Вкусна новогодишна баклава.

• 30 119
  • 49
  •   1
Отговори
# 15
Не,просто от баба ми знам,че колкото повече стои баклавата,толкова по-вкусна става.Захарта и пречи да се разваля,така,че затова няма опасност.Аз я направих изстина и я залях със сироп от три чаши захар,три чаши вода,лимонова кора и ванилия.Страхотен аромат.Преди два часа я направих и малкият вече копна две-три парченца.Малко не са ми качествени снимките,че малкия разбазика апарата и незнам как да го наглася,но ето я /понаядена малко  Mr. Green/

# 16
  • забравих си мисълта...
Тогава ще я правя на 30.12, че иначе ще се наложи два пъти да я правя, това отгоре ще съм аз виновна, че са качили по няколко килограма  Joy Joy Joy.

# 17
Ооо,Вени,аз не изключвам варианта вдругиден пак да правя,така както я почнахааа  ooooh!... Laughing Mr. Green

# 18
ауууууууу ще се дебелее.. Laughing Laughing  bouquet

# 19
  • София
 Току що изпекох две тави.Утре сиропирам с горещ сироп.
 Корите ги редя една върху друга,не ги завивам и яйцата за плънката са ми 4 бр,употребих два пакета кори.

# 20
ауууууууу ще се дебелее.. Laughing Laughing  bouquet

ох, дано cook newsm68

# 21
  • Някъде на път....
dodyniki, на снимката изглежда разкошно!   bouquet
Ще я направя и аз, но след празниците!  Peace

# 22
  • забравих си мисълта...
Баклавата стана супер, парченце ще ви покажа догодина, ако ми се предостави възможност да снимам и ако остане нещо, че нещо много и´се канят Joy Joy Joy.

Момичета, пожелавам ви весело прекарване и щастлива Нова година.

# 23
Тази баклава и аз я правя и се казва ГРЪЦКА БАКЛАВА.
Моя вариант е следният-половината кори ги нареждам като между тях ръся  стопено масълце.
Отгоре изсипвам плънката.
Останалите кори както са навити на руло ги нарязвам на лентички широки около 1 см и ги разпръсквам върху плънката.
Става отгоре къдра и красива.
Весели празници на всички кулинарки!!!  

# 24
Тази баклава и аз я правя и се казва ГРЪЦКА БАКЛАВА.

Тя изглежда е известна под много имена, аз я имам записана като ТУРСКА НАЛОЖЕНА БАКЛАВА. Grinning Все едно как я наричат, много е вкусна, пък и лесно се прави!  bouquet

# 25
Аз правих за Коледа по тази рецепта.
Много време се мъчех да се науча как се прави баклава.Все нещо не ставаше-или сиропа е сбъркан и баклавата е покрита само с вода,а захарта е отгоре,или баклавата е сурова,или не е оформена както трябва...Винаги съм опитвала с готови кори.Видях в нета картинката и питах как се прави.Обясниха ми и викам "айде да пробвам,то едва ли ще стане ама на картинката е много красиво".Малко е връткаво голямото топче да се дели на по малки и пак да се събира,но после се разточва много добре.
Не че пак нямах грешки.Сложих я да се пече пък забравих да я разрежа.Бях направила малко сироп,после правих пак.
Много беше вкусна!И най-важното-стана!
Stuck Out Tongue

[/quote]

Баклава
Продуктите:
2 яйца
1ч.ч кисело мляко
сока на половин лимон
1к.л сода за хляб
1ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто   
1.Смесват се яйцата,киселото мляко+содата,олиото.Прибавя се брашното до получаване на меко тесто.На мен от пакет 1кг ми остана съвсем малко-около 200грама.

2.Разделя се на около 10 топки.

3. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте.Аз го смених с бананово нишесте с изтекъл срок на годност и не миришеше.Следващия път ще е с нишесте ванилия.

4.Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят едно върху друго./Те стават много мънички топченца./Накрая всичките 5-6 миниатюрни топченца се превръщат в първоначалното.
5.Оформените големи топчета се точат с нишесте...до образуване на кора тънка колкото да се чете вестник.Разточвах ги като ръсех масата с нишестето.  

6. Корите се редят в намазнена тавичка по между им се посипват орехи, счукани, не много едри, не много дребни.Аз сложих допълнително яйца и захар.  

7.Нарязва се преди печене.

8.Разтопява се 125 гр. чисто масло
9.Залива се нарязаната баклава.

10.Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути.

После се прави сиропа-шербет
захар половин пакет или цял,защото трябва да е много сладък се вари във  1л вода-може и по-малко ако имаш само една тепсия със  сока на половин лимон ...Заливаш кагато се охлади и го захлупваш с друга тепсия..Аз смилам орехи на ситно и смесвам захар колкото са орехите и насипвам отгоре преди да сервирам.Става чудно.Успех Естел...
[/quote]

# 26
estel-V , това е рецептата и снимките на Айля, една и съща ли сте newsm78.........обърках се вече.........

# 27
Не,не сме.Писах без да чета предварително за което се извинявам.

# 28
Чак ме е яд, че толкова късно ви открих. Сега с това изстиване преди да се полее баклавата няма да мога да я приготвя за довечера  Crossing Arms

# 29
  • забравих си мисълта...
Чак ме е яд, че толкова късно ви открих. Сега с това изстиване преди да се полее баклавата няма да мога да я приготвя за довечера  Crossing Arms

Никакъв проблем нямаш, тази баклава с плънката, която е дала dodyniki, като стои 2-3 часа и е добра за консумация, разбира се ако е престояла една нощ е по-вкусна, но нали и утре е ден, а то довечера няма да си хапвате само баклава, дори и сега да я направиш пак ще стане. Аз преди малко направих един експеримент и май се оказва добър, но виж това моето е вече късно, защото то сега се прави баклавата,а не след Нова година, но нищо, ако я харесат вкъщи ще ви я пусна пък то и друг път може да си я направите ако имате желание..

Общи условия

Активация на акаунт