Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 721
  • 700
  •   1
Отговори
# 420
Ето какво получих по скайпа. Хайде да го разпространим!  Hug

Здравейте, близки и далечни приятели!

Пиша ви, за да ви дам шанс вашата родина да остане почти чиста от генномодифицирани организми (ГМО).
  Ако гледате внимателно филма " Светът според Монсанто", подпишете петицията
http://forthenature.org/petitions/12/
 и препратите това писмо поне на всички от адрес-листата си в рамките на 10 дни.
   Ако се обадите на своя депутат и му обясните какво е ГМО и защо това е зле за неговите и вашите внуци. Ако го накарате да защити своите и вашите гени на гласуването в Парламента на Закона за ГМО, ползата от вашите действия ще остане видна поне в рамките на следващата година!
   Ако говорите с близките си, с далечните си, с непознати и с медии - в рамките на 10 дни.
   Помнете! Следващите 10 дни! За да остане България НЕ-генномодифицирана !

Петицията е написана много разумно и аргументирано, подписах я. Мненията в защита на обратната теза, доколкото се запознах с тях в тая тема, ми се струват доста истерични и меко казано смахнати.

# 421
  • Stuck in a moment
Ето какво получих по скайпа. Хайде да го разпространим!  Hug

Здравейте, близки и далечни приятели!

Пиша ви, за да ви дам шанс вашата родина да остане почти чиста от генномодифицирани организми (ГМО).
  Ако гледате внимателно филма " Светът според Монсанто", подпишете петицията
http://forthenature.org/petitions/12/
 и препратите това писмо поне на всички от адрес-листата си в рамките на 10 дни.
   Ако се обадите на своя депутат и му обясните какво е ГМО и защо това е зле за неговите и вашите внуци. Ако го накарате да защити своите и вашите гени на гласуването в Парламента на Закона за ГМО, ползата от вашите действия ще остане видна поне в рамките на следващата година!
   Ако говорите с близките си, с далечните си, с непознати и с медии - в рамките на 10 дни.
   Помнете! Следващите 10 дни! За да остане България НЕ-генномодифицирана !

от един родител-българин-човек
26 декември 2009 г.

Почвам да разпращам, благодаря много!
Дано инициативата има успех.  Praynig

Малко инфо за ГМО:

"В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици.  Учени от АХЛ (Американската администрация за храни и лекарства) разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че то не доказва че ГМ продуктите са напълно безопасни. Някои от учените от Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупреждават, че ГМ храни като цяло могат да доведат до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво. Вътрешни меморандуми на АХЛ, предоставени за обществено разглеждане по време на съдебен процес показват, че учените молят управляващите администрацията да изискат дългосрочни тестове, за да се докаже безопасността от трудно уловимите странични ефекти. Администрацията има своите защитници в политиката, включително и бивш адвокат на „Монсанто”. Предупрежденията на учените са пренебрегнати. АХЛ не изисква тестове за безопасност. Вместо това, АХЛ приема, че ако производителите на ГМ храни твърдят, че продуктите им са безопасни, значи няма база за повече въпроси. ГМ доматът е одобрен през 1994."

# 422
Цитат
ГМ доматът е одобрен през 1994
"който плаща, той поръчва музиката"Crazy

# 423
  • Stuck in a moment
Цитат
ГМ доматът е одобрен през 1994
"който плаща, той поръчва музиката"Crazy

Именно!

А ето и още нещо:
Проучванията показват, че колкото повече хората научават за ГМ храните, толкова по-малко им се доверяват. В Европа, Япония и други райони, медиите са много по-честни за опасностите от генетичното модифициране. Съответно, потребителите изискват храните им да не са модифицирани и производителите нямат избор. В САЩ, повечето хора си мислят, че никога не са консумурали ГМ храни (макар че го правят всеки ден). Поради своето нехайство, самодоволните потребители са помогнали най-много на биотехнологичната индустрия. В резултат на това, милиони американци за изложени на риск, като най-уязвими са децата. Може би публикуваните открития в други части на света ще събудят потребителите и властите, което ще доведе до изтеглянето на ГМ храните от пазара.

# 424
  • София
Аз ви препоръчвах да провеждате разговор със СВОЯ ДЕПУТАТ по конструкцията от онзи сайт, дето Димитер беше дал. Още не съм провела такъв разговор, но ето какво се случи, когато в компания от 10 човека разказах за положението с ГМО-  първо нежно, после умерено твърдо.
Започнаха коментари и въпроси:

Първо: всички казаха - ми то и сега си ядем ГМО храни.
Аз : да, но още не са разрешени, представяте ли си какво ще стане, когато се разрешат масово!?
Второ: - ми то и сега си ядем ГМО храни и нищо не ни става.
Аз: в България още не ни става много, но в други държави екосистемите са съсипани, пълно е със "зелени" пустини, гражданите  негодуват, ние това ли искаме? България да излезе от графа чиста природа?
Трето: и с какво толкова са вредни?
Аз : ами най-малкото , че изискват огромна химизация и ти я ядеш. Останалото вече го казахме.
Четвърто: и пак не разбирам с какво толкова са вредни?
Аз: Щом не ти пука какво ядеш, пука ли ти , че фермерите фалират? Щото трябва да купуват всяка година все по-скъпо патентованите семена и да са в пакет с Раундъп примерно, тотален хербицид?
Пето - ми то ГМО-културите дават 3 пъти по-голям добив и без хербициди.

Е.... нищо не постигнах.
Ако някой ден чуя, че някой от тях се е замислил, ще пиша.

Та много акъл давам за депутатите, а с обикновените си , самонадеяни приятели и познати не можах да се справя....

# 425
Очевидно депутатът е прегледал ползите и вредите от ГМО и е взел правилното решение според нуждите на хората. В крайна сметка излезнал трезвомислещ човек. ЕВАЛА!

# 426

Петицията е написана много разумно и аргументирано, подписах я. Мненията в защита на обратната теза, доколкото се запознах с тях в тая тема, ми се струват доста истерични и меко казано смахнати.

Тео, трябва ни адекватна и професионална помощ. Доколкото разбрах на Агролинк нещо им е много слаба организацията. Благодаря ти за съветите от по-преди в темата и пак искам да попитам - кой може да направи кратко резюме, представяне на проблема, което да се разпрати на всички медии? Или отворено писмо?

Хайде, хора! Оставете тийновете да си зубрят на спокойствие, пък ние нещо конструктивно да свършим.

# 427
Вижте на какво попаднах: http://pozvanete.bg/news.php?id=61286
Старо е, но не знаех, че някой е осъдил Монсанто Grinning

# 428

Първо: всички казаха - ми то и сега си ядем ГМО храни.
Аз : да, но още не са разрешени, представяте ли си какво ще стане, когато се разрешат масово!?
Второ: - ми то и сега си ядем ГМО храни и нищо не ни става.
Аз: в България още не ни става много, но в други държави екосистемите са съсипани, пълно е със "зелени" пустини, гражданите  негодуват, ние това ли искаме? България да излезе от графа чиста природа?
Трето: и с какво толкова са вредни?
Аз : ами най-малкото , че изискват огромна химизация и ти я ядеш. Останалото вече го казахме.
Четвърто: и пак не разбирам с какво толкова са вредни?
Аз: Щом не ти пука какво ядеш, пука ли ти , че фермерите фалират? Щото трябва да купуват всяка година все по-скъпо патентованите семена и да са в пакет с Раундъп примерно, тотален хербицид?
Пето - ми то ГМО-културите дават 3 пъти по-голям добив и без хербициди.

Е.... нищо не постигнах.
Ако някой ден чуя, че някой от тях се е замислил, ще пиша.

Та много акъл давам за депутатите, а с обикновените си , самонадеяни приятели и познати не можах да се справя....
Имах подобен разговор с една майка при офанзивата с флуорното мляко във Варна. Въпреки това, повечето се постреснаха. Разговорът с твоите приятели не е бил напразен, ОП!
Тео е права, трябва повече информираност. Ще им светне лампата, когато получат пълна информация на достъпен език. А също и достатъчно страшна.

Страхът е този, който кара масите да се размърдат.

Аз искам да допълня нещо. Чета темата отдавна и не съм се включвала, защото не съм достатъчно добре информирана по въпросите с ГМО и няма какво ново да кажа. Покрай информацията тук, обаче се поразрових и не ми трябваше много, за да си съставя мнение по въпроса. Peace
Наскоро попаднах на статияДянков: Ставаме раят на Европа (в последствие и официално се заговори) за идеята на министър Дянков да прави БГ зелена, т.е. производител и износител на органик продукти, като по този начин да станем "Екоцентър на Европа". Заедно с това и да дадем приоритетно внимание на зелента енергия. Такааа.....скоро след тази статия излязоха още материали по темата, а даже и някакво интервю. Не след дълго в друг вестник оповестиха и спирането на всякакви ВЕИ-та до оправянето на Натура 2000 и изработването на дългосрочна програма за действие по отношение на ВЕИ и екологията. И т.н. и т.н. Т.е ззпочват реални стъпки....някакви....
Тънката ми мисъл тук е, че ГМО е в тотално разминаване с еко/органик продуктите, съответно въжделенията на Дянков (и може би група около него). Защо не атакуваме там? Може точно от там да дойде подкрепа? Thinking

# 429
Може точно от там да дойде подкрепа? Thinking

Според мен е очевидно, че това е МНОГО по-изгодно за България, отколкото пръскане с раундъп!
Това трябва да се задейства! bowuu  bouquet

# 430
  • Stuck in a moment

Тео, трябва ни адекватна и професионална помощ. Доколкото разбрах на Агролинк нещо им е много слаба организацията. Благодаря ти за съветите от по-преди в темата и пак искам да попитам - кой може да направи кратко резюме, представяне на проблема, което да се разпрати на всички медии? Или отворено писмо?

Хайде, хора! Оставете тийновете да си зубрят на спокойствие, пък ние нещо конструктивно да свършим.

Аз съм за отворено писмо.
Не знам какво по-конструктивно да свърша от това - вчера разпратих на всичките си контакти и освен това на контактите, които Тео даде обръщението и линк-а с петицията.
Мога да принтирам материали и да ги налепя из града - действително мнозинството хора дори не са чували с ГМО - какъв избор биха могли да направят, когато не знаят нищо по въпроса и дори да са по-съвестни потребители , то по етикетите няма регламент да се изписва , че има ГМО...

България няма по никакъв начин да се вмести в понятието "зелена територия" , защото заразяване с ГМО неизбежно ще стане, ако почнат да ги култивират...

А ефектите от косумацията на ГМО не стават от днес за утре - в цитирания в темата опит с плъхове времето е съпоставено така - ако един плъх се разболее от рак например за няколко седмици , то за един човек ще са 10 години.
Така че хората за хората страшното е незабавната беда, а не тази след години, те просто не я виждат така.

# 431
Възхищаваме се на всички,които се опитват да спрат това чудовищно и подло унищожаване на природата ни.Подписахме първата петиция,ще подпишем и новата.Плодовете и зеленчуците са ни основната храна.Отдавна сме разбрали вредата от всички боклучави цветни опаковки в магазините.Това не е храна.Но защо някакви зли гении си позволяват да посягат и на единственото,естествено и истинско,с което можем да се храним?Всеки,който иска здраве и живот за децата си не може да остане равнодушен.Аз и мъжът ми ви подкрепяме,ще следим темата и дано чрез петицията и останалите усилия,които се полагат да спрем генното модефициране на родната ни продукция.Знае се,че в България има опитни полета с царевица и слънчоглед-ГМО.Но никой не желае след 2-3 години да гледаме по пазарите и ''плод и зеленчуците'' някакви пластмасови мутанти.А онези,които не са мутанти да се намират трудно и да струват двойно.Дано изобилните реколти от българска продукция не останат хубав спомен.Тогава ни очакват само болести и страдания.

# 432
  • София
Цитат на: Доня Туфиня ...
[b
Страхът [/b]е този, който кара масите да се размърдат.

Наскоро попаднах на статияДянков: Ставаме раят на Европа (в последствие и официално се заговори) за идеята на министър Дянков да прави БГ зелена, т.е. производител и износител на органик продукти, като по този начин да станем "Екоцентър на Европа". Заедно с това и да дадем приоритетно внимание на зелента енергия. Такааа.....скоро след тази статия излязоха още материали по темата, а даже и някакво интервю. Не след дълго в друг вестник оповестиха и спирането на всякакви ВЕИ-та до оправянето на Натура 2000 и изработването на дългосрочна програма за действие по отношение на ВЕИ и екологията. И т.н. и т.н. Т.е ззпочват реални стъпки....някакви....
Тънката ми мисъл тук е, че ГМО е в тотално разминаване с еко/органик продуктите, съответно въжделенията на Дянков (и може би група около него). Защо не атакуваме там? Може точно от там да дойде подкрепа? Thinking

някой ако го познава лично, да го предупреди навреме какви ги вършат средните ешалони.....

# 433
  • София
   хайде да започваме с текста на ОТВОРЕНОТО ПИСМО
   Според мен трябва да има за цел осъществяването на проекта "Зелена България",
чрез запазване на статуквото по отношение на ГМО, даже и затягане на режима(чрез чудовищни санкции на незаконните ГМО-та)
дА СЕ ОБЯСНИ ,ЧЕ ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА
   Да се опишат вредите, като се започне от децата, после производителите, икономиката, природата.
   Всичко да е много кратко.
Да има само един пример -- някоя от загазилите държави.

# 434
  • София
ХОРА, НЯМА НИКАКВО ВРЕМЕ, ПЪРВОТО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНА ЩЕ БЪДЕ НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ ЗАСЕДАНИЯ НОВАТА ГОДИНА!

Общи условия

Активация на акаунт