Отговори
# 480
  • София
Някой чувал ли е, че Пентаксимът ще се плаща от ЗК от 01.01.2010?

# 481
  • София
Стерилизирате ли още ? - 1-2 пъти в седмицата
Преварявате ли вода , ако не каква вода давате на бебчо ?- преварявам чешмяна вода през  ден
Кога смятате да въвеждате месни пюрета ?- предполагам , че педиатърката ще ни каже от следващия месец
Кога смятате да вкарвате жълтък ? и аз не знам
Кога смятате да въвеждате глутен ?- другия месец
По колко хранения млечни / безмлечни имате дневно ?- в 12 и в 17,30 има зеленчуково пюре и плодова каша или кисел, в които слагам адаптирано мляко или кърма. Всичко останало е кърмене- събират се около 4-5 пъти с нощното ядене
Седят ли си на дюпето стабилно вече вашите бебчета и от кога ?-не стои стабилно, подпирам го за малко с възглавници
Давате ли плод и как го приготвяте / на пара / настърган ?- давам сок от прясно настъргани ябълки, круши и сини сливи
И накрая най-приятния въпрос - какво ще ви донесе Дядо Коледа ?- Дядо Коледа каза да си харесам нещо.

Аз  отдавна не гладя дрехите на Антон, освен ако няма видима нужда. Гладя  предимно чаршафи и от време на време някоя риза и каквото друго излезе в движение го гладя.
Ние нямаме още проходилка и мисля да не купувам,  но аз от 2 месеца го слагам на нещо като стационарна проходилка, даже последния месец краката му вече опират долу в самата табла на играчката, но на кутията пишеше над 4 месеца. Надявам се, че производителите наистина са го съобразили с тази възраст. ooooh!

Нашата педиатърка каза , че Пентаксимът става задължителна ваксина за 2010 и ще се поема от Здравната каса. Но доколкото разбрах при реваксинацията набора от 2009 ще си го плащаме Sick

# 482
Някой чувал ли е, че Пентаксимът ще се плаща от ЗК от 01.01.2010?

Само за родените след 01 януари 2010 г.
За набор 2009 и 2008 Пентаксимът остава препоръчителен, т.е. се заплаща.

# 483
  • София
ох, ама за сетен път се уверявам, че тия педиатри за всичко са все чули-недочули и разбрали. Close

Мъжът ми отива сега да купува втория Пентаксим на Марти и му казват, че нямало смисъл, защото ставал безплатен от януари. Това става през фармацевтичната фирма, в която работи кумът ни. Тяхната педиатърка им казала същото. Звъня на нашата и тя ми казва, че това е залегнало в новия рамков договор, който влиза от април месец. В интернет също така прочетох безброй различни мнения.

# 484
Същото е положението и с превенара, щял да се поеме от ЗК и да стане част от задължителните ваксини...Но не се учудвам след като Синфлорикса е на пазара, явно пак с цел да се купува "по-доброто". #2gunfire
А за педиатрите все са чули, не дочули  #2gunfire

# 485
Здравейте мами Simple Smile

Пиша първо на Вили - E. coli е бактерия от нормалната човешка чревна флора. Може да сте замърсили пробата, опитай с нова преди да се стресирате Simple Smile По принцип не е опасна бактерията, но при голямо количество и/или отслабен имунитет може да доведе до сериозни проблеми, така че не е за подценяване.

Муцуна, Теди от около месец е със сухи и червени петна по врата, ръцете и гърдите. Според дерматолога и педиатъра е АД - много е бял, рус със сини очи (това, което са казали и на ayas). Аз мажа с липолосион и спрях сапуна при къпане - ефекта беше моментален. Разбира се трябва доста време, за да се изчисти, но поне има подобрение, защото мен ме подлуди. Още като беше на 2 месеца Теди го водихме при няколко кожни и ни казаха, че е много бял и ще има проблеми от този тип.

Сега по анкетата Simple Smile Аз все още стерилизирам, защото не си мия шишетата веднага след ядене - мързи ме  Grinning Преварявам вода, защото ми е навик, а и не ми харесва изворната на вкус. Предположих, че и малкия сладур така ще му е по-вкусно. Днес му беше първи опит на пиле и нямаше възражения, така че от 6 месеца. Жълтък педиатъра каза да забавя заради обривите, защото може да се влоши, не мога още да кажа месец. Глутен предполагам следващия - т.е. 7 месец. Няма безмлечени хранения - има 3 мляко и едно пюре с АМ. За това и хапва повече, че му се събират само 4 хранения, но пък спи чудесно  Grinning Плодовете са му бланширани и пасирани, не съм давала още сурови. Настъргани предполагам няма да иска - храната трябва да е гладко пасирана, не приема парченца  Crazy  Rolling Eyes Гладя доста дрехи, но не всички. На младежа гладя това, което се мачка (почти всичко), а на нас с мъжа ми също + спално бельо. Но аз също обичам - успокоява ме. Според майка ми съм луда гъба  Joy
Дядо Коледа във всичките си превъплъщения ми даде кеш и ме пуснаха на пазар. За сега едни дънки. Днес ми се развали МВ-та (разбира се когато Теди беше вече гладен и нервен) и сега по спешност това ще ми донесе предколедно.

Честити зъбки на Боян. Иве той с тези темпове до нова година пълен набор ще има  Mr. Green
Честито и на останалите празнуващи.

Извинете дългия пост, ама дълго време не бях писала  Embarassed

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 16:09 от Gittanna

# 486
Ммм да в новия рамков договор / подписан за първи път от три години насам/ Превенара и Пентаксима стават задължителни ваксини по Имунизационен календар, т.е. безплатни, както писах вече за набор 2010. За 2009-ти и 2008-ми набор, обаче държавата няма пари.
Е, браво на тази държава, която сели така децата си- за едните има, за другите не.
Абе, хубава работа, ама българска.

# 487
Здравейте

Аз имам един въпрос Георги от няколко дни много повръща,отказва да яде мляко,ако все пак го излъжа да хапне после повръща на фонтан.Преди малко яде зеленчуково пюре и пак го повърна.Знае ли някоя от вас на какво може да се дължи това повръщане че вече ми настръхва косата като трябва да го храня.Преди час ходих до педиатърката,но не ми даде задоволителен отговор.Иначе детето е весело както обикновенно.Благодаря предварително

# 488
Честити месечинки на: Бобо, Емката, Павката, Емма, Ива, Ема, Макрина, Симона, Коко почти градския, Антоан и Александър!

Муцуна, Петър също има такива петна, като лишеи са (понякога са по-активни, понякога по-бледи). Няколко пъти споменавах тук, че педиатъра е безпомощен пред тях, както казаха Петя и Гити - трудни и упорити. Борбата при нас продължава. Ще се похваля, ако нещо сработи (до момента не са: омекотител-тц, полиестер-може би).

Аз не гладя чорапи  newsm78 А бельо съм гладила (мое) по хигиенични съображения, но бързо ми омръзна. А пералня с гладене?! Брех?! Да не е сушилня и нещо с пара? Може ли повече инфо? Едно време, като се чудех как да отслабвам (първия път, значи преди 10на години) четох/чух (не помня вече), че гладенето било домакинската работа, с която се хаби най-много енергия. От тогава гладя за спорта!  Joy Мързи ме да глада чаршафи и те отпадат. На пердета най се кефя, че викам някой да държи и лафим. Пък като си пусна "Бягство от затвора" и зяпам, и гладя, и зяпам, и изгарям и тъй...  Whistling

Фреш, по-добре на гастро отидете.

Петя, това дългото ли е щолен?

# 489
Иван и той много повръща...но сега след като почнахме пюретата значително намаля...на мен всеки път когато питах ми казваше лекарката, че то ва е нормално, рефлукс и щяло да отшуми до годинка.
Това, което ми пречеше е честото преобличане...голяма досада.

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 21:32 от SheIsInLove

# 490
Фреш, и аз се присъединявам към съвета на Грета- заведете го на гастро.
Преди повръщал ли е така, или това е нещо ново?
Малко е късно за проявата на ГЕР.  Thinking
Може да е алергия към някоя от храните!

# 491
Gittanna, благодаря, че се включи по моя въпрос.   bouquet Правихме и стерилна проба и пак излезна тази бактерия, затова утре сме на нефролог. Доста изчетох в нета за тази бактерия и почти всички, сблъскали се с този проблем пишат, че са пили антибиотици (те или техните деца), които само временно са оправили нещата, утре ще се консултирам с нефроложката за лечението.

# 492
Благодаря за отговорите. Януари ще ходя на поредния контролен преглед и тогава ще питам з аконците.
И при мен имаше един външен конец, който лекаря издърпа, но останаха власинки.  По-късно обаче се появиха по-големи парченца. И така си излизат вече шести месец... И да конците са изкуствени! Това което ме притеснява е , че вече шест месеца и все още не са се изчистили! Това нормално ли е?

# 493
  • София
Благодаря за отговорите. Януари ще ходя на поредния контролен преглед и тогава ще питам з аконците.
И при мен имаше един външен конец, който лекаря издърпа, но останаха власинки.  По-късно обаче се появиха по-големи парченца. И така си излизат вече шести месец... И да конците са изкуствени! Това което ме притеснява е , че вече шест месеца и все още не са се изчистили! Това нормално ли е?
някои конци се резорбират за седмици, други за месеци, а някои никога.

Петя, това дългото ли е щолен?
да, маслен сладкиш с много сушени плодове и ядки, който се приготвя седмици преди Коледа, за да поеме от всички аромати в него и да се увлажни.

# 494
Благодаря ти, Петя!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт