Здравословно хранене за децата - 3

• 106 197
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 300
Деси, сега поглеждам, че в онзи линк, който дадох за различните видове олио пише, че сусамовото било източник на омега 3. Всичко трябва да се чете внимателно и по 3 пъти най-малко.  Laughing

# 301
Мен ми го дава, че съдържа 1% Омега 3, което е много малко Rolling Eyes тук и  тук

# 302
Вери, да, аз четох това в линка, който даде и после в тази табличка, понеже ги дават приблизителни (закръглени проценти), реших, че по всяка вероятност, ако има омега 3, то количеството е 0.4 % най-много и затова съответно, са го дали 0 %. Така си ги насосах нещата. Laughing  Както и да е, поне си мисля, че и повече да е, в единия линк явно са го прехвалили, а в другия евентуално леко са сбъркали. Rolling Eyes

Сега погледнах и линковете от уикипедия - ами явно си е източник на Омега 6, т.е. не е за хора, които взима рибено масло, защото така се обезсмисля омега 3 от него. Naughty Струва ми, че конопеното олио е наистина най-добрия вариант за хора, които не консумират други масла, освен такива, в които преобладават омега 9, защото последните не влияят на баланса между омега 3 и омега 6 - такова е зехтина, например.

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 03:25 от desi_sunshine

# 303
Дайте съвет-имам едно био ленено олио, отворено от няколко месеца в хладилника. Май станаха вече 4 месеца. Да го хвърлям ли или да го ядем на салати? Като го пробвам на вкус нищо му няма, не мирише на гранясало.

# 304
Дайте съвет-имам едно био ленено олио, отворено от няколко месеца в хладилника. Май станаха вече 4 месеца. Да го хвърлям ли или да го ядем на салати? Като го пробвам на вкус нищо му няма, не мирише на гранясало.
На него трябва да пише колко време след отваряне може да се ползва.

# 305
Срокът на годност на омегите е по-малък, един месец е след отварянето, а иначе не съм много сигурна колко е преди отваряне, би трябвало точно този срок да е указан на етикета. Но доколкото зная това не пречи да се изконсумира, щом не е гранясало, просто няма да е толкова полезно поради липсата на омеги. Поне така казва и Пинки по тоя въпрос.

Една приятелка ми спомена за целината, за отглеждането и в саксия вкъщи. Имате ли представа дали е възможно? Искам да ви питам - коя целина ползвате за сок? Българската се различава от тази целина, нашенската по-скоро е от този тип: целина, дори с по-тънки стебла, но същата такава на цвят, с много и тъмнозелени на цвят листа. Ако се ползва от тази втората, корените (главите) и листата използват ли се? Аз съм пила сок, прясно приготвен в центъра на Бургас на улицата, на сергия. Там използваха от първата целина, казаха ми, че тя ставала са сок. От нея съм виждала на метро. Тя май почти няма листа и е много по-светло зелена на цвят. Сигурно си има и глави, но не стана въпрос те дали се ползват, на тази сергия поне не ги използваха (аз не съм виждала корени от тази целина мисля). По принцип нали керевиз и целина са 2 думи на бг за едно и също нещо, просто тези, които постнах са различни сортове на един вид разстение?

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 14:40 от desi_sunshine

# 306
Сок правим по-често от първата целина т.е. от светло зелените листа/стъбла. Пробвали сме и от глава- става, пак пуска.

# 307
Аз давам Ескимо кидс. Но ми е чуденка колко дълго да го давам и по колко. На опаковката пише 5 мл, което аз мислех е една супена лъжица, да ама мисля по изчисления трябваше да свърши опаковката за 2 седмици, а ние го ползвахме поне 6.

Вие как го давате?

# 308
както пише на опаковката. аз не намерих ескимо и взех от ДМ. пише по 1-2 супени лъжици на ден. 3 месеца непрекъсното за натрупване на запаси, после може и да се разреди или намали дозата.

# 309
Какво е ДМ? На опаковката на Ескимото не пише колко дълго да се дава....

# 310
ДМ е магазин

# 311
Аз давам Ескимо кидс. Но ми е чуденка колко дълго да го давам и по колко. На опаковката пише 5 мл, което аз мислех е една супена лъжица, да ама мисля по изчисления трябваше да свърши опаковката за 2 седмици, а ние го ползвахме поне 6.

Вие как го давате?
Една супена лъжица е повече от 5мл. Може да се дава постоянно без прекъсване.
Понеже е с вит. Д аз бих го спряла лятото.

Целина аз цедя само от глави. Зелената не ми харесва на сок.

# 312
На мен целината ми е мног осилна на вкус  Sad
вери , може да не стават краставици и домати в Канада, но със сигурност има култури, които безпроблемно се отглеждат. Предполагам цвекло и разни храси ... не знам, но ако има статии за градинарство може да се провери  Hug
Това за да завъртите някакво земеделие в България - може и на ова един ден да му дойде времето. ще видим. Но няма да е в близкото бъдеще. Просто навсякъде е такова пренаселване, скъпотия, стрес и финансова неразбория, че не се знае какво ще избеем в бъдеще. ЗА сега положението е такова просто. ПРехода започна с 9 млн население в БГ, като софия нямаше милион. Сега като бях по Коледа се говореше как вървим към 5 млн . (за 20 тина години какво стана  ooooh!), софия в работните дни сига към 3 млн и е такава мръсотия неземна т и как от началото на кризата до сега (по Коледа )  от страната е изчезнало население , колкото населението на Пловдив  Shocked Показаха по ТВ един дядо, който живееше сам в едно обезлюдено село с доста големки къщи и си гледаше сам овцете . НЯмаше ток , вода ходеше да налива ... съседнто населено село беше на 14 км. 70 годишен старец сам останал.
Та нещата не може да продължават така и все един ден ще започнат да идват по-предприемчиви и да правят нещо (но на принципа на дивия запад - кой кого успее да изтрепе). Лошото е, че тъкмо ще се заселят хората, ще развият нещо, ще облагородят ... и тъкмо ще се опитат да живеят спокойно и пак някой ще им изтропа някаква криза на главите и ще се започне пак ...

# 313
Да, не казвам, че няма земеделие в Канада. Simple Smile Има си.
Но аз не мога и не искам да се меря с едрите земеделци.  Wink

# 314
В БГ условията за земеделие откъм природа, климат са страхотни, спор няма, че е много лесно. Виждала съм в трева метър на метър пред монтьорски гараж засети краставици - засели са ги, но не им угаждат много, наблягат на хапването в летните жеги. Laughing
Сори за спама.
Нека да питам все пак нещо - колко канела мога да слагам в закуската на Настя? Аз по принцип правя заедно за нея и за мен, накисвам, на сутринта разпределям в купичките. Така, че ако, примерно, за дете е 1/2 ч.л-ка, аз ще сложа двойно, заради себе си, но все пак да зная дали 1/2 или 1 ч.л-ка може за дете на нейната възраст? Иначе, като за първи път взех обикновена, в малки пакетчета. Нямам възможност на този етап от био продукти, а и по интернет се въздържам от пазаруване, понеже в Бургас си намирам всичко. От София с доставката пак толкова излиза като цена, специално от българските сайтове. От чужбина сигурно има по-изгодни варианти. В ибей съм си харесала чиа семена, иска ми се да пробвам кремчетата как стават, но с тези неясноти около мита и ДДС се притеснявам. Става въпрос за американския ибей, не съм гледала в английския дали има и на каква цена.

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 22:21 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт