получи или ще се получи?
На мен ми звучи вкусно.....Праза ще разлигави плънката,но ако харесвате праз мисля,че няма да имате проблем с това....
Ти си реши !

# 62
  • Мнения: 1 236

Видях `Амур`.........но що за риба е нямам представа,дали   е вкусна?

Амура е голяма риба, на мен ми наподобява скумрия на вкус. Хубава е като се нареже на дебели "филии" и се пържи. Може предварително да се полее с малко соев сос. Мисля че е по-вкусна студена отколкото топла. На мен ми харесва в салати.


Иначе сега се сетих - имам праз, дали ще стане хубаво шарана да е с лук, праз, орехи, гъби и стафиди(че имам малко изостанали)? Или ако е с праз да махна стафидите?

Серьозно ли го питаш това? Щото ми звучи ужасна комбинация. Не бих комбинирала стафиди с праз и гъби  Naughty Няма да усетиш вкуса на гъбите, а и може да загорчи от комбинацията праз-стафиди  Sick
Само лук-орехи-стафиди по-става. Гъбите може да ги наредиш отстрани покрай рибата, ако толкова държиш да ги наготвиш. Праза също може да го нарежеш наедро и да го подредиш наоколо в тавата, но той е по-траен и спокойно ще издържи още няколко дни да го сготвиш на друга манджа  Peace

# 63
  • Мнения: 214
баница йованица за рибата върху сол-аз слагам в тавичка 2 листа алуминиево фолио,обилно поръсвам с морска сол горният лист фолио,поставям рибките,обикновено в коремчетата им слагам подправки,копър и лимонови резанчета,след това слагам пак морска сол върху рибите.Леко набирам горният слой фолио около рибите и готово,запичам на 150 градуса за 20-30 мин,става страхотна рибката,особено пъстървата. Peace

# 64
  • Мнения: 931
Да се включа и аз тук , след малко ще се върна да чета назад , но се надявам и на някоя хубава рецепта от вас, вчера ми дадоха един голям толстолоб и снощи с мъжа ми 2 часа го оправяхме после ще ви покажа и снимки на огромното рибище, та изкарахме си 5 кг филе , което тр да сготвим в неделя, и нз с какво да го сготвя е не всичкото наведнъж де , но ще изпрбвам , тази вечер ще изпържа малко но има толкова много че ще изпитам поне няколко варианта.

# 65
  • Мнения: 1 265
Здравейте, да се включа и аз. Много хубави идеи. ТУК ПРИ НАС в СКОРДАЛЯТА / чесън лук на гръцки ""скордо" / освен посочените продукти се слага и една - две филии накиснат в мляко или вода хляб. Както при кюфтетата. Става по-пръхкава и не стои като пюре с чесън. Хляба зависи от количеството скордаля. Да Ви е сладко. И на всички именници приятно прекарване.   bouquet При нас тук се празнува официално - нали сме морска държава, пък ииииии на гърците им дай само да има поводи за празници........ #Crazy   newsm78

# 66
  • Между Пирин, Рила и Родопите
  • Мнения: 374
Въпроса е как да се обогати салатата, така, че да не е само картофена - имате ли идеи? newsm78.
Напоследък правя пюре - мачкам картофките и добавям масло, сметана, стрити на ренде сирене, кашкавал и варено яйце. Мъжете много го харесват.

# 67
  • София
  • Мнения: 816
И аз имам именник и правя това предястие и вкусно мезе за водка
Сельодка под шубы
1к.сельодка,,Чапаев,,-намира се в Била,Метро/може и с друга но с тази съм пробвала аз и ми е препоръчана от моята приятелка от която имам тази рецепта,тя дълго опитва в България видовете консерви за тази рецепта,като се омъжи тук/
лук,морков,картоф,цвекло-няма точно определена бройка слагам от всичко по две,сваряват се отделно от цвеклото,че ще ги оцвети.Сварени ги обърквам в майонеза/посолявам на вкус/ без цвеклото и редя ред рибка,смес,цвекло като торта,отгоре завършва с майонеза.Цвеклото обагря в червенко и е супер на вкус и вид.
Да ви е сладко и пивко.

# 68
  • Мнения: 3 641
На гости сме,но ще правим сом, пъстърва и скумрия

# 69
  • Мнения: 12
Здравейте момичета, предлагам ви една рецепта с шаран, която правя няколко години подред. Уверявам ви , че става много вкусно.

Пълнен шаран по северняшки


Списък на необходимите продукти:

за шарана:
1 шаран (2 1/2 - 3 кг)
300 мл бяло вино
2 домата
1/2 лимон
7-8 с. л. олио
черен пипер и сол на вкус
сокът от 1/2 лимон

за плънката:
100-150 г печурки
100 г настърган кашкавал
100 г лук
80-100 г бекон
50-60 мл бяло вино
1 яйце
1 скилидка чесън
10 стръка магданоз
6-7 с. л. олио
1 щипка сол
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


1. Лукът и беконът се нарязват наситно, гъбите – на филийки. Олиото се загрява в тиган и лукът и гъбите се запържват за 15 секунди. Добавя се беконът и се посолява. Щом се зачервят леко, се налива виното. Бърка се, докато течността почти се редуцира.
2. След като плънката се оттегли от котлона, се добавят наситнената скилидка чесън, яйцето и настърганият кашкавал. Подправя се с черен пипер и нарязан наситно магданоз. Разбърква се и се оставя да се охлади.
3. Шаранът се осолява хубаво и се почиства от люспите. След това се измива добре. Разрязва се откъм главата през цялото тяло до гръбначната кост (разрязва се и главата) и се почиства от вътрешностите. Перките и гръбначната кост се изрязват и шаранът отново се измива.
4. Оформената кухина се поръсва с черен пипер и сол. Вътре се поставя плънката, шаранът се затваря и се поставя в намазнена тава.
5. Рибата се полива с лимонов сок, посолява се, покрива се с кръгчета лимон и се полива с олио. Отстрани се нареждат парчета домати. Пече се около 30 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.
   
Това е рецептата приятен апетит!



http://media.snimka.bg/4989/016233466.jpg[/img]

# 70
  • Мнения: 2 082
една идейка от миналата година .http://www.snimka.bg/?big%3bpid=4183913%3bold=1не зная на кого е рибата ,може би на vanyia

# 71
  • Мнения: 1 313
Момичета, невероятни идеи има за Никулден!  bouquet
Ето и моя принос по темата, дано ви допадне някоя идея за нелюбителите на шарана  Hug

Ястия с риба

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 15:16 от esy

# 72
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Би ли споделила рецептата за гарнитурата с червено цвекло? Звучи ми много вкусно..Wink

Няма нищо специално. Варени картофи, варено червено цвекло, лук, може грах, кисела ябълка, нарязана на малки парчета (може и круша). Овкусява се на вкус.
Може да се направи и чесново- сметаново- майонезен сос с мааалко захар, разтворена в него.

За печенето на риба върху сол също няма нищо сложно- наръсваш тавата с обикновена или морска сол, слагаш рибата отгоре, ръсваш няколко капки зехтин и печеш в загрята фурна. Хубаво е да не се соли рибата преди това- тя си поема колкото и е необходимо.
Благодаря ти, за дължително ще я опитам тези дни   bouquet

По темата- мисля да приготвя пастърва на скара или във фолио. Шаран така и не се научих да готвя и да ям -все ми мирише.

# 73
  • Мнения: 931
......
Ако искаш нещо по-интерено, може да направиш риба с хрупкаво орехово покритие - става за случаите, когато ще готвиш риба, която не може да се пълни, филе например. Нарязваш глава лук, омешваш го със счукани орехи и подправки на вкус (магданоз, чер пипер, зелен лук), добавяш малко галета, и с тази смес покриваш рибата като притискаш леко да полепне добре. И така печеш:

http://farm4.static.flickr.com/3457/3256084763_1e1d3fa70e_m.jpg

Може да гарнираш с картофена и със зелена салата.
....



Ето тази идея мн ми хареса и мисля да я изпробвам , благодаря за идеята на Кремче Ванилия

# 74
  • Мнения: 18
А шарана печен върху морска сол става ли вкусен?

Общи условия

Активация на акаунт