Гърция-23

• 77 940
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
хаха Мария разсмя ме, представяш ли си с две малки дечица и крадена кола Mr. Green извинявай  Blush но наистина ситуацията е доста заплетена. Като те пуснат гърците, българите надали ще правят проблем, но при излизане от България вече наистина може да имаш проблеми с документите на гръцки.

# 616
а бе тя луда работа,от 3 години съм тук и се боря с гръцката бюрокрация,мъжа ми е моряк и трябва освен с две бебчета да се оправям  самичка и с невероятни простотии,цял роман мога да напиша как се оправят документи тук,за справка 2 пъти минавах през съда тъй като в акта за гражданския брак и в 2-та акта за раждане името ми е написано различно,трябваше да доказвам, че децата не са от различни майки,че общо взето вече съвсем съм изтрещяла

# 617
а бе тя луда работа,от 3 години съм тук и се боря с гръцката бюрокрация,мъжа ми е моряк и трябва освен с две бебчета да се оправям  самичка и с невероятни простотии,цял роман мога да напиша как се оправят документи тук,за справка 2 пъти минавах през съда тъй като в акта за гражданския брак и в 2-та акта за раждане името ми е написано различно,трябваше да доказвам, че децата не са от различни майки,че общо взето вече съвсем съм изтрещяла
В тази държава бюрокрацията и документацията никога не свършват така че се подготви и за още идиотщини! Както ти е казала веселинап наистина ти трябват декларации че бащата разрешава да се извеждат извън страната, които ги съставя той в полицията - попълва се стандартен формуляр!
За колата ти трябва пълномощно което да пиеш че мъжът ти е съгласен да я управляваш и да излизаш извън страната с нея!
Веселинап - и аз съм на твоето мнение по отношение на кризата и все пак искрено се надявам да не се сбъдне черногледството ни! А аз след като записах детето в ликсархиото и куп простоти и се оказа че може да му се извади международен паспорт като аваптистико и въпросния паспорт важи за една година!
Момичета да ви почерпя, моята дъщеря вчера навърши 2 години / и аз не знам кога минаха/

# 618
 nbirthday  party023 newsm59
Струмфи, да ти е жива и здрава малката принцеса. Да бъде радостта и гордостта на мама и тате...

# 619
stroumfaki  Честит рожден ден на дъщеричката ти! Жива и здрава да ви е и много, много да ви радва!

мария п в цял свят, децата, за да напуснат една държава и да отидат в друга, трябва сагласието на родителите, предвид конвенцията за закрила на децата! Малко разиаснение щте ти дам:
Декларацията-съгласие от родителя е необходима за пътуване на малолетно (0-14 год) или непълнолетно дете (14-18 год) извън границите на РБългария или друга държава. Вариантите за съдържанието на тази декларация са два:
1) безсрочна декларация - важи до навършване на пълнолетие на детето и за пътуване по цял свят. На практика по този начин единият родител предоставя неограничена възможност на другия да извежда детето неограничен брой пъти в различни държави като престоят не се ограничава.
2) срочна декларация - важи само за конкретно пътуване и за конкретен период от време, напр. за Гърция, от 25.02.2010 год. до 25.03.2010 год. като се посочват трите имена и ЕГН-то на възрастния който ще придружава детето.
Къде се заверява тази декларация? - при нотариус, като би било препоръчително текста на декларацията да е предварително изготвен. При нотариуса следва да носите и акта за раждане на детето в оригинал.

А за колата - хубаво би било да имаш пълномощно от собственика, че имаш право да я управляваш в страната и чужбина. По този начин ще избегнеш някои главоболия.

# 620
Честит рожден ден на малката Васи, да ти е жива и здрава, stroumfaki!

# 621
За Мария П:

Застраховка Зелена карта не е задължителна при пътуване в ЕС, но тя служи като международно признат документ за безопасност и за да се улесни уреждането претенциите ви в случай на злополука. Ако не разполагате със зелена карта, трябва да имате документ за застраховка.
(Зелена карта е аналога на застраховка гражданска отговорност за пътуване с автомобил извън пределите на страната).

Ασφάλιση αυτοκινήτων
Η πράσινη κάρτα της ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει τη διευθέτηση απαιτήσεων στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.
http://ec.europa.eu/publications/booklets/eu_glance/78/el.doc

# 622
Честит рожден ден със закъснение на малката Васи на Струмфаки и на Димитрис на Маринела Фло!!!
Да растат обичани и щастливи, с безгрижно и весело детство!!!

Другата събота сме ние наред  Wink

# 623
Къде се заверява тази декларация? - при нотариус, като би било препоръчително текста на декларацията да е предварително изготвен. При нотариуса следва да носите и акта за раждане на детето в оригинал.

Това за Гърция НЕ е вярно. Въпросната декларация, т.е истиността на подписа на деклариращия става с поставянето на кръгъл печат, на който пише Ελληνική Δημοκρατία. Право на такъв печат, както и поставянето му, имат само и изключително държавните органи.
Както и изасняването на данните и сверяването им дали са "верни" - право и задължение на държавните органи. Ако се установят "неверни данни" - тогава имаме ποινικό αδίκημα, т.е носиме отговорност според наказателния кодекс.

Не е необходимо да се носи акта за разждане на детето.

мария п в цял свят, децата, за да напуснат една държава и да отидат в друга, трябва сагласието на родителите, предвид конвенцията за закрила на децата! Малко разиаснение щте ти дам
Въпросната декларация (с оглед на Хакската конвенция) се изисква, когато децата напускат Шенген пространството. Ако примерно путувате за Германия или Франция, такава декларация не е необходима.

# 624
Струмфаки да ти е жива и здрава и много да те радва и благодаря на всички момичета за отговорите  Hug

# 625
  • Русе
Момичета,много неадекватно се включвам,но ме извинете за което... Praynig
С малечко пристигнахме по живо,по здраво в Закинтос и сега трябва да си оправя документите,за да започна работа.От къде да тръгна и къде да ходя.Говорят ми за някакво АФМ...то за какво е?За сега имам извадена здравна книжка и договор за наем на апартамента с объркани имена... Mr. GreenНе искам да говоря с тукашните,защото им нямам голяма вяра.
Благодаря предварително за отговорите  Hug

# 626
АФМ е Αριθμού Φορολογικού Μητρώου
Нещо като нашето ЕГН, но не точно такова, защото се издава от съответното ΔΟΥ /данъчното управление според местоживеене/
Това номерче ти е много необходимо. Без него никой работодател няма да те приеме легално на работа/ да те осигурява към някоя каса/, не можеш да си прекараш телефон , ток, вода или интернет на твое име.

Закинтос е малък остров мисля ,че само едно данъчно има там.
Договорът за наем на твое име ли е?

# 627
  • загубено
stroumfaki,
Честит Рожден Ден на малката принцеса!( със закъснение)
Да е жива и здрава!
Весело и щастливо детство!

# 628
За сега имам извадена здравна книжка и договор за наем на апартамента с объркани имена... Mr. Green

Оправеи си на всяка цена имената в здравната книжка.

# 629
  • Plovdiv - Thessaloniki
Здравейте гръцки мами! Надявам се скоро да стана и аз част от вашия тим! Колкото и зле да са нещата в Гърция с тази криза, надежда все пак има, и дано скоро дойде помощ отвън. Дано правителството съумее да направи нещо, за да стабилизира страната, а и гърците според мен трябва малко да се научат да живеят в "лишение". Всеки получава каквото заслужава, както казват в приказките, но без помощ е за никъде. Така и аз се обръщам към вас. Живея от няколко месеца с приятеля ми грък и вече заговаряме за сватба (политико гамо) и искам да ви попитам гръцкият брак признава ли се в Бг и обратно, а може ли да направим брак и в двете държави? Благодаря и желая много пролетно настроение на всички вас.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт