В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 215
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 180
самира, благодаря ти zа темата, аz съм от пловдив и много ми помага6 с подробните описания, адреси и т.н., а и много ме радва, 4е теzи дни вzима6 детенцето си, успех, вдъхна ми много кураж, благодаря ти  bouquet

# 181
  • Пловдив
Радвам се, че успях да постигна целта си и да помогна поне малко на хората след мен да не се лутат, така, както аз се лутах  Hug. А иначе наистина му се вижда края -  в четвъртък пътувам и живот и здраве и дано да не ми мине котка път  Praynig, в петък се прибирам с бебока.

# 182
Може ли пак малко помощ? На кой ден влиза решението на съда в сила и кога може да се вземе препис от решението? Например делото е на 1, започват да се броят 14 дни от 2 ри, това означава , че влиза в сила на 15 ти или на 16 ти?

# 183
на 16-ти. При нас се брояха така дните! до 15-ти може да се обжалва и на 16-ти влиза в сила решението.

# 184
  • Пловдив
на 16-ти. При нас се брояха така дните! до 15-ти може да се обжалва и на 16-ти влиза в сила решението.

Точно така - при мен беше по същия начин - на 15 следобяд ми изтече 14-дневния срок за обжалване и на следващия ден рано сутринта може да си вземете преписите по делото и да си вземете детенцето. Аз предварително, още на делото бях предупредила в дома да ми приготвят всичко за да не се налага да чакам и в момента, в който си взех преписите, си взех детенце и в 10 часа си пътувахме за Пловдив.

# 185
Мерси много за отговорите.  Тък като упълномощения адвокат трябва да вземе препис от делото, сега се оказва, че трябва да подаде молба,за да вземе преписа, която да бъде подписана от съдията. Какво ще стане ако съдията е вече в отпуск?

# 186
  • Някъде в България
Е, все някой го замества. В окръжния съд, в който бяхме ние имаше готови Молби/бланки/, които само попълваш и носиш в деловодството, а от там ти дават преписа/първо внасяш таксата естествено/. Наистина пише да се подпише от съдия, но на нас не са ни искали да търсим такъв. Виж ако имаш адвокат - мисля,че той подава молба, после чака одобрение 1-2 дни и взема преписите срещу съответната сума/ поне така ни обясни юриста на ОЗД/. Успех! Hug

# 187
На нас социалната ни каза да идем да вземем преписа от тях.Тоест ние в съда няма да ходим и от там в дома за детето.Каква такса трябва да се плати за какво , не са ни казвали за никакви пари .Май ще трябва да звъня.

# 188
  • Някъде в България
На различните места явно е различно...един препис на нас ни струваше 7 лв., но те ти дават 3 преписа, с тях отиваш при социалните и там ти вземат двата преписа за делата на детето и вашето, които остават при тях, а после отиваш в дома и там ти оформят документите за изписването. Щом са ви казали да отидете при тях, значи отивате. Ние тъй и не проумяхме защо не си изискат документите по служебен път, а трябва ние да им ги плащаме, но явно там такава е практиката.

# 189
При нас след делото - социалната ни каза в деня на влизане в сила не решението да отидем в Съда и да си пуснем молба за два броя преписа. След което да занесем копие в ОЗД-то. Отидохме сутринта, аз написах молбата която ми продиктуваха, а през това време съпругът ми плати таксата по 4 лв. за брой. Взехме си ги отидохме да вземем бебето и да оставим копието в ОЗД-то. Таксата е два лева за първа страница и по 1 лв. за всяка следваща. (при нас три страници общо).

# 190
Явно на различните места е различно, днес съпруга е звъннал на социалната и тя му е казала , че екземпляр за решението на съда за осиновителите не се давало,а от РДСП-то лично ходели до съда и вземат решението, така че на 9-ти трябва да звъннем да се потвърди че са го взели полсе въз основа на него ни дават писмо с което отиваме в дома и си вземаме дечко.

# 191
От съда ми дадох 2 плика с решението един за социалната в града от който осинових, и един за общината за моя град.
Плика за общината си го отворих и си преснимах решението Rolling Eyes

# 192
  • Някъде в България
Е как да не се дава препис? Нали го искат в НОИ, за да излезеш по майчинство? Така е по закон. Освен това нали сте страна по делото, значи трябва да имате и препис от решението, поне така мисля аз. Успех с бюрокрацията! Peace

# 193
Добре е да имате препис от решението, но ако не се лъжа трябва лично да го изискате и май се плаща някаква такса. Ксерокопията не са миродавни, а преписът е заверен от съда със син печат.

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 23:02 от Meri 4

# 194
От съда ми дадох 2 плика с решението един за социалната в града от който осинових, и един за общината за моя град.
Плика за общината си го отворих и си преснимах решението Rolling Eyes

Ti си имаш право на толкова (заверени от съда с мокър печат) преписа, колкото ти си поискаш. Таксата е два лева за първа и по един за всяка следваща, но това са ти го казали вече по-горе.

За мен е необяснимо защо ви карат да плащате такса за преписи за други участници  в делото, както са искали от Елито.
 На трети лица - НОИ и пр. вие си носите.
 По някои закони имаше права и за стаж за пенсия ако сте  редовна студентка и имате дете, но с пенсионно не съм се занимавала и не знам дали е актуално към днешна дата.

Общи условия

Активация на акаунт