Здравословно хранене за децата - 3

  • 106 182
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 5 714
На английски е hemp seeds.
Mamagemelar, в здравословните магазини го търси, не в билковия.

На френски e chanvre

Не бъркайте семената от коноп с канабис.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-01-26&article=219540

Ще потърся и на португалски как е.

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 23:06 от Вери

# 256
  • Мнения: 2 132
Вери, идея си нямам дали са белени Simple Smile Как да позная? Иначе аз си ги взех от хранителен магазин.

# 257
# 258
  • Мнения: 2 132
Да, аз се сетих, че съм била на демонстрация на белен коноп в Англия Simple Smile Значи моят не е белен. Ако може рецепта за мляко или нещо друго?

# 259
  • Мнения: 5 714
За млякото 1:3 - коноп:вода. После може да се наложи да го прецедиш. 5-6 фурми без костилки и щипка хималайска или морска сол са по желание. Както и какао, брашно от рожкови, ванилия, канела....

Друга рецепта не се наемам да дам, щом е небелен.

# 260
  • Мнения: 2 132
За млякото 1:3 - коноп:вода. После може да се наложи да го прецедиш. 5-6 фурми без костилки и щипка хималайска или морска сол са по желание. Както и какао, брашно от рожкови, ванилия, канела....

Друга рецепта не се наемам да дам, щом е небелен.
А колко време се кисне във водата или не се?

На опаковката пише иначе, че може да се поръсва на супи, салати и т.н.

# 261
  • Мнения: 5 714
Аз не го кисна, достстъчно мека е ядката.
Ти пробвай с минимум 2 часа и прецени сама. Не съм ползвала досега небелен коноп, за да се споделя опит.

# 262
  • Мнения: 1 048
Понеже гледам ,че пак сме зачекнали лененото семе/масло искам да ви питам давате ли на децата и в какъв вид и по колко?

 Вери дай няколко идеи за  всякакви видове смутита/сокове-предимно само зеленчукови и само плодови,а може и -2 вида смесени.Интересувам се предимно за малчо,че ме е страх да не прекаля с нещо или да не направя някоя кофти комбинация.Последния път мисля ,че прекалих с цвеклото.Гледам да не прекалявам,както и винаги да разреждам с вода,ама.....

Жени,от къде купи коноп?
А от къде купуваш авокадо и какво,никъде не намирам гръцко или някое от по-близка държава?

# 263
  • Мнения: 1 741
Ето откъс от книгата Суперхраните на Дейвид Улф: "Ода за конопа"

Благодаря за споделеното инфо за лененото семе и соковете (нали и аз питах неотдавна). Изясняват ми се постепенно нещата благодарение на вас.  Hug

Вери, този сайт, който пусна с беления и небеления коноп, знаеш ли дали правят доставки до Бг? Не зная всъщност спрямо цените у нас как идват техните.  newsm78
Искам да ти досадя още малко за амаранта (или други, ако знаят) - ако го накисвам (за цяла нощ, понеже нямам гаранция, че ще стана през нощта и ще се сетя тогава да го накисна), след това за колко минути да го сложа да поври, така че да не натъртва на Настя. Иначе никак не и върви. 1-2-3 мин.? Питам, защото от една от статиите, които четох, пишеше за една особеност - да не се преварява, защото придобива гумен вкус.

Друго, което искам да ви питам е за подходящите и забранените билкови чайове за малки деца. Аз зная за мурсалски, че е ок, а за ментата, че не трябва. Всъщност след каква възраст може да се дават всякакви билкови чайове? Моята, нали си е рускиня и съответно свикна покрай руските си роднини да пие много чай и вече все по-често настоява да пие и от моя. Последният път като и дадох, тя направо ми го изпи - около 150-200 мл. Whistling - но после като се задълбочих над вкуса му, усетих че има мента и се сетих, че се забранява. А защо е така с ментата, знае ли някой? Ще съм ви благодарна ако ги изброите - няколко полезни и тези, които не се дават и до каква възраст.  Praynig

Норчи, 1 ч.л-ка стрито ленено семе за децата в закуските, но не ежедневно - Вери и Soleil* малко по-нагоре писаха точно за това. А какво направихте с мухъла? Ние вчера чистихме вкъщи нашия. Мисля да извикам човек от фирмата http://www.bezvlaga.com/ и да си каже мнението, че ние сме тежък случай, вентилационната ни система е... абе, липсва. Не искам да ти натрапвам мнението си, само да споделя, че няма смисъл от безвредни средства за почистването му, защото те не дават резултат. Бях споделила в една тема за оцета - не е по-различно от чиста вода, защото мухълът си изби много бързо след почистването. Сега чистихме с препарат (те май са на основата на белина) и се надявам да се е дезинфекцирало за по-дълго време, че къде е още зимата да свърши. Поне след Антимухъл на д-р Фреш известно време не избива. От него съм доволна и защото лесно почиства, без да уврежда латекса. Не съм пробвала още Саво, за да ги сравня, само някакви по-неизвестни или по-евтини (от едни като пръснах веднъж и направо падна латекса  Shocked). Съжалявам за спама, но мухълът е сериозен проблем и химията е единственото средство да се избавим от тази "органична" напаст. Tired
Това открих сега, докато търсех по принцип премахване на мухъл в гугъл: Препарат без хлор Само, че му трябва повече време, за да подейства - минимум 1 час, а при по-сериозно количество мухъл и цяла нощ и чак след това да се изтърка/почисти. Вече доколко време ще предпазва от нов растеж, е друг въпрос. А дали самият мухъл е по-вреден да се диша (особено от малко дете) отколкото препаратът, който се е "впил" в стената, не зная.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 00:41 от desi_sunshine

# 264
  • Мнения: 7 648
знам за ментата ,че намалява апетита  Peace

погледнах в НАРЪЧНИК ПО АРОМАТОТЕРАПИЯ/РУМЯНА ДЕНКОВА,ВЕСЕЛИН ДЕНКОВ/
нищо притеснително не видях newsm78

„МЕНТА ЛЮТИВА, ДЖОДЖЕН (МЕNTHA PIPERITА)
Химичен състав. Дрогата съдържа етерично масло (13%, а в съцветията - до 5%), горчиви вещества, хесперидин, бетаин, витамини (С—60-140 мг%, каротин—3,5-4,0 мг%, РР, Р), минерални соли, флавоноиди, фитостерол, захари, смоли, тани-ни (6-хО%), урзолова, изовалерианова, оцетна, никотинова и олеанолова киселини, тритерпени, полифсноли и др.
Лечебно приложение. Ментата е била използвана за лечебно средство още от древността. Още Плиний Стари (23-79 г.) я препоръчвал като лечебно средство при редица заболявания. А древните китайски лечители използвали ментово масло при подагра и невралгия, като натърквали болните части на тялото, което облекчавало болките. В Англия ментата била високо ценена като лекарствено растение и още през 1721 г. била включена в Лондонската фармакопея. В Япония древно лечебно средство против мигрена било ментово етерчно масло.
Днес извлеците от мента, ментовото етерично масло и ментолът намират извънредно голямо приложение в медицината, благодарение на изявените си целебни действия: болкоуспокояващо, дезинфекциращо, нервоуспокоително, противовъзпалително, противоспазматично, газогонно, апетитовъзбуждащо и стимулиращо секреторната функция на стомаха и червата, както и на жлъчката. Освен това те стимулират сърдечната дейност и понижават високото артериално налягане и степента на сърдечните съкращения.

Инхалации се правят с топла запарка от ментови листа или стръкове, а още по-добре с ментово етерично масло (2-3 капки в 100 мл от разтвора на инхалатора)
..............“

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 00:44 от Mamagemelar

# 265
  • Мнения: 9 052
desi_sunshine при нас се беше получила една дупка на стрехата и имахме малко мухъл на външната стена. Дойдоха хората и веднага смъкнаха тапетите zа да диша стената , после напръскаха с раzтеор, който бил беzвреден и био и пр. не причинявал нищо на детето и оставиха стената да диша и съхне доста време , докато оправиха стрехата и бяха сигурни , че стената е суха. После сложиха наново тапета и това беше, но нашия мухъл нее сто1л много. Ние веднага го zабеляzахме и ги иzвикахме. Иначе се zараzяват стените и трябва да се инжектира раzтвор в тях и т.н ... но докато не отстраниш иzточника на влагата няма смисъл от подобни скъпи процедури .

# 266
  • Мнения: 781
Здравейте момичета, изчетах доста от темата и продължавам, но междувременно да попитам Simple Smile
Търсих продукт, който да съдържа Омегите 3, 6 и 9.
Омега 3 на Грано Вита и Ескимо Кидс са такива продукти, но за съжаление имат проблеми с вноса.
Та въпроса ми е знаете ли дали Сусамовото олио съдържа и трите ненаситени мастни киселини?

# 267
  • Мнения: 5 714
За сусамовото олио и другите видове олио:

http://www.ecobul.com/masla.html

От където:
"Конопеното олио е най-балансираното олио.Това се дължи на факта , че съдържа съвършения баланс между Омега 3 и Омега 6 в съотношение 1:6 което оптималното разпределение на Алфамастни киселини."

Това, което и аз ви писах по-горе.

Омега 9 е предимно в зехтина. Simple Smile И аз съм до тук с омегите. Нещо не мога да ги оправя, а може би не ми се задълбава.

Иначе ползваме това от време на време:
http://www.swansonvitamins.com/FL040/ItemDetail?n=2457

Деси, не знам дали прави доставка до БГ. Но мисля, че не. Твърде далече е. По-добре гледай нещо от Европа. Иначе, за да добиеш представа за цената, умножи грубо по 1.3, за да получиш в левове. Този човек приема поръчки само, ако са над 100 кан долара, а цената на доставката е на либра / 454гр /. За амаранта не знам колко да го вариш след като е накиснат. Аз го варя за около 10-на мин, но не го накисвам предварително.

Норчи, за лененото семе писах как и по колко давам. Ленено олио имам. Него го ползвам в определена рецепта. Рядко го давам, когато се сетя.
За комбинациите, ами различно, както дойде и според това какво ми/ни се пие. Не гледам конкретна рецепта. Примерно спанак или магданоз/ или някакво друго зелено- тук има голямо разнообразие / с ябълки, ананас, портокал, грейпфрут, мандарина. Последните 3 по-скоро са на сок, не на смути. За смути ползваме папая и манго също, банан по-рядко, но забелязвам има хора, които много си я обичат тази комбинация: зелено+банан. Зеленчуково смути не съм правила, но любим сок ми е целина /стрък; селъри /+краставица+морков. За зеленчуков сок ползваме почти всички зеленчуци, за които се сетиш. Слагам също малко корен от хрян или джинджифил. 2 кобинации за сок, които може би ще звучат странно, но наистина стана сполучливо: ананас + стръкове целина; грейпфрут със скилитка чесън.

# 268
  • Мнения: 85
Вие сте много напред с материала.
Аз имам едно аматьорско питане. Embarassed Как си приготвяте домашна закваска за хляб и хлебната сода вредна ли е?

# 269
  • Мнения: 7 648
говорено е  надълго,нашироко за това....
 има и доста теми из форума...
но ,за да не става като в други теми...ето от къде съм започнала аз

Понякога причинта на някой хора да споменават комерсиалната мая при рецепти за хляб с квас (който се прави обикновенно само с квас) е недостък увереност в себе си и много малко опити...

хляб се е правило само от квас години на ред в българия, ние имаме около нас много силни квас същества. както киселото мляко така и маята е взаимотношенията между няколоко бактерии и лактобацили които правят въздух и още други неща.

човек трябва да създаде оптимално подходящата атмосфера за тези същества да се веселеят и да правят въздух. толкова е лесно ...

началото е вода и брашно ..... само това .....
не си мислете че добавките на захар, мляко или други храни ще помогнат на кваса. няма нужда те перфектно си пасват само заедно.
забърква се пълнозърнесто брашно (защото в него има всичко) и вода много рядка смес нещо между тесто за кекс и боза. това се оставя на леко затоплено място за да втаса (вкисне). като вкисне това още не е квас за хляб. трябва да се подхрани поне няколко пъти докато се активира максимално. това става когато има вече няколколко балончета отгоре на сместа и мирише леко кисело. изхвърлясе половината смес и се добавя още пълнозърнесто брашно и вода. и пак консистенцията на кваса трябва да е много рядка докато пак се появят балончета и пак се подхранва. след 5-6 пъти подхранване което взима през топлите сезонни 1-2 дена може да се замеси хляб.

2 ч.ч пълн. брашно
2 ч.ч. друго брашно по избор (може да е ръжено, бяло, типово, царевично или други) зависи какво искаме да се получи
3-4 с.л. активен квас (такъв с много балончета отгоре)
10-15 гр. сол (морска ако има възможност)

забъркват се само половината от брашната и кваса (2 ч.ч. общо). пак рядка смес и се оставя пак на топло(2-4 часа). след като то се бъзбуди и почне да се надува от въздух... буквално да кипи .... балонче след балонче. е време да се добави другата част от брашната и солта (не забравъйте да отделите няколко с.л. от активният квас за други пъти, преди да се добавът 2та част брашна). понякога няма нужда да се добавя още вода тъй като първоначално кваса е много рядка смес. като се добавят 2та част брашна се замесва вече тесто като за хляб ама пак доста меко. да може да се работи лесно с него. меси се поне 10 мин и се поставя препоръчително първите пъти в формичка. от тук нататък хлябът втасва още няколко часа (1-2 ако е топло, 4-5 ако е по студено) и като вече се е надул поне 1/3 от първоначалния си вид и като се натисне с пръстче леко той почети не се връща. се поставя да се пече. 200-240 С отначало а после постепенно може да се намали на 180. 35-45 мин за пълнозърнест хляб е достатъчно.


хлябът трябва да истине напълно за де се изпари водата. преди да се яде .... знам че е изкушително но също придобива още качества и по-превъзходен вкус като е истинал

този хляб може да се яде и след 10тия ден .... перфектен е след малко прпичане и масло/зехтин .....

прятни опити ....




Свилен Класанов
от
Вегетарианската къща

Общи условия

Активация на акаунт