колко парички за подкупи да си приготвим

• 12 793
  • 123
  •   1
Отговори
# 105
# 106
  • София
Не изчетох цялата тема, но моя отговор е: Николко не си подготвяйте за подкуп.

През цялата си бременност, раждането и престоя в болницата не само подкуп не съм дала, но дори накрая и цветя, бонбони, виски и др. подобни не занесох.

Причините: В БГ вече може да си платиш и без да се унижаваш, нито да унижаваш доктора с подкуп. Твърдо съм против даването на подкуп. Смятам, че който не е доволен от заплатата си, трябва да си намери друга работа със удовлетворителна за него заплата, НО... Тъй като моя живот и този на бебето е важен и въпреки че си плащам здравните осигуровки си платих, за да получа подобаващо отношение: 1. 9-месеца консултация в частна клиника - 200лв. + изследванията
2. Избор на екип за Тина Киркова - 500 лв.
3. ВИП - стая за 8-те дни хъм... някъде към 700 лв. мисля.

В сравнение с разказите на познатите ми - получила съм добро отношение. Според моите изисквания - има още какво да се желае като отношение към пациентите, но доколкото това е може би най-доброто, което можех да си осигуря - приех го.
Другия път пак така ще направя.

# 107
Цитат на: mama kenga
първият път като забременях бях много ербап (на никого нищо под масата, абе с две думи бях готова за бой).В резултат на това ми поведение лежах за задържане в тина Киркова(горещо Не препоръчвам тази болница) и пак защото не си плащах никой не се интересуваше бебето живо ли е или не,  както и не ме преглеждаха на ехограф (трябваше да се плаща на ръка, в самата болница - това представяте ли си го?).Биеха ми инжекции и после ме изписаха пак без да ме прегледат.както и да е  детето се оказа че около 10 дни е нямало пулс, беше се разложило в мен и получих ужасни болки, наложи се спешен кюртаж в същата болница.Нещастницата д-р Чурешка застана с протегната ръка до мъжа ми  и му каза, че й дължал 20!!!!! лв. за кюртажа, т.к. това не  й било работата (беше на смяна).После 2 месеца възпаления, лечения и 2 години опити да забременея...........
Та след всички тези неща си реших , че ще си платя следващия път и малко ще си налягам парцалите.Ще стисна зъби т.к. се касае и за детето не само за мен.Не мисля, че този компромис ме е разрушил като личност - направих едно изключение , изкарах спокойна и приятна бременност и перфектно раждане.Против корупцията съм естествено и ме е гнус от лекари с келнерски манталитет.За мое щастие парите , които дадох за раждането аз си прецених дали да ги дам и колко..Дадох ги дето се казва по вътрешно убеждение, не съм се почувствала унизена.Абе с две думи мисля, че има начин сравнително безболезнено да дадеш подкуп, както и да получиш, сравнително достойно.
Това не е агитация да давате подкупи, това е моят случай.

Добре де Мамо Кенга, тогава наистина ти е било много тежко Cry  ама защо не хванахте да ги осъдите тия хора, които10 дена не са те прегледали и не са видяли, че няма пулс бебето! #2gunfire

# 108
Aми бях изписана с перфектни документи и пишеше, че има пулс.Бяха си вързали  гащите - едва ли не пулсът изчезнал след като са ме изписали и аз съм една п.........а заспала и си ходя ей така с мъртъв плод от ексцентричност.А и да имах за какво да се хвана  сигурна съм, че благодарение на бълг.правосъдие нищо не би излязло, само бих скъсала нерви.

# 109
Първия път се бих в гърдите че това им е задължение на лекарите и не дадох нищо ,Но до ден днешен съжалявам без малко да се откажа да имам втори път дете.Втория път Си платих излезе ми към 350лв включително вип стаята и съм много доволна.
Така че според мен да не си платиш в този момент е да очакваш че си се родил под щастлива звезда и ще ти излезе късмета на доктор.Е първия път при мен не стана така и си платих

# 110
  • София
Забравих да добавя, че въпреки цялото плащане тръгнаха да ми слагат венозно антибиотик към който съм алергична и това го пише с големи червени букви на  най-отгоре на картона ми.
Предполагам повечето знаят какво щеше да последва от това. Добре че се интересувам какво ми правят. А когато си платиш екипа в "Тина Киркова" част от парите са за болницата, част за екипа и те трябва да са заинтереовани... поне до толкова, че да ти прочетат картона, айде - само първата страница поне...  Praynig

# 111
В нашата провинциална болница едно позната роди август 2004 по следния начин: заповат й контракциите, приготвя се, мъжъж й я закарва и си тръгва. Едновременно ражда тя и друго момиче, което си е платило предварително 250 лв, за да ангажира съответния лекар. Познатата ми е вече на стола и й почват напъните. Тогава лекарката си поглежда часовника и казва: Свърши ми смяната. Ако искаш да остана дай 250 лв. Моята позната й казва, че може да си върви, няма да й даде пари ... и лекарката си тръгва. Тогава е моментът на смените, няма и акушерка ... а е било през отпускарския период и на смяна са били само въпросната лекарка и 1 акушерка. Моята позната започва да се стиска, за да не падне бебето й на земята, от което след раждането цялата главичка му е станала на точки /което впоследствие се е оправило/. По едно време влиза друга лекарка, която застъпва и поглеждайки я казва: Леле, момиче, ти си готова ... и след 10 минути бебето е навън!

# 112
Не съм си подготвяла никакви парички за подкуп. Никого не познавах в болницата. Лекарят на смяна ми викаше "чушчице"  Laughing и не ме е изнудвал.
Не съм вадила пари от "благодарност", нито за "спокойствие". Не съжалявам ни за миг. Пожелавам на всички раждащи да попаднат на коректно отношение, на каквото аз попаднах.

# 113
Извинявам се за офтопика
ще оформя постът си по малко странен начин:
Еlfi
...поведението ти в този форум е крайно ПРОСТАШКО и неумесно
.........
.........
...а сега по темата, българия няма да се оправи НИКОГА! заради точно такива хора като теб!!!!!! и въпросния ти роднина "медик"
...корупцията е нарушение на закона!!!
Направо ми се повръща от факта, че се принизих на нивото ти и трябваше да бъда простак за малко.... но всеки човек има слобости Simple Smile

хей тъка просто за инфото.... попаднах на тази тема случайно мой близък ми даде линк за да видя за каква особа става дума (визирам теб), дори несъм чел цялата тема.... не бих издържал

дори незнам има ли смисъл да пиша, вече ме е яд че си изгубих 5 минути заради теб

поствам във сериозни профилирани форуми и безкрайно се радвам, че там няма такива хора (пак визирам теб)

ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ..... НЕ ИЗДЪРЖАХ

...студент на 20години

Редактирано от Татти.
Ако авторът има персонално отношение към Elfi, би следвало да се регистрира и да ползва системата за "Лични Съобщения"

# 114
  • Му Кинд Оф Плаце
Ще напиша и тук, защото вече се дразня.
със съжаление отбелязвам за себе си, че лекарите все повече се държат като търговци преди всичко. Наясно съм, че няма да ми се размине без да си платя и въобще не си правя илюзии.
Поради щото съм наясно, че няма да се размина, предпочитам да платя на частна болница, където условията са по-добри, персоналът е по-добре платен и пр. Освен това, не на последно място-парите ще бъдат вложени в болницата - за апаратура или заплати на персоала-като цяло в качество на обслужването, а не да отидат направо в джоба на някой лекар, който използва инвентара на болницата и нищо никъде няма да вложи.
Знам, че по този начин не спомагам да бъде прекратена порочната практика на подкупите, но съм страхлива, явно има начин, но аз за себе си не съм го открила. Embarassed
Иначе много се дразня от тази ситуация: когато започвам работа, аз приемам заплащането, което са ми предложили, а не приемам с презумпцията, че ще имам възможност да изнудвам хората и така да си осигурявам дохода. Ако заплатата не ми харесва и смятам, че струвам повече-продължавам да търся. Защо това важи за повечето професии, а не и за една от най-важните и отговорните професии?

# 115
Естествено,че никой не е длъжен да дава подкуп на лекар,но в случая говорим за ангажиране на определен лекар за раждане,било то нормално или секцио.При положение,че определеният лекар не е дежурен и идва от вкъщи примерно в 2:00 през нощта,за да води раждане,съвсем нормално е да му се заплати.Това,че е водил бременноста съвсем не значи,че е длъжен да води и раждането все пак.Който не иска да плаща си отива с направлението в болницата и си ражда при който свари и никой няма да го изнудва или да се държи зле.Поне в болницата,където работя няма такава практика,условията са добри,персонала е чудесен,както и отношението им към жените,независимо дали плащат или не.Че те и ако циганките плащаха той екипа под пари щеше да остане. Grinning Така че всичко е на доброволни начала.Въпросът при секцивата е по-различен,защото по принцип не бременната,а лекарят е този,който преценя жената по какъв начин да роди и обикновено ако всичко е ОК я пуска за нормално раждане,единствено ако има противопоказания за нормално си минава секцио-планово или спешно,според случая.Поне на този етап в България е така и оттам идва порочната практика за пликове под масата.Според мен жените трябва да имат законно право да преценят дали да родят нормално или оперативно.
По-горе някой се възмущаваше защо едва ли не само трудът на здравните работници е "висококвалифициран" и изисквал по-високо заплащане.Не може да се прави сравнение кой вид труд е по-квалифициран,говорим за различни области.Само че разликата тук е вече,че отговорността при медиците е огромна,целият екип отговаря/и си носи последствията/ за човешки живот ежедневно-няма ден,няма нощ и това е свързано с много стрес и напрежение,но за съжаление хората,които не са свързани с медицината не могат да си го представят.
Така че,който не желае да плаща си минава по здравната каса,като дойде време го изпращат в избраната от него болница,ражда и се спасява.Който иска да ангажира избран лекар-ходи си на частния прием,като дойде време се договарят и това е.Всичко е въпрос на личен избор.

# 116
Не съм платила нито лев , следващия път отново няма да дам . Май това (раждането имам предвид)е единственото безплатно нещо в тази държава и аз докрай се възползвах от това ми право .
Безкрайно съм доволна от консултацията всеки месец и от дежурния екип (по Гергьовден раждах) при които се появи моята шушонка . Дори не знам името на лекаря и акушерката , а искам да отбележа , че се държаха с мен много внимателно и любезно .
За протокола , раждах в Майчин дом и благодаря на персонала , който работи там .
Струва ми се на мен обаче , че май хората дават на лекарите , а не лекарите да си искат . На мен поне дори не са ми правили й намеци за пари .

# 117
Платих си защото исках екстри / спец. екип и тн./ Момичетата в моята стая не бяха платили и бяха много доволни. Обаче ме изнудват в университета, и за приемане в детска градина. Толкова по въпроса с учителите.

# 118
принципно съм против плащането - ама като ни дойде времето ще видим на място Wink

# 119
Виждам, че темата е започната още миналата година - може би тогава не е било възможно да си платиш официално, но сега вече е - затова думата "подкупи" я пропускам покрай ушите си.
Аз лично искам, държа и съм решила да раждам при частната ми АГ, при която си ходя редовно. Тя не работи със здравната каса /и се възмущава от нейни колеги, които хем искат да взимат пари от касата, хем мрънкат на пациентите си, че са бедни и направо си просят пари "за благодарност"/. Като всички по-добри специалисти моята лекарка има договор с държавна болница за израждане на мами.
Абсолютно официално ще си платим 700 лева за нормално раждане след като то мине /дай боже всичко да ми е наред до края/. Няма да раждам 100 пъти в този живот, за да пестя пари точно от толкова важно нещо, още повече, че поемам отговорност и за живота и здравето на бебето. Щом можем да дадем 700 лева за система за домашно кино, е срамота да не искаме да дадем толкова за раждането, защото сме останали с тъпи комунистически нагласи, че здравеопазването трябва да е безплатно! /То всъщност пак си е почти безплатно, защото има твърде много лекари без частна практика./
НО не бих дала подкуп, пари под масата, пари от благодарност и т.н., затова съм си намерила начин да си платя официално и без да се чувствам прецакана и ограбена.

Общи условия

Активация на акаунт