Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - II тема

• 80 010
  • 776
  •   1
Отговори
# 240
Да има процент алкохол, но ние даваме по 2-3 капки - това не е проблем.
Малко е, но все пак това е всеки ден някакъв процент алкохол на дете на година и седем месеца  Rolling Eyes
Тук на листовката на клеевата тинктура пише за деца над 8години.

Бобка. мерси за линковете  bouquet. Ще потърся нещо на водна основа.
Аз съм вземала  мед с прополис, но дъщеря ми не го харесва.

# 241
Да има процент алкохол, но ние даваме по 2-3 капки - това не е проблем.
Малко е, но все пак това е всеки ден някакъв процент алкохол на дете на година и седем месеца  Rolling Eyes
Тук на листовката на клеевата тинктура пише за деца над 8години.

Бобка. мерси за линковете  bouquet. Ще потърся нещо на водна основа.
Аз съм вземала  мед с прополис, но дъщеря ми не го харесва.

Според мен, предупреждението в листовката по-скоро касае евентуалните алергични реакции, предвид прополиса, не толкова наличието на спирт Rolling Eyes

# 242

Значи, от начало... Гама-линоленовата киселина би трябвало да се получи от линоловата киселина (олио) под въздействие на ензима делта-6-десатураза. Казвам "би трябвало", защото трябва, ама не става. Не става по две причини - първо, защото тази делта-6-десатураза хич я няма в организма и второ, защото и когато я има, тя предпочита да метаболизира омега-3 мастни киселини. А щом пием рибено масло...

Значи от олио не става...

Други източници са:
--масло от  нискостеблена иглика (Еvening Primrose, Nachtkerzen) - 9 % GLA,
--масло от семки на касис (Black currant seed) - 17 % GLA и
--масло от пореч (Borage, Boretsch) - 23 % GLA.

Имаме два начина:
1. Рибено масло - делта-5-десатуразата също предпочита да работи с омега-3 мастни киселини. И вместо да разваля ценната DGLA, тя ще преобразува ЕРА в DHA. Чиста работа!

2. Сусамов тахан. Той просто блокира действието на делта-5-десатуразата. И работи синергично с рибеното масло.

Пинки, не мога да го разбера това нещо за кожните проблеми. Нали Омега 6 се намира в повечето от храната ни, а Омега 3 действа противовъзпалително? Защо тогава трябва да даваме Омега 6? Аз точно рибено масло давах на дъщеря ми за кожните проблеми.
Аз съм един от участниците в предната тема, а там по едно време се препоръчваше ленено олио, което е Омега 3 .
Нещо много се обърках.  Embarassed

# 243
  • В сънния Люлин, прибулен...
От омега 6 гама-линоленовата к-на GLA, която се съдържа най-много в маслото от пореч, по-малко и в това от нискостеблена (безстеблена) иглика, също действа ПРОТИВОвъзпалително

# 244
Soleil* - отговорът е категоричен, макар и не прост. Ще обясня:

Първо - при неразрешими кожни проблеми, задължително да се пие и масла, съдържащи GLA. Описал съм ги. GLA има силно противовъзпалително действие, особено при системни заболявания с проявления по кожата.

Сега, теорията: омега-6 мастните киселини се метаболизрат слабо от линолова киселина до арахидонова киселина. Всички те са омега-6. Две от тях - дихомо-гама-линоленовата и арахидоновата киселина, под въздействие на LOX и COX-2 образуват ейкозаноиди, първите (отDGLA) са противовъзпалителни, а вторите (от АА) - възпалителни. Ето защо искаме да имаме достатъчно GLA, и тя да не се преобразува в АА.

В храната ни има само линолова киселина - олио и арахидонова киселина - карантия и месо.
Другите киселини ги няма, а ни трябват. А линоловата киселина, когато е много, участва в изграждането на стените на всички клетки, а това не е хубаво. Затова махаме олиото, заменяме го със зехтин и пием рибено масло. Но GLA няма от къде да дойде.

Алфа линоленовата киселина (ALA, омега-3), се съдържа в лененото масло. Като омега-3 киселина тя е полезна, въпреки, че не отделя ейкозаноиди.

Но в последно време излезнаха материали, че в лененото масло се съдържат много фитоестрогени, което прави маслото неподходящо за малки деца, жени с тумори и мъжете изобщо. И въпреки, че рекламирането му продължава, аз имам сериозни резерви.

В заключение - GLA под формата на масло от пореч, трябва (при нужда) да се пие всеки ден по една капсула (~1 г), заедно с 3-4 капсули рибено масло.

Като цяло, тази материя не е проста и аз винаги ще отговарям на подобни уточняващи въпроси.

Verstanden?

# 245
Пинко... половин грам GLA малко ли е?  Embarassed Embarassed Embarassed В смисъл - безсмислено малко ли е...
Ето това: https://www.vitaminlife.com/product-exec/product_id/6172 ми дойде от ВитаминЛайф и мислех, че 2 капсули дневно са ок  Embarassed

# 246
  • София
Последните изследвания показват, че рибеното масло от душевни болести, дори могат да бъдат сигурна алтернатива на лекарствата при психично болни , ето къде го четох http://www.naturalnews.com/028083_fish_oil_mental_illness.html

# 247
Последните изследвания показват, че рибеното масло от душевни болести, дори могат да бъдат сигурна алтернатива на лекарствата при психично болни , ето къде го четох http://www.naturalnews.com/028083_fish_oil_mental_illness.html
................ще пия тройна доза тогава newsm62......може и да ми мине newsm62

# 248
И аз не съм наблегнала явно на тази GLA, не съм запомнила и затова, Пинки, искам да те питам кога е нужно да се приема - освен при кожни проблеми, както стана ясно от тази страница? Аз се старая да избягвам максимално олиото и затова се зачудих дали и аз не трябва да си я набавям допълнително от масло от пореч, като Вейчето, примерно? Вей, ти за какво я пиеш, ако е удобно да питам? Аз мога и другаде теб да те притесня, де. Wink

# 249
И аз отдавна знам, че рибеното масло помага при някои психични заболявания, категорични данни има за депресивни заболявания и тревожни р-ва.
Също има наблюдения за положителен ефект при шизофрения

Деси, пия го заради противовъзпалителния ефект  Peace Нали знаеш, че спазвам противовъзпалителна диета.

# 250
Пинки, попаднах на това (ти сигурно ги знаеш тези данни, но за всеки случай, пак да ги дам): http://gynecomastia-bg.blogspot.com/2010/01/blog-post_27.html
Хем конкурира (измества) естрогените, при което има в пъти по-слабо от тях естрогенно действие, но пък прекаленото количество лигнани може да понижи нивото на тестостерон в организма. Абе, въобще все едни такива работи за лененото семе - супер полезно действие, но сериозна опасност, ако се прекали с количеството, т.е. дозира се като лекарство буквално. Рисковано ми се струва - по принцип говоря, вкл. и за тези цианогенни гликозиди, които съдържа, и за муцилагинозното му действие (слузта, която отделя, покрива мембраните на клетките и по този начин помага за регенерацията им, но може да попречи на резорбцията на други вещества (хранителни, лекарства). Явно наистина има върху какво да се помисли преди консумацията му, специално на семената, за маслото още не зная. (лененото семе не ми е на дневен ред, но попаднах на тези неща случайно).
Вей, пак реклама на Ултра Омегата на NOW в тая статия! Явно продуктът е с доста добри отзиви. Peace

И като стана въпрос за NOW се сетих да погледна колко витамин Е съм приемала - над 150 IU от Пренаталните витамини на NOW, и откакто пия други, които съдържат само 30 IU, цикълът ми отново е 33 дни, а не както беше станал 27 дни. Та това с цикъла не е от рибеното масло в случая - д-р Камелот беше права, че е от вит. Е. По принцип забелязах, че често изписват като начало при опити за забременяване повишен прием на в. А и в. Е - явно регулират цикъла, овулацията съответно. А пък това, че цикълът ми е отново 33 дни (средно) - реално за мен е по-добре, че иначе много начесто ми се струваше Crazy , но звуча много неограмотено, защото всъщност не зная от здравословна гледна точка как е по-добре. Направих връзка само от гл.т. желание за забременяване, което мен не ме касае.

Bobka, а от сайта на айхърб какво рибено масло си хареса за себе си и как се променя доставката (шипинга) за повече от 1.361 кг, за който е 4 $?

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 10:10 от desi_sunshine

# 251
имам един въпрос за течното рибено масло от dm, Das Gesunde Plus, добре, пише, че трябва да се прибавя към храната, да не се дава концентрирано... само че моите му се мусят в храната... не може ли просто да се дава по време на храна, в отделна лъжичка... как мислите? защо изрично е формулирано, че трябва да е смесено с нещо...  Thinking

статията е много интересна, благодаря   bouquet

(последно офф: и благодаря, че спомена този Самбукус, определено мисля да го пробваме  Hug... поразрових се за прополиса, действително се оказва, че може и да не е в спиртен извлек, а на водна основа... просто, за да се извлекат всички полезни свойства на прополиса било нужно да се обработи именно чрез спиртен извлек... но можело и на водна основа, което аз не знаех, признавам  Peace)

# 252
Много въпроси...

veihaivei - това си е нормално масло от пореч с 23 % GLA. И са капсули по ~1 г. Ще пиеш по една капсула + 3 капсули рибено масло!

Bobka - без да го чета, знам, че рибеното масло и DHA са изключително полезни при психически разстройства, вкл. шизофрения. Типичен случай е и т.н. послеродова депресия, дължаща се на обедняването на мозъка откъм DHA.

От друга страна, при депресии и сезонни афективни разтройства се препоръчва лечение с вит. Д.

Ха сега си направете извода, това дето ви го проповядвам, полезно ли е...

desi_sunshine - не ти, а аз не наблегнах достатъчно на GLA. Нарочно. Заради бъркотията.

Ако ти нямаш никакви конкретни оплаквания, можеш да прескочиш GLA. За тези пари можеш са си купиш нещо по-полезно. Аз лично препоръчвам  GLА само при кожни проблеми, и тежки, нелечими ставни проблеми. Само за профилактика - не.

Другата тема (не знам за какво питаш) опира пак до нашия "ПУЦ по домашна ендокринология"

При мъжете, злоупотребяващи с анаболни стероиди (тестостерон) под въздействие на ензима ароматаза, тестостерона се превръща в естрадиол - най-мощния от естрогените.
Има една теория, че ако блокираме естрогеновите рецептори с по-слаб естроген (естран или естриол) ще намалим действието на естрадиола. Същото блокиране става с препарата Тамоксифен - пият го жени с рак на гърдата.

Далеч по ефикасни са т.н. ароматазни инхибитори (Аримидекс, Аромазин и Фемара), но са ужасно скъпи.

Накратко - аз не виждам смисъл, зорлем да вкарваме фитоестрогени в организма. Дори при жените. Околната среда е толкова замърсена с т.н. ксеноестрогени, че всички прогресивно се феминизираме.

ray - рибеното масло си е най-обикновена мазнина, ама от риба. И в него няма нищо концентрирано. Няма абсолютно никакъв проблем да се дава извън храната. Проблемът е,че ако не се дава храна изобщо! Sick може да предизвика разтройство.  Ама вие не си държите децата гладни...

За мен това е пълна глупост.

# 253
Благодаря!  cook

Пинко, GLA и коензим Q 10 се посочват като едни от най-полезните добавки при МС
А моето рибено масло е с по-висока концентрация и затова ми се падаха по онази таблица при моята активност 2 капсули.
Ми... пестя си го  Mr. Green

# 254
Добре, щом си го сметнала...  А маслото от пореч ще си го изпиеш. Ама нали имаше хора с псориазис около тебе?

А ти вземи да си уточниш диагнозата. Ако с само със стеноза - минаваш на ензими и сок от нар.

А Q10 е полезно и за здрави хора...

Я, нещо друго - тия доставки от ВитаминЛайф, по колко лева общо за всяка ти излезоха?

Примерно: достака за 210 долара излезна всичко *** лв.

Та да си правим сметката.

Някой поъчал ли е онова рибено масло от Ebay, дето бяха 900 капсули за ~20 долара?

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 13:14 от PinkPanther

Общи условия

Активация на акаунт