Раждане вкъщи 6

• 44 354
  • 732
  •   1
Отговори
# 690
dora7511 извинявам се за глупавия въпрос, но винаги ми е било много любопитно едно нещо. Ти пишеш, че кърмата ти е слязла на третия ден. Ако беше в болница значи 2 дни и малко детето ти щеше да бъде тъпкано с АМ и хранено с шише. Би ли казала ти дали му дава нещо на Калоян през тези два дни или единственото необходимо е да се слага по-често на гърда.
Този въпрос за сега ме вълнува доста, а и ако случайно раждам в болница искам да знам какви условия да изисквам от персонала там.

# 691
Deska, не е глупав въпроса.Майка ми например се тревожеше да не го уморим от глад и искаше още на едващия ден да купи АМ.
Аз знаех ,че първите няколко дни коластрата му е достатъчна.Тогава стомахчето му е колкото черешка или даже по малко.И няколко глътки коластра са му достатъчни.Природата так го е замислила, че да не умре от глад.На някои жени и след повече дни идва кърмата.Аз само го слагах често да суче.Първите дни беше и по поспалив и го гъдках по крачетата, щипках бузките и други за да го разбудя.Сукането стимулира производството на мляко.Та не се притеснявай.

# 692
Благодаря ти много за бързия отговор   bouquet  bouquet  bouquet

# 693
dora7511 извинявам се за глупавия въпрос, но винаги ми е било много любопитно едно нещо. Ти пишеш, че кърмата ти е слязла на третия ден. Ако беше в болница значи 2 дни и малко детето ти щеше да бъде тъпкано с АМ и хранено с шише. Би ли казала ти дали му дава нещо на Калоян през тези два дни или единственото необходимо е да се слага по-често на гърда.
Този въпрос за сега ме вълнува доста, а и ако случайно раждам в болница искам да знам какви условия да изисквам от персонала там.
По принцип в болниците можеш да откаеш да му дават АМ.Ако си в държавна болница е по-добре по-скоро да помолиш.По принцип ако покажеш желание да кърмиш само-ще ти измерят бебето преди и след сукане,за да разберат дали суче достатъчно.Та когато това стане-караш бебето добре да се насуче и го мериш.Дори да излезе по-малко от нужното-те няма да ти го хранят-само ще ти дават шишето с млякото ти да го дадеш-не му го давай и толкова.Виж за нощното хранене,обаче няма как...там ще му дават АМ,но това не е голяма болка-нито ще се приучи на шише,нито ще отказва да суче от твоето мляко.

# 694
  • София
 Както Дора вече ти е отговорила коластрата е напълно достатъчна и е именно това от което има нужда бебенцето първите дни. Стомахчето му е малко, тя му дава всичко необходимо плюс защита. Тя покрива незралята му храносмилателна система със специален слой, който подпомага съзряването и. Затова е много важно първото нещо, което поеме през устичката си да е коластра, а не АМ, което обърква значително микрофлората. Тези първи дни гърдите са меки и спокойни и бебето се учи, както и майката как да суче. Може да суче на всеки час дори, докато не слезе млякото. След което да започне да прави по-големи паузи от 2-3 часа. Ако бебето се сложи запръв път на гърда около трети ден, когато слезе кърмата и гърдите са твърди и напрегнати, а то не се е упражнявало в сукането дотогава има голяма опасност да не може да се справи и и да има трудности с кърменето. Сукателният рефлекс е най-голям първият един час или първите 24 часа, всяко забавяне води до по-голям риск и трудности от поставянето на гърда.
   Коластрата - златната мина!

# 695
Дора, благоря ти, че реши да споделиш нещо толкова лично тук  Hug Наистина й липсваше такава силна емоция на темата от доста време  Peace
Докато четях разка ти, си спомних колко много подобри разкази съм чела на английски, но никога не съм предполагала, че някой ден скоро, ще има такъв разказ на български и от раждане в България!!! На практика са минали по-малко от 5 г. оттогава. Дано да запазим този темп на промени, а и по-бърз!! Simple Smile
ПОЗДРАВЛЕНИЯ за теб и семейството ти!!!  bouquet

Мама Барба, проверих какво е необходимо за да се направят генетичните изследвания на бебе родено у дома - трябва да се вземе специална бланка от к-т в Майчин Дом (там било единственото място, от което се взима), а педиатърът взема кръв от крачето на бебето и я капва на 4 указани места на бланката, след което я предава/изпраща на посоченото в бланката място. Това е всичко. За резултатите родителите се уведомяват само в случай на рисков фактор.

За кърменето при раждане у дома: горещо препоръчвам на всички, които планират раждане вкъщи да си взумат една добра книга за кърмене и да си прочетата нещата за първия месец, останалото се научава в движение, но е много важно човек да знае какво и как да прави в първите часове и дни, седмици. Разбира се, винаги може да се обърне към конуслтантите на НАПК и да получи съвети и внимание на място, но е по-добре човек да си спести притесненията първите дни и да знае какво да прави в началото, а вече при проблем да търси помощ.

# 696
Благодаря на всички за отговорите.
Поне се успокоих, че има такъв вариант да не ми хранят бебето. Разучих, че в болницата в която евентуално ще родя оставят бебетата при майката постоянно, така че варианта за нощно хранене от персонала явно отпада.

Мег, с удоволствие като наближи момента бих потърсила подходяща книга за кърменето. Благодаря ти много за полезната информация, която винаги си давала.

# 697
Ето тази книга е много добра - http://www.book.store.bg/p21605/kniga-za-kyrmeneto-hana-lotrop.html
но трудно може да се намери, изчерпана е.

# 698
  • Варна
"Азбука на кърменето" от Гру Нуландер е чудесна книга и би трябвало още да я има по книжарниците.

# 699
Благодаря, Меги! Simple Smile
Съгласна съм с Лилибон. Прочетох книгата на един дъх. От такава съвременна книга за кърменето има нужда всяка майка.
Деската, не отлагай за последните месеци. Щом имаш въпроси отсега, почетвай си по малко. После ще преговориш като наближи и така. Wink

# 700
Благодаря, Меги! Simple Smile
Съгласна съм с Лилибон. Прочетох книгата на един дъх. От такава съвременна книга за кърменето има нужда всяка майка.
Деската, не отлагай за последните месеци. Щом имаш въпроси отсега, почетвай си по малко. После ще преговориш като наближи и така. Wink

Ами аз за доста неща се интересувам още преди да забременея, но сега все си мисля, да не започвам прекалено от рано с някои подготовки. Но явно по-добре от рано отколкото после да остана неприятно изненадана от някои ситуации.

# 701
Деската, направи нещата както ги усещаш. Чети каквото те вълнува сега, постепенно ще ти се избистрят нещата. За кърменето най-вжаното и нужното за първите дни, седмици се чете за няколко дена, ако нямаш друга сериозна работа, така че може и за по-натам да го оставиш; просто действаш както ги чувстваш нещата - по-точен ориентир от това няма

# 702
Meg! аз гледам нещата с информацията да вървят последователно. Понеже ходя и на работа, пък сега съм в оня етап, където само спя, та не ми остава много време.
За сега ме вълнува повече въпроса как да се грижа за бременността си, след това на дневен ред ще дойде как искам да родя, та после ще стигна и до кърменето. Имам 6 месеца смятам, че ще мога да се подготвя. Искам да успея да си осигуря спокойна бременност, леко раждане, и още по-леко отглеждане на бебо.
От голяма помощ ми е тази тема, която изчетох доста отдавна и продължавам да чета. От Вас научавам доста неща.
Също и интернет пространството е пълно с много информация.
  bouquet

# 703
За сега ме вълнува повече въпроса как да се грижа за бременността си, след това на дневен ред ще дойде как искам да родя, та после ще стигна и до кърменето. Имам 6 месеца смятам, че ще мога да се подготвя. Искам да успея да си осигуря спокойна бременност, леко раждане, и още по-леко отглеждане на бебо.

Аз бих постъпила (и го направих) по същия начин Simple Smile

# 704
Мег, благодаря за това, че продължаваш да даваш съвети. Не знаеш колко си ценна, а и всички други момичета, които са тук Hug

Общи условия

Активация на акаунт