Престижни и не- професии?

• 13 866
  • 113
  •   1
Отговори
# 90
  • в провинцията
Престижът е за снобите. Имам "престижно" в очите на хората образование (магистърска степен в СУ + 2 специализации), за което ми плащаха минималната работна заплата и с нея трябваше да поддържам лъскав външен вид, щото работата го изисква.  Един ден ми дойде до гуша и постъпих в БА като най-обикновен войник. За ужас на всички роднини и приятели. Да, ама сега имам достатъчно пари да купувам качествена храна, модерни дрехи, техника, да ходя на екскурзии и т.н. В момента усещам живота си по-качествен отпреди. На това му викам аз престиж.

# 91
А според мен професия войник е престижна не само заради парите, но и по принцип.  Peace

# 92
Професията "домакиня" изобщо не би ми носила удовлетворение и чувство на себеуважение. За престиж да не говорим! То пък голям келепир по цял ден да се въртиш около печката и да развяваш черпака и парцала. Ще ме прощават домакините, но за мен това са жени, които друго не умеят да вършат  Grinning

И аз щях да го кажа, ама по-нежно. Щото последния път като го казах в прав текст, така възмутих домашните ангели, че ме баннаха!

# 93
Професията "домакиня" изобщо не би ми носила удовлетворение и чувство на себеуважение. За престиж да не говорим! То пък голям келепир по цял ден да се въртиш около печката и да развяваш черпака и парцала. Ще ме прощават домакините, но за мен това са жени, които друго не умеят да вършат  Grinning

И аз щях да го кажа, ама по-нежно. Щото последния път като го казах в прав текст, така възмутих домашните ангели, че ме баннаха!

То по тази логика излиза,че работещите и едно кИфте не могат да направят.Да не говорим пък за чистене ,пране и прочее.Е,някои си имат домашни прислужници,но не всички работещи имат такива възможности.
 Flutter

# 94
minimouse не съм съгласна, аз също вече 2 бременности, съпътствани с проблеми, и 2 раждания имам при една и съща лекарка, от която съм много доволна, и съответно на която плащам, но никога не съм си позволявала да я безпокоя след 18 часа, а съм била на прага на живота, дето се казва. Естествено, че има лично спокойствие жената, като имам проблем отивам в клиника, какво може тя да ми каже по телефона. А при теб ми е интересно какво толкова неотложно се случи в 20 вечерта чак, та не може да изчака до другия ден?
Аз напр. имах кръвоизлив в 3 месец, обадих се на Бърза Помощ.

Ами аз ако исках да споделя какво е било неотложното нещо, щях да го споделя още в предния си пост. За мен най-нормалното нещо е, когато един лекар ти знае състоянието и проблемите, когато е най-наясно с това какво ти е, той да е човекът, от когото да поискаш съвет поне къде да отидеш в дадения момент. Все пак не говорим за среднощно събуждане. Но както и да е, аз всъщност никого не съдя, даже напотив- искам да подчертая, че всеки има право да избира как да работи, ако си прочела добре последните ми два поста Вергилия. Всеки има право да постави професията пред личния си живот, или обратно, или пък да ги балансира ако може. Но в конкретния пример за лекарската професия, няма какво да си кривим душата- най-добри са тези, които изцяло са се отдали на това, с което са се захванали.

# 95
Аз работя в банка и това се класифицира като престижна професия.Мъжът ми работи като строителен работник.Това според колегите ми е непрестижно, за срамно незнам.Определено обаче говорят с пренебрежение за строителите.Факт е обаче,че мъжът ми взема в пъти повече от мен,издържа семейството ни и аз и детето ни сме добре осигурени.Никога не сме имали финансови проблеми и нищо не ни е липсвало благодарение на него и на непрестижната му професия.Не ми пука кое е престижна професия и кое не щом на детето ми нищо не му липсва и е презадоволено.

# 96
Хахах, престиж...
Една от най-непрестижните работи в кариерата ми ми носеше четворно повече пари в чужбина, отколкото в момента може би престижната ми работа в България. Отношението на работодателите е почти едно и също, обаче, което, ако си говорим само за престиж, доста ми горчи.
Престиж не е българска дума, ама хич. Дайте някой турцизъм, моля. С тях сме по-добре.

# 97

То по тази логика излиза,че работещите и едно кИфте не могат да направят.Да не говорим пък за чистене ,пране и прочее.Е,някои си имат домашни прислужници,но не всички работещи имат такива възможности.
 Flutter

И коя е тази (или чия) тази премъдра логика?

Щото аз работя, и кифтета правя, и дома си поддържам, че и време за сезонни украси ми остава.

Какво общо има работенето с поддържането на домакинството?

# 98
имам една познат, работеща в столична пицария от мноооого години...и миналата седмица се заговрихме по повод на завърашването на висшето и образование тази година(туризъм)... и в крайна сметка стигнахме до извода, че е много по-добре да си работи като сервитьорка със заплата над 2000лв. с работно време 2/2 и когато реши че и се почива да поиска смяна от колежка отколкото да работи в туристическо бюро за 800лв със все бонусите и закована на бюро по 8-10часа на ден...
и аз съм работила по заведения и знам, че това е най-лесния начин да изкараш много пари за кратко време...стига да знаеш как, разбира се  Wink

# 99
  • София
И коя е тази (или чия) тази премъдра логика?
Щото аз работя, и кифтета правя, и дома си поддържам, че и време за сезонни украси ми остава.
Какво общо има работенето с поддържането на домакинството?
silviti, явно с теб сме от една порода  Grinning
Няма професия "домакиня"! Това само домакините могат да го кажат, за да оправдаят висенето си вкъщи. Защото, ако това е професия, че и престижна мани другото (както се изказа една съфорумка), то това би означавало, че 90% от жените в България упражняват две професии. И аз след работа се паркирам пред печката. И аз въртя парцала. Но това са дейности, които при достатъчно добра мобилизация, могат да се извършат бързо и качествено.
А пристижните домакини, недай си боже един ден мъжете им да им покажат червен картон, ей тогава да ги видя как ще се оправят в живота  Wink (това последното разбира се може да сполети всеки, независимо от престижността на професията, но когато имаш такава, по-лесно ще си стъпиш на краката).

lorini, моята заплата е средна хубост, в друга фирма мога да получавам и двойно. Но понякога не само заплатата е определяща. Там, където работя, както вече писах, имам комфорт и спокойствие. Вземам сама решения в работата си (защото в момента сама се занимавам с издателството, което е част от голяма фирма). И смятам, че компромисът ми относно заплатата е оправдан.

# 100
Като гледам всеки си разсъждава от своята си камбанария и си пише каквото му се иска да е вярно  Laughing  Естествено, всеки може да казва на черното бяло, но престижните професии са утвърдени като такива от хората по целия свят.
Осве това напомням, че "работя в банка" не е  професия. Професии са лекар, химик, лаборант, архитект и т.н. Престижът е свързан и с достъпа до тази професия-  не всеки може да учи медицина или архитектура, да не говорим колко трудно е да се завърши. Или пък на какъв режим са подложени одиторите- изпити, точки, статии- товае непрекъснато темпо на работа и всички тези изисквания към професията неминуемо слагат една ситна цедка. Преминалите презнея естествено печелят престиж.
ПП. и не знам защо смятате, че само в България работещите по строежите изкарват много, или пък някои сервитьори- навсякъде е така. Този тип физически изтощаващтруд е високоплатен, защото не можеда се практикува дълго време.

Последна редакция: сб, 05 дек 2009, 09:30 от Рокси

# 101
Като гледам всеки си разсъждава от своята си камбанария и си пише каквото му се иска да е вярно  Laughing 

Същото си мисля и аз, четейки последните страници.
Начинът, по който се развива живота/кариерата на някого, зависи и от това докъде стигат мечтите му. Например момичето, завършило туризъм, което предпочита да си остане в пицарията, си мисля, че ако от началото на следването си беше започнало работа в хотел - на рецепция, за 400 лв., можеше вече да е минало през резервации - за 500 лв., маркетинг - за 800, и вече да е управител - примерно за 2 500, вместо сервитьорка за 2 000  Simple Smile ако обаче е доволна от избора си, значи всичко е ок  Peace

"Домакините" пък мисля също понякога са несправедливо набедени, че могат единствено да готвят и чистят. В смисъл, не всяка официално неработеща жена задължително затъпява вкъщи и се моли да не я изостави мъжа и  Mr. Green има и такива, които работят на по-свободен график, и печелят доста добре, и съвсем заслужено запълват времето си със спа процедури и фитнес, без те плюс готвенето да са смисъла на живота им.

С една дума, не бих съдила никого, без да зная в детайли как точно върви живота му, и какви са мотивите за конкретните му действия.

# 102
За пари и в кенефите ще бъркам - нека съседа ми да е доцент с 300лв заплатаи да живее от "престижа" си, пък аз да се чудя кво да ги правя тия 5 бона - 2ри апартаент ли да вземам или на почивка да ходя newsm78

# 103
Edelia, честито бебенце  Hug Да ти е жив и здрав малкия сладур  Heart Eyes

Аз под домакиня разбирам наистина домакиня, която се грижи за дома и децата. Жена, която има собствен бизнес или е на друга свободна професия, никога не би се определила като домакиня  Peace

# 104
Много ти благодаря Tess!!  Вече сме съвсем пълна лудница  Wink

Общи условия

Активация на акаунт