Майчинството - счетоводно - 25

• 40 707
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
Има ли начин да се вдигне минималното обезщетение, ако раждането на второ дете е настъпило по време на неплатен отпуск за отглеждане на първото дете, т. е доколкото разбрах от прочетеното до тук можеш да се самоосигуряваш през това време на избрана от теб база  newsm78 или ...
И аз от тук се информирах, че самотни родители имат право на 2Х6 месеца неплатен отпуск до навършване 8 години на детето.   bouquet

# 496
  • София-Младост
Има ли начин да се вдигне минималното обезщетение, ако раждането на второ дете е настъпило по време на неплатен отпуск за отглеждане на първото дете, т. е доколкото разбрах от прочетеното до тук можеш да се самоосигуряваш през това време на избрана от теб база  newsm78 или ...
И аз от тук се информирах, че самотни родители имат право на 2Х6 месеца неплатен отпуск до навършване 8 години на детето.   bouquet
Няма самоосигуряване по желание.

# 497
Здравейте момичета,

Много съм боса в счетоводните и осигурителните неща и ще съм много благодарна, ако някоя от вас може да ми помогне като ми даде светлина по някои от въпросите ми.

При мен положението е следното - Бременна съм в седмия месец и не се водя на работа никъде. Работя на хонорар от време на време, но не съм за регистрирала още като само осигуряващо се лице, нито пък съм правила още фирма. Имам само няколко хонорарни сметки за които знам, че трябва да декларирам в данъчна декларация и толкова. Здравните осигуровки си плащам сама. Лятото работех на половин работен ден за няколко месеца, но НОИ или НАП (не разбирам много) не са си свършили много работата и при тях това не излизаше последно като се ровех за здравни осигуровки. Когато разбрахме, че съм бременна мислехме да започна да се водя на работа във фирмата на един познат но сега с този закон за осигуряване 1 година преди раждане смятахме, смятахме и нямаше голям смисъл изобщо.

Съпругът ми от друга страна има непрекъснат стаж от вече 9 години в една и съща фирма с осигурителен доход от 535 лв. и от там му казаха, че в моя случай мога да ида да се запиша при Социалните, когато останат 45 дни до раждането, защото нямаме по 300 лева на член от семейството и от там ще ми дават нещо като 120 лева на месец една година след раждането, както и тази еднократна помощ от 200 лева.

Онзи ден обаче бях на ЖК и лекарят ми ме попита дали се водя на работа някъде (бях му казала, че няма да искам болнични още в началото) и аз казах - не. Той ме пита - а ще се записваш ли като безработна? И аз казах, че не съм планирала и не знам като го попитах какво общо има това. Той ми каза - "Ами дават някакви помощи май през първата година, памперси или нещо подобно, и мисля също и някакви пари." Аз отговорих, че не знам за какво става въпрос, той каза да поразпитам и да реша, че имало срок до кога мога да се запиша (спрямо бременността) и щяли да ми го изчислят и дами кажат другия път.

Та сега съм в пълен шах и мат. Това за което той спомена същото ли е като това, което казаха на мъжа ми? От една страна си мисля, че да две отделни служби - Бюрото по труда и Социално осигуряване, но от друга се съмнявам, че може да има толкова различни видове помощи и сигурно е едно и също. И също ако са две различни неща, малко ме съмнява да могат да се получават и двете едновременно?

Ако някоя от вас е запозната с тези неща и може да ми помогне в чуденката - ще съм ви много благодарна! Толкова съм боса в тези неща, ама пък и всичко в тази държава е толкова завъртяно и прикрито, че ако някой не ти каже или не тръгнеш сам по институции да се ровиш - не виждам как можеш да разбереш каквото и да било.

Още веднъж ви благодаря предварително!

Hug Hug Hug

# 498
Мушо, ако занесес по- малък от 45дни болничен от НОИ няма да  го приемат.45дни преди термин се ползват задължително.Имала съм такъв случай.
Можеш да се разбереш с доктора да ти измести малко темина, ако се съгласи.Но все пак не е много препорачително

# 499
Благодаря за бързия отговор!
А ако тя напусне - подаде молба за напускане - пак ще има ли право на обезщетение от ТБ?
Питам вместо моя приятелка - детето ще навърши 2, изтича отпуска за отглеждане на дете. Има ли право на обезщетение от трудовата борса веднага след това, ако работодателят я уволни/съкрати? А какво се случва с натрупания отпуск по това време - ще и го изплатят ли?

Майка с дете до 3 г се съкращава само с разрешението на Инспекцията по труда
Натрупаната платена отпуска трябва да се изплати от работодателят.
Има право на обезщетение от БТ

# 500
Има ли някакви изисквания за бюрото по труда като например определен срок на трудов договор ,за да можеш да се запишеш?Благодаря!

# 501
Мушо, ако занесеш по- малък от 45дни болничен от НОИ няма да  го приемат.45дни преди термин се ползват задължително.Имала съм такъв случай.
Можеш да се разбереш с доктора да ти измести малко темина, ако се съгласи.Но все пак не е много препорачително

# 502
  • Пловдив
А ако тя напусне - подаде молба за напускане - пак ще има ли право на обезщетение от ТБ?

да,4 месеца по 120 лв на месец

radostta ,за памперси от БТ и аз не съм чувала.Иначе щом отговоряш на изискванията за доход /350 лв/ ще взимаш социално майчинство 1 г.Също помощ за бременност 150 лв /искай бележка от лекаря 45 дни преди термин и с нея в социалните/.Помощ за раждане 250 лв за първо дете.Детски надбвки -35 лв.За всичко това се подават документи в районната социална служба

# 503
  • Stavanger, Norway
Здравейте, аз вече се осигурявам на по-висока заплата, но тъй като сама ще си доплащам разликите в осигуровките искам да питам следното:
До кога трябва да доплащам осигуровки? Или по-конкретно - Термин 19.07.2010г. За периода на болничен за бременност и раждане дължа ли осигурителни вноски и дължи ли такива и работодателя?

# 504
  • София-Младост
Здравейте, аз вече се осигурявам на по-висока заплата, но тъй като сама ще си доплащам разликите в осигуровките искам да питам следното:
До кога трябва да доплащам осигуровки? Или по-конкретно - Термин 19.07.2010г. За периода на болничен за бременност и раждане дължа ли осигурителни вноски и дължи ли такива и работодателя?
От датата на 45 дневния болничен дължиш само здравна вноска. До тогава пълни осигуровки.

# 505
  • София
Някой знае ли колко лева е здравната осигуровка за тази година или е същата като миналата година - 12.48?

# 506
  • София-Младост
Някой знае ли колко лева е здравната осигуровка за тази година или е същата като миналата година - 12.48?
По-висока е, 20,16лв.

# 507
Здравейте... Имам едив въпрос относно болничните, които се полагат по време на бременност. Тези 180 дни, които се полагат преди майчинството за бременност ли се полагат или за година. Термина ми е на 04.05.2010 год. и на 4 март 2010 год. стават 180 дни. Благодаря предварително...

# 508
  • Майничка
Здравейте... Имам едив въпрос относно болничните, които се полагат по време на бременност. Тези 180 дни, които се полагат преди майчинството за бременност ли се полагат или за година. Термина ми е на 04.05.2010 год. и на 4 март 2010 год. стават 180 дни. Благодаря предварително...

За календарна година. В тях не влиза 45-дневният преди термин.

Мушо, ако занесеш по- малък от 45дни болничен от НОИ няма да  го приемат.45дни преди термин се ползват задължително.Имала съм такъв случай.

Не съм съгласна, масово правихме такива гимнастики в началото на миналата година, когато влезе изискването за доход 12 месеца назад. Придружава се с бележка от работодателя (за НОИ и лекаря), че лицето е работило в периода. В НОИ Пловдив дори не искаха бележката, проверяваха дните по справките за осигуровките. 

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 22:22 от AnMary

# 509
  • v. turnovo
Здравейте ,майчета! Имам един въпрос ,който не е точно по темата, но предполагам ,че някоя от вас може да ми помогне.Има ли някъде място  в интернет ,където мога да проверя колко общо трудов стаж ми се е водил досега? Благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт