Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 680
  • 700
  •   1
Отговори
# 150
  • Stuck in a moment
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8148
Източникът ми е горе.
He believed in the promise of GM foods, was commissioned to study them, and conducted the first ever independent one on them anywhere. Like other researchers since, he was shocked by his findings. Rats fed GM potatoes had smaller livers, hearts, testicles and brains, damaged immune systems, and showed structural changes in their white blood cells making them more vulnerable to infection and disease compared to other rats fed non-GMO potatoes. It got worse. Thymus and spleen damage showed up; enlarged tissues, including the pancreas and intestines; and there were cases of liver atrophy as well as significant proliferation of stomach and intestine cells that could be a sign of greater future risk of cancer. Equally alarming, results showed up after 10 days of testing, and they persisted after 110 days that's the human equivalent of 10 years.
Превод на удебелената част(ако Ви интересува, имам диплома за приложна лингвистика):
Плъхове хранени с генетично модифицирани картофи са имали по-малки черни дробове, сърца, тестиси и мозъци, увредена имунна система и проявили структурни промени на белите кръвни телца, които ги правели по-податливи инфекции и болести, в сравнение с плъховете хранени с неизменени генетично картофи. Станало по-лошо. Изявили се увреждания на тимуса (вид жлеза) и далака:углемени тъкани, включително на панкреаса и червата; имало е случаи на чернодробна атрофия както и значително увеличение на клетки в храносмилателния тракт, които са знак за по-голям риск от рак в бъдеще.

Моля да ме извините за прима виста - превода, но нямам повече свободно време.
Но, моля, ето превод с източник, не от горичка и не от бг мама.

# 151
  • Stuck in a moment
Съжалявам. Не съм учен. Не съм завършила химия и биология.
За мен фактите говорят.Не ми трябва диплома, за да разбера ,че пушека от някоя фабрика е вреден за детето ми. Знам го от някъде и добре, че е имало информация.
Същото е и за ГМО. Разбрах, че са вредни.  Забранени са в доста европейски държави. За мен това е факт и явно има защо - защото носят опасности за здравето и околната среда. Който иска достоверна информация, а не филмчета, да види къде са забранени поне.
Ето това знам аз. Който му пука какво става ще провери. Не помня, мисля ,че в Аржентина дори е станала екологична катастрофа.
Както писах  - не е само царевицата, а много други продукти.

България, въпреки нарасналия внос, все още се слави с хубави зеленчуци и плодове. Нека това е така и занапред.
Иначе ще си броим стотинките един ден пред био-щандовете.

Линк към филма :
http://www.torrentreactor.net/torrents/1752615/World-According-t … to-DVDRip-English

Много забавно...и като е вреден пушека, ти престанала ли си да ползваш продуктите на съответното предприятие? А да ти идва на ума, че забраната е форма на съответните правителства да защитят собственото си производство. Че в случая става дума не за това какви и по какъв начин са произведени продуктите, а КОЙ ги произвежда? Че под формата на псевдонаучни публикации се води една бизнес война и тя не се отнася до здравето и бъдещето на хората, а до размера на печалбата...

Изказването ми е с цел да дам пример. Мисля, че това е пределно ясно.
Ок, вие си пишете "ЗА" ГМО, аз повече време засега нямам.

# 152
Tefterche,авторът на статията ,от която черпиш тази изумителна увереност е просто един блогър,ето какво казва самия той за себе си:
I am a 72 year old, retired, progressive small businessman concerned about all the major national and world issues, committed to speak out and write about them.
Ако това ти е супердостоверния източник....
Освен по въпроса за ГМО, той е водещ световен експерт по националната сигурност на САЩ,невероятно компетентен е по въпросите на тероризма и Израелско-Палестинските отношения. ooooh!
Леле...!!!

# 153
Аз лично няма да я подкрепя в този и вид. Разумна, научоиздържана петиция, написана от хора, които са наясно със ставащото, които не преувеличават и не представят данни както им изнася, би имала повече успех.

Твоя воля! Ти  подкрепи другата, "разумната и научноиздържаната", когато/ ако се появи такава.  Wink

Че е драстична намесата в природата от страна на съвременния човек съм напълно съгласна, но проумейте, че има много повече вредни аспекти на нашето съществуване от ГМО .
Ако питате мен, не е необходимо изобщо да се намесваме в работата на природата и вярвайте ми, с най-голямо удоволствие бих останала без работа.Но реалните случаи, в които аз и колегите ми помагаме всеки ден на реални хора са много по-силни като аргументи.Виждала ли сте някога дете с генетичен синдром?Аз много...Ако сте за спиране на вмешателството,това означава ли ,че сте против процедурите in vitro?Недейте с лека ръка зачертава решения, за проблеми, които никога не сте срещала,особено когато те сбъдват мечти и спасяват животи.

Хеликаза, тук сме се събрали големи хора и нямаме проблем с поставяне на приторитети. Wink Ще те помоля за сетен път да не дърпаш темата в друга посока и да не я саботираш. За in vitro има много теми. Пиши си там като искаш. Ще стане мътна и кървава, ако набутаме и другите неща тук. Тук си пишем за генномодифицираната храна, в частност за царевицата с номерче МОН 810.
Апропо, предполагам, че има връзка между замърсената среда, в която живеем, включително и замърсена с ГМО и генетичните синдроми, за които говориш.

# 154
СпирОлина,вярвам, че това е свободен форум и мога да пиша, където и когато реша...ако ми позволите  bouquet
Грешите много,като казвате,че тук си говорм за ГМО,или пък за МОН 810...за всичко друго си говорите, но не и за това.
Относно предположението ви, за връзката между тежките хромозомни увреждания, мога да ви кажа, че е напълно грешно.Те се случват с удивително подобна честота, на тази от преди 200 години, когато не е имало ГМО.

# 155
Ето един пример: в Мексико царевицата е национална гордост и присъства в над 100 разновидности. За да бъде предпазена тази традиционна култура от замърсяване с ГМО, в страната е забранено отглеждането на ГМ царевица. През 2000 г. професор Игнасио Чапела от Университета в Калифорния прави съпоставка между ГМ и обикновена царевица, като за целта използва американска ГМ царевица и царевица от дивите райони на Оахака, Южно Мексико, за която е сигурен, че няма начин да е заразена с ГМО. Резултатът е шокиращ – дивата мексиканска царевица е генно модифицирана. Изследването на професор Чапела предизвиква бурни реакции в Мексико и Националният институт за околна среда започва да прави изследвания, които потвърждават наличието на RR и Bt гени в царевицата в 5 отделни района на страната.

Аз пък се замислих върху този пример. След като Монсанто може да съди фермери, за това че са им заразили био- продукцията с ГМО ooooh!, защо в Мексико не са осъдили Монсанто за това, че им е "оплескало" националната гордост? Или са? newsm78

Предполагам, защото не притежават ПАТЕНТ "ЖИВОТ" върху царевицата си. Crazy ooooh!

Относно предположението ви, за връзката между тежките хромозомни увреждания, мога да ви кажа, че е напълно грешно.Те се случват с удивително подобна честота, на тази от преди 200 години, когато не е имало ГМО.

О, да, бях сигурна , че е "грешно." Просто те пробвах. Wink Laughing Да не задълбаваме и там, че ще ни пратиш пак в Хомеопатията...

В края на краищата, виж какво се получава: Ти оспорваш абсолютно всичко, което ти се предостави като препратки тук. Едното било журналистическа измислица, другото било на някакъв блогър, дето бил и дърт на всичкото отгоре...Няма смисъл да си говорим тогава.
И какви сме ние тука ? Профани някакви, които нищо не разбират от генетика.
    А някой да е изявил претенции досега, че е специалист по генетика освен ти? Ние питаме, търсим информация, тревожим се...

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 13:27 от СпирОлина

# 156
Хеликаза, по-скоро ме интересува факта, от къде черпиш данни за честотата на хромозомните увреждания преди 200 г., че нещо не мога да намеря в нета данните? Ще ми помогнеш, ли че се заинтересувах лично! Peace

# 157
Че защо да ви пращам, доколкото разбрах вие сте си там.Освен това не бих искала да пропусна някоq от блестящите ви фикции,които сте така добра да споделяте с аудиторията.Пробата ви само потвърди впечатлението ми, че сте от онези умилителни хора, на които непрестанно им идват разни идеи и независимо от абсурдността им ги споделят на всеослушание  bouquet
Нищо лично, изводите сами се налагат.

# 158
Че защо да ви пращам, доколкото разбрах вие сте си там.

Къде сме, че не разбрах. newsm78

# 159
В края на краищата, виж какво се получава: Ти оспорваш абсолютно всичко, което ти се предостави като препратки тук. Едното било журналистическа измислица, другото било на някакъв блогър, дето бил и дърт на всичкото отгоре...Няма смисъл да си говорим тогава.
И какви сме ние тука ? Профани някакви, които нищо не разбират от генетика.
    А някой да е изявил претенции досега, че е специалист по генетика освен ти? Ние питаме, търсим информация, тревожим се...
Никой никого не нарича профан. Моля ви, успокойте се.
Петицията е недомислена. Не проблемът. Как може да очаквате хора, които все пак си имат някакво понятие от същността и методите на биотехнологиите,  респективно рекомбинативните протоколи, да не реагират на тези откровени глупости. Не е ли по-добре да се чуе  тяхното мнение за коректността на петицията и да се отстранят неверните/недопустимите простотии, за да има нещо, което би издържало на критика.

# 160
Първо, скъпа Хромозомке, аз не съм добрА, а съм добъР. Второ - твоята роля вече ми се изясни - ти си онази лаборантка от "Двойникът", която в мерака си да израстне от блатото, ходи и изпълнява каквото и каже професора, без да си има идея за какво става въпрос, само и само да я хареса и да и пусне. Но знай, че истинския никога няма да те хареса, само онзи - селския тарикат.
А когато ми намериш данните от 1809 г. за хромозомните увреждания, ми се обади - имам връзки в нобеловия комитет. Аз съм от старите ченгета, дето винаги вадят асо от ръкава си. Е, в краен случай ще те наредя до Батков с орден Стара планина! Че времената се менят!
Аниш - за втори път казвам в темата, че мразя по горещи теми да се регистрират нови потребители и да вземат топката в свои ръце - просто напомняте с Хромозомка на ония двамата баннатите от БСП. Нищо лично! Но по темата - до тук никой от вас ВЕЩИТЕ в занаята, не е дал предложение как да се промени петицията - какво да пише вътре и вместо кое. Дай в следващия си пост онова "научно обосновано въоръжение" за което колежката ти говори!
Аз мисля, че да наречеш "откровена глупост" факта че на моя тъст /земеделец/ му предстои дело срещу Монсанто, защото на 200 км някой идиот гледа ГМ царевица и вятърът е пръднал в посока на неговите ниви и сега той без да знае и да е искал, се оказва че гледа "тяхна" ГМ царевица - това си е дебелоочие, меко казано! Ако имаш друго определение - слушам те!  Peace

# 161
Аз мисля, че да наречеш "откровена глупост" факта че на моя тъст /земеделец/ му предстои дело срещу Монсанто, защото на 200 км някой идиот гледа ГМ царевица и вятърът е пръднал в посока на неговите ниви и сега той без да знае и да е искал, се оказва че гледа "тяхна" ГМ царевица - това си е дебелоочие, меко казано! Ако имаш друго определение - слушам те!  Peace

Върхът на американския идиотизъм е вече у нас?! ooooh! Shocked  Tired
Без думи просто...
Честно казано, все си мислех, дори и пишейки тук, че това е просто лош сън, от който ей сега ще се събудя..Но не, реален кошмар е..

# 162
Аниш - за втори път казвам в темата, че мразя по горещи теми да се регистрират нови потребители и да вземат топката в свои ръце - просто напомняте с Хромозомка на ония двамата баннатите от БСП. Нищо лично! Но по темата - до тук никой от вас ВЕЩИТЕ в занаята, не е дал предложение как да се промени петицията - какво да пише вътре и вместо кое. Дай в следващия си пост онова "научно обосновано въоръжение" за което колежката ти говори!
Аз мисля, че да наречеш "откровена глупост" факта че на моя тъст /земеделец/ му предстои дело срещу Монсанто, защото на 200 км някой идиот гледа ГМ царевица и вятърът е пръднал в посока на неговите ниви и сега той без да знае и да е искал, се оказва че гледа "тяхна" ГМ царевица - това си е дебелоочие, меко казано! Ако имаш друго определение - слушам те!  Peace
Това последното ще го подмина, защото според мен си е чист опит за заяждане. И.. не съм колежка на Хеликаза.Относно другото....
За да бъда точна, ще трябва предварително да маркирам някои неща. Какво е ДНК – молекула(една, а не няколко) състояща се от близо 3 000 000 000 нуклеотидни двойки.В качествено отношение е изградена от азотни бази ( аденин , тимин, гуанин, цитозин ), пентоза ( моновъглехидрат с 5 въглеродни атома, конкретно за ДНК пентозата е дезоксирибоза) и киселинен остатък на фосфорната киселина. База+ пентоза+ остатък образуват нуклеотид. В структурно отношение представлява двойна верига, с връзки между нуклеотидите. Има строго правило за комплиментарност на куклеотидите. Аденин се свързва с тимин, а гуанин с цитозин. Спирализацията и свръхспирализацията на молекулата и позволяват да остане относително интактна . Последователност от три нуклеотида (кодон) кодира определена аминокиселина. Протеините се изграждат от  N- на брой аминокиселини. Затова, всички кодони, необходим за изграждането на един протеин( дали ще е ензим, структурен и т.н. няма значение) се определят като ген. Дължината на гените е различна. Това е буквата “А “ в генетиката. От тук започва всичко. Процесите на спирализация и деспирализация, функцията на хистоновите белтъци , видовете РНК, тяхната функция и строеж, начинът на пренос на кодираната в ДНК информация, същността  и ролята на ензимите обслужващи самата ДНК са прекалено голям обем писания, а и не е необходимо да ги пиша.

Виж сега какво определение е дадено за ГМО – “Генетично модифицирани организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. Тези техники са известни като рекомбинантна ДНК технология. С помощта на тази технология ДНК молекули от различни източници се комбинират ин витро в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в дадения организъм и му придава нови свойства…”
Кои са тези ДНК молекули като има само една молекула и тя е видовоспецифична за всеки отделен вид – да не се бърка с индивид.. Как така ще се създава “нов” ген от молекули ДНК. Генът е просто част от молекулата на ДНК. Поради универсалността на изграждащите го кодони, респективно нуклеотидни двойки, може да бъде преместен/ вмъкнат/изрязан, но не и създаван ( поне не все още). Определението е тотално сбъркано. От там нататък дори всичко да е истина ( просто ме мързи да пиша нещата, които са некоректни), при грешно зададено определение каква ще е стойността на тази петиция?  При разглеждането й кой ще я приеме насериозно? Прочети кои са  и колко са компаниите, получили патент за модифициране. Прочети какъв дял контролират. Представи си какви пари стоят зад тях…. И си направи сметка, че с такава сила не можеш да се пребориш с петицийка, в която дори определението за ГМО е грешно. Трябва информираност, но не от типа “ дай да напишем нещо дето звучи добре, има там разни научни термини и ще уплаши хората”.
Оставих  на края нещо лично от мен към теб. Не приемам като лична обида написаното в поста ти за новорегистрираните във форума и сравнението с “онези от БСП”. Следя случая, защото е индикация за нещо доста по-обхватно от това което си представяш. Разбирам и напълно подкрепям тезата, че всеки форум трябва да се самосъхрани и затова приемам думите ти като вид защитна реакция. Виж от  кога е регистрацията ми. Това, че не пиша, не значи, че не чета ( чета, но като гост, не влизам в акаунта си). Смяташ ли, че ако се разпиша във  всички теми, дори без да спамя  и броят на мненията ми стане 3-4 цифрен, това ще даде тежест на мненията ми?
Айде.. остани си със здраве.

# 163
Виж сега какво определение е дадено за ГМО –

А ти виж сега какво си написала:

Определението е тотално сбъркано. От там нататък дори всичко да е истина ( просто ме мързи да пиша нещата, които са некоректни), при грешно зададено определение каква ще е стойността на тази петиция?  При разглеждането й кой ще я приеме насериозно? Прочети кои са  и колко са компаниите, получили патент за модифициране. Прочети какъв дял контролират. Представи си какви пари стоят зад тях…. И си направи сметка, че с такава сила не можеш да се пребориш с петицийка, в която дори определението за ГМО е грешно. Трябва информираност, но не от типа “ дай да напишем нещо дето звучи добре, има там разни научни термини и ще уплаши хората”.

Знаеш ли я онази приказка: "Докато умните се намъдруват, лудите ще се налудуват."
Приличаш на онзи, който, като пускали първия влак и викал" Няма да тръгне, няма да тръгне." И когато влакът тръгнал, се развикал: "Няма да спре, няма да спре." Wink
Опитът с петициите е е показал, че ако се събере критична маса от подписи, "може да тръгне влака"., нищо че някой вика: "Няма да тръгне, няма да тръгне."

Ти какво предлагаш? Да викаме заедно с теб ли? ooooh!

Като си толкова загрижена за текста, пиши на тези, които са написали петицията. Peace

И нали се разбрахме вече? Ти няма да я подписваш.

# 164
notar, не смятам, че някъде съм се обърнала към вас лично,още по-малко ,че съм ви нарекла "добра".Но както и да е,свикнахме с неточностите в публикациите ви.Благодаря ви за загрижеността за личния ми живот, но уверявам ви, че не е необходимо да се тревожите.Относно препратките към филмчета и популярни книжки,за пореден път ви моля да си ги спестите.Стана ясно,че нямаме еднакви вкусове Wink
Нежеланието ви в темата да пишат по-компетентни потребители не е ли случайно от страх,че тя не върви както ви се иска?
Личните ви нападки и неумението да четете и изписвате поне никнеймове ще оставя и великодушно ще ви простя,наред с грубия език и лошото възпитание Wink
Относно петицията, както неведнъж споменах, ако бъдете по-прецизни в литературната и подготовка, махнете популистичните линкове и се съсредоточите върху екологичния аспект на проблема,вярвам,че ще имате повече успех.
А ако се опитате да изискате обществена дискусия по темата,каквато със сигурност е нужна, аз също бих ви подкрепила.

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 16:20 от Хеликаза

Общи условия

Активация на акаунт