Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
От кога започва приемането на заявления за винетки и има ли промени?
Какви са изискванията за получаване на безплатна винетка за деца с увреждания или винетка за дете с увреждания?
Какви са изискванията за получаване на винетка за деца с увреждания, ако колата не е на тяхно име и какви документи са необходими за кандидатстване за винетка за автомобил, който е собственост на родителите на дете с увреждане?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
От кога започва приемането на заявления за винетки и има ли промени?
-
Какви са изискванията за получаване на безплатна винетка за деца с увреждания или винетка за дете с увреждания?
Децата с увреждания до 18-годишна възраст имат право да получат безплатна винетка, ако отговарят на определени условия. За да кандидатстват, родителите или законните настойници трябва да подадат молба в дирекция „Социално подпомагане“ от 1 януари до 31 януари всяка година. Ако колата е регистрирана на името на детето, трябва да подадете молба в социално подпомагане и след около месец ще бъде издадена годишна винетка. Ако колата не е регистрирана на името на детето, в момента не се издава винетка без прехвърляне на собствеността; очаква се обаче промяна в закона, която да позволи получаването на винетка без прехвърляне на автомобила.
-
Какви са изискванията за получаване на винетка за деца с увреждания, ако колата не е на тяхно име и какви документи са необходими за кандидатстване за винетка за автомобил, който е собственост на родителите на дете с увреждане?
Според новата наредба децата до 16-годишна възраст с определен процент на увреждане трябва да бъдат собственици на лек автомобил, за да получат безплатна винетка. В случай че колата не е на тяхно име, те нямат право на безплатна винетка. За да подадете документи за винетка за автомобил, който е собственост на родителите на дете с увреждане, трябва да предоставите акт за раждане на детето (оригинал и копие), лична карта, малък и голям талон, застраховка "Гражданска отговорност" и решение от ТЕЛК. Освен това колата не трябва да надвишава 2000 кубически сантиметра и може да бъде регистрирана на името на родителите или детето.
-
Какви са стъпките и разходите за прехвърляне на автомобил на името на дете?
-
Какви са условията за освобождаване от данъци за автомобил, ако колата е на името на дете?

. Според мен това няма отношение към молбата за винетка. Казах й да ми приема молбата и после да ми направи отказ. И това не поиска. Миналата година не са ми го искали. Просто към момента, не мога да го представя това удостоверение. Ох, оплаках се.
... да не казвам пак голяма дума, но подадох аз документи (на мое име е колата - наследствена се води, може пък тук да е уловката за неискането

Аз им обяснявам, че правото е на детето, но те си настояват, че трябва поне удостоверението за брак. Бях забравила оригинала на телка, това си беше мой пропуск.