За здравното осигуряване

• 46 550
  • 575
  •   1
Отговори
# 90

Да така е. Но това не е никакво облекчение.
Имаше един текст, който освобождаваше от внасяне на вноските хората, които се пребивавали над 183 дни в чужбина без да са ползвали мед. помощ.
Ето и съобщението от НАП, щото не ми се спори повече с теб.
http://www.nap.bg/preview_news?p_news_id=769
Заблуждаваш се. Чл.40а все още го има в новия закон.Това което си дала като линк се отнася за възстановяване на вече внесени ЗОВ., т. е. да ти ги върнат.

# 91
  • Абсурдистан
Заблуждаваш се. Чл.40а все още го има в новия закон.Това което си дала като линк се отнася за възстановяване на вече внесени ЗОВ., т. е. да ти ги върнат.

Аха, ок!
Ще си говорим след започване на процедурата по отказа.

# 92
Писах на nra.bg  ooooh!

Здравейте!

Имам няколко въпроса:

1. Интересувам се, във връзка с промените за здравно осигуряване, нужно ли е
да подавам декларация образец 7, при условие, че съм безработна?

2. Ако се налага да подавам такава декларация,каква дата да пиша за започване на осигуряването?
От началото на реалното ми самоосигуряване /т.е. 04.2005г./ или от датата на подаване
на декларация обр.7 /т.е. 01.2010г./?

Отговор :

Уважаеми Господине/Госпожо,
Декларация обр. № 7 http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=2396 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (на място лично или от упълномощено лице или по по пощата задължително с обратна разписка адресиран до същия) от самоосигуряващите се лица, които имат задължение да внасят здравноосигурителни вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=409.
Декларацията се подава до края на месеца, следващ месеца, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване.
 В декларацията се попълват:
1. Имената по документ за самоличност;
2. Единният граждански номер /ЕГН/ на осигуреното лице, а за чуждестранните граждани се попълва личният номер на чужденец /ЛНЧ/ или служебен номер, издаден от НАП за лицата, които нямат ЕГН или ЛНЧ;
3. Началната дата от периода, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл. 40, ал. 5, т.1 от Закона за здравното осигуряване .

# 93
  • на село
Голям отговор са ти праснали, няма що  Rolling Eyes

# 94
Е, те са дали стандартен/шаблонен отговор.  Tired

# 95
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 То това си го пише в указанията за попълване. Много са помогнали, няма що!

# 96
Ако дадете малко назад, ще видите, че същото съм го писала тук :

Указания за попълване на Декларация обр  №7                                                                                                                                                              
"Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски    на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване"                                                                                                         
"Декларация обр. № 7 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите от самоосигуряващите се лица, които имат задължение да внасят здравноосигурителни вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване.
Декларацията се подава до края на месеца, следващ месеца, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване.
 В декларацията се попълват:
1. Имената по документ за самоличност;
2. Единният граждански номер /ЕГН/ на осигуреното лице, а за чуждестранните граждани се попълва личният номер на чужденец /ЛНЧ/ или служебен номер, издаден от НАП за лицата, които нямат ЕГН или ЛНЧ;
3. Началната дата от периода, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл. 40, ал. 5, т.1 от Закона за здравното осигуряване."            

През 2007, не съм работила. През 2008 съм работила. През 2009 не съм работила.
Днес ходих в НАП и ги питах, коя дата трябва да сложа - 12.2006 или 12.2008? Не знаят  ooooh! Знаете ли мейл, където да изпратя въпроса си?  

Толкова ли е трудно да ми изпратят отговор /примерно/ :

1. Да, трябва да подадете
2. Пишете дата 01.2010

Допълвам, че отговорът е от Stefan Mihalkov <s.mihalkov@nra.bg>. Да не би и той да не знае???  newsm78

# 97
  • на село
На мен вече два пъти ми отговаря Мария Маринова доста изчерпателно и по въпроса.

# 98
На мен вече два пъти ми отговаря Мария Маринова доста изчерпателно и по въпроса.

Ще ми дадеш ли мейла?

# 99
  • София /Абсурдистан
Да се отчета. Преди малко подадох въпросната деклерация. Няма нищо сложно. Разпечатва се от сайта в 2 екземпляра, но в НАП също я имат и може и от там да се вземе. Аз я разпечатах от сайта и я попълних в къщи за по-бързо. Попълва си е се подава се в ТД на НАП - по район, в 2 екземпляра, пишат входящ номер и на двата и връщат единия брой, който си го пазиш. Като дата - начало на осигуряване се пише 01.01.2010г., независимо от това дали се самоосигуряваш от миналата година или от по-рано, пише се от 1 януари, 2010. Няма опашка, взема се номерче от фоайето и не се чака повече от 10 мин., цялата процедура по подаването вътре е около 2 мин. Или поне аз така минах. Служителките бяха много любезни. В банката за внасянето на осигуровките започват вече опашките. Осигуровката вече е по 16.80 на месец, може да се внесе и за цялата година наведнъж, както и направих. И там вносните бележки се попълват в 2 екземпляра, а след като се мине и на касата, връщат единия с печата. По-удобно е да се вземат вносни бележки и да се попълнят някъде на спокойствие и после да се отиде направо на гишето, вътре в банката е лудница, много хора, тясно е, бутат се, всички са изнервени и мърморят. Става въпрос за СИ БАНК в Младост 3. И е по-добре да се отиде сутрин или на обяд, защото тогава почти няма опашки. В късния следобед става лудница. Банката приема до 16.30, а в НАП - до 17.30 часа. С напредването на времето, все по-големи ще са опашките, затова би било добре да се отиде тези дни докато все още е относително спокойно.
И друго нещо - обадих се на един познат, който е шеф на данъчна служба да попитам това онова. Човекът каза, че  още нищо не е ясно, нямат ясни указания и глоби за сега няма да се налагат, защото здравните вноски не са данък, всъщност, плащаш услуга, а не данък и няма как да те глобяват. Ако не си платил, просто не ползваш услугата. Ако искаш да почнеш да я ползваш, просто плащаш според регламента. В момента умуват как да стане, но още няма нищо ясно и всяко решение е предпоследно. В сайта като се проверява здравноосигурителния статус, може и да не са отразени някои вноски, защото каза, че системата им е много скапана и не всичко е отразено, било пълен батак, но каза вносните бележки за осигуровките да се пазят стриктно. Ако възникне проблем, показваш ги и няма да има санкции, те са длъжни да ти направят промените, само да ги имаме бележките. А батака в системата е защото в момнета имало някаква процедура по обединяване на базата данни за София град със София област и цяла западна БГ, така че ако сега е само батак, то в близко време да очакваме тотален батак. Питах го още и какво се прави, когато за минали години имаш пропуснати вноски, той каза, че има давност 3г. и да не се занимаваме с глупости, никой няма да ни ги търси тези пари. Дори и на сайта да пише, че има задължения за последните 3г., ако пазим бележките от банката, че парите са внесени, не било никакъв проблем. Ако има някаква такава нередност, при спешно  ходене в болница да си носим бележките за платени вноски и да ги покажем на болничната администрация като доказателство, че сме осигурени ooooh!а после да се оправяме с НАП и касата да ги впишат и на сайта ooooh!
Значи за сега да сме спокойни. Ако има още нещо, пак ще го тормозя за информация.
 Ами това е, дано да съм била полезна.

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 19:28 от Unknown_lady

# 100
Unknown_lady , много благодаря!
Аз в понеделник ще се пробвам, утре нали е събота...

Ако някой ми каже във Варна къде трябва да отида... ще съм много доволна. Ако ли не, ще карам проба/грешка.

# 101
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Unknown_lady, много благодаря и аз!  Hug

# 102
Каква е тая държава, какво е това чудо - незнам  Crossing Arms

# 103
  • София /Абсурдистан
Внесох си още малко инфо в поста, че за малко щях да забравя  Simple Smile
Тук са посочени адресите на НАП и за София, и за всички градове http://www.nap.bg/ospage?id=24
А парите се внасят по сметка само в СИБАНК, във всеки клон на банката има бланки за здравни вноски и образци как точно да се попълнят.

# 104
Unknown_lady , отново благодаря за допълненията!  Аз, точно, питах какво става със задълженията, от по- ранни години. Имам неплатени осигуровки от преди 5-6 години. И аз така знаех, че има давност, но ми стоят изписани в справката, та затова се чудех.

За бележките, то хубаво да ги пазим, ама на мен ми ги внася всеки месец счетоводителката на мъжа ми и аз бележки не съм виждала... Добре, че поне в сайта са отразени, като платени, та белким нямам проблем. Не, че ходя на лекар, но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт