Майчинството - счетоводно - 25

• 40 679
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Stryper ,ти си самоосигуряващо се лице,нали така?Здравната за 2010 е 16,80лв.
20,16 е за трудовия договор-4,8 процента от 420 лв

# 541
  • Бургас/Пз
Има ли промяна в плащането на здравни осигуровки по време на майчинството за самоосигуряващите се лица? Колко е осигурителния доход и колко е процунтът, има ли промяна на кода по който се внасят

# 542
така излиза,че процентът е променен на 4 ,тъй като минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица  за 2010 г.е 420 лв-така ли е ,тъй като за 2009г. процентът беше 4.8, а доходът 260лв. newsm78 newsm78
кодът-вид плащане за здравните осигуровки за самоосигуряващи се при майчинство е 560101,независимо,че е написано ,че не се отнася за самоосигуряващи се Rolling Eyes,,това ме принуди да проверявам лично в счетоводството на НАП,докато накрая видях в инструкциите на едната от счетоводителките ,че предходният код 560104 е приравнен на 560101  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 22:39 от maimp

# 543
  • София
Здравейте,
имам един въпрос за здравните осигуровки.
Тази вечер по новините казаха,че връщат с 3 г.назад ,и ако 3 месеца няма внесени здравни осигуровки лицето губи здравноосигурителни права.
Проверих в сайта на НОИ,и какво се оказа,за 2005год имам 7 месеца не внесени здравни осигуровки,при положение,че съм била студент редовна форма на обучение,както и 3 месеца не платени за 2004год.
Тези месеци,които в момента ми се водят,че нямам здравни осигуровки,как да ги оправя?
При положение,че съм учила без прекъсване за периода 2000-2006година.
Трябва да ходя до НОИ със студ.книжа?Или може би аз да си ги платя?Определено,грешката е в някоя задрямала чиновничка от  университета,ама сега какво да правя?

# 544
Привет момичета, моят въпрос е ще има ли проблем пред НОИ, ако болничният ми 45 дни преди термин е издаден от джипито, а не от АГ специалист? Понеже ходя само на частни прегледи при гинеколог, а той не издавал болнични. Благодаря предварително   bouquet

# 545

Не съм самоосигуряваща се. На трудов договор съм при познати. Тъй като ме съкратиха.

Затова си мисля, че процента е 4%. А за самоосигуряващите се си е 8%.

Притеснявам се да не се е променило нещо за 2010 год. и да подавам после корекции.

При трудов договор и отпуск за отглеждане на дете до 2 год здравната вноска 4% от 420 лева ли е за 2010 година?

# 546
  • Пловдив
Привет момичета, моят въпрос е ще има ли проблем пред НОИ, ако болничният ми 45 дни преди термин е издаден от джипито, а не от АГ специалист? Понеже ходя само на частни прегледи при гинеколог, а той не издавал болнични. Благодаря предварително   bouquet

не,няма да има проблем

Madam Stasita ,от 2007 г насам нямаш пропуснати месеци и си със здравно осигурителни права към 2010 г.Но ако все пак искаш тези месеци да ги оправиш-отиваш първо в университета.
Може и да ги платиш,но щом си била студентка  е хубаво да ги оправиш чрез университета

# 547
Здравейте,
Имам затруднение в попълването на декларацията за изплащане на обезщетението за остатъка от 135 до 410 дни – приложение 2 към чл. 4. Дано някай може да ми помогне Embarassed
Затрудненията са ми на първа страница по точки:
точка 1. трябва ли да попълвам нещо? - осигурена съм по безсрочно правоотношение..
точка 8. и тук незнам какво трябва да попълня и трябва ли въобще
На втора страница съм заградила точки 1 и 4, чудя се дали да заградя и точка 8 newsm78 Попълнила съм приложение 7, но тя е декларация за ползване на отпуск по чл. 163 - незнам дали това е същото нещо, а и до колкото разбрах тя май не трябва за НОИ а остава при работодателя newsm78
Ще съм ви много благодарна ако можете да ми помогнете  bouquet

# 548
  • София-Младост
Здравейте,
Имам затруднение в попълването на декларацията за изплащане на обезщетението за остатъка от 135 до 410 дни – приложение 2 към чл. 4. Дано някай може да ми помогне Embarassed
Затрудненията са ми на първа страница по точки:
точка 1. трябва ли да попълвам нещо? - осигурена съм по безсрочно правоотношение..
точка 8. и тук незнам какво трябва да попълня и трябва ли въобще
На втора страница съм заградила точки 1 и 4, чудя се дали да заградя и точка 8 newsm78 Попълнила съм приложение 7, но тя е декларация за ползване на отпуск по чл. 163 - незнам дали това е същото нещо, а и до колкото разбрах тя май не трябва за НОИ а остава при работодателя newsm78
Ще съм ви много благодарна ако можете да ми помогнете  bouquet
т.1. Зачертай "срочно", друго не попълваш
т.8. Нищо не пишеш, ти това го декларираш един вид
На втора стр... прил.7 е това, с което декларираш съответната банкова сметка. Ако вече е подавано веднъж няма нужда и сега да го правиш. Така, че не ограждай т.8 на втора стр.

# 549
  • Пловдив
Hrissy ,в т 9 трябва да посочиш началото на 45 дневния ти болничен

# 550
незнам точно как да попитам,
дано ме разберете Embarassed
 не ми е ясно това за
десетте дни да работя за да ми бъдат
изплатени двете заплати от майчинските по-високи,
мен са ме осигорявали на 240лв. преди майчинството,а сега
знам,че колегите ми вече ги осигоряват на 450лв,и просто не ми е ясно нищо
та за това се обръщам към вас
но сега как да отида и да им кажа,че искам да работя само 10 дни
за да ми платят по-висока отпуска 
или може би аз нещо не съм разбрала
ако може някой да ми обясни много ще съм благодарна 
дано сте ме разбрали правилно Embarassed

# 551
  • Варна
ралитоВ, аз не те разбрах. Била си по майчинство ли досега и за неизплатената отпуска ли става въпрос?

# 552
Пита за платен отпуск след майчинство на каква база се определя и за да си актуализира заплатата как да каже на работодателя, че иска да работи 10 дена и тогава да ползва отпуска си... (дали ще й разреши и как става на практика, все пак може и да има заместничка и т.н...)

# 553
 ралитоВ, и в другата тема ти писах, че база за осигуровки не е база за изплащане на отпуска. Иначе нещата се казват писмено.

# 554
Ала Бала, Elfita  bouquet Много Ви благодаря! Направила съм грешка, всъщност вместо точка 8 от първа страница, исках да питам за точка 9, но Елфита вече ми е отговорила! Много благодаря още веднъж! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт