За здравното осигуряване

• 46 548
  • 575
  •   1
Отговори
# 195
  • софия
Безработна съм . Осигуровки от борсата би трябвало да ми платят до 25.01.Срока ми на борсата изтича тогава. Чудя се от 01.02 ли да декларирам, че ми почва самоосигураването.

# 196
*Люба*, и аз съм в сходна ситуация. За 2009 г. имам прекъсвания в осигуряването повече от 3 месеца, но справката ме вади, че съм изрядна. Месеците, в които не съм осигурявана са май, юни, юли, октомври, ноември, декември (август и септември бях наета временно ).
Днес една приятелка ми каза, че като отишла преди няколко дни в сградата на Скопие 116, било ад на опашката за здравно осигуряване. Към 10 ч. по списък имало 130 човека и тя почакала 20 мин., за което време нямало никакво движение на хора, толкова бавно ставало.
Оф, трябва да прежаля май един ден за висене.

# 197
Ако лицето е извън пациентска листа, значи не е избрало личен лекар
Това няма общо с вноските и правата

Мъжът ми е така. PeaceНе е избрал лекар и пише ,че е извън пациентска листа,но от долу пише,че е с непрекъснати права.Засега де,липсват му някои вноски,които ще плати в понеделник

# 198
*Люба*, и аз съм в сходна ситуация. За 2009 г. имам прекъсвания в осигуряването повече от 3 месеца, но справката ме вади, че съм изрядна. Месеците, в които не съм осигурявана са май, юни, юли, октомври, ноември, декември (август и септември бях наета временно ).
Днес една приятелка ми каза, че като отишла преди няколко дни в сградата на Скопие 116, било ад на опашката за здравно осигуряване. Към 10 ч. по списък имало 130 човека и тя почакала 20 мин., за което време нямало никакво движение на хора, толкова бавно ставало.
Оф, трябва да прежаля май един ден за висене.
А,аз се притеснявам да не вземат да ми направят проблем,че в последните месеци ми се налагаше на два пъти да влизам в болница.....дори в момента пак ми се налага да ползвам лекарска помощ...И,всеки път преди да ида,си проверявам дали са ми излезли тези месеци...,както и дали не са ми променили статуса.....Като неплатени вноски ми излизат само месеци от 2002,а тях би трябвало вече да не ги взимат под внимание Thinkingдоколкото знам и лекарите проверяват...а,не са казали да има проблем.Та,съм все на тръни/а и наистина не съм сигурна дали месеците са ми два или три през миналата година с неплатениосигуровки/ исках да си ги платя/но през иРау,щото още не съм в състояние да ходя и да чакам по опашки/

# 199
Аз понеже попаднах в параграф 22 с тия здравни осигуровки,чак стигнах до там да звъня от Нова Зеландия до НАП Варна,реших да погледна в сайта на НОИ точно за кой месеци става въпрос за мен и мъжът ми и ООО изненада...заедно сме тук,той дойде даже 7 месеца преди мен и детето и какво се оказва от справката...аз с прекъснати права а той не изряден..всичко е о.к без да е внасял и една стотинка..та се чудя как се получава това  newsm78 и двамата сме с едно и също джипи...аз не че ще им ги платя де ако ще да ме съдят но не там е въпроса

# 200
  • Deutschland
mama_T  за пребиваващите извън БГ премахват здравните осигуровки.Стига да си плащате такиватам където живеете.Ето линк   
http://www.monitor.bg/article?id=228222

# 201
mama_T  за пребиваващите извън БГ премахват здравните осигуровки.Стига да си плащате такиватам където живеете.Ето линк   
http://www.monitor.bg/article?id=228222

И аз така си мислих,но днес говорих с НАП от тук..вече не се опрощават на никого,няма бележки от полицията,няма престой извън страната повече от 183 дена..плащаш и това е..и няма начин да се отпишеш от здравната система....роб на ЗК до края на живота си ooooh!

# 202
Луда работа  Crazy
Е аз ,като съм осигурявана там,трябва и тук да си платя за тези години ?

# 203
  • Deutschland
Нищо няма да им плащам.И б...ти нахалниците.Ама вече се чудят от къде да смучат пари.Да ме съдят ако щът.  ooooh!

# 204
Няма да те съдят, само ще те глобят. Самоосигуряващо се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 100 до 300 лв.

Това май не е след последните промени.

# 205
Няма да те съдят, само ще те глобят. Самоосигуряващо се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 100 до 300 лв.

Това май не е след последните промени.

Това от кога е?  Shocked

# 206
Това е цитат от Закона за здравното осигуряване, към началото на 2009г. Мисля, че последните промени не са отразени, не зная дали е актуално, може размерите да са други.
Закона го има в нета, може да се чете.

# 207
# 208
  • София
Добре, а ако не искаш да се осигуряваш?
Например мъжа ми - периода от 2007 г. само през половината са го осигурявали. Личен лекар не помни дали има, не ползва,  на зъболекар ходи - на платено. Ако му се наложи да го прегледат - плаща си за частен преглед в Токуда. Трябва ли да подава декларация и да плаща нещо, което не желае да ползва?
И друго - не работи никъде, няма доходи, няма гр. договори. От къде да вземе пари за да им плаща осигуровка за нещо, което не ползва? И да го глобят - от къде ще му удържат парите.

# 209
Добре, а ако не искаш да се осигуряваш?
Например мъжа ми - периода от 2007 г. само през половината са го осигурявали. Личен лекар не помни дали има, не ползва,  на зъболекар ходи - на платено. Ако му се наложи да го прегледат - плаща си за частен преглед в Токуда. Трябва ли да подава декларация и да плаща нещо, което не желае да ползва?
И друго - не работи никъде, няма доходи, няма гр. договори. От къде да вземе пари за да им плаща осигуровка за нещо, което не ползва? И да го глобят - от къде ще му удържат парите.

и това ги попитах вчера..преди имаше възможност да излезеш от здравната система,сега вече това право ти е отнето...доживотен съюз с тях
Нищо няма да им плащам.И б...ти нахалниците.Ама вече се чудят от къде да смучат пари.Да ме съдят ако щът.  ooooh!

и аз това казвам..писнаха ми до гуша ми дойде от тия пиявици  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт