Колко майчинства за близнаци?

• 3 309
  • 9
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте. Аз както всички вас за близнаците си съм ползвала едно майчинство. Но вижте какво открих в Кодекса на труда:
"Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането."
Пише за всяко дете, а не за всяко раждане! Аз това го разбирам, че трябва да ползваме двойно майчинство. Изчетох целия КТ и наредбата за отпуските, нищо специално не пише за близнаците, което да противоречи на това. Вие какво ще кажете?

# 1
Ще кажа, че звучи прекалено хубаво за да е истина. А, дано!
Ако позволиш ще допълня темата с още един въпрос - Вярно ли е, че на родителите на близнаци държавата отпуска помощ в размер на МРЗ на баба или друг независим от семейството човек, който се грижи за децата? Някакви идеи?

# 2
strelche, програмата в подкрепа на майчинството имаше такава опция - ако бабата е безработна или пенсионерка или друг твой близък/познат е такъв,  можеше да се кандидатства по тази програма и съответно наетият помощник получава въпросното възнаграждение от социалните. Не следя нещата от известно време и не знам дали програмата още действа и дали има пари по нея Peace

Що се отнася до това с майчинството за всяко дете...устата ме беше заболяла по едно време да го обяснявам  и да давам примери за практиките в други държави. Имаше много усърдни опити от страна на СНБМ да се лобира пред представители на политическите сили и да се гласуват нужните промени, за да се дава майчинство за всяко дете, но г-жа Масларова беше непреклонна, а г-н Христосков се опита в ефир да ми обясни, че това противоречало на добрите практики в другите страни, защото майчинството било заместващ доход на заплатата на майката, която била една - и това след примерите за Германия, където майчинството за близнаците е двойно...чува се избирателно. По време на тези опити за промени влезе в сила и въпросната помощ за майките на близнаци, която отначало трябваше да е за близнаците до 2 години, после стана за новородени, като ощети цял набор, а тази година без малко съвсем да я спрат! Всъщност въпросната помощ трябваше да е един вид компенсация за това, че майчинството е едно, а децата са две..когато някой иска да намери повод да откаже нещо, той го намира... та така. Нищо оптимистично не ви написах, дано поне е било полезно!

# 3
Просто в кодекса на труда не е записано адекватно.
Но няма да издържи в съда.

Да ,за всяко от нашите деца имаме право на 410 дни, но просто в календара тези дни съвпадат. Текста е: в размер 410 дни за всяко дете
Липсва едно ПО 410 дни.

Аз съм благодарна и на онези 2400 лв които взех. Но ако имах 2но майчинство щях да взимам 12 месеца по 1800 лв по две. Демек 3600 на месец.  Така че вместо 2400, щях да получа 21 600.

# 4
strelche, програмата в подкрепа на майчинството имаше такава опция - ако бабата е безработна или пенсионерка или друг твой близък/познат е такъв,  можеше да се кандидатства по тази програма и съответно наетият помощник получава въпросното възнаграждение от социалните.

Това е след изтичане на първата година, нали? Но значи ли това, че аз трябва да се върна на работа, за да може бабата да ми гледа децата срещу мин раб заплата?

# 5
Може преди изтичането на 410 дни- ако се върнеш на работа.
Задължително е да си на работа докато ползваш програмата.

И внимание, най-големия парадокс. За отглеждане на близнаци- не е мин. раб заплата, а 350 лв !
Значи ако си останеш след навършване на 1 година вкъщи- обезщетението е 240 лв. Ама ако се върнеш на работа и ползваш програмата- 350лв за детегледача?!
Чета от нета, поправете ме ако греша.

# 6
strelche, програмата в подкрепа на майчинството имаше такава опция - ако бабата е безработна или пенсионерка или друг твой близък/познат е такъв,  можеше да се кандидатства по тази програма и съответно наетият помощник получава въпросното възнаграждение от социалните.

Това е след изтичане на първата година, нали? Но значи ли това, че аз трябва да се върна на работа, за да може бабата да ми гледа децата срещу мин раб заплата?

Къде, наистина, можем да намерим потвърдено инфо по въпроса? Бих потърсила такова в общината по местоживеене, но не знам какъв отдел да търся. Rolling Eyes
Креми  Hug

# 7
И внимание, най-големия парадокс. За отглеждане на близнаци- не е мин. раб заплата, а 350 лв
Значи ако си останеш след навършване на 1 година вкъщи- обезщетението е 240 лв. Ама ако се върнеш на работа и ползваш програмата- 350лв за детегледача?!

Аз това си го обяснявам така: за да се наеме чужд човек да ми гледа децата, ще иска минимум 350лв, зер близнаци никак не се гледат лесно! Виж, ако сама остана да върша тая работа, ще си я върша и срещу минимална раб. заплата - ще си ги гледам и хоро ще играя, къде ще ходя  Twisted Evil

# 8
Браво гризка добре казано, държавате не само че не ни стимулира да раждаме повече деца, ами ни и окастря целия ентусиазъм, който сме имали за по-голямо семейство, аз обаче реших че и без нейна помощ ще се оправя, за двете близначки съм взела 2 по 200 лв еднократна помощ раждане - това не е ли гадно:bad-words:

# 9
  • София
На мен ми обясниха, че до навършване на 1 година, майчинството може да се прехвърли само и единствено на таткото и то след 6 месеца навършени. А относно програмата за безработните баби казаха, че все още я има, но няма пари по нея. С две думи може да подадеш документи и ако се отпуснат средства ще те одобряват или не.... Инфото ми е от преди 3 месеца обаче и може да има нещо излязло междувременно

Общи условия

Активация на акаунт