Майчинството - счетоводно - 25

• 40 549
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Ако я пусна на ясла май месец, ще имам още 2 месеца почти до изтичането на майчинството ми, мога ли тогава да си взема платения отпуск или трябва да изчакам да ми изтече майчинството? Благодаря предварително.

може тогава да си го вземеш платения отпуск
прекъсваш майчинството,пускаш си платена отпуска и ще взимаш 50 процента от майчинство+отпуската до 2 г на детето

# 646
Благодаря Hug

# 647
моля за помощ- студент съм в нбу- полага ли ми се еднократна помощ при раждане

Имаше тема за еднократна помощ за студентите. Май бяха 2000 лв - потърси я и попитай там.

Tака зададен въпросът е за "еднократна парична помощ при раждане на дете", нали?
Затова по-напред писах, че тази помощ е за всички майки.

Виж, ако момичето пита за "еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение" отговорът вече е друг.  Wink

Според написаното в тази тема, студентките редовно обучение имат право на еднократна помощ при раждане от 2880 лв - не ме интересува и може да не съм точна с думите, но мисля, че това е еднократната помощ за студентки.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371130.570

# 648
  • not found
Ако не съм се осигурявала здравно , за какъв период от време трябва да платя назад ?

човек губи здравно осигурителните си права,ако в трите години назад има повече от три месеца без здравни осигуровки
ако изобщо не си осигурявана,трябва да платиш назад най-малко 33 месеца

Мерси   bouquet

# 649
Моля някоя мама,която е счетоводител да ми помогне в следния казус:В момента съм в майчинство,което изтича на 28.о1.Бременна съм в 3-ти месец,което ще рече,че трябва да се върна на работа за няколко месеца и после пак да изляза в майчинство.Въпросът ми е ако от февруари месец ме осигуряват на 2000 лв например (май толкова беше прага),термина ми е 7.08.2010,то тогава колко майчинство ще взимам?Сега,логично,взимам 240 лв.И 90 % от брутната или нетната заплата се взима,т.е.първо ще ми махнат удръжките или от тази сума,на която ме осигуряват?Не разбирам нищо от счетоводство,затова моля за вашето съдействие.И освен това,тъй като смятам да използвам натрупалия ми се отпуск за тези 2 г. майчинство,това ще повлияе ли отрицателно при изчисляването на новото майчинство?И вярно ли е,че ползването на болничен отново е в мой ущърб?

# 650
Здравейте ,

Тъй като плануваме скоро да си правиме бебе, искам да попитам за най- добрият съвет относно майчинстово
В момента се самоосигурявам на минимална заплата , но искам да питам какво мислите вие ?

Заслужава ли си да се вложат тези пари сега, за да получаваш после повече. Всъщност колко време се получават и колко по рано от бременността трябва да вдигна осигуровката Simple Smile

Мерси предварително

# 651
  • В полите на Пирин планина
Моля някоя мама,която е счетоводител да ми помогне в следния казус:В момента съм в майчинство,което изтича на 28.о1.Бременна съм в 3-ти месец,което ще рече,че трябва да се върна на работа за няколко месеца и после пак да изляза в майчинство.Въпросът ми е ако от февруари месец ме осигуряват на 2000 лв например (май толкова беше прага),термина ми е 7.08.2010,то тогава колко майчинство ще взимам?Сега,логично,взимам 240 лв.И 90 % от брутната или нетната заплата се взима,т.е.първо ще ми махнат удръжките или от тази сума,на която ме осигуряват?Не разбирам нищо от счетоводство,затова моля за вашето съдействие.И освен това,тъй като смятам да използвам натрупалия ми се отпуск за тези 2 г. майчинство,това ще повлияе ли отрицателно при изчисляването на новото майчинство?И вярно ли е,че ползването на болничен отново е в мой ущърб?

Ще излезеш в болничен за бременност и раждане през м. 06.2010 година. Това означава, че бъдещото обезщетение ще влизат месеците 05.2010-06.2009 година. До 28.01.2010 базата ще е 240 лева за бруто и нето. След това, ако ползваш натрупан платен отпуск, то за това време ще ти се плати възнаграждение, което зависи от заплатата ти за месец, в който имаш реално потработени поне 10 дни, т.е. ако не се връщаш на работа - някой месец преди да излезеш в майчинство. Ако си осигурена на 2000 лева, то трябва да имаш предвид, че нетното е около 1600 лева, което ще рече, че то ще ти намали обезщетението. Ако сега ползваш болнични те ще се изчислят на база 6 месеца преди тях, т.е. на 240 лева. Това също ще ти намали бъдещото обезщетение.

Здравейте ,

Тъй като плануваме скоро да си правиме бебе, искам да попитам за най- добрият съвет относно майчинстово
В момента се самоосигурявам на минимална заплата , но искам да питам какво мислите вие ?

Заслужава ли си да се вложат тези пари сега, за да получаваш после повече. Всъщност колко време се получават и колко по рано от бременността трябва да вдигна осигуровката Simple Smile

Мерси предварително

Това всичко е много общо Thinking Какво значи, че се "самоосигуряваш на минималната" - уточни. Можеш да сметнеш колко ще дадеш и колко ще получиш - на първа страница на темата има разяснения и калкулатор за рабоните заплати. Обезщетение получаваш 410 дни, според осиг. си доходи, а след това - 240 лева до навършване на 2 години от детето.

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 18:59 от AnMary

# 652
здравейте, тези 180 дни болничен, на които имаме право, за една календарна година ли са или за една бременност?

# 653
  • Пловдив
здравейте, тези 180 дни болничен, на които имаме право, за една календарна година ли са или за една бременност?

за календарна година

# 654
Имам един въпрос, но в кодекса на труда не намерих отговор, затова се надявам вие да помагате. Вярно ли е, че до 2-рата година на детето, не могат да откажат ползване на годишната отпуска от работата ми? Писмена молба още не съм пуснала, но шефката твърди, че няма да я разпише така или иначе, тъй като явно съм незаменима и няма кой да ме замести  Mr. Green. Има ли законово основание, да си взема полагащата ми се отпуска?

# 655
Elfita
'""може тогава да си го вземеш платения отпуск
прекъсваш майчинството,пускаш си платена отпуска и ще взимаш 50 процента от майчинство+отпуската до 2 г на детето''

Мисля,че според новия закон това вече е невъзможно.Прекъснеш ли си майчинството,вече не  взимаш 50 пр.от него, а само заплата си.Ако греша,нека ме поправи някой запознат с въпроса.

# 656
  • Пловдив
♥ Инчока ♥ ,работодателят може да ти откаже до юни 2010 отпуската за 2009.По стара отпуска не може да ти откаже.Няма връзка с това,че си в майчинство

ilein7 ,какъв е този нов закон-цитирай/дай линк.
Ако майката работи/отпуск/болничен,ще взима 50 процента от майчинство до 2 г на детето

# 657
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363322.0

''410-дни
По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск може да се прехвърли единствено на таткото!''

# 658
  • Пловдив
ilein7 ,410 те дни са обезщетение,а не майчинство.Това че ако работиш по време на обезщетението,не може да взимаш 50 проценат от него не е нещо ново.След като изтекат 410 те дни и майката работи взима 50 процента от майчинството

# 659
Може и така да е,не споря.Затова казах ако има запознати да ме поправят.И нека това да е така,няма лошо нали! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт