Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 647
  • 700
  •   1
Отговори
# 195
Хеликаза, ти така и не разбра, че не искаме да сме опитните зайчета, защото дори и всички тези "смешни и апокрифни" писаници и филмчета, писани от дилетанти и лаици да са една голяма измама и пропаганда, то и ВИЕ - специалистите не давате 100% уверения и доказателства, че всичко с ГМО е перфектно и няма опасност! Така и не прочете текста на петицията, че просто се иска забрана при недоказан и изследван ефект от приложението на ГМО! И бягаш като ученичка от час на задаваните ти  въпроси като на "специалист" - стига, излагаш се! А те помолих да дадеш нов текса на петицията, според твоите виждания на генетик!!!!?

# 196
Хеликаза, ти така и не разбра, че не искаме да сме опитните зайчета, защото дори и всички тези "смешни и апокрифни" писаници и филмчета, писани от дилетанти и лаици да са една голяма измама и пропаганда, то и ВИЕ - специалистите не давате 100% уверения и доказателства, че всичко с ГМО е перфектно и няма опасност! Така и не прочете текста на петицията, че просто се иска забрана при недоказан и изследван ефект от приложението на ГМО! И бягаш като ученичка от час на задаваните ти  въпроси като на "специалист" - стига, излагаш се! А те помолих да дадеш нов текса на петицията, според твоите виждания на генетик!!!!?
Вижте какво, когато помолите някого за нещо, бъдете подготвен за отказа му.Не виждам защо драматизирате, при положение, че нищо не съм ви обещавала.Не виждам, някъде да ми е зададен въпрос по специалността ми.Моите виждания по въпроса за ГМО и вашите се различават, целите ни също.Вие искате просто да съберете подписка, без оглед на бъдещото и приложение, а аз искам да се проведе дебат и да бъдат информирани възможно най-голям брой хора за РЕАЛНОТО положение на нещата.Аз работя по моята кауза, вие по вашата.Трупайте си подписи,показвайки ефектни снимки на доматчета....въпросът е какво правим после???

# 197
  • Stuck in a moment
И аз нещо не мога да схвана. Значи Монсанто и сие с цялата финансова агресия, на която са способни, ще се опитват да пробият в целия свят, а ние ще си играем на правилно формулирани понятия и издържан тон. Хайде стига! Това, че не сме учили генетика и всякакви други науки не ни прави прости, нали? По тази логика да оставим само на учените да решават подобни въпроси ли, какво? И да - ГМО тровят природата, а щом тровят природата, значи тровят и нас. Оставам с впечатление, че явно само тази думичка дразни окото на професионалистите.

И още нещо искам да добавя - наясно сме и, че учените са си учени, а корпорациите са си корпорации. Във всяка една област тези гигантски формации спонсорират и яхат всякакъв род учени и дори цели гилдии, за да диктуват накъде да върви науката. Така че, хайде да не се хващаме за думите.

Peace Абсолютно съм съгласна!

# 198
Оооо, Хеликаза била на пост! Невероятна си в бързите си реакции! Поздравления, направо изумително - само партизаните така са дебнели в засада по дни и нощи, докато избият и последния фашист до крак! А сега са капитанчетата и майорите от СРС слухтят как се къпеш, как си миеш зъбките или правиш нещо с някой, белким ги направят подполковници! Бравус!
Проблемът да ти искаме текст е, че законът е на прага на приемането си и няма  време за организиране на дебат - другите това искат /както и ти/ да ни отплеснат в общи приказки и докато дебатираме, да си мине закона в мъглата. Затова те молим за помощ, а и ти каза че в този вид не искаш да подкрепиш петицията - затова те помолих да предложиш новия и вид и текст! Твоя воля!

# 199
Оооо, Хеликаза била на пост! Невероятна си в бързите си реакции! Поздравления, направо изумително - само партизаните така са дебнели в засада по дни и нощи, докато избият и последния фашист до крак! А сега са капитанчетата и майорите от СРС слухтят как се къпеш, как си миеш зъбките или правиш нещо с някой, белким ги направят подполковници! Бравус!
Проблемът да ти искаме текст е, че законът е на прага на приемането си и няма  време за организиране на дебат - другите това искат /както и ти/ да ни отплеснат в общи приказки и докато дебатираме, да си мине закона в мъглата. Затова те молим за помощ, а и ти каза че в този вид не искаш да подкрепиш петицията - затова те помолих да предложиш новия и вид и текст! Твоя воля!
Чак сега разбрах, че съм била помолена за помощ...Досега никъде не пишеше да имате нужда от такава, камо ли пък моята.Единственото, което чета по свой адрес са обидни квалификации, сравнения с героини от филми и съмнения относно компетентността и мотивацията ми.

# 200
Хеликаза, ти така и не разбра, че не искаме да сме опитните зайчета, защото дори и всички тези "смешни и апокрифни" писаници и филмчета, писани от дилетанти и лаици да са една голяма измама и пропаганда, то и ВИЕ - специалистите не давате 100% уверения и доказателства, че всичко с ГМО е перфектно и няма опасност!

... по същия начин, както няма 100% уверения и доказателства, че билколечението няма да ти навреди или като имаш заболяване нямаш 100% увереност, че лекарството ще подейства. Или че нямаме 100% увереност, че Витамин С в ударна доза при грип е полезен и не отслабва естествената антиоксидантна защита Simple Smile

Цитат
Така и не прочете текста на петицията, че просто се иска забрана при недоказан и изследван ефект от приложението на ГМО!

До този момент ГМО се прави на базата на познати свойства. Примерно когато пръскаме с хербициди (атразин, да речем), възникват видове, които са устойчиви - чрез естествени мутации. Ако вкараме мутиралия ген в целевото растение, се получава ГМО, който е устойчив към атразин. Това се постига на базата на естествен процес - чрез Т плазмид на Агробактериум тумефациенс, от който са изрязани онкогените.

До този момент аз не виждам нищо плашещо в този процес.

# 201
поредният ГМ форумец, който се включва точно на време! До тук сте трима с новите регистрации - явно сте един дол дренки!

# 202
Нагло е, да не кажа друго, някой да си "играе" на Господ!  Sick
Наглост е да се ползваш от всички достижения на съвременната наука, и да обвиняваш учените, че си "играят" на Господ.Сигурно на хората лекуващи стерилитет им е писано да нямат деца, ние какво ли се бъркаме ShockedИли на някоя майка и е писано да роди дете със Синдром на Даун примерно...Звучите нелепо!

Не знам кой драматизира, всъщност. Пак повтарям, очевидно не искаш да схванеш, че не науката като цяло е предмет на темата. И много добре знаеш, че едно и също научно постижение може да се ползва за всякакви цели, в зависимост в какви ръце попадне. Същата тази наука, която ни спасява от стерилитет и др.подобни, може да клонира хора. Но ти много добре го знаеш, просто се опитваш да манипулираш чрез подобни популистки изказвания.

поредният ГМ форумец, който се включва точно на време! До тук сте трима с новите регистрации - явно сте един дол дренки!

Да бе, много странно как напълзяха изведнъж.

# 203
  • Stuck in a moment
Пускам отново тази информация:
"Шест европейски държави досега са въвели забрана за разпространение на този сорт. Други пък са наложили пълно вето върху култивиране на генетично модифицирани култури. Сред тях са Германия, Франция, Австрия, Люксембург, Полша, Унгария, Словения, а от два дни и Ирландия."

Копирано от :
http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/10/19/802039_ekolozi_praviat_k … aniia_protiv_gmo/

Нека се замислим за опасностите за нашето здраве и екологичното равновесие, които генно модифицираните култури представляват!

# 204

Не, аз говоря с факти. Имам научно образование и смея да твърдя, че съм малко повече запознат от повечето пишещи.

Не съм със съвсем нова регистрация - от доста време съм регистриран, но не пиша. Все пак това, че квалифицирате всички като "един дол дренки", не говори добре за вас.

Аз ви питам за научни аргументи. Къде са те, че ГМ вредят? Не търся обидни квалификации, нещо, което явно го има тук.

# 205
Вие наистина ли не правите разлика? Някой, който иска да се лекува от стерилитет и е готов да плати всяка цена, като евентуално преди това се запознае подробно, помисли и направи своя избор. И от друга страна - всички да се хранят с такива продукти всеки ден и да става каквото ще?
Чипса също не ни трови, но ако само това ядеш цял живот - чипс и кока кола?
Zvezdichko - Билките са просъществували хиляди години, никаква база за сравнение. Няма да сравнявам тази твоята аргументация с другата, която критикуваш.
Хеликаза - вярно, така е. Мисля, че никой по-горе не помоли за помощ. А думата "помощ" влезе в темата поради хленченето от ваша страна - "ами като не искате помощ..." (и фръц). А иначе - благодаря - по-горе имаше едно по-полезно и по-подробно мнение, което прави положително впечатление.

ПП: И съвсем хипотетично - ако днес има ГМО производство в БГ, тогава излиза, че промяната на закона, освен всичко друго и ще ги узакони.

# 206
Zvezdichko - Билките са просъществували хиляди години, никаква база за сравнение. Няма да сравнявам тази твоята аргументация с другата, която критикуваш.

Не е съвсем така, защото изолирането на съответните алкалоиди стана през последните няколко десетилетия, а определянето на цялостния път до синтезирането им (вторични метаболити - как точно се стига до крайния продукт) все още не е факт. Аз бях изненадан за жълтия кантарион (Hypericum perforatum) и изолирането на хиперицина - колко наскоро стана и отколко скоро имаме данни за неговото противовирусно и противораково действие - за пръв път в световната литература описано! Генът за хиперицин също още не е изолиран, работи се по въпроса, а е напълно възможно кандидат-генът да е погрешен Simple Smile

Но дори и да приемем твоя контрааргумент, ние живеем в общество, че стандартните методи просто не са достатъчни, за изхранването на един гладен свят. Трябва нещо ново. Хибридизацията работеше до време за повишаване на продуктивността, имахме нови сортове, окей. Но вече това не е достатъчно, трябват нови методи за повишаване на продуктивността. Генното инженерство може да работи и може да се използва за борба с глада.

# 207
Цитат
Генното инженерство може да работи и може да се използва за борба с глада.
Това не е вярно!!!!!!!!Генното инженерство може да работи само и единствено за финансово облагодетелстване на определен кръг от хора!Храна има и сега, достатъчно дори в излишък,просто е зле разпределена или някой има изгода това да е така!!

# 208
Това не е вярно!!!!!!!!Генното инженерство може да работи само и единствено за финансово облагодетелстване на определен кръг от хора!Храна има и сега, достатъчно дори в излишък,просто е зле разпределена или някой има изгода това да е така!![/color]

Абсолютно погрешно по всички параграфи. Щом има повишаване на продуктивността, значи има полза от ГМО и могат да се използват за получаване на по-голямо количество храни. Факт.

Да, естествено, че храната е зле разпределена. Естествено, че има богати и бедни. И винаги ще има. Поравно разпределение ли искате? Ми това е възможно само в утопичния социализъм, който никога няма да стане, защото социализмът е зло по принцип (книжките на Фридрих Хайек, моля).

# 209
Хеликаза ,

Чак сега разбрах, че съм била помолена за помощ...Досега никъде не пишеше да имате нужда от такава, камо ли пък моята.Единственото, което чета по свой адрес са обидни квалификации, сравнения с героини от филми и съмнения относно компетентността и мотивацията ми.

Защо така?????Какво Ви обърква - не разбирам?!?!?
Цитат
Всеки един от нас има достатъчна обща култура и всички сме образовани. Това, че има пропуски във формулировките и подбраните материали към петицията, би трябвало по- скоро да Ви трогне.
Как с цялата си същност някои се отдават за каузата- въпреки своя недостатъчно "професионален" подход.
Ами помогнете. Опитайте се да сте по- добронамерена и се отнасяйте към разнообразните мнения по- скоро със  смирение.
Защо с подигравка
това явно за пореден път Ви е убягнало....
Явно наистина четете ИЗБИРАТЕЛНО.
ИЛИ ПРОСТО ПОДТВЪРЖАДАВЕТЕ, ЧЕ СТЕ ЧУКЧА........

Ако сте толкова прецизна и в професията си- жална ни майка........ Cry
Разсъжденията Ви са преплетени с толкова много анти -морал.
Жалко.
И моля, Ви, не ни замъглявайте постоянно главите с медицински примери от рода на Даун, стерилитет  и т.н.
Това не е актуално в момента. Въпросът не се състои в това.  Бъркате приоритети.
а и аз съм една от многото майки, на които им беше съобщено , че чакат бебе с Даун. И какво-?!?! ДА не би да се отказах от детето си???
Просто приех нещата такива , каквито са ми предопределени.
И за пореден път съвременните супер методи се оказаха в грешка, заради която ако бях друга/може би като Вас/ щях да си загубя детето.......

Zvezdichko,
И аз съм с научно образование. Peace
Но имам коренно различаващо се от Вас мнение!
И борбата с глада /който е доказателство за човешката материалистична машина/ може да бъде съвсем успешна и с други методи.
Peace
ВСИЧКО Е ПАРИ И ИНТЕРЕСИ
Защо едните грешки на човечеството, довели до глад,  да се замазват с други/въвеждането на ГМО/?
Та това е затворен порочен кръг!!!Производен на меркантилни, комерсиални и не морални интереси.........
Значи има пари за въвежданене на  ГМО в гладуващите страни, а няма пари просто да се прекроят материалните матрици, така че да няма глад!!!!!

Хеликаза, Zvezdichko,
Искам да разбера- явно допускате ГМО- до каква степен и дали също и в земеделието?!?!
Защото тук става дума за царевицата.....
И друго нещо- вие ядете ли такава или възнамерявате ли някога да консумирате ГМО?!
Grace' Hug  bouquet- винаги казваш нещата на място!!!
tefterche Hug  bouquet
notar Hug  bouquet - много ме кефиш!
СпирОлина - Hug Heart Eyes Hug  bouquet - възхищавам ти се!
LaValetta, ОП, OlympiaPappas, Bergkristall, winter_wolf, Ева на сцена, ДеЩоВиди, Лурдес, Галя***, dodyniki, CaveWoman и другите......-   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт