Романа "Листопад"

• 37 407
  • 124
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Прочетох "Листопад". До края на книгата не ме напускаше мисълта, че се описват не зрели хора, а малки деца. Несмысленыши.
Единственият разумен и зрял човек е голямата дъщеря, която по незнайни причини, въпреки разума си решава, че променяйки ада, ще се спаси. Ами не, просто пременя локацията.
Четях и се ядосвах на героите... Мда.

# 76
  • На земята, която е всъщност звезда.
След отзивите дотук реших да пропусна романа Листопад. А Чучулигата заслужава ли си?

# 77
  • Варна
Чучулигата ми беше интересна на 15г

# 78
Засякох темата за книгата "Листопад" на Решат Нури, без да искам и се зачетох в написаното.
              Жалко, много жалко е да се казва,че книгата на Рeшат Нури е много по-постна от филма "Листопад", тя засяга толкова истини,които се отнасят и за съвременния живот/това може да се отдава само ако автора е класик/. А това, че от такъв роман са направили някакъв сапунесто-парфюмиран сериал, и това допада на болшенството от обществото направо ме хвърля не в канала, ами направо ме кара да се замисля дали наистина съм нормална, или напротив newsm78.
              И друго, за романите на Решат Нури не диалога е важен, а описанието на човешката душа, във всичките й проявления/добро-зло, топло-студено, слънчево-дъждовно и т.н.т./, не чакайте да прочете в неговите книги някакви сълзливи диалози.

п.п. Вселена и "Чучулигата" си заслужава да прочетеш.

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 14:10 от dunavska baba

# 79
  • Sofia
Чучулигата ми беше интересна на 15г

Peace  При мен на 14

# 80
Още не съм си прочела Листопад въпреки, че книгата стои на масичката ми до лаптопа.

Но чета тук мненията - имах големи опасения, чела съм преводи на Джейн Остин в които тя звучи елементарно ( Джейн Остин - която е свръх стилна ако се чете на английски). Аз затова винаги предпочитам да чета в оригинал, но турски не знам.

Прелистих тук там книгата и като видях, че Али Раза отвреме-навреме го наричат старият човек и съм дълбоко усъмнена в качеството на превода...Името може да се замества със "старият човек" ако става дума за мъж на 80 поне...

# 81
  • Варна
Ами не знам доколко определението "старият човек" съответства на 60-годишния герой АЛи Ръза : ) Пък и да не забравяме, и критериите за старост - през 30-те години са едни, през 21 в - други. Въпреки, че и за мен един 60г пенсионер си е старичък Simple Smile Не бих се обърнала към него с: Младежооооо.

Романът е хубав. Мен героите ме дразнят Simple Smile, което също е плюс на романа, щом може да събуди такива емоции. Иска ми се да ги хвана един по един и да ги разтърся. Може и по някой шамар да им ударя - да се освестят от глупостите, които творят.

# 82
Засякох темата за книгата "Листопад" на Решат Нури, без да искам и се зачетох в написаното.
              Жалко, много жалко е да се казва,че книгата на Рeшат Нури е много по-постна от филма "Листопад", тя засяга толкова истини,които се отнасят и за съвременния живот/това може да се отдава само ако автора е класик/. А това, че от такъв роман са направили някакъв сапунесто-парфюмиран сериал, и това допада на болшенството от обществото направо ме хвърля не в канала, ами направо ме кара да се замисля дали наистина съм нормална, или напротив newsm78.
              И друго, за романите на Решат Нури не диалога е важен, а описанието на човешката душа, във всичките й проявления/добро-зло, топло-студено, слънчево-дъждовно и т.н.т./, не чакайте да прочете в неговите книги някакви сълзливи диалози.

п.п. Вселена и "Чучулигата" си заслужава да прочетеш.

Извинявай, можете ли само да ми кажете защо романа Листопад свършва  трагично, какво става?

# 83
  • sf
Чак трагично не бих казала- по-скоро тъжно.

ПО-нагоре има няколко поста,които обясняват как точно свършва.

# 84

Ако срещна друга негова книга бих я прочела за да направя сравнение, но след тази си казах лично за себе си:
"Прекаления светец и Богу нее драг".  newsm12

Аз пък си казах: "Сиромах човек = жив дявол"Wink

на мен ми хареса книжката, но не бих следила сериала (нямам такива страсти, а и нерви;-) Стилът на писане, а и сюжетът ми допаднаха. Освен"Чучулигата" нещо друго негово бихте ли препоръчали?

Последна редакция: пт, 26 фев 2010, 01:27 от ValeryM

# 85
Дано се сетят да преиздадат и "Чучулигата"-бих си купила и двете!
http://knigi--spam146-/2009/06/calicusu.html
ето да я изтеглиш

# 86
Чудя се дали да купя книгата Листопад.

# 87
Чудя се дали да купя книгата Листопад.

Aко си падаш по човешки истории, разказани едновременно мъдро, но и леко, купи си я. Много бързо се чете и за мен -с  удоволствие, а и с полза, ако мога така да се изразя. Още съм под въздействието (вчера я прочетох), любопитно са не само пресъздадените отношения, но и турските бит и нрави по онова време.

# 88
  • Варна
Аз също се изнанадах от показаните отношения. Очаквах ярък патриархализъм, а се сблъсках с един безволев мъж под чехъл Simple Smile

# 89
Излезнаха и двете книги на български

В  книжарница Хеликон може да ги има

Чучулигата-На БГ носител
Листопад-На БГ  носител

Общи условия

Активация на акаунт