Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 757
  • 700
  •   1
Отговори
# 510
  • Stuck in a moment
Комисия по земеделието и горите

Обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми, № 902-01-50, внесен от Министерски съвет на 27.11.2009 г.за първо гласуване.

09.12.2009

Стенограма

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&acti … d=230&id=1489

Е, неам думи, Sad

Вносител на законопроекта е Министерство на околната среда и водите...
Чудехме се откъде мирише...

А това са думи на Цветан Цветанов:
"Специално за растителните организми, ние знаем че генно модифицираните организми могат да се опрашват свободно с други, негенно модифицирани такива. И от гледна точка на биологичното земеделие, което според нас трябва приоритетно да развиваме трябва да ни е ясно, че в момента, в който започнем да освобождаваме генно модифицирани организми в природата трябва да забравим за биологичното земеделие. "

# 511
Комисия по земеделието и горите

Обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми, № 902-01-50, внесен от Министерски съвет на 27.11.2009 г.за първо гласуване.

09.12.2009

Стенограма

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&acti … d=230&id=1489

Цветан Цветанов, цитат от стенограмата:

"И от гледна точка на биологичното земеделие, което според нас трябва приоритетно да развиваме трябва да ни е ясно, че в момента, в който започнем да освобождаваме генно модифицирани организми в природата трябва да забравим за биологичното земеделие.
В § 32, чл.52 се правят следните изменения: ал.2 се отменя. “Ал.2 Министърът на околната среда и водите отказва да издаде разрешение за освобождаване на генно модифицирани организми в околна среда при наличие на поле в съседство с биологичен начин на производство.”
Което означава, че ние на практика ликвидираме биологичното земеделие, тъй като едно поле с генно модифицирани организми в съседство с поле, което развива биологично земеделие, по въздушен път се получава опрашване и се получават едни странни комбинации от генно модифицирани и немодифицирани организми, които не е ясно как ще се развият. Не е изяснено и въздействието върху живите организми от консумацията на генно модифицирани растения.
В САЩ са правени опити с мишки, на които са били давани генно модифицирани домати и те са отказвали да се хранят с тях. Впоследствие са хранени принудително и за две седмици около 15 % от тях са загинали.
Ние сме против отмяната на чл.79 и чл.80 от параграф 55, които гласят, че се забранява освобождаването в околната среда и пускането на генно модифицирани организми като тютюн, памук, маслодайна роза, пшеница, лоза и всички зеленчукови и овощни култури.
И другият член – забранява се освобождаването на генно модифицирани организми в територии, включени в националната екологична мрежа, което означава, че ще освобождаваме генно модифицирани организми в зоните по “Натура 2000”. И какво ще се случи с естествената природна среда в България не е ясно. Основното е, че трябва да решим какво земеделие искаме да развиваме – биологично земеделие, което ангажира повече работна сила, повече материали и по-висока цена, или отглеждайки генно модифицирани организми, които вярно, дават голям добив, но знаем, че има години, когато добива е малък, но добра възвращаемост, от години с голям добив, но няма къде да реализират своята продукция. "

# 512
Пратиха ми отвореното писмо. Оттук  можете да го  свалите.  

Има въпроси относно това, как трябва да бъде подписано:

Инициативен комитет на родители и граждани на Република България
Или :
Инициативен комитет на родителите, регистрирани в портал BG- MAMMA

Изказани са и  предложения, да се направи и нова петиция, по- обща за ГМО. Какво мислите?

На мен писмото ми хареса, снощи ми го прати Оп.
Трябва да добавим май и Цветан Цветанов, и Румяна Желева сме забравили. После ще ги добавя и ще оправя текстовете като оформление само. Имаше и един друг вариант на Тефтерче, аз го пратих на Оп, ама той май повтаря повече другите писма по темата. Този вариант май е по-добър. Ако Оп прецени, може и да "позаостри" тона, понеже е писала, че й се струва мек вече. Mr. Green
Абе тия в колко комисии го гледат и гласуват този закон?! newsm78

Оп, пише изрично, че вносител е МС.

# 513
Пратиха ми отвореното писмо. Оттук  можете да го  свалите.  

Има въпроси относно това, как трябва да бъде подписано:

Инициативен комитет на родители и граждани на Република България
Или :
Инициативен комитет на родителите, регистрирани в портал BG- MAMMA

Изказани са и  предложения, да се направи и нова петиция, по- обща за ГМО. Какво мислите?

На мен писмото ми хареса, снощи ми го прати Оп.
Трябва да добавим май и Цветан Цветанов, и Румяна Желева сме забравили. После ще ги добавя и ще оправя текстовете като оформление само. Имаше и един друг вариант на Тефтерче, аз го пратих на Оп, ама той май повтаря повече другите писма по темата. Този вариант май е по-добър. Ако Оп прецени, може и да "позаостри" тона, понеже е писала, че й се струва мек вече. Mr. Green
Абе тия в колко комисии го гледат и гласуват този закон?! newsm78

Оп, пише изрично, че вносител е МС.

според мен трябва да е ясно какво точно се има предвид под синхронизиране с Европейския съюз и за какво точно може да се ползва предпазна клауза. За да не излиза, че сме длъжни да даваме пълен достъп за гмо продукти, а то да не е така?

# 514
  • София
Има ли желаещи да финансират допечатка на брошури? 250 лв. Пишете ми на лични, за да ви свържа с човека, който го организира.

Мисля, че ако има свободни пари веднага би им се намерило приложение по същество. Просто сега най-належащото е това.

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 13:36 от ОП

# 515
ВАЖНО !

Приемат се последни корекции на варианта на  ОТВОРЕНОТО ПИСМО! Сега е моментът да решим, дали да остане като ОТВОРЕНО ПИСМО или да се оформи като  нова ПЕТИЦИЯ. Трябва да се реши до довечера.
Важно е, защото смятаме да го качим в сайта, в който имаме успех като гражданско общество при отблъскването на подобна атака с мощно финансиране- намерението за флуориране на питейната вода. Сайтът е: http://grazhdani.eu/nachalo.php

Направени са консултации със специалисти и вариантът принципно е одобрен, като са нанесени леки корекции.

# 516
  • на плажа
 Аз мисля, че за сега отвореното писмо ще свърши работа - ще привлече по-голямо внимание към проблема, а петиция бихме могли да направим след празниците, когато видим накъде отиват нещата.

# 517
  • София
Благодаря ви, има вече 20 +50+ 100 лв. ! но де да беше това най-важното! Мислете за депутатите! Техните гласове са решаващи!

кой питаше за истинския поборник на ГМО? Евдокия Манева- още от преди време....

Ира Мира, нещата отиват натам , да се хвърлят всички сили сега!

# 518
Писмото ще се пусне ли и до всички медии?Освен в сайта ,възможно ли е да се разпространи директно на институциите?Простете за глупавите въпроси,но не знаем как точно се процедира.Писмото е много издържано-тона е мек,но показва решителност и твърдост.Възхищаваме се на всички вас,които не се примиряват,а се опитват да живеят отговорно и достойно.Дано да спрем тази лудост.

# 519
Момичета,
Мога ли след като е готов окончателният вариант да сложа връзка във фейсбук-профила си с малка информация. А да го изпратя на депутат, на който имам е-мейл, макар и не от тази комисия?
Предлагам да го изпратим и на официалните мейли на институциите.
Успяк да намеря:
infocenter@parliament.bg  - Народно събрание
press-office@minfin.bg - пресцентър на Министерството на финансите (друг подходящ мейл- адрес не намерих - не че този е кой знае колко подходящ)
iprd@mfa.government.bg - Министерство на външните работи - информация, връзки с обществеността и европейска комуникация.
Моля да обсъдим.

# 520
  • Stuck in a moment
Момичета,
Мога ли след като е готов окончателният вариант да сложа връзка във фейсбук-профила си с малка информация. А да го изпратя на депутат, на който имам е-мейл, макар и не от тази комисия?
Предлагам да го изпратим и на официалните мейли на институциите.
Успяк да намеря:
infocenter@parliament.bg  - Народно събрание
press-office@minfin.bg - пресцентър на Министерството на финансите (друг подходящ мейл- адрес не намерих - не че този е кой знае колко подходящ)
iprd@mfa.government.bg - Министерство на външните работи - информация, връзки с обществеността и европейска комуникация.
Моля да обсъдим.

Аз мисля, че никой няма да има против окончателният вариант да получи възможно най-широко разпространение.

Аз призовавам всички, които преглеждат темата, ако са против ГМО, да подпишат петицията и да споделят със свои познати и приятели. Няма време.

# 521
Прочетох окончателния вариант засега на писмото - мисля, че в стенограмата пишеше че Ирландия е за ГМО, а в писмото е посочена като държава с пълна забрана. Нека го уточним това, да няма излагащи ни факти!

# 522
Отворено писмо е добре за медиите и да се внесе до институциите, същото няма никакъв проблем да се пусне и като Петиция, където искате. Нанесохме някой корекции в писмото с оглед да стане по категорично и конкретно, след внимателния прочит на стенограмата преценихме, че се налага, сега Оп го оправя и довършва. До институциите трябва да се внесе, те всички са в центъра, ще отнеме ок. 2 часа съвсем ориентировъчно. До Комисиите се внася в НС на Батенберг 1, аз ще обясня на Оп. Трябва ни мейл на Комисията по европейски въпроси и на Румяна Желева. До медиите се праща на мейлите дето пуснах и трябва да има готовност за реакция.

# 523
  • Stuck in a moment
Прочетох окончателния вариант засега на писмото - мисля, че в стенограмата пишеше че Ирландия е за ГМО, а в писмото е посочена като държава с пълна забрана. Нека го уточним това, да няма излагащи ни факти!

Да, забранили са ГМО - сега пуснах търсене и на български и на английски.

Относно медиите - аз се опитах безуспешно да пиша мейли на Нова Тв, но на всички и-мейл-и за контакти, които са дадени в сайта им не успях да пратя. Връщат се като неполучени. Не знам защо така се получава. (опитах да им пратя инфо с проблема и линк с петицията)

# 524
  Не знам защо така се получава. (опитах да им пратя инфо с проблема и линк с петицията)

може да им е препълнена кутията, потърсете телефони!

Общи условия

Активация на акаунт