Майчинството - счетоводно - 25

• 40 578
  • 765
  •   1
Отговори
# 600
Не, нямам брак с бащата. Не знаех, че има значение.

тогава 12 м
Благодаря ти Елфита за експресния отговор  Hug. Предполагам,  че тези 12 месеца ще мога да ги ползвам наведнъж, a не на части. Фирмата, в която работя, e  доста засегната от кризата и притеснението ми е дали, ако се върна веднага, няма да съм от първите съкратени...

# 601
  • Пловдив
Предполагам,  че тези 12 месеца ще мога да ги ползвам наведнъж, a не на части. Фирмата, в която работя, e  доста засегната от кризата и притеснението ми е дали, ако се върна веднага, няма да съм от първите съкратени...

може да ги ползваш наведнъж,да
майките с деца до 3 години са със закрила
трябва инспекцията по труда да разреши

# 602
Предполагам,  че тези 12 месеца ще мога да ги ползвам наведнъж, a не на части. Фирмата, в която работя, e  доста засегната от кризата и притеснението ми е дали, ако се върна веднага, няма да съм от първите съкратени...

може да ги ползваш наведнъж,да
майките с деца до 3 години са със закрила
трябва инспекцията по труда да разреши
Благодаря ти отново, Елфита  Hug. И един последен въпрос - като самотна майка (в смисъл без брак  Simple Smile), имам ли право на някакво обезщетение за този период - позването на неплатения отпуск до навършване на 3 г. на детето?

# 603
  • Варна
За да си самотна майка, трябва освен да нямаш брак, в акта за раждане на детето да пише "баща - неизвестен".
Като самотна майка имаш право на помощи за отопление.
Неплатения отпуск в размер на 12 месеца имаш право да го ползваш до навършване на 8 год възраст на детето, не е задължително да е накуп.

# 604
За да си самотна майка, трябва освен да нямаш брак, в акта за раждане на детето да пише "баща - неизвестен".
Като самотна майка имаш право на помощи за отопление.
Неплатения отпуск в размер на 12 месеца имаш право да го ползваш до навършване на 8 год възраст на детето, не е задължително да е накуп.
Благодаря ти и на теб, Хексе  Hug. Значи в този смисъл не съм самотна майка  Simple Smile (бащата е припознал детето) .

# 605
Здравейте моя близка има следния казус.
Работи на постоянен трудов договор,но я осигуряват на по-малко от реалното.Успоредно се осигурява и на второ работно място.предстоят и 6 месеца до излизането в 45 дневен отпуск преди раждане,като на едното място работата и е много напрегната.Може ли да направи така, че хем да си увеличи осигурителния доход на едното място,хем да бъде в болничен на другото.
Не нали?

# 606
  • Варна
Здравейте моя близка има следния казус.
Работи на постоянен трудов договор,но я осигуряват на по-малко от реалното.Успоредно се осигурява и на второ работно място.предстоят и 6 месеца до излизането в 45 дневен отпуск преди раждане,като на едното място работата и е много напрегната.Може ли да направи така, че хем да си увеличи осигурителния доход на едното място,хем да бъде в болничен на другото.
Не нали?

Не.

# 607
Благодаря:)

# 608
  • София
Аз се самоосигурявам от 01.01.2009 на 1000лв досега/за цялата 2009 имам 1мес болничен/.Сега съм бременна,въпроса ми е -кое е по-изгодно за мен-за следващите 6 мес.да ги вдигна  на 2000лв за да се повиши това което ще взимам като излеза по майчинство или да си взимам болничен 6 мес като го застъпя с 45-те дни преди раждане?Предварително благодаря,моля отговорете кво да правя

# 609
  • София-Младост
Аз се самоосигурявам от 01.01.2009 на 1000лв досега/за цялата 2009 имам 1мес болничен/.Сега съм бременна,въпроса ми е -кое е по-изгодно за мен-за следващите 6 мес.да ги вдигна  на 2000лв за да се повиши това което ще взимам като излеза по майчинство или да си взимам болничен 6 мес като го застъпя с 45-те дни преди раждане?Предварително благодаря,моля отговорете кво да правя
При самоосигуряване все пак накрая в год. данъчна декларация трябва ад се докаже доход, иначе няма ефект от внасяне на високи осигуровки.

# 610
Бихте ли ми казали за тази неплатена отпуска какви документи трябва да подготвя,защото съм назначена фиктивно а пък счетоводителката не е  много запозната с тези неща за по майчинство.От дата на навършване на 2г на детето ли трябва да се ползва наплатената отпуска?Сумата, която ще дължа 20.16лв ли ще бъде,за да ми вървят всички осигуровки? Благодаря предварително!

# 611
Бях писала (на 25стр.) за доосигуряване на 640 лв. дадаха ми да подпиша едно "ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ"В/У 640 ЛВ(трудов договор),така ли трябва да е?121,80 трябва да  си доплащам на месец(  bouquet ти elfita ти ми отговори тогава на въпроса),нещо друго трябва ли да знам ??Или това е всичко за доосигуряването ?

# 612
Зълва ми е в майчинсто и бебо е на година и половина. Юли 2009 навърши годинка. От 2 месеца не е получавала майчинството си.

Като се е обадила във фирмата да пита защо, а и да поиска да и подготвят документ за пред социално подпомагане за да получава детски надбавки, й казали че тя вече не е техен служител. Фирмата била закрита, дейността й изкупена от други 2 фирми и някои от старите работници минали към едната нова, други към другата. Но тя не била към никои. Тя е сигурна че не е подписвала никакво предизвестие или заповед за напускане. Обясних й че за да я съкратят- може само ако се ликвидира предприятието или ако има разрешение от Инспекцията по труда. Да ама не, явно няма нищо такова, просто са се оттървали от нея. Според мен трябва още да си търси правата, как ще я махнат без дори да знае от кога. Още повече, че тя беше касиер в магазин на KEV който още си съществува, и колегите й още работят там в Младост ІІ, явно нищо не е ликвидирано. Фирмата се казваше АЙВЪН 7 ООД със седалище в Пловдив, та тя била закрита. Досега беше при тях на Трудов договор (от около година преди майчинството) пази си го в къщи, а и има и печати в трудовата книжка за начало.
Какво може да направи от тук нататък. Тя и не държи след това да се връща при тях. Поне да й оформят тр.книжка (макар за година стаж), да си подготви документите за да получава детски надбавки , а и да си взема майчинството (за оставащата половин година).
Сега тя е без никакъв доход, таткото остава да издържа всички четирима.
Незнам дали стана много разбрано, ако нещо не е ще го доуточня. МОЛЯ ЗА СЪВЕТИ.

Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 15:10 от ssiiss

# 613
  • Пловдив
linkamlinka   ,за 640 лв осигуровките са 241 лв/работник+работодател/.Но може би теб те осигуряват на нещо и ти ще си ги поемеш до 640.С допълнително сопразумение става.

emiliq_88 ,неплатената я ползваш когато решиш до 8 г на детето.Пуска се молба за неплатен отпуск

# 614

Общи условия

Активация на акаунт