САМО за фенове на Стивън Кинг! - 3 част

• 47 912
  • 733
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Лола, привет и от мен   bouquet
Не се притеснявай, тук никой от нас не е прочел всичко на С. Кинг, с изключение на deadface, така че няма страшно  Heart Eyes Пак си приказваме и ни е хубаво  Hug Пък и то нали удоволствието от пристигатено е в пътуването ... ако сме изчели всичко, няма да ни е интересно имам в предвид  Laughing

# 391
Благодаря на daniabc и deadface за отговорите на въпросите от предния ми пост!
Deadface, прочетох "Бебето на Розмари" и "Синът на Розмари". Първа част бих казала, че ми изгледаше някак незавършена. Нямаше дори и стръв, за която да се хвана и да поразсъждавам. Добре, че веднага започна и продължението, иначе щях да съжалявам за пропиления ден в четене. Жанра е доста далеч от хорър, дойде ми малко "лайт" спрямо очакванията ми. Беше по-скоро приказка за Торбалан, но за големи. Не искам да кажа, че повествованията не си заслужават четенето, но от опредленията  хорър, психо-трилър, срвъхестествени елементи, бих отсяла единствено психо-трилър. Левин ми се стори някак подробен в описанията на нямащите значение детайли, на места имаше непрекъснато повтаряне на същите тези детайли - в желанието си да придаде правдоподобност на сцената, чак става досаден. От друга страна пък имаше недоразкрити моменти, които бяха представени по-начин, определящ ги като имащи значение за сюжета, което поставя четятеля в очакване да бъдат разкрити. Така например не ми стана ясно какво толкова бе написала в предсмъртното си писмо самоубилата се бивша наркоманка Тери, а във втора част така и не разбрах каква беше анаграмата на СТАР КАМИОН. Постройката на  произведенията не ми допадна особено. Изграждането на образите също не беше особено сполучливо. Например този на Розмари - главен герой, тази дама ми се стори някак без характер, непредсказуема. На места поведението й ми се струваше от неправдоподобно, чак до абсурдно, като изключвам склонноста й към извършване на инцест във втора част (тук обяснение може да даде философията на Фройд за сексуалната връзка между майка и син на подсъзнателно ниво). Това, което имам предвид е, че ми се стори стрнно в продължение на 6 години след раждането на Анди, тя да остане в съседство до сатанопоклонническите си съседи, на всичкото отгоре да им поверява сина си в извършването на черните меси, и то без никакъв ропот. Изказа в първа част ми се струваше като на ученик в трети клас с шестица по литераурапо - перфектна пунктоация и правопис, но някак недодялан, в "Синът на Розмари" беше определено на по-високо ниво. Предполагам значение има и превода, който бе дело на различни преводач(к)и. Това са ми критиките в резюме, иначе романът не е никак лош, наистина, увлекателен е и си трува двата дни четене. Сега ще си дръпна и филма да видим там нещата как са изложени.

Лола, добре дошла в литературния ни клюкарник!

# 392
Е, радвам се, че в общи линии сме на едно мнение за "Бебето на Розмари". Да разбирам ли, че втората част - "Синът на Розмари" - ти е била по-интересна? И смяташ ли, че е възможно да ми хареса повече от първата? Още се чудя дали да не си я взема.  Thinking

# 393
Определно смятам, че "Синът на Розмари" е по-добър. Има повече действие, повече емоция, при това многопластова, засегнати са и актуални теми, и докато четеш се чувстваш по-адекватен, а не някак... "архаичен", както при "бебето". Току що изгледах и филма, силно надявайки се да включва и двете части, но не би. Не открих чак толкова много разлики с книгата, като изключим посещението на Розмари в библиотеката, след като разбра, че онази безчувствена, егоистична, продажна медуза - съпругът й, е изхвърлил книгата за магьосниците (адски антипатичен образ, изби ме на агресия, докато го гледах), и някои дребни спестявки на досадни сцени - това определно бе в полза на филма. Надявах се поне финалът да е по-разкрасен, но и лентата ми изглежда като незавършена. Но все пак тя е на повече от 40 години и не можем да очакваме въображение и специални ефекти, на каквито сме свикнали със съвременното кино.
Да, препоръчвам ти "Синът на Розмари", той е логичното продължение на бебето и води до някаква форма на задоволителен финал, така че смятам, че ще ти хареса значително повече. Simple Smile

# 394
Благодаря, ще си я потърся.

# 395
  • София
Аз да се похваля че след много търсене и издирване днес най-накрая ми доставиха "Зовът на Ктхулу" на Лъвкрафт. Тази вечер си дочитам "Играта на Джералд" на Кинг и след това сигурно ще започна Ктхулу - с големи очаквания съм за този сборник с разкази. В началото на книгата има увод от самия Стивън Кинг. Все пак нали според различни мнения на познаватели на творчеството на  Кинг той в някои отношения се е учил от Лъвкрафт, макар и двамата да имат доста различни стилове на изразяване.

# 396
  • София
VSV, браво на теб, много си упорит!
После ще споделиш за "Зовът ..." нали?

А "Играта на Джералд" как ти се стори?    bouquet

# 397
  • София
"Играта на Джералд" ми хареса много, както и всичко което съм изчел досега на Кинг. Имаше много напрежение на моменти, особено когато онзи с куфарчето с костите се беше спотаил в сенките на спалнята й преди Джеси да се освободи от белезниците. Съвсем в стила на Кинг бях запленен от майсторското му описване на различните душевни и психически състояния на героинята. Една мисъл на Джеси от началото на книгата ми се наби в главата - "Жената е защитна система на .......". Тези които са чели книгата знаят липсващата дума.
Започнах да чета "Долорес", защото прочетох някъде из форума, че има нещо общо с "Играта на Джералд". "Зовът..." ще остане за след това. Днес ми доставиха "Пътят" на Кормак Маккарти. Много възторжени мнения на критиката прочетох за тази книга и ще видим как е...като й дойде реда. Зарекох се да не купувам повече книги докато не прочета тези които чакат на опашката.
Все пак "Играта на Джералд" ми беше 11-та прочетена книга на Кинг, а ми предстои още много от магията на Краля.

# 398
  • София
 Laughing Наистина тази "мисъл" е много култова! Може би е и много вярна  Joy
Благодаря, че я припомни, бях я забравила Laughing

Очаквам да споделиш по-нататък за "Пътят", като я прочетеш, разбира се!
  bouquet

# 399
Ха, сдобих се с още три романа на Айра Левин: "Момчетата от Бразилия" (някой от вас беше споменал нещо за него), "Степфордските съпруги" и "Предсмъртна целувка". Отзиви?
Ако не, аз ще дам такива като ги изчета. Захващам се още от сега!

# 400
  • София
Прочетох най-после "Малко след залеза" и нещо не съм очарована  Confused
Малко трудно ми вървеше, нито ми беше толкова интересна, нито толкова страшна.

# 401
И аз мисля, че старите сборници са по-силни от "Малко след залеза", но пък и него си четох с удоволствие, при това бързо.

# 402
Привет на всички,
аз прочетох и "Ловецът на хвърчила"  Heart Eyes
Специално за Вивиан - уникално пише този човек, и тази книга е невероятна.
И да говоря и да не говоря, трябва да се прочетат... Не мога да направя сравнения между Ловецът и Слънцата, въпреки, че образно казано "декора" е един и същ това са две различни истории всяка силна, завладяваща и истинска по собствен и различен начин. На мен и двете ми "легнаха на сърце" Grinning както се казва
Докато четях "Ловецът на хвърчила" до към първите 100 страници си мислех, че Слънцата много по-бързо и силно ми е възействала, но ...човек трябва да прочете една книга до края за да може да отсъди такова нещо.  И сега като ми е влезнала мухата да намеря филма на Е.Йончева "Добре дошли в Афганистан", помните ли го? Даваха го някъде пред 90-те, не си спомням точно коя година беше, май 94, но не съм сигурна...Е да, ама никъде го няма. Там е Афганистан от книгите. А сега ще гледам филма "Ловецът на хвърчила", след книжката.

Ех, сега какво да чета...кажете ми

Регистрирах се в книжен пазар, от там сега се опитвам да се сдобия с "Долорес" , продават я за 10 лв ...Не мога да разбера, обаче в този сайт, когато някоя книга е вече продадена това отбелязва ли се по някакъв начин, защото според мен май не?

Конти, честито за книжките. Аз съм гледалал само филма "Степфордски съпруги"

# 403
  • София
Алия, благодаря ти   bouquet Утре и на мен ми я доставят, така че скоро ще се чете  Heart Eyes нямам търпение! И аз вече слушам с две уши като говорят за Афганистан ... и ми е интересно всичко, свързано с тази страна. Дано да издадат още книги на този автор, наистина пише страхотно.

# 404
  • София
Регистрирах се в книжен пазар, от там сега се опитвам да се сдобия с "Долорес" , продават я за 10 лв ...Не мога да разбера, обаче в този сайт, когато някоя книга е вече продадена това отбелязва ли се по някакъв начин, защото според мен май не?

Това дали се отбелязва когато една книга е продадена си зависи единствено от човека пуснал книгата за продажба.
Преди време поръчах "Призрак" на Кинг, но продавачът ми писа в мейл, че е продадена, а досега все още си стои в наличните заглавия. Впоследствие все пак си купих книгата от http://bgbook.dir.bg/antic.php

И другия случай: Скоро си поръчах от книжен пазар "Лошо място" на Дийн Кунц и след като получих книгата продавачът я беше премахнал от списъка.

Общи условия

Активация на акаунт