Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 015
  • 1 005
  •   2
Отговори
# 600
Ще завеждам дело за издръжка на детето но нямаме официален развод това значи ли примерно че ако някога имам друго дете че то ще се води на негово име?
Да, ако е родено по време на брака или до изтичане на 300 дни от влизане на решението за развод в сила.

# 601
Разводът ми приключи преди месец и малко.Бившият ми мъж не е платил до момента държавната такса,която му постанови съдът за развода.Дал е 2 издръжки,още преди да зе разведем,но вече 2 месеца не ги изплаща.Питането ми е мога ли да подам жалба ,без да имам на хартия решението на съда.Питам,защото още не съм го взела,в предвид,че сигурно няма да ми го дадат,тъй като той не е заплатил таксата.И когато той работи на неизвестно за мен място,как ще бъде намерен,за да заплати пропуснатите издръжки.Благодаря  bouquet

# 602
Разводът ми приключи преди месец и малко.Бившият ми мъж не е платил до момента държавната такса,която му постанови съдът за развода.Дал е 2 издръжки,още преди да зе разведем,но вече 2 месеца не ги изплаща.Питането ми е мога ли да подам жалба ,без да имам на хартия решението на съда.Питам,защото още не съм го взела,в предвид,че сигурно няма да ми го дадат,тъй като той не е заплатил таксата.И когато той работи на неизвестно за мен място,как ще бъде намерен,за да заплати пропуснатите издръжки.Благодаря  bouquet

Дали бившият ти съпруг си е платил си е негова работа. Плати твоята такса, вземи ТВОЯ препис от решението и образувай изпълнително дело за издръжката. Моят съвет е да ползваш адвокат, макар че много хора ще те посъветват да се справяш сама.. Въпросът къде работи не е твоя грижа при образувано изпълнително дело.
Успех.

# 603
Благодаря ти зя съвета,дано наистина ми дадат моя препис.Моята постановена такса е 20лв.,неговата 190лв.Аз мислех,че когато и двамата платим,ще ни ги дадат.А истина ли е ,че имам право да подам молба,след 3 неизплатени издръжки?Отново благодаря  bouquet

# 604
  Здравейте ,съжелявам ,че така нахълтвам ,но имам проблеми ,които ме накараха да се замисля върху следното : Омъжена съм от почти 4 години ,преди сватбата и моите и неговите родители предписаха на своето дете недвижимо имущество - моето е чрез дарение .Въпросът ми е при евентуален развод ,той би ли могъл да има претенции за моят апартамент ,може ли да го ипотекира ? По-добър вариант ли е да го препиша на детенцето ни и ако го препиша той ще има ли права върху имота ?(детето е непълнолетно ,всъщност си е  малолетно ).
ПП Благодаря ви   bouquet  bouquet  bouquet

# 605
Здравейте,
Моят проблем е следния - имам дъщеря, която след 2 седмици ще стане на 8 години. С баща й нямаме брак и в момента в който тя се роди той изчезна и не пое никаква отговорност. Аз не го потърсих до сега, защото ме беше страх и вярвах,че той ще се появи. Но сега 8 години по-късно мисля,че е крайно време да му потърся някаква отговорност. Та въпроса ми е как да заведа дело за издръжка и дали ако го осъдят дъщеря ми ще трябва да вземе неговите имена ?
Благодаря предварително!

# 606
Здравейте,
Моят проблем е следния - имам дъщеря, която след 2 седмици ще стане на 8 години. С баща й нямаме брак и в момента в който тя се роди той изчезна и не пое никаква отговорност. Аз не го потърсих до сега, защото ме беше страх и вярвах,че той ще се появи. Но сега 8 години по-късно мисля,че е крайно време да му потърся някаква отговорност. Та въпроса ми е как да заведа дело за издръжка и дали ако го осъдят дъщеря ми ще трябва да вземе неговите имена ?
Благодаря предварително!

Щом носи твоите имена, не е припозната от бащата, нали? Има ли вписан баща в акта за раждане?
Произходът от бащата се установява с иск, който може да се заведе до 3 години от раждането на детето от майката, или в срок от 3 години от навършване на пълнолетие лично от детето.
Докато не се установи, че той е бащата по един от посочените начини, нямаш право да търсиш издръжка. В момента нямаш право да водиш дело за установяване на произход от бащата, има право дъщеря ти когато стане пълнолетна.

# 607
Благодаря за информацията .... значи съм закъсняла и няма шанс да поеме отговорност така ли ? Sad

# 608
Здравейте,
Благодаря предварително!

Щом носи твоите имена, не е припозната от бащата, нали? Има ли вписан баща в акта за раждане?
Произходът от бащата се установява с иск, който може да се заведе до 3 години от раждането на детето от майката, или в срок от 3 години от навършване на пълнолетие лично от детето.
Докато не се установи, че той е бащата по един от посочените начини, нямаш право да търсиш издръжка. В момента нямаш право да водиш дело за установяване на произход от бащата, има право дъщеря ти когато стане пълнолетна.
слаб 2,може дъщеря и да заведе иски,представлявана от майка си Wink

# 609
Много благодаря на хората, които отделят от личното си време за да помогнат, и нека всички да съобразим, че това е много трудна работа- толкова болка има насъбрана в тази тема, че като чета ми се плаче.

Моят казус:
Бащата не плаща издръжка и не се интересува от детето- вече  7 години. Имам присъдена издръжка, както и изпълнителен лист за разходи по дело от преди 4 години, естествено нищо не е платено.
Интересувам се:
1. Към кого да се обърна за да ми сметне дължимите суми - издръжки + лихви, за които имам съдебно решебние, а нямам изпълнителен лист? Къде се намират тези държавни съдии-изпълнители и мога ли да ангажирам някого който само да ми сметне нещата, а аз сама да си ги поискам от така наречения баща.

2. До кога мога да претендирам да ми се платят разходи по делото, за които имам ИД от 2007 г. и как се смятат лихвите? Има ли в нета лихвен калкулатор. Аз съм програмист и ако ми кажете как става мога да направя програмка полезна на самотните мами/татковци.

3. Искам да му отнема родителските права, но и сам той не ги иска.
Има вероятност ако му кажа - "откажи се сам от правата си" да го направи, за да се освободи от нас. Как може законово да стане това без да имаме някакво унизително дело в което да се оплюваме взаимно. Просто отиваме , декларираме нещо, получаваме документ.
Предполагам, че трябва да стане през съда, но може ли без да се налага да го описвам колко е е безотговорен и т.н, а просто - и двамата така сме решили и толкова.

Искам да се оформи документално защото планира да замине в чужбина а и по лични съображения /не мога да разчитам на нищо/.  Нека да си осигуря спокойствие поне за това.

Благодаря.

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 11:01 от elina01

# 610
по най бързия начин ,отиваш в прокуратурата и подаваш жалба по член 183 от наказателният кодекс.Молиш ги да му забраня излизането в чужбина,
"....Чл. 183. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

(2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия. Тази разпоредба не се прилага повторно.

(4) (*) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

..."

# 611
Здравейте!Доколкото разбрах от адвокат,за да заведа дело за отнемане на родителски права,първо трябва да му изпратя покана от норариус да плати издръжката на детето-ако желае(понеже не е осъден да я плаща).И като следващ ход да заведа иск в съда.Така ли е в действителност?И при евентуално спечелване на делото,съпругът ми да го осинови,за да вземе неговите имена.Може ли някой да помогне по казуса?

# 612
Здравейте,не знам от къде да започна понеже нашият случай е доста заплетен.Съпругът ми е задържан в Бразилия от 2007г.и няма изгледи скоро да си дойде.Аз сама се грижа за три деца на 17г.на 8г. и на 4,7г.Имаме кредит,за който изплащам вноска от 250лев. и нямам никакво пълномощно от съпругът ми.Няколко пъти ходих до социалните за някакви помощи,но ми отказват,понеже мъжът ми има няколко коли на негово име макар,че може и да не съществуват вече.Трудно ми е да се справям сама,а не зная дали мога да се обърна към някоя инстанция за подкрепа.Моля да ме посъветвате,какво бих могла да направя и към кого да се обърна.Ако имате някакви въпроси ще ви отговоря.Благодаря предварително!

# 613
Здравейте,
Благодаря предварително!

слаб 2,може дъщеря и да заведе иски,представлявана от майка си Wink

Я попрочети чл.69 СК. И преди да пишеш оценки, се увери, че си адвокат.
нали такава е темата....

Между другото, нямам никакво желание да се опитвам да помагам и да отделям време и усилия за това, за да споря с хора, нищо не разбиращи от материята. Моля Таис да се намеси и да внесе малко ред тук, иначе се оттеглям от "квотата на даващите съвети".

# 614
Здравейте!Доколкото разбрах от адвокат,за да заведа дело за отнемане на родителски права,първо трябва да му изпратя покана от норариус да плати издръжката на детето-ако желае(понеже не е осъден да я плаща).И като следващ ход да заведа иск в съда.Така ли е в действителност?И при евентуално спечелване на делото,съпругът ми да го осинови,за да вземе неговите имена.Може ли някой да помогне по казуса?

Дали ще пращаш покана си зависи от теб. Не е задължително.
За лишаване от род.права-когато искаш последващо осиновяване, въпросът има доста подробности. По-добре се консултирай с адвокат, като изложиш всички конкретни детайли.

Общи условия

Активация на акаунт