Майчинството - счетоводно - 25

• 40 731
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте на всички, четох и се рових във форума за плащането на осигуровки и какви документи се подават, но нещо не ми стана ясно и реших да ви пиша, ако можете да ми разясните следните неща:
1. Когато си болнични преди 45 ден осигуровките от кого се плащат (независимо дали са здравни или социални)? Работодателят плаща ли някакви осигуровки през тези 135 дни болнични, които ти се полагат 45 дни преди раждането?
2. От 45 ден до раждането и след раждането работодателят трябва ли да плаща някакви осигуровки? Четох, че се плащат от него някакви здравни, но откога?
Плаща само здравните Peace

# 466
  • Пловдив
Здравейте.Може ли някой да ми помогне със следното.Разбрах че съм бременна а се водя неплатена отпуска за отглеждане на дете до 3г.Ако започна да се осигурявам от декември на 1200 лв бруто до нач.на август ще ми се съберат 8 м. осигуровки на тази сума + 4 на минималната.Колко ще ми е осигуровката на тази сума (ще плащам всичко аз а не работодателя) и колко след това майчинството,и мога ли да изляза първия болничен не на 15,07 както се полага ами на 1,08 за да хвана и целия юли на високата осигуровка.Благодаря предварително.

за 1200 лв осигуровките са 453 лв всичко.обезщетението ще ти е грубо около 700 лв.може да излезнеш 45 дневен на 1 август,но тези 15 дни ще ги загубиш и за тях ти трябва бележка от работодателят,че си работила
неплатена до 3 г няма-има 6 м неплатена за отглеждане на дете

# 467
Благодаря.За декември счетоводителката ми ги сметна че трябва да внеса 485 лв осигуровки защото някакъв си коефициент на фирмата ни бил 1,1% Sad а за неплатения ползвам 2Х6м. защото нямаме брак с бащата

# 468
Благодаря за отговорите на всички включили се момичета! Изясниха ми се нещата, но има и нещо друго, което ме терзае от известно време. Незнам дали въпросът ми е за тук, но в като реша да се върна на работа, а там няма място за мен и не могат да ме назначат отново или пък ми предложат да заема друга позиция, която не ми се нрави особено, какви са правата ми? Какво може да се направи така, че последствията и за двете страни да не са лоши и да са колкото се може по-малко болезнени?

# 469
По време на болничния се плащат само здарви осигуровки.

# 470
  • София
Здравейте и ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!  Grinning
Бих искала да попитам какви документи се подават при навършването на една година на детето, за да продължа да получавам обещетение? И колко е тази година здравната осигуровка, която плаща работодателя?

# 471
Здравейте и ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!  Grinning
Бих искала да попитам какви документи се подават при навършването на една година на детето, за да продължа да получавам обещетение? И колко е тази година здравната осигуровка, която плаща работодателя?
Носиш при работодателя си едно приложение №З + копие от акта за раждане. Работодателя от своя страна прилага и копие от заповед за разрешаване на отпуска. Подаването на това приложение ти дава право на обезщетение да навършването на 2 год. на детенце. А и тази година здравната вноска от работодалетя е същата както и миналата година - 4.8%

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:33 от AnMary

# 472
  • София
Благодаря!  Grinning
А трябва ли пак да подавам молба за отпуск или си важи старата? А това колко лева е защото нали вдигнха минималния осигурителен доход?

# 473
Благодаря!  Grinning
А трябва ли пак да подавам молба за отпуск или си важи старата? А това колко лева е защото нали вдигнха минималния осигурителен доход?
За молбата си зависи от ЧР-си, а обезщетението за гледане на дете до 2 год. е минималната работна заплата в страната, която и тази година е 240 лв.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:32 от AnMary

# 474
  • София
tsvetyv,  благодаря отново, но имах впредвид колко лева е здравната осигуровка за тази година, защото за миналата беше 12.48лв?

Последна редакция: вт, 05 яну 2010, 17:47 от Савина1

# 475
Момичета, помагали сте ми неведнъж, моля пак Grinning

В момента съм във втората година майчинство, но съм в болничен, който ще продължи още 3 месеца (общо 6) Дочух, че имам право освен на болничния, и на 50 процента от майчинството . Вярно ли е? И ако е вярно, може ли със задна дата, защото вече минаха 3 месеца?

# 476
  • София-Младост

В момента съм във втората година майчинство, но съм в болничен, който ще продължи още 3 месеца (общо 6) Дочух, че имам право освен на болничния, и на 50 процента от майчинството . Вярно ли е? И ако е вярно, може ли със задна дата, защото вече минаха 3 месеца?
Ползвайки отпуск за временна наработоспособност ти си прекъснала другия вид отпуск, трябвало е да се подаде прил.12 в тридневен срок, а и прил. 4 за 50% обезщетение. Пробвайте, но ми се струва, че няма да се получи със задна дата.

# 477

Ползвайки отпуск за временна наработоспособност ти си прекъснала другия вид отпуск, трябвало е да се подаде прил.12 в тридневен срок, а и прил. 4 за 50% обезщетение. Пробвайте, но ми се струва, че няма да се получи със задна дата.
Благодаря много. Това означава, че мога да хвана поне оставащите ми 3 месеца, така ли да разбирам?

# 478
( а за неплатения ползвам 2Х6м. защото нямаме брак с бащата

Извинете ме ,че се намесвам ,но така може ли?И мен ме вълнува как да постъпя като ми изтече майчинството и с това ми помогна.Каква е цялата осигуровка като съм в неплатен отпуск?

# 479
  • Пловдив
ValqMarti ,ако нямате брак или сте разведени може да ползваш 12 м неплатена.По време на неплатената се плаща само здравна всеки месец от работодателят /12,48 лв за 2009 г/.

Общи условия

Активация на акаунт