Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 179 677
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 420
  • Бургас
Ивон, като родиш трябва наново да подадеш декларация, тъй като доходът ви ще се дели на повече хора тогава. Също така и това ще се случи в месеците напред - следователно и нови служебни бележки за дохода за година назад. Просто всичко отново.

# 421
Ивон, като родиш трябва наново да подадеш декларация, тъй като доходът ви ще се дели на повече хора тогава. Също така и това ще се случи в месеците напред - следователно и нови служебни бележки за дохода за година назад. Просто всичко отново.
Не е всичко наново .. и не се подават наново бележки за доходите, а само с акт за раждане, че имаш нов член.. Така ще взимаш за двете деца детски до изтичане на срока .. после подаваш наново и за двете.

# 422

Не е вярно.
Както вече казахме, подава се декларация за промяна в обстоятелствата около отпускане на (досегашната) помощ.
И акт за раждане на детето (бебето).

# 423
по_бтв новините са съобщили 12.04.  нови промени за детските като се изисква бележка за имунизаците в противен случай спират детските влезнало ли е в сила?

# 424
по_бтв новините са съобщили 12.04.  нови промени за детските като се изисква бележка за имунизаците в противен случай спират детските влезнало ли е в сила?

Да, има промени в Правилника за прилагане Закона за семейните помощи. Ще се изисква мед. бележка, че са извършени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето (децата). Бележката се взема от личния лекар, а ако няма такъв - от РИОКОЗ. Тези промени са публикувани в  ДВ №27/09.04.2010 г. и се отнасят само и единствено  при приемане на молби  за детски добавки по чл.7/1,2 и 8/ и на неосигурени майки с деца до 1 година по чл.8. На семействата подали молбите за семейните помощи преди 09.04.10 година няма да се изискват допълнително да представят такива служ. бележки. При децата с решение от ТЕЛК- ако не са поставени всички имунизации и са отложени по медицински индикации/причини, личния лекар трябва да го отрази в бележката. Така че, ако предстои да подавате молби за детските, вземете си и този документ от л. лекар, за да не ви връщат.

# 425
А тези, които вече получаваме, кога ще трябва да представяме тези бележки?  newsm78

# 426
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
При новото подаване на документите - поне това разбрах от предходния пост. Но аз няма да сесе изненадам ако поискат такава бележка и за вече подадените молби преди да е изтекъл едногодишния срок. 

# 427
При новото подаване на документите - поне това разбрах от предходния пост. Но аз няма да сесе изненадам ако поискат такава бележка и за вече подадените молби преди да е изтекъл едногодишния срок. 

То при някои от нас е два пъти годишно.  Confused
Януари и Септември.

# 428
То при някои от нас е два пъти годишно.  Confused
Януари и Септември.

Кое два пъти годишно- молба за детски или служ. бележка от училище? Иначе молбите се подават веднъж на 12 месеца. Бележките от училище се представят два пъти през този 12 мес. период- веднъж при подаването на молбата и веднъж през септември- октомври. Единствено се прилага само по една сл. бележка от училище ако молбата трябва да се подаде през периода15.09 до 30.09 или от 01.10 до 31.10., тъй като съвпада с новата учебна година.

# 429
Да, Платина, знам, вече ми е втръснало да се занимавам с тях.  Tired
Последният път, когато ходих, се опитаха да ме върнат и да ми пробутат номера, че трябвало да подам всичко на ново.
Да, ама не.
Казвам - "Знам си правата".
И тя ме пита "К'во па толкова знаете?"
Казвам - "Че трябва да подавам декларация само ако има настъпила промяна в обстоятелствата, а при мен такава няма".
И онази госпожа  Shocked.
Обаче не пада по гръб - трябвало все пак да подам декларация, че доходите ми са същите като през предходните 12 месеца.
Ами, казвам - "Ок, ще я надраскам ей сега".
Ама не, щяло да ми е по- удобно вкъщи.
"Не, не, благодаря, няма да се разкарвам по 100 пъти за нещо, което мога да свърша и наведнъж"- казах аз.
И така се справих от раз.
Но ако не знаех, щяха да си ме върнат като стой, та гледай.
 Crossing Arms

# 430
А тези, които вече получаваме, кога ще трябва да представяме тези бележки?  newsm78

При следващото подаване на молбата, към която ще се прилагат и доходите. През септември-октомври само бележки от училище, за да се потвърди, че детето/децата посещават училище през новата учебна година.

Пускам цитат от промените от 09.04.10 точно за тези бележки.
ППЗСПД
Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
(3) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
...........12. (нова - ДВ, бр. 27 от 2010 г., в сила от 09.04.2010 г.) служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар - от регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

И за срока за подаване на молбите независимо, че е от 2006.
Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Молба-декларация за месечни помощи по чл. 17 се подава на всеки 12 месеца.

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 18:43 от Platina 33

# 431
А тези, които вече получаваме, кога ще трябва да представяме тези бележки?  newsm78

При следващото подаване на молбата, към която ще се прилагат и доходите. През септември-октомври само бележки от училище, за да се потвърди, че детето/децата посещават училище през новата учебна година.
Добре де, детето за да посещава градина или училище, нали изискват и там медицинска бележка за прегледи и ваксини??
Като е дадена там, защо пак да трябва да се носи и за детски?
Да носят само тези, които не посещават градина или училище..  Crossing Arms

# 432
Добре де, детето за да посещава градина или училище, нали изискват и там медицинска бележка за прегледи и ваксини??

Те ако не посещават училище, изобщо няма да получават детски, така че няма какво да подават.

# 433

Добре, ама детето постъпва в градина/ясла от м.май-примерно-, тогава е представена бележка в градината за поставените имунизации. Майката обаче трябва да подава молбата за детските през м.декември същата година, т.е. 7 месеца по-късно, но през този същия 7- месечен период на детето трябва да се постави ваксина и тази бележка представена през май няма да бъде актуална. Така че е необходимо и в соц. подпомагане да се представят такива мед. бележки само при първоначанално подаване на молбата.

# 434
Да носят само тези, които не посещават градина или училище..  Crossing Arms

Добре, ама детето постъпва в градина/ясла от м.май-примерно-, тогава е представена бележка в градината за поставените имунизации. Майката обаче трябва да подава молбата за детските през м.декември същата година, т.е. 7 месеца по-късно, но през този същия 7- месечен период на детето трябва да се постави ваксина и тази бележка представена през май няма да бъде актуална. Така че е необходимо и в соц. подпомагане да се представят такива мед. бележки само при първоначанално подаване на молбата.
Ваксини след 1г. 4м. има чак на 6г. Simple Smile И после има още 2-3 ваксини до 18г. ..
А пък за тия профилактични прегледи  ooooh! Страшна работа ако пропуснеш да си измериш детето на тегло и ръст Crazy

Супер ала-бала е тази нова измишльотина..

Общи условия

Активация на акаунт