Здравословно хранене за децата - 3

• 107 058
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 1 185
Не е много по темата, но знам че тук ще получа най-правилния съвет, затова ви моля да ми дадете отзиви за ето това: http://megadar.bg/product_info.php?products_id=4430

И на мен ми е интересно за този антиоксидант.

Днес докато разглеждах био щанда във Фантастико, се замислих дали всичко, което е изложено там или на подобен щанд или магазин е наистина това, което е по етикет и е био  Thinking

# 1 186
На знам как е в другите населени места, но в София няма места в ДГ за повече от 1/3 от децата до 6 г.! Градинките са пълни с деца на всякакъва възраст в този диапазон, придружавати от майки или баби или гледачки (рядко татковци). Изобщо въпростъ за социализацията извън ДГ не стои на дневен ред в София.
Славо Богу обаче тук има и достатъчно опции за частни ДГ - ими Монтесори, Валдорф, немски, френки, английски и още много с насока към здравословната среда, не само по отношение на храненето, но и на играчките, пособията, методите на общуване и работа с децата.
Извинявам се за ОФФ-а.

В крайна сметка всеки прави избори каквито са му угодни и според въгледи си  Peace

Момичета, за добавките, по-добре питайте в темата за хранителните добавки на Пинки в Алтернативния. Доста са запознати хората там.

# 1 187
Espa, аз пък не бих искала детето ми да го отделят и да седи само  Rolling Eyes
Самсара, не знам само как ще провериш произхода дали е био или не. това важи не само за фантастико, всеки може да излъже и напише био

# 1 188
Мег, не мога да открия такава тема в алтернативния. Моля за помощ!

# 1 189
аз пък не бих искала детето ми да го отделят и да седи само  Rolling Eyes

точно затова и аз предпочетох да ядат в детската общата храна,въпреки че има опция да си носят  Peace

# 1 190
Мег, не мога да открия такава тема в алтернативния. Моля за помощ!

Ани, моя грешка - не е в Алтернативния, а в пазарския.. ето: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=512845.0;topicseen

# 1 191
Темата за здравословното хранене в ДГ е необятна и бих казала абсолютно изключваща такова.
При този кошмар с местата в София, на повечето родители не им пука дали ядат децата им кроасани или филия с нещо си, защото така и вкъщи ги свикват.. визирам мои познати с деца. За тях важното децата да са на ДГ. Ходенето на ДГ, не означава непременно създаване на подходяща социална среда. В някой отношения е точно обратното.
За мен е важно какво ще яде моето дете, дали навиците, които аз й създавам се спазват. Не желая да я черпят с боклуци, както и аз никога не бих предложила на друго дете храна. Stop
Аз не съдя никой, но не искам и мен да ме обсъждат защо детето ми яде например плодове или ядки вместо баничка или кроасан. Ако "цената" е да не ходи на ДГ с удоволствие ще я заплатя. Peace

# 1 192
Мег, благодаря!  Peace

# 1 193
Вери, твоят син изобщо ли няма да ходи на ДЯ/ДГ ? А в училище какво ще яде? Каквото му сложиш в чантата или...?
Аз не съм в България и ясли няма. Има градини,някои ги взимат още като бебета, около 10 месечни. Със сина ми засега се гледаме, на 2год и 3мес е. Пускането му на градина въобще не седи на дневен ред.Пък може и ние да отворим градина .Тук има бум на бебета, недостиг на градини, а здравословни хич няма. Simple Smile
В училище всеки си носи от къщи храна. Дъщеря ми 2-ра година вече е на училище и няма никакъв проблем, че яде различно от останалите. На повечето обядът им е сандвичи и пици. Естествено, имаше коментари като това е гадно, онова е странно, но на нея не и пука особено. Всички седят заедно.

Знам, че в градините тук е позволено да се носи храна и детето не го отделят от останалите.

Нивеа, от моя страна нямаше укор, напротив. Съжалявам, че така си ме разбрала.

За добавката нямам мнение.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 20:03 от Вери

# 1 194
  • Пловдив
Ами много хубаво е това!Но ти сама каза,че не сте в БГ...май тук се крие отговора на нашия "спор" Wink.Тук не е прието така в ДГ,а у училище може.Не твърдя,че всичко което дават в ДГ е здравословно,но поне е разнообразно и е съобразено някак с възраста на децата.При нас няма снаксове и т.н.А и коя драдина в БГ мислите,че ще има възможност да предлага Био или от този сорт храна...т.е. нямаме финансофата възможност за това...иначе кой родител мислиш,че иска детето му да яде боклуци! Peace

# 1 195
Ами много хубаво е това!Но ти сама каза,че не сте в БГ...май тук се крие отговора на нашия "спор" Wink.Тук не е прието така в ДГ,а у училище може.Не твърдя,че всичко което дават в ДГ е здравословно,но поне е разнообразно и е съобразено някак с възраста на децата.При нас няма снаксове и т.н.А и коя драдина в БГ мислите,че ще има възможност да предлага Био или от този сорт храна...т.е. нямаме финансофата възможност за това...иначе кой родител мислиш,че иска детето му да яде боклуци! Peace
е как кой? ти по градинки не ходиш ли? майките сами набутват в устата на децата зайо байо, солети, вафли  и прочее

# 1 196
  • Kyustendil
Моя близка живее в Германия и детето и посещава ДГ там. От нея знам, че те си носят храната и всяко дете яде само това, което са му занесли родителите. Ако нещо от храната остане вечер и я връщат. Питах я децата как реагират като гледат какво ядат другите и не искат ли да взимат от тяхната храна? Тя ми каза, че там така ги възпитават и никой не иска от чуждата храна?! Нещо, което аз и досега недоумявам, как едно дете на 3, ще разбере. Но тя каза, че няма проблем, така ги учат от малки. Те това е немска дисциплина. Laughing Пиша го по повод това, че някои си носят храна в ДГ. Аз мисля, че при нас все пак не ги възпитаваме така. Винаги съм учила децата си да дават от това, което ядат на децата, които са с тях. Друг е въпроса, колко е здравословна храната в ДГ. То при тази такса, не виждам как може да стане. Иначе и аз съм за, да е по-висока таксата, но да ги хранят с качествени и био храни. Но пак въпроса, дали всичко, което продават като био, такова ли е?

# 1 197
Питах я децата как реагират като гледат какво ядат другите и не искат ли да взимат от тяхната храна? Тя ми каза, че там така ги възпитават и никой не иска от чуждата храна?!
Тук също е така.

Аз моя син не съм го учила специално, но е факт, че нито иска чуждо ядене, нито се впечатлява.

tandonova79, аз не споря, а отговорих на Инера. Прекрасно зная какво е положението в детските градини в България и не може да се отрече, че има нужда от промени.

По-рано те цитирах, за да покажа, че има основания Нивеа да се притеснява, но тя пък явно криво ме разбра.

Боклуци децата ядат навсякъде по света, за жалост.

# 1 198
И защо родителите се натискат да носят торти и бонбони в ДГ ? Не могат ли да празнуват рождения ден вечер у дома или на сладкарница ? Някой дори купуват по 2 торти - една за ДГ и една за вечерта. В Италия е забранено да се внася храна в ДГ.  Дано някой се сети да забрани и тук в България.

# 1 199
Има много родители, които нямат нищо против децата им да ядат кренвиршки, корасани, пастет и др. подобни. Вече много пъти съм спорила с такива във форума и се отказах. И то дори такива, чийто деца имат алергия или атопичен дерматит. Като гледам около мен колко малко са информирани хората за основни неща от храненето, направо страх ме хваща. И тук въобще не става въпрос за веганство, суровоядство или някакви по-алтернативни неща.
 Аз съм съгласна да се дават само прости неща в градината без много обработка, тоест купуват се само натурални продукти и се готвят максимално просто. Не струва кой знае колко пари да се нареже една салата според сезона, стотинки някакви. Да се правят овесени и други ядки, ориз, леща, боб, грах, картофи, задушени зеленчуци, супи, тиква, печени тиквички, по една филия пълнозърнест хляб.
В Германия в едната градина, където ходихме, за следобедна закуска им режеха каквито плодове имат в едни купички и всеки да си взема. Отеделно им режеха хляб на лентички и ако някой е по-гладен, можеше да яде хляб. Все е по-добре от вафла или меденка.

И като каже някой имало разнообразие-давали не знам си колко вида месо в седмицата, което аз не съм можела да осигуря Shocked Честно аз през целия си живот не съм ги опитвала всичките тези видове месо и не мога да разбера кое му е разнообразието на това.

Моето дете торта също не е яло. Давала съм й на рожден ден, но не е искала. Шоколад е яла.

Общи условия

Активация на акаунт