стипендия за майки студентки редовно обу4ение???

• 111 260
  • 696
  •   1
Отговори
# 570
Хм..ми аз потърсих "закон" и намерих само някво постановление на МС...http://students.uni-sofia.bg/wp/wp-content/uploads/2012/03/pms90.pdf
там пише, че майките с деца до 6 години имат право на стипендии и не пише да има някакви ограничения, нито пък пише, че учебното заведение има право да налага такова. Освен това, когато става дума за доход, то той не може да е просто така  - майката взима едиколко си, значи е богата - взима се средномесечен доход на член от семейството, т.е. ти мое и 1000 да взимаш и да имаш 5 деца, може и 399 да взимаш и да имаш само 1. Абсурд е това, което са ти казали, търси си правата до край!

# 571
Да, и аз това постановление четох, както и юриста им. Само че там пише, че при кандидатстване за стипендия се взема пред вид успех и доход, а друг член освобождава майките от успеха, но не и от дохода. На това основание ми го искат. Днес се обадих и до министерството, от там ми казаха да подам официално въпроса си, тъй като каквото и да ми кажат по телефона ще е само мнение. Но потвърдиха, че повечето университети не искат доход. Аз ще стигна до край. Мисля да пиша и до комисията за защита от дискриминация. Ако имате други идеи, моля споделете. Не е редно едни да дават, а други не.

# 572
  • София
Това, което аз знам, че има 3 вида стипендии:
- социална (там се гледа дохода);
- за майки (с дете до 6г);
- за успех (над 5.50), поне за СУ.
Отделно ми казаха, че можем и за евро стипендия да кандидатстваме 2-рия семестър, тези дни ще ровя из нета.

Ако някой е наясно за СУ магистри, моля да пише. Също, колко е стипендията за майки и за успех, като суми? Живот и здраве ще мога да се класирам и за двете, та да подам за по-високата.

# 573
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Аня, евро стипендията мина този месец, но в края на втория семестър ще има пак или лятото, не помня точно кога беше.
Относно стипендията за майки с деца до 6г - на мен не са ми искали доход, а само да попълня една молба и  да подам уверение, това беше всичко. Не съм в СУ.

# 574
  • София
Аня, евро стипендията мина този месец, но в края на втория семестър ще има пак или лятото, не помня точно кога беше.
Точно вчера доц. ни напомни началото на февруари, че можем да подаваме. Къде и какви документи се подават и каква е стипендията?

Досега се рових из нета, вероятно говориш за зимен семестър. Аз съм първи курс магистър и мога да кандидатствам за летния.

Последна редакция: сб, 24 яну 2015, 12:43 от Аня♥♥♥

# 575
  • София
За ТУ-София има ограничение в дохода за получаване на стипендия от майка на дете до 6 год. В заповедта на ректора за стипендиите през зимния семестър е упоменато брутния доход на член от семейството да не надвишава 1740лв/мес. Явно тези ограничения са приети на ниво университет.

# 576
Ехаааа, това ограничение е добро Simple Smile. В Габрово е 400 лв. Подготвила съм впрос до министерството на образованието. Тези дни ще го входирам. Мисля да пиша и до комисията за защита от дискриминация. Никъде в законодателството не пише, че университетите имат право да си решават. Или има за всички, или няма. Да излязат с единно становище. Ако някой има други идеи, моля да сподели.

# 577
Здравейте момичета, уча в Софийският университет- задочно магистър, имам ли право на еднократна помощ или е само за редовно обучение. И изобщо майките задочно обучение имат ли някакви привилегии?

# 578
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Здравейте момичета, уча в Софийският университет- задочно магистър, имам ли право на еднократна помощ или е само за редовно обучение. И изобщо майките задочно обучение имат ли някакви привилегии?

Не, майките задочници нямат права по-различни от останалите.

# 579

Ако някой е наясно за СУ магистри, моля да пише. Също, колко е стипендията за майки и за успех, като суми? Живот и здраве ще мога да се класирам и за двете, та да подам за по-високата.

Стипендията за майки с дете до 6г, първо е целогодишна(взимаш и през лятото), второ е максималната възможна, определена от Студентския съвет, за ПУ е 100лв, за СУ миналата година е била 120, тая не знам как е, сигурно пак толкова. Толкова е и максималната по успех за отличен, като намалява пропорционално на успеха, но тя се взима май само през учебно време, за всеки семестър по отделно и при всички случай, по изгодна е тази по майчинство + разбира се, ако имаш добри оценки да вземеш и европейската. Освен това, стипендията за майки може да я взимаш дори ако прекъснеш за една година и дори ако не се дипломираш на първата сесия, до края на втората. На мен в ПУ никой не ми е искал никакъв доход да пиша и това ми се струва безумно с тия доходи, тъй като това не е социална стипендия - пише си ЗА МАЙКИ, не пише ЗА БЕДНИ МАЙКИ - за бедните студенти си е друг филм - те пък си имат класация по бедност, която има определя размера и не може майките да участват в тази класация, си мисля аз...

# 580
Машина, точно това мисля и аз. Абсурдно е да искат доход. Точно за това подадох писмо до министерството и чакам отговор.

# 581
  • София
машина, благодаря за отговора! и аз като четох из сайта на СУ така разбрах, че за майки се дава целогодишно и е по-изгодно. Мисля в СУ да кандидатствам за стипендия като майка, а за европейската по успех (само дето не ми е много ясно как става там кандидатстването, бакалавърската я карах като задочен студент, че работех и пътувах и стипендия не съм взимала от ученичка Simple Smile).

# 582
Мамита,я изкажете мнение- майки-студенти,които са завършили семестриално,но не са се дипломирали,защото им остава един или два държавни изпита,имат ли право на някаква помощ от университета?? newsm78

# 583
Мамита,я изкажете мнение- майки-студенти,които са завършили семестриално,но не са се дипломирали,защото им остава един или два държавни изпита,имат ли право на някаква помощ от университета?? newsm78
Имаш право на стипендия до края на 2рата сесия на държавните, ако не ги вземеш на първата сесия -после вече - не..

# 584
Не е вярно това, вчера подавах документи и изрично искаха да пише първа дата на дипломиране. До тогава се взима стипендия. И стипендията е за майки държавна поръчка, което е малко тъпо...

Общи условия

Активация на акаунт