За 'Джули и Джулия'!

  • 79 387
  • 376
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 798
Аелис,доколкото разбирам от нескопосания превод на Google, това са нейни рецепти в изпълнение на  други майстор готвачи.
Извинявам се за превода  Tired Намерих го и исках да го споделя с вас.

# 61
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 569
delicate , на мен този превод ми върши работа, благодаря ти, че го сподели с нас, днес следобед по- подробно ще разгледам сайта Hug.

# 62
  • Universe
  • Мнения: 1 559
Аелис   bouquet

Казан диби /турски десерт/ на Суха Мащерка http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254554.msg6063737#msg6063737

8 ч.ч прясно мляко
4 с.л препълнени оризово брашно
4с.л препълнени царевично нишесте
2ч.ч захар
1 пакет ванилия
8с.л пудра захар

В тава се слага пудрата захар и на слаб огън се разтопява, докато покафенее /Аз го правя във фурната. Целта е тук да се постигне "карамелизирана" захар, т.е след като се остави да предстои в хладилника и се разреже на порции , тези порциии се поднасят обърнати с карамелизираната част нагоре /
Млякото и захарта се слагат на огън докато захарта се разтопи, след това се добавя на струя, разбърканите в отделна купа оризово брашно , царев.нишесте + 2к.ч вода (за да се разтворят)
Оставя се да се сгъсти на слаб огън. /Става гъсто колкото обикновен крем с нишесте/
Добавя се ванилията и след 2-3 минути се снема от огъня. Разбива се около 5 мин с миксер, залива се тавичката и се оставя да престои в хладилник една нощ, разрязва се на порции и така се сервира

1-ви вариант - Аз първо правя крема и докато изстива 5-8 мин, карамелизирам захарта. Изсипвам сместа в съда с карамелизираната захар и направо в хладилника.  Peace
 WinkТова става и в купи за крем карамел, но  формата няма да е по устав   Joy
2-ри вариант - първо правя крема и докато изстива 5-8 мин, карамелизирам захарта. Изсипвам сместа в съда с карамелизираната захар  и пека в умерена фурна за около 20мин само отдолу и след като изстине  - в хладилника - става по твърда коричка.

Някъде четох, че се обръща след като се извади от фурната, съда се слага в студена вода, обръща се в  в друг съд и тогава в хладилника. На мен ми е по-лесно да обърна едно парче, сервирайки го, отколкото цяла тава Peace  
 
Реже се на порция и се поднасят обърнати с карамелизираната част нагоре. Нещо като крем брюле и крем карамел , ама е по-вкусно.

# 63
  • Мнения: 3 499

Облачно с кюфтета/ Cloudy, With a Chance of Meatballs - http://us.imdb.com/title/tt0844471/

Не намирам субтитри на филма...  newsm78

# 64
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 569
lenny_pld , благодаря ти за рецептата, нямам оризово брашно и царевично нишесте, като се събуди малката ще тичам до магазина Heart Eyes.

Аз имам проблем с превода в сайта - там едни неизвестни за мен мерни единици има, и продукти, които не съм й чувала - някакъв точно определен ликьор се споменава, който едва ли ще открия тук newsm78.Ако някой преведе и пробва нещо - нека пише, че по така дадените мерни единици ще взема да объркам нещо Wink.

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 13:49 от Аелис

# 65
# 66
  • Мнения: 37
Изгледах филма. Мога да кажа, че ми подейства доста вдъхновяващо. Рататуй ми е любим филм, но този също е страхотен. Жалко, че не се срещнаха накрая. А как съм се смяла на камарата лук  Joy
Ооо, ще прегледам книгата и ще си харесам нещо за започване. Нямам търпение  smile3508

# 67
  • Мнения: 132
Момичета днес е ден за баварски крем Bavarois a l’orange
Моят опит по превеждането на рецептата и изпълнението и е тук.  Утре ще имам по - подробни резултати относно вкус и картина.

# 68
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 569
Ах, Anuck , много вкусно звучи този крем Hug.Чакам да кажеш дали е вкусен и ще го пробвам, благодаря ти ,че си превела рецептата и че я сподели с нас  bouquet.

# 69
  • Мнения: 1 117
Ооооооооооооо, здравейте здравейте, как съм ви изтървала!!

Пина, съобщението ти някак се е промъкнало без да го видя , ама то и аз от комп на комп, чак днес го видях, благодаря за поканата!
На мен филмът ми хареса много, принципно харесвам Мерил Стрийп, велика е.
Пък и съпроводено с готвене, какво да ви кажа, музика за сетивата.  А още по-любопитно ми стана, като разбрах, че съпругът на Джулия е бил и фотограф, и има много негови снимки с нея, запазени.

Роца, твоето отношение е обяснимо, защото си доста по-близо от всички нас до френската кухня  Laughing и имаш възможност да следиш от близо всички новости. Все едно да сравняваме рецепти на Чолчева с рецепти на някой изящен сладкар от някоя фенси сладкарница  Joy В тази връзка си мислех да те питам - какво ядат във всекидневието си французите? Ясно е, че не отделят по три часа за готвене всеки ден, но така, общо взето?

Ако някой има нужда от помощ за превод на рецепти, казвайте!

А по повод италианската кухня, (ей, пина, подстрекателка!) може и там да измислим нещо, щото аз съм особено голям ценител  hahaha

Книги нямам, но форуми и портали един куп, рецептите им са абсолютно изпитани!

# 70
  • Мнения: 41
този файл с книгата наистина не се отваря ooooh!,има ли друга възможност? Thinking

# 71
  • Мнения: 132
този файл с книгата наистина не се отваря ooooh!,има ли друга възможност? Thinking

Пробвай с чичко гугъл. Mastering the art of french cooking + torrent. Има я в доста торент сайтове. Успех!

# 72
  • Universe
  • Мнения: 1 559
Книгата - Mastering the Art of French Cooking - Джулия Чайлд - http://torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=2300123  

DVD филм - Французская кулинария от Джулии Чайлд / Julia Child - The French Chef
http://torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=2300123 

Год выпуска: 1963
Страна: США
Жанр: Кулинарное шоу
Продолжительность: 2:58
Перевод: Отсутствует
Русские субтитры: нет

Другите DVD releases са:

Julia Child's Kitchen Wisdom (2000)
Julia and Jacques: Cooking at Home (2003)
Julia Child: America's Favorite Chef (2004)
The French Chef: Volume One (2005)
The French Chef: Volume Two (2005)
Julia Child! The French Chef (2006)

но ги няма качени в този тракер   bouquet

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 21:47 от lenny_pld

# 73
  • Мнения: 3 499
Мерси   bouquet Днес бяха качени в subs unacs, но избързваха. Дано тези да съвпадат.

# 74
  • Мнения: 1 236
този сос вкусно ми звучи  - нямам блендер, може ли да се направи по друг начин?


По принцип се прави по другия начин (без блендер)  Laughing На мен дори ми е по-лесно да не мия блендер, а да забъркам соса на печката. Много е вкусен, но е тежичък и се комбинира с леки неща - става за варено пилешко, за зеленчуци, особено броколи, за бяла риба на пара, и варени картофи може да полееш, че и салата от маруля.


С такова разбивам:

Продукти:

3 жълтъка
1 сл вода
1 сл прясно изстискан лимонов сок (може и повече)
180г масло, размекнато на стайна температура
сол на вкус
млян бял пипер на вкус (може и черен пипер)

В тенджерка се слагат жълтъците, водата и лимоновия сок и се разбиват добре до получаване на гъст, бледожълт сос.
Сега сложете тенджерката на слаб огън и продължете да разбивате бързичко, като не позволявате да загори дъното.
За да контролирате топлината, може да сваляте тенджерката за няколко секунди от котлона и после пак да я връщате. За улеснение може да сложите съд със студена вода до печката и при необходимост - ако тръгнат да се сготвят яйцата и да стават на бучки - може да поставите тенджерката там, така че дъното да е на студено за няколко секунди. (За още по-голямо улеснение, и за да предотвратите бързото сготвяне на жълтъците, може направо да използвате водна баня - на котлона се слага съд с малко вода, а тенджерката се поставя отгоре върху съда с вода, т.е. няма директен контакт с котлона).
Ако се прави по точния начин, жълтъците ще станат на пяна и ще увеличат обема си, и сместа ще се сгъсти.
Когато сосът стане толкова гъст, че като минете с телта за разбиване да се образува бразда през която да виждате дъното - тогава и сосът ще е плътен и гладък - свалете тенджерката от огъня.
Сега добавете маслото, лъжица по лъжица, като разбивате непрекъснато за да се смеси добре всяка "порция" масло. Разбивайте докато маслото се абсорбира напълно в соса, а и докато сосът добие желаната гъстота.
Накрая посолете на вкус, и добавете пипера. Пак на вкус може да добавяте още лимонов сок, ако считате че е необходимо, но го правете капка по капка.
Сервира се хладък (не горещ, а да може да си държите пръста вътре без да ви пари).


там едни неизвестни за мен мерни единици има, и продукти, които не съм й чувала - някакъв точно определен ликьор се споменава,

пусни ги тук да ги видим тези неизвестни и трудно намиращи се неща - ще им изнамерим еквивалент!  Wink  За мерките - вероятно срещаш "oz", което е "унция"=30г, просто умножаваш по три и добавяш една нула към полученото число, получава се в грамове (примерно 8oz=240г)

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 23:20 от Кремче Ванилия

Общи условия

Активация на акаунт