Здравословно хранене за децата - 3

• 108 893
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 645
Може би малко лаически въпрос - ореховото мляко може ли също да се използва като заместител на кравето при приготвяне на десерти като палачинки например както става с бадемовото?

# 646
Прашецът е важно да се разтваря във течност или да се схруска много добре и после да се поеме течност, защото дразни стомаха. Аз разтварям 1чл във вода и така го давам на детето. Някой беше писал, че го смесва в рецепта за плодова салата, но мен ми се струва, че ако се взема на гладно, се усвояват повече в-ва. Затова го давам сутрин преди закуската. Някой път правя фреш, после давам прашец и после закусва. Тъй като се смята за алерген, е хубаво да се следи за реакция. Във всеки случай детето трябва да е яло мед и да няма проблеми от него.
Веднъж бях смесила прашец в бурканче с мед и давах пак по 1 чл. Като се обърка хубаво, прашецът се разтваря в меда с времето. През пролетните месеци, когато цъфтят дърветата, не е препоръчително да се дава или да е само от време на време, за да не се получи алергична реакция.
Аз давам на щерката зимните месеци за стимулиране на имунната система или ако видя, че почва да се разболява. Тогава включвам всякакви подобни естествени "лекарства", за да пресека навреме.

Норчи, зърнените ти био ли са? Може ли да споделиш коя марка да не купувам от нея в БГ?
Много странно това с бубите. Аз бих ги накисвала за една нощ преди употреба. После като ги варяш, не мисля, че има проблем да се консумират.
Аз май като гледам за БГ ще се запася със зърнени на Алнатура от тук. Не знам какво ги правят, но никога не са червяавали и покълват без проблем. Знаеш ли случайно дали се продават  в БГ?

# 647
Soleil*, какви фрешове даваш сутринта преди закуската? Сокове ли имаш предвид или смути (нектар)? Вторите нали по-засищат и закуската ще може още малко да поизчака? Какви комбинации правиш? А като питаш за Алнатура се сетих, че си бях купила от тази марка от Загребския ДМ като бях в Хърватско. Много отдавна не съм ходила в нашия ДМ, преди нямаха такива работи (киноа, амарант, лимец), но може вече да имат и когато мога ще проверя и ще докладвам.

Момичета, идва лято, 'дет се вика. Heart Eyes  Който идва на море в Бургас или наминава оттук, да не забрави да ми се обади да се видим, да се запознаем и реално, де. Ако ви се очертава такава вероятност пишете на ЛС да разменим телефоните. И за "чужденките" се отнася. Вери, вие, зная, сте тукашни, ще ми е приятно да се разходим по летния шумен Богороди. Не само през лятото ще се радвам да се видим, разбира се. Hug

# 648
Само фрешове давам. Моята като по-малка се излъгваше за смутита, но вече не иска да близне. Фрешове давам като ми дойде музата да ползвам сокото. Май съм писала и друг път-слагам нещо сладко морков, ябълка и нещо несладко, което пробутвам покрай сладкия вкус (нещо зелено, целина глава или зелена, цвекло...). Преди писах, че от портокал не давам, но наскоро мъжът ми беше купил 10кг портокали и доста фрешове правихме. Давах на детето малко разредени с вода. Иначе не й допада много.

# 649
Според мен, бубите на Норчи са от самите шкафове. Трябва да ги изчистиш хубаво и да наслагаш разни райд и т.н., които отблъскват молците.

# 650
У нас лятото се бяха появили гъгрици - това е най-гнусният "домашен любимец", който съм имала досега, сигурно защото не съм имала хлебарки. Whistling  Само веднъж след като донесох вкъщи една ползвана дреха и малко след това засякох една хлебарка в банята, убих я веднага, естествено, и силно се надявам, че "гостенката" е била сама. Иначе тия, другите, малките кафевите, които много лесно плъзват по каналите - от тях е трудно отърването. Никога не съм имала "късмета" да живея с тях - те обичат парното, а аз не съм живяла на парно. Но и големите, черните, се разпространяват по каналите, мисля. От 5 години живеем тук, ако се появят, ще ревна за съвети и аз. Но да се върна на гъгриците - много неприятно миришат пръстите след допир. В аграрната аптека ми казаха, че се завъждат от зърнените и ми дадоха препарат за пръскане, но аз така и не намерих начин да изведа детето за 1 цял ден, че да може да се проветри хубаво след пръскането. Също трябваше да изхвърля всичките храни за всеки случай - досвидя ми се. Страх ме е да се "похваля" пак, че в последно време, веднага ме спохожда точно обратното на това, което съм споделила, но отдавна не съм ги виждала тия гъгрици. По някое време също се появиха някакви черни, по-големи, с по-дълги крайници, летящи, много се ядосвах и те пък от къде, понеже в интерес на истината нямам в храните, които ползвам нищо (но може би в някое по-старо брашно или грис, галета, както и да е, изхвърлих ги тях, но пак останаха гадините - поне не ми пречеха много, те бягат (летят) бързо Laughing) И в един момент открих неотворен пакет с бял ориз (аз рядко готвя и съм го позабравила) и целия представляваше някакъв бял пясък и пълен с тези същите Whistling, а оризът беше доста понамалял, по-точно нещо като смлян на брашно Rolling Eyes Изхвърлих го и повече не съм ги видяла. Специално за гъгриците ми казаха, че са доста упорити, затова е хубаво да се напръска, но дано и те са изчезнали наистина - защо пък ще се крият иначе така дълго? Wink Молците са неприятни, понеже имат и фаза червеи (бели) - но открие ли се източникът и се изхвърли - и те изчезват. Лично аз не съм пробвала, но зная, че лавандулата ги гони (етерично масло, чай също). Най-упорити, обаче, са едни мънички летящи, виневки, мисля, се наричат - събират се над отпадъци от плодове и зеленчуци и др. Не съм ги намирала в шкафове и сред продукти. Зимата рядко "се вясват", но понякога лятото са повече. Не ми пречат много чак. Много по-неприяни биха били, примерно, мравките - не зная защо, но когато ги видя в къща, сякаш ги усещам да ми лазят по гърба. Просто са от гадините, които и през теб ще минат и затова и тази асоциация. Имала съм у дома веднъж - на 5-я етаж сме, но дойдоха отвън - от китайската ми роза, която беше на терасата - беше завъдила листни въшки, а мравките се хранят с тях. Голям късмет, че това ми го казаха в аграрната аптека и като напръсках въшките, мравките изчезнаха като с магия (май насипах и прах против мравки, но те са упорити и ако не се премахне това, което ги привлича, няма отърване).
Мдааа, аз пак като будала си изкарах всички черни ризи на показ Laughing - дано поне инфото е полезно на някой с по-малко опит с малките "къщовници" от мен.

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 18:03 от desi_sunshine

# 651
Мравките са ни домашни любимци  Laughing И са едни дребни такива.. А сме на 10 етаж. Цветя нямам. Минават по тръбите за парното, за водата и т.н. На кухненския плод не оставям нищо Simple Smile Всичко в шкафовете е в буркани или кутии, мюслито е в хладилника, че един път бяха прояли пакета Simple Smile Сипвах един път отрова, но те излизат от където им падне, а аз не мога да разсипя из целия апартамент.

# 652
Soleil*, а има ли значение колко време преди ядене се дава пчелният прашец? аз известно време давах на баткото, сутрин на гладно, смесен с мед, една лъжичка от тази смес, разтворена в топла водичка... бях чела, че трябва да се дава поне половин час преди ядене, но сутрин, преди градина половин час е непостижим... чудех се колко време най-малко все пак е ефективен приемът?

# 653
Деси сега проверих в нета,и май точно гъгрици е това,което имаме вкъщи,сега ще прочета повечко за тях,пиши и ти повече щом сте се сблъсквали вече.Някои има ли идея какво да направя,не ми се иска да ползвам препарати newsm78,интересното е ,че те живеят вътре в зърнените...оффф как ще изхвърля всичко,целия шкаф е пълен -3-4 вида ориз та и повече,2-3 пакета брашно,ръж,пшенца,овес,просо,кинуа,елда,лимец,спагети,макарони и какво ли ощв не...и всички бобови са ми там Sick
Моля ви ,давайте съвети.....Деси,а дали са отровни тези твари,поне да не хвърлям ,а ми да ги изяждаме лека,полека ....

За прашеца единственото,което знам е ,че го разтварят в меда,но не знаех,че трябва да се приема с вода newsm78,както и че не е добре да се приема пролетта.Аз давам на малчо от съвсем скоро мед 2-3 дни и то по много малко на върха на кафяна лъжичка,но за прашец май ще изчакам да вида какви са реакциите от меда,а и да мине пролетта.Купих био мед и прашец на много добри цени от панаира на меда.Смятам да с забъркам за мен един буркан,а на детето по-нататък както казах,но нещо не мисля че ще ми хареса да го разтвярам във вода,ако е във меда само е ок,нали?

# 654
Норчи, къде го този панаир на меда?

# 655
  • Пловдив
Аааа, беше беше...в Пловдив на центъра... Mr. Green

# 656
Норчи, в пакети ли ти седят нещата? Преглеждаш всичко. Ако нещо е заразено го хвърляш. Другите неща слагаш в плътно затворени буркани и кутии. Избърсваш хубаво шкафовете(дори и стените). Молци имате ли?

# 657
Норчи, в пакети ли ти седят нещата? Преглеждаш всичко. Ако нещо е заразено го хвърляш. Другите неща слагаш в плътно затворени буркани и кутии. Избърсваш хубаво шкафовете(дори и стените). Молци имате ли?
В пакетите са повечето,да,нямам толкова много кутии,ама сега ще изровя повечко буркани ,ще ги измия хубаво и ще ги зареждам...макар ,че не мисля ,че е от това,пък и аз винаги ги залепвам пакетите или им слагам щипка и т.н.Иначе нямаме молци,защо имат ли нещо общо?

А панаира беше  на центъра,както *Бенджи*(м/у другото ти си по тази част,я кажи как,кога,по колко и т.н.  ядете прашеца) е писала,всяка пролет и есен има,и по другите градове също има доколкото знам

# 658
  • Пловдив
Норчи,  Hug
Аз давах прашец миналата зима...ама не помня по колко. Като че ли, по 1ч.л сутрин, мед + прашец смесено... Embarassed

Ама мойте хлапета са големи...

# 659
А в каква пропорция се смесват прашеца с меда,хем ми казаха,а и четох и пак не помня?

Изчистих шкафа ,изхвърлих доста неща,само един пакет с био ориз оставих,в който имаше само една буба,сложих първо в камерата и след известно време,не знам колко точно ,сигурно 20 мин. изкарах пакета от камерата и бубката беше умряла,изсипах в буркан и сега е в хладилника....не знам още дали да го ползвам newsm78
А вие всичко ли съхранявате в буркани/кутии и къде ги държите ?

Общи условия

Активация на акаунт