За здравното осигуряване

• 46 560
  • 575
  •   1
Отговори
# 165
имам един въпрос към самоосигуряващите се. някой спомня ли си каква е била вноската за 2008 и за 2009г?  защото разбрах че се променят през годините
2008 - 7.20  на месец.( ЗО 6%)
2009 - 10.40 на месец.(ЗО 8%)
код за плащане: 560405
Сметката е различна, в зависимост от това къде живееш, но като идеш в някоя банка да ги платиш, те ще я впишат.
Да уточня: това са месечните вноски, ако лицето е безработно.
Иначе, в другите случаи зависи на колко си избрала да се осигуряваш.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 12:52 от Аниш

# 166
Taka, много се извинявам, но откъде се вземат тези декларации?
Задължително в НАП ли се подават?

# 167
Да, задължително в НАП. Аз се пробвах в едно бюро, но те не бяха и чували за това.
Декларацията се взима от Информация, но по- добре си разпечатай от нета, ако имаш възможност. Там им свършват листчетата, жената крещи (без да преувеличавам), чака се на опашка за бланката....  За гишето не е такава блъсканица, каквато е да си вземеш бланка.

# 168
Благодаря за бързия отговор!

# 169
Pina, очевидно си в час вече, дай едно рамо-да подавам ли такава декларация, за едни 3 месеца от лятото на миналата година, през което време човекът е бил просто безработен.Съкратен от едната работа и след 3 месеца-подписал договор отново и са му почнали осигуровките пак.Тогава казаха, че 3-те месеца са допустими и си стоят така,,,,към днешна дата това вече така ли е? Thinking

# 170
Съжалявам, но не мога да кажа за това, не знам  Thinking   Там, докато чакахме на опашката, за други неща си чакаха разни счетоводители, та раздаваха коснултации наляво и надясно. Лошото е, че всичко е въпрос на тълкувания на закона и в повечето случаи единомислие няма. Виж как за тази дата, в различните градове НАП-овете различно са решили да го тълкуват... Няма яснота!
По твоя въпрос може и да има яснота, но аз не съм чела закона.

# 171
ок, благодаря ти все пак
 Hug

# 172
Jizzlobber , той нали е на трудов договор сега?
Тази декларация, нали е само за самоосигуряващи се и безработни. Той за какво да подава, след като има работодател?
3 месеца, който му седят не са проблем. Проблем е, ако станат 4.

# 173
да, има работодател, сега не е безработен, но е бил... Crazyзнам ли вече...

# 174
Ето от Държавен вестник - измененията и допълненията. Има и образец №7 на декларацията, както и указания как се попълва
http://www.ciela.net/FreeStateGazette/OpenDoc.aspx?id=0&idna … B8809&idstr=0

# 175
Тази декларация, нали е само за самоосигуряващи се и безработни. Той за какво да подава, след като има работодател?

Да,така PeaceНе трябва да подава декларация и  може и да не ги плаща

# 176
Аз реших да пиша 12.2008. Първият месец, след като съм била безработна, от последната работа  Rolling Eyes

# 177
Аз днес разбрах от счетоводителите ми, че тази декларация трябва да се подава само ако си самоосигуряващ се безработен. Тоест ако имаш фирма и се самоосигуряваш, не трябва да подаваш подобна декларация.

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 13:43 от nevermind

# 178
Гледай да не изгърмиш  Laughing

# 179
Искам да попитам - значи мъжът ми имаше неплатени 15 вноски, плати си ги в понеделник, но в справката на НАП,там където проверяваме дали имаме задължения по здравните си осигуровки още си е старото,т.е че дължи.Кога мога да очаквам да го променят,защото му предстои влизане в болница другата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт