За здравното осигуряване

• 46 503
  • 575
  •   1
Отговори
# 45
  • Абсурдистан
мерси, отворих и справката гласи:

СПРАВКА КЪМ 07 ЯНУАРИ 2010 ГОДИНА 

ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА
Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от СЕПТЕМВРИ/2008 до НОЕМВРИ/2009

2009 г. - месеци 7,8,9

Това, че няма данни какво значи?Написано е с червено чак , да се вижда... Thinking

Аз мисля, че ако от 10 м. има работодател, който му внася здрави и няма да има повече пропуски може спокойно да не му плащаш тези месеци, защото законе е до 3 липси вкл.
Т.е. човекът няма да стане неосигураен. Но, ако направи още иедин пропуск ще лъсне веднага.
Освен това тези супи си стоят дължими и върху тях се начисляват лихви. Така, че си преценете.

# 46
  • В тъмната гора.
Mishel_, от репортажа на Бтв разбрах,че всички самоосигуряващи се я подават (декл.№7), а не само безработните.
 Ще се пита на място,няма начин.

Да, така е, трябва да се пита. Доколкото разбрах, трябва да се декларира статуса на самоосигуряващ се, от коя дата.

# 47
  • на село
Аз пратих мейл до инфоцентъра на НАП. Обикновенно много бързо ми отговарят - дано не са претоварени сега  Rolling Eyes

# 48
Аз бях близо една година личен асистент на детето ми и ми казаха ,че те ще ми плащат здравните.В договора сьщо ми пише ,че ги поемат те.Страх ме е да не се е обьркало нещо .За пьрви пьт се случва да ми пише,че има месеци без данни и то точно от периода в който станах личен асистент.

Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от СЕПТЕМВРИ/2008 до НОЕМВРИ/2009

2009 г. - месец 10

# 49
  • В тъмната гора.
мерси, отворих и справката гласи:

2009 г. - месеци 7,8,9

Това, че няма данни какво значи?Написано е с червено чак , да се вижда... Thinking

7-8-9 месец са три вноски, интересно защо не си излезнала извън системата.
Сега прочетох, че става въпрос за срок по-дълъг от три месеца, т.е. статуса се променя след четвъртата неплатена вноска.
Ами тези три вноски може и да ги влачиш, но наистина върху тях текат лихви.

# 50
Декларация "7" къде се подава - в данъчното или Нои? И къде в данъчното, ако някой има конкретна информация за Варна?

Аз съм се самоосигурявала като ЕТ известно време, след което вече години се самоосигурявам като безработна. Коя дата трябва да посоча за начална на самоосигуряването?

Какво друго се попълва в тази декларация "7"? Да зная какви документи, данни да изровя.

# 51
Защото са 3 месеца, питахме тогава именно заради това, кога ще бъде изхвърлен от системата.Казаха, че е допустимо да са 3...Все пак пише, че е и с НЕПРЕкъснати права.
Не ми пука за самите вноски и за лихвите им, пука ми, ако ангажират човека с декларации и глоби за нещо, до което се докосва веднъж в живота си...Ще питам в нашето счетоводство... TiredМежду два полета да се реди на опашка за глупости.... ooooh!

# 52
  • София
Да си задам въпроса и тук, макар че пуснах и тема

Майка ми е безработна от април 2007 (тогава й е сваршила борсата). От този момент съм я осигурявала здравно за моя сметка. В същото време през този период и досега тя получава наследствена пенсия от починалия ми баща в р-р на 50% от неговата за изслужно време и старост. Тя е на 59 г. и не е пенсионер. Сега ми възниква питането, породено от промените в ЗЗО и подаването на безумните месечни декларации образец 7 в НАП, аджеба следва ли да продължавам да я осигурявам за здраве или държавата я осигурява върху размера на наследствената пенсия.
И втори въпрос - ако за тези години един вид съм надвнесла здравни осигуровки имам ли законово основание да исакм да ми ги върнат (сумата грубо е около 300 лв)

# 53
  • В тъмната гора.
Ето това е от сайта на счетоводния портал...ОЩЕ НИЩО НЕ Е ЯСНО, НЯМА ИНСТРУКЦИИ ЗА ДЕКЛАРАЦИЯ №7

не е ясно относно декларация това 7!?
 не е ясно относно декларация това 7!? аз  (гост) 07.01.2010 18:29
Искам да попитам за коя дата се смята начална датата за внасяне на здравни вноски съгласно декларация 7 тази,която сега е зам.12.2009 г и до 31.01.2010 г трябва да се подаде декларацията или още от преди години?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? оффффф  (гост) 07.01.2010 18:32
днес питах по телефона НАП - не знаят Simple Smile
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? аз  (гост) 07.01.2010 18:33
Но трябва да се подаде за м.12.2009 г докрая на януари тази декларация нали?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? Ани  (гост) 07.01.2010 18:34
Това е качено на сайта на НАП

Важно!!! За лицата, които не се осигуряват на друго основание (например трайно безработни, които не получават обезщетения от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, студенти над 26 г. и др.) има още една много важна промяна. От тази година всички те трябва да подават еднократно нова декларация – Образец № 7. Тя трябва да се подаде до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението сами да внасят здравноосигурителните си вноски. Всички, които се осигуряват по този ред и внасят здравноосигурителните си вноски за своя сметка към 1 януари 2010 г. трябва да подадат новата декларация образец № 7 до 1 март 2010 г.
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? Ванеса  (гост) 07.01.2010 18:37
Вчера бях в НАП за да си подам въпросната декларация 7. Не ми я приеха... оказа се, че не знаят на кое гише, какъв вх. номер да ми дадат и въобще как да я обработят... В БТ бях с обезщетение до 06.09.2009 г.. За дата на възникване на задължение за внасяне на здравни осигуровки писах 01.10.2009 г. Една от служителките изрази мнение, че е вярно, но не ми звучеше никак убедително. Казаха да отида пак... в края на месеца... Дано до тогава разберат какво да правят....
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? Ванеса  (гост) 07.01.2010 18:39
Апропо, на декларацията пише срок - 14.02.2009 г., а не 1.03.
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? Ванеса  (гост) 07.01.2010 18:39
2010г. извинете!
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? студент  (гост) 07.01.2010 22:46
Питам пак , защото изчезна темата в която питах, а въпросът ми е подобен.
Преди две години завърших вишето си образование и започнах следдипломна квалификация от която не ми плащат здравни осигуровки като студент. Плащам си ги сам, сега за да продължа да си ги плащам трябва да подам деклация образец 7 въпросът ми е какво трябва да попълня като начална дата на периода ? 2007 година от както не съм студент или началото на тази година защото всичко до 12.2009 ми е платено?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? ohhi  Профил Изпрати email 07.01.2010 22:50
Срока е 01.03.2010. Така е по закона за здравно осигуряване. Всичко останало по декларации и указания не може да се приеме за законен срок.
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? jozefa  (гост) 07.01.2010 22:59
Последно кой я подава тази декларация - само безработните ли?
А СОЛ?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? 123  (гост) 07.01.2010 23:14
Подават само безработните. Регистрираните и получаващи обезщ.за безработица на подават. Аз се питам след като подадеш Д7 в какъв срок трябва да платиш и ако си безработен 36месеца трябва да платиш точно 280.00 лв. главница, отделно са лихвите. Та въпроса ми е в какъв срок да се платят, след като се декларират?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? 123  (гост) 07.01.2010 23:16
Щом ще има гтлоба от 500лв. са неподадена декларация, каква ще е глобата ако подадеш декл.7 и не си платиш? Освен загубване на здравноосигур- си права?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? 123  (гост) 07.01.2010 23:19
Указанията ще са в инструкция Н 8 от 25.12.2005 г. Та ще чакаме великите ЦРУ... централни разяснителни указания както казват колегите
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? 123  (гост) 07.01.2010 23:27
имаме указанията инструкцият Н 8 от 12.2005г. с указанията за попълване на декл.1,2, 3, 6,7 .... търсете на
h ttp://www.account-bg.info/dv/1_10.pdf
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? студент  (гост) 08.01.2010 00:12
пак не ми отговаряте за датата на подаване всичко до 12.2009 ми е платено. Ако попълня по стара дата да не ме карат да плащам пак?
 RE: не е ясно относно декларация това 7!? Несъмстудент  (гост) 08.01.2010 05:09
Ако попълниш грешна дата ще лежиш в затвора - в същата декларация декларираш, че си запознат и с това! Затова по-добре си плати на трима счетоводители и после питай в данъчното - ако има разминавания в мнението им -> искаш писмени инструкции от данъчните за да не лежиш в затвора, ако се окаже, че са сгрешили.

# 54
  • В тъмната гора.
Защото са 3 месеца, питахме тогава именно заради това, кога ще бъде изхвърлен от системата.Казаха, че е допустимо да са 3...Все пак пише, че е и с НЕПРЕкъснати права.
Не ми пука за самите вноски и за лихвите им, пука ми, ако ангажират човека с декларации и глоби за нещо, до което се докосва веднъж в живота си...Ще питам в нашето счетоводство... TiredМежду два полета да се реди на опашка за глупости.... ooooh!

Виж сега, за живеещите в чужбина нещата стоят по друг начин.

# 55
"...От тази година всички те трябва да подават еднократно нова декларация – Образец № 7. Тя трябва да се подаде до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението сами да внасят здравноосигурителните си вноски. Всички, които се осигуряват по този ред и внасят здравноосигурителните си вноски за своя сметка към 1 януари 2010 г. трябва да подадат новата декларация образец № 7 до 1 март 2010 г.
..."

От Тази година?А предходната?

Написала съм, че човекът НЕ живее в чужбина, командировки е, локализиран е ТУК, в страната, но работата му е Извън страната...Реално е тук за по 2-3-4 дена и заминава някъде пак.Осигуровки му текат от момента на подписване на договора-10 месец 2009.Безработен е бил 3 месеца, защото съкращението бе юни, а за юни си има платено всичко...

# 56
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 И какво излиза, че трябва да подавам някаква декларация, ама няма как да я подам понеже и от НАП си нямат идея кое, как? Ба мааму, само това ми липсваше. Идиоти, нали си плащам осигуровките, кво още искат!

# 57
  • на село
Мен също това ме вбесява!
Нали си плащам редовно осигуровките до момента? За какъв дявол пак да подавам никому ненужни декларации??? Или просто калабалък да става в НАП....  Rolling Eyes

# 58
Няма ли шанс тази декларация '7' да отпадне?!  Ох!

# 59
  • В тъмната гора.
Дянков пак е изперкал, това е най-откачения министър, който сме имали до сега...  и тоя перко се стреми все повече да бръкне в джоба на обикновенте хора.

Общи условия

Активация на акаунт