За здравното осигуряване

• 46 554
  • 575
  •   1
Отговори
# 180
  • Абсурдистан
Искам да попитам - значи мъжът ми имаше неплатени 15 вноски, плати си ги в понеделник, но в справката на НАП,там където проверяваме дали имаме задължения по здравните си осигуровки още си е старото,т.е че дължи.Кога мога да очаквам да го променят,защото му предстои влизане в болница другата седмица.

След около 2 седмици ще се появи информацията.
В болницата ще постъпи с копие на платежното нареждане и няма да има проблем.

# 181
Пак имам запитване----При положение, че не дължа нищо и се осигурявам сама до момента, защо е тази декларация?Нали в нея пише за дата, от която възниква задължението ми?А аз нямам такова newsm78

# 182
Имаш задължение, да се осигуряваш здравно сама, след като това не го прави за теб работодател. Оставайки безработна, възниква задължение да внасяш тези вноски сама. От датата, от която си безработна, от тогава възниква задължението ти, да си плащаш сама здравните осигуровки.

# 183
А самата декларация за какво е???
С внасянето на осигуровката задължението е Изпълнено, нали така?
ПП.Питах по моя казус Няколко счетоводства-никой не може да ми каже как да процедираме.... Tired

# 184
Декларираш началната дата, от която възниква задължението ти.  На декларацията го пише.

# 185
Декларираш началната дата, от която възниква задължението ти.  На декларацията го пише.

А крайна дата декларираш ли?Защото начална дата означава отворен период от време, а това време в един момент свършва.Наистина не ми е ясно....

# 186
Това и на мен не ми е ясно. Дочух нещо, от сорта, че като започнеш работа го декларираш, но не знам дали правилно съм чула. Не съм го чела в закон, не знам. Възможно е и работодателя да го декларира, започвайки да ти внася той вноските... По- добре да спра, защото само гадая.

# 187
Искам да попитам - значи мъжът ми имаше неплатени 15 вноски, плати си ги в понеделник, но в справката на НАП,там където проверяваме дали имаме задължения по здравните си осигуровки още си е старото,т.е че дължи.Кога мога да очаквам да го променят,защото му предстои влизане в болница другата седмица.

След около 2 седмици ще се появи информацията.
В болницата ще постъпи с копие на платежното нареждане и няма да има проблем.
Мъжът ми беше в болница и носехме касовите вноски, но не ги признаха. В справката на НОИ за здравно осигуряване пише, че към 13 януари лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права, а с черни ситни букви отгоре, че по пациентска листа е с прекъснати. Затова ме пратиха в НАП за удостоверение, че е с непрекъснати права. Заради тази простотия вчера половин ден дрямах на опашки в НАП. Това безумие само в България го има. Затова по-добре предварително си извади удостоверение, не разчитай само на вносните бележки към банката.

# 188
Ако лицето е извън пациентска листа, значи не е избрало личен лекар
Това няма общо с вноските и правата

# 189
Ако лицето е извън пациентска листа, значи не е избрало личен лекар
Това няма общо с вноските и правата

Ами има личен лекар. Но освен това излизаше, че не е платил за тези месеци, за които носехме вносните бележки, а бяхме платили още на 4 януари. Не ги признаха. Искат удостоверене от НАП- това ми беше мисълта.

# 190
Сайта се обновява веднъж месечно, но често се случва и няколко месеца да не се обнови,така че си знаят и признават платежните
за първи път чувам да не признаят бележките, тогава единствен изход е да се отиде на място в НАП с бележките и да се иска на момента ръчно да променят статуса на лицето и да му изпринтят тъпата бележка

# 191
  • Русе/София
Имам въпрос-от май 2009 съм безработна и осигуровки не съм внасяла,тъй като наистина пред мен стои дилемата-дали да си внеса осигуровките или да купя храна за детето?В нап казаха,че трябва да си ги платя и т.н.Е като няма откъде да взема пари какво правим-да умирам ли?

# 192
Аз дължа за 2000,2001  и не съм била в страната.Това означава  ,че трябва да отида до МВР и там да  ми дадат някаква справка ли?
И друг въпрос.....последните няколко месеца не съм плащала осиг.,а все още съм с непрекъснати здравноосигурителни права  Thinking Това означава,че не са си обновили информацията ли?

# 193
Щом сайта се обновява веднъж месечно,защо и на мен ми излизат данни до август 2008г?Правата са ми непрекъснати,но миналата година имах период в който съм била безработна,след което почнах работа,но не съм сигурна откога точно са ми плащали осигуровките?Имам съмнение,че може и да съм подминала срока от три месеца,но как точно да го установя?/Изключвам ходене на място,че в момента съм малко затруднена с придвижването/

# 194
Имам въпрос-от май 2009 съм безработна и осигуровки не съм внасяла,тъй като наистина пред мен стои дилемата-дали да си внеса осигуровките или да купя храна за детето?В нап казаха,че трябва да си ги платя и т.н.Е като няма откъде да взема пари какво правим-да умирам ли?

Няма ли социални служби в България?  Confused

Общи условия

Активация на акаунт