Здравословно хранене за децата - 3

• 106 198
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 240
Деси, амарантът покълва много бързо. Ако го накиснеш от предния ден, 100% вече ще е покълнал на следващия.
Когато накисваш за покълване, са му необходими 3 часа да е във вода и до 24 часа да покълне. Аз имам уред за покълване и не накисвам предварително.

Чиа все още няма в България. Аз не съм попадала на инфо. Да, полезна е. Но чиа или лен- не знам, не мога да отговоря. Simple Smile Всичко е добре дошло в нашата къща. Всъщност не съм попадала на иформация за цианиди в чиата. Освен това ленът, особено кафевия / има и златен, който е с по-нежен аромат / има специфичен вкус, когато правим крекери. И чиа и лен имат желиращо/сплотяващо действие. Затова за някои неща предпочитам чиа.

# 241
Благодаря ти, Вери, за бързия отговор! Hug
Аз пропуснах да помоля за инфо по принцип за чиата, но ако може на български език. Опитах се отворя във вашия сайт, Вери, сигурно имате статия, но въобще нямам достъп до сайта в момента. Интересува ме какво е приложението и - говоря за по-традиционна кухня, по като за мен Embarassed, примерно, за закуска като зърнена храна (както амарант, киноа, гречка и т.н., то не всички са зърнени, де, но ме разбирате), може ли да се използва по същия начин?

п.с. Вери, влязох в сайта ви, но не можах да намеря статия за чиата.

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 20:02 от desi_sunshine

# 242
Заповядай:

http://www.recipemagician.com/produkti/chia-salvia/

Аз я смилам на прах в кафемелачката и правя различни кремчета. Както казах има свойството да сгъстява/желира. Последният крем беше от кашу, овесени ядки, чиа и едно растение на прах /лукума се казва, няма го в България; леко сладко е /; залях с вода да стане на рядка каша, а след 10-15мин се сгъсти.
А ти можеш да смилаш по 1ч.л. чиа и да я прибавяш към зърнената закуска.

# 243
Здравейте!  Hug

Нова съм, но с голям интерес следя за здравословното хранене от известно време. Записвам се в темата, но и да попитам нещо (извинете, ако е коментирано). Синът ми е на 1 година и 8 месеца. Всяка сутрин правя фрешове за нас - за него портокал, лимон, ябълка и морков, а за мен същото, но и с червено цвекло. От известно време (месец) синът ми иска да опитва моя сок и съм му давал със сламката да пие, не е пил много. От два дни обаче упорито иска моя сок и си изпива по ок. 150-200 мл. Питането ми е не е ли проблем това, тъй като знам, че цвеклото е доста тежко за стомаха, не е ли още малък?  newsm78

# 244
Кана, не мисля, че сокът от цвеклото ще навреди. Все пак го комбинираш с друго нещо. Ти досега не си ли му давала цевкло под друга форма? Мен по-скоро ми е интересна комбинацията с портокал и лимон. С определена цел ли го правиш?

Една полезна книга. Не знаех, че я има на български:
Суперхрани

# 245
Кана, не мисля, че сокът от цвеклото ще навреди. Все пак го комбинираш с друго нещо. Ти досега не си ли му давала цевкло под друга форма? Мен по-скоро ми е интересна комбинацията с портокал и лимон. С определена цел ли го правиш?

Една полезна книга. Не знаех, че я има на български:
Суперхрани
Аз питах за нея в другата тема. Значи я препоръчваш? Simple Smile

# 246

Вери, ял е цвекло от консерва на Бондуел (аз много обичам и той е хапвал, не съм искала да му давам целенасочено консервирани храни). А относно лимона и портокала - ами слагам само 1/2 лимон уж за да свиква с вкуса му, а и заради витаминките, знам ли и аз, нямам определена причина.  Blush Не е ли правилно да се комбинират?

А за книжката - мерси за препоръката, ще я взема, както и ще изчета всички линкове от първа страница, така ще мога да си синтезирам най-важното в един тефтер. Wink

Хубав ден, дами!  Hug

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 10:05 от кана

# 247
Жени, струва ми се, че ти повечето неща си ги знаеш. Чак да я препоръчвам....ами не. Simple Smile Информативна е. Аз не съм я купувала. Намерих я в нашата квартална библиотека с още една книга на тема суровоядство. Чак не можах да повярвам, защото по книжарници и библиотеки трудно се намират такива книги, даже хич.

В тази книга се говори за следното:

годжи бери
какао
мака
пчелни продукти
спирулина
афа
морски планктон
алое вера
конопено семе
кокосови орехи
асаи
плодове на каму каму
хлорела
инка бери
келп
нони
корен от якон

За почитателите на традиционното и за любителите на храните според географската ширина хич няма да се хареса книгата. Така мисля.
А на Дейвид не му харесвам това, че непрекъснато пропагандира как суровото какао е най най- супер храна. Той бил я открил като такава.

Кана, в тази комбинация мисля, че на портокала не му е мястото там.

# 248
Имам конопоно семе, но не знам къде да го ползвам. Вери, кажи някакви съвети Simple Smile

# 249
Кана, в тази комбинация мисля, че на портокала не му е мястото там.

Вери, благодаря ти! Тогава мога да му правя сутрин 1/2 лимон, моркови, ябълка и цвекло, а следобяд фреш от портокали...

Ще ми обясниш ли повече за различните комбинации, четох в някой от линковете, че е добре зеленчуците да се комбинират само със зеленчуци, плодовете - само с плодове, но аз слагам и морков, и ябълка, че и цитруси... newsm78

Също така искам да приемам много Омега 6, но не мога да ям постоянно риба (обичам само сьомга, тон, пастърва и скумрия). До сега си мелих ленено семе и го смесвах с овесените ядки сутрин с мляко (някъде бях прочело, че само смляно се усвоява от организма), но видях, че вие не одобрявате това...как да гоо приемам тогава?
Продава се и на ампули, дали това не е вариант?
Много съм нова, извинете ме и ви благодаря!  Hug

# 250
Кана, и аз правя сокове на дребната от време на време. Отскоро правя магданоз и морков,като понякога слагам и малко цвекло.
Според мен при смесването на лимон, ябълка и портокал се събират твърде много киселини на едно място, отделно захари.
Ако детето ти харесва фрешове, може да опиташ да цедиш нещо зеленолистно (магданоз, салата, спанак, лапад, рукола и др.) заедно с нещо сладко като морков или ябълка. Добавянето на лимон също ми се струва добра идея за повече вит. Ц и усвояване на желязото от зелените.
Аз не съм голям почитател на цитрусовите сокове, защото са твърде киселинни, но пък са богати на витамин Ц, така че всеки преценява.

Предполагам имаш предвид Омега 3, защото именно те се съдържат в лененото семе и студеноводните риби.
За лененото семе може да си купиш ленено масло и да го слагаш на салати или да пиеш капсули.
Със смляното ленено семе не бива да се прекалява заради цианидите в него, които се натрупват в организма при прекалена консумация. Тоест може да си хапваш от време на време ленено семе по малко, а всеки ден по 1-2л.ленено масло на салата например.
Поне аз до такива изводи съм стигнала от прочетеното.

Omega 3 има също така в орехите, конопените и тиквените семки.
Важното е да се консумират сурови, защото Омегите не издържат на топлинна обработка.

# 251
Да, права е Солей за соковете: и за зеленото и за киселинността и за лимона.
За лененото семе също сме на едно мнение. Simple Smile Ако ще поръсвам салата със смляно ленено семе, слагам на нас 1-2с.л., а на децата- 1ч.л.
Относно консумацията на лен като цяло, аз много много не се вманиачавам, че е "опасно". Ако някой иска да го консумира редовно, по-добре да е олио или капсули.

Кана, все пак, ако държиш на портокаловия сок, разреждай го с вода.
По принцип се придържай към това правило: да не смесваш зеленчук с плод, НО можеш да ги комбинираш и двете със зеленослистни. За мен/нас е задължитено.

Жени, конопът ти белен или небелен е? Ако е небелен, сещам се само за мляко в блендера. После го прецеди, ако смяташ, че ви пречат люспите, макар и стрити. Ние купуваме само белен и правя от него кремове, крекери, сосове, мляко; в някои основни ястия също се ползва. Ако искаш някоя конкретна рецепта, свиркай. Simple Smile

Последния сос, който правих беше от 3с.л. коноп, 3с.л. сусам, шепа маслини, лимон, много магданоз, малко зехтин. Разбих го в блендера и залях зелената салата.
Конопът знам, че е една от малкото култури с точни пропорции на Омега 3 и 6.

# 252
извинете невежеството ми  Peace ,дайте латинско или английско наименование на конопа ,за да го потърся  и португалското му име  Praynig
при чичко гугъл ми излиза само марихуана newsm78

# 253
# 254
 Shocked  ми аз  направо не знам как да си го поискам в  билковия...щото на португалски си е Cannabis ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт