Майчинството - счетоводно - 25

• 40 554
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
  • В полите на Пирин планина
Последно 6 мес. или 12 мес. назад се взема в предвид??? Ако са 6 мес. нали сега около 5 мес. ще получавам по-малко от болничните - това няма ли да влияе на майчинските?

Последно, а и по принцип: за общо заболяване са 6 месеца, а за бременност и раждане - 12. По време на бременността се ползват болнчини за общо заболяване. Освен това за периодите в болничен не се взема за база самото обезщетение, а доходът, от който то е изчислено, а това е на практика средната ти заплата з апредходните 6 месеца, т.е. по-високата в твоя случай. А ти ще получаваш от НОИ приблизително колкото ти е чистата заплата и сега, а не по-малки суми.

# 631
Благодаря ти Lady Brinne за изчерпателните отговори!

# 632
Здравейте,
Аз съм безработна и ме интересува колко ще ми струва на месец да се самоосигурявам  здравно и социално.
Благодаря предварително!

# 633
  • Пловдив
Здравейте,
Аз съм безработна и ме интересува колко ще ми струва на месец да се самоосигурявам  здравно и социално.
Благодаря предварително!

зравно 16,80 на месец
социално сама не можеш

# 634
искам да попитам ако по време на майчинство не съм си взимала платеният отпуск мога ли преди да напусна в края на майчинството да си го искам

# 635
Здравейте,може би по-нагоре сте отговорили на този въпрос,но аз конкретно ще задам моя казус:Смятам да съм в болнични през цялата бременност. Майчинството ,което ще получа по-ниско ли ще е,отколкото ,ако си ходя на работа(то 90% от болничния ли ще е)И ще се увеличи ли сумата,ако преди да изляза ползвам и годишната си 20-т дневна платена отпуска. Много благодаря за любезното отношение.

# 636
искам да попитам ако по време на майчинство не съм си взимала платеният отпуск мога ли преди да напусна в края на майчинството да си го искам

Платеният годишен отпуск не се губи, а се напрупва. Можеш да го ползваш.

Здравейте,може би по-нагоре сте отговорили на този въпрос,но аз конкретно ще задам моя казус:Смятам да съм в болнични през цялата бременност. Майчинството ,което ще получа по-ниско ли ще е,отколкото ,ако си ходя на работа(то 90% от болничния ли ще е)И ще се увеличи ли сумата,ако преди да изляза ползвам и годишната си 20-т дневна платена отпуска. Много благодаря за любезното отношение.

За това вече многократно е писано - ако нямаш резки разлики в осигурителния доход за 6-те месеца преди излизане в болничен, то няма да имаш намаление в бъдещото обезщетение за бременност и раждане.

И да се самоцитирам:

... и по принцип: за общо заболяване са 6 месеца, а за бременност и раждане - 12. По време на бременността се ползват болнчини за общо заболяване. Освен това за периодите в болничен не се взема за база самото обезщетение, а доходът, от който то е изчислено, а това е на практика средната ти заплата за предходните 6 месеца. А ти ще получаваш от НОИ приблизително колкото ти е чистата заплата и сега, а не по-малки суми.

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 19:53 от AnMary

# 637
Здравейте!Простете за може би глупавият въпрос но след броени дни ще подавам документи за детските за първи път и ме интересува следното:знам, че дохода не трябва да надвишава 350лв. на член от семейството и това ми е първо дете.На колко ще се дели общият доход на семйството( на 2 или на 3)тъй като,взетия предвид доходен период е преди да се роди детето?Благодаря предварително!

# 638
Здравейте! Искам да попитам има ли някакъв срок за представяне на болнични в НОИ? Ситуацията е следната от 4 януари съм в болничен, но поради затруднение на фирмата към 30 януари ще платят осигуровки за м. 12 , а за януари осигуровките ще се платят към края на февруари, а доколкото се сещам болничен се представя след плащане на осигуровки......а през февруари аз вече ще съм в следващия болничен, има ли проблем? А следващия ми въпрос е декларацията  за изплащане на 50% от 240 майчинство кога трябва да се подаде, като от м.12 аз се върнах на работа, а 1-то ми дете навършва 2 г. януари?

Благодаря!

Здравейте!Простете за може би глупавият въпрос но след броени дни ще подавам документи за детските за първи път и ме интересува следното:знам, че дохода не трябва да надвишава 350лв. на член от семейството и това ми е първо дете.На колко ще се дели общият доход на семйството( на 2 или на 3)тъй като,взетия предвид доходен период е преди да се роди детето?Благодаря предварително!

При определяне на средномесечния доход на член от семейството се взема предвид броят на членовете му към датата, на която е подадена молба-декларацията.

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 19:54 от AnMary

# 639
Здравейте! Искам да попитам има ли някакъв срок за представяне на болнични в НОИ? Ситуацията е следната от 4 януари съм в болничен, но поради затруднение на фирмата към 30 януари ще платят осигуровки за м. 12 , а за януари осигуровките ще се платят към края на февруари, а доколкото се сещам болничен се представя след плащане на осигуровки......а през февруари аз вече ще съм в следващия болничен, има ли проблем? А следващия ми въпрос е декларацията  за изплащане на 50% от 240 майчинство кога трябва да се подаде, като от м.12 аз се върнах на работа, а 1-то ми дете навършва 2 г. януари?

Благодаря!

Всички болнични листове, декларации и рпиложенията към тях се подават до 2 дни след изплащане на заплатите за съответния месец / или от начисляването им /. Това означава, че ако заплатите за м. 01.2010 се изплатят в края на февруари, то първото плащане ще получиш през март. Декларацията трябва да се подаде по същия начин - след изплащане на заплатите за м. 12.2009.

# 640
Благодаря!

# 641
благодаря за отговорите, бяхте ми много полезни. въпросът ми беше породен от факта, че нов български се води едва ли не частен университет. иначе съм си редовно...благодаря отново

# 642
Здравейте!
Искам да попитам следното: Майка съм на момиче на 1г и 6 мес., на 25 юни навършва 2 год. и тогава ми изтича майчинството, с работодателя сме се уговорили когато реша да си подам документите за напускане, тъй като не искам да работя вече там, през лятото сформират сборна група в яслите за която записването доколкото разбрах е май месец и по- късно не мога , чак през септември е записването, ако я пратя май месец ще ми спрат ли майчинството ? Какъв друг вариант имам? Аз си мислех да я пусна май месец на ясла през което време докато ми изтече майчинството да си търся работа, но пък не мога да си позволя да остана без майчинството 2 месеца. И аз толкова се обърках вече и незнам как да постъпя.

# 643
  • Пловдив
elly83 ,когато детето тръгне на ясла,ти трябва да се върнеш на работа и ще взимаш 50 процента от майчинство до 2 г на детето.Може да я пуснеш май месец и да си ползваш натрупаната платена отпуска

# 644
Ако я пусна на ясла май месец, ще имам още 2 месеца почти до изтичането на майчинството ми, мога ли тогава да си взема платения отпуск или трябва да изчакам да ми изтече майчинството? Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт