Айде отново за 133-то и 32-ро начален курс - мнения

• 31 638
  • 209
  •   1
Отговори
# 165
Може ли някой, минал през това, да ми каже в какво се състои събеседването или родителската среща или каквото и да е там, за което ще викат родителите и децата (!) в 32-ро у-ще, и на което, ако не се явиш, няма да бъдеш приет, според думите на една препатила майка? уж нямало да бъде индивидуално... За какво става дума?
Относно опашката на 7-ми за 133-то - аз направо си останах с впечатление, че изобщо няма човек с под 35 т., който да си дава труд да кандидатства...
А ЕВАЛА на хората, организирали подредбата на опашката Simple Smile !
Да, и мъжът ми, който чака, каза, че организацията е била направена много добре от първите десетина родители, добре, че е било така, а не лудница. За съжаление и той е установил, че повечето от чакащите са с точки по месторабота, че дори и с повече от 35т, така че да си стискаме палци, пък дано!
За 32-ро, и аз се интересувам как минава. Видях, че са три дати, т.е. явно няма да са всички кандидати накуп, но по часове ли е и защо пък и детето, нали е обявено само мотивационно интервю с родителите, те нямат тест или друго? А кои ще са учителите на първи клас, знае ли се и някакви отзиви?

# 166
  • софия
Може ли някой, минал през това, да ми каже в какво се състои събеседването или родителската среща или каквото и да е там, за което ще викат родителите и децата (!) в 32-ро у-ще, и на което, ако не се явиш, няма да бъдеш приет, според думите на една препатила майка? уж нямало да бъде индивидуално... За какво става дума?
В залата на училището директорката прави презентация колко супер, дупер е 32ро - учебна програма, стаи и т.н. Можеш да питаш, ако те интересува нещо. Проверяват и отбелязват по списък присъстващите. Междувременно децата са с учителите, които ще поемат випуска по стаите и си говорят с тях. Това е общо взето. Но, ако не си на срещата, не ти класират документите. Тя е един вид потвърждение на желанието за кандидатстване. Организацията е добра.

# 167
  • София
Ние кандидатствахме 2012/2013 в 32-ро и потвърждавам изцяло написаното от звънче, че има обща презентация на училището и отмятане на пресъстващите родители в актовата зала. Децата бяха отделно по стаи с учителите и според Калоян са си говорили кой в коя градина е, спортуват ли и други такива неангажиращи неща.

# 168
  • софия
Забравих да напиша - ако не заведете децата не е фатално. За тях е добре. Виждат училището, класната стая, учителите.

# 169
Благодаря на Звънче и Валя за информацията. Не знам защо бях останала с впечатление, че мотивационното интервю е с родителите поотделно. Мислех да изтъкна, че все пак макар и извън микрорайона им сме на 200 м., съпругът ми, брат му са учили там, че работя на 7-8мин. пеш от там... Като ни съберат всички в актовата зала какво и как ще преценят кои са по-подходящи. Разбирам да оценяваха по умения/способности децата, но щом не е задължително да ги водиш, значи това с учителките не е относимо към класирането. А какво тогава при равни други условия?

# 170
  • софия
Благодаря на Звънче и Валя за информацията. Не знам защо бях останала с впечатление, че мотивационното интервю е с родителите поотделно. Мислех да изтъкна, че все пак макар и извън микрорайона им сме на 200 м., съпругът ми, брат му са учили там, че работя на 7-8мин. пеш от там... Като ни съберат всички в актовата зала какво и как ще преценят кои са по-подходящи. Разбирам да оценяваха по умения/способности децата, но щом не е задължително да ги водиш, значи това с учителките не е относимо към класирането. А какво тогава при равни други условия?
Нали при подаване на документите си подала т.нар. мотивационно писмо и си изтъкнали всичко това там  Tired Какво значи "по-подходящи"? Нали има критерии за класиране и между тях няма външна красотност, чисти дрехи и т.н.
Нали се сещаш, че си подала документи в държавно училище. Личното събеседване ще го получиш в частното. Там имат ресурс, време да лелеят сладки приказки с кандидатите.
Иначе, идеята за среща с родителите е хубава инициатива и евала на директорката, че го прави. Не знам друго училище с подобна практика. Друг е въпросът, че тази среща е по-скоро имиджова, отколкото да има практически смисъл от нея за класирането.

Извинявайте, ако тонът ми е малко по-остър, но понякога трябва да има някаква реална преценка на нещата. Не може да очакваме в едни от най-наложилите се и желани, по една или друга причина, държавни училища да има практика като в частните такива. Не е лошо, но просто го няма никъде това. Дори и в чужбина.

# 171
  • София

А ЕВАЛА на хората, организирали подредбата на опашката Simple Smile ! На финала раздадоха на всеки по един бонбон, ей, не свършиха тея кутии - за успеха на кампанията! Направо ме разплакаха тези хора, накараха ме да вярвам в бъдещето на България... Наистина - чумата обединява хората, знайно е!

Като един от десетината Simple Smile пред 133-то исках да ти благодаря за топлите думи. Всъщност го чухме и от хората на опашката, както и от директорката на 133-то, което ни накара да се почувстваме наистина удовлетворени от импровизирана организация и безумното висене.

Истината обаче е, че аплодисментите са за всички родители на опашката (с малки изключения Wink). Тази организация по никакъв начин нямаше да е успешна без разбирането и добрата воля на всеки един от опашката. За мен беше лъч надежда, че градим правилното общество и честно казано това ме кара да се чувствам по-уверена в избора си на училище, е ако ни приемат разбира се  Simple Smile.

Простете словоизлиянието ми, но някак исках да го изкажа, особено след твоя пост Sedada.

Доколкото разбрах имаше деца и със и без точки за 133-то, а все пак местата са 96, така че стискам палци!

Успех и късмет за децата ни!

# 172
Нали при подаване на документите си подала т.нар. мотивационно писмо и си изтъкнали всичко това там  Tired Какво значи "по-подходящи"? Нали има критерии за класиране и между тях няма външна красотност, чисти дрехи и т.н.
Не знам друго училище с подобна практика. Друг е въпросът, че тази среща е по-скоро имиджова, отколкото да има практически смисъл от нея за класирането.
Мотивационно писмо не сме подавали в 32, а една анкетна карта. Разбира се там съм посочила в графа откъде разбрахте за училището - че съпругът ми е учил там основно образование и, че сме на 200 м. от училището, но това дали ще го прочете някой. Именно понеже няма горепосочените от теб критерии, не мога да си обясня как след като приемат тези с точки, каквито ние се оказа, че нямаме, въпреки че живеем на една от четирите частично включени в района им улици, но с няколко номера по-горе, и след като отмениха и точката за бивши възпитаници, от всичките стотици кандидати ще определят кои да класират, все пак са 150 места и не ми се вярва абсолютно всички да се запълнят по критериите им, а в 32 входящият номер няма значение, явно това в актовата зала е по-скоро за имидж и няма да се събесдва с родителите. И не си права, има държавни училища, в които има лично интервю - 134 напр. , а за 138 или 38 - една майка беше споменала, че всеки подал е влязъл на индивидуална среща с директорката. А относно представянето, и други училища вече правят ден на отворени врати за запознаване с учителите. Опасявам се, че за останалите кандидати, които нямат никакви точки шансовете са нищожни, защото явно за тях няма никакви критерии за подбор.
Анасон, браво за организацията, стискам палци и за вас за 133.

# 173
Аз съм родител преминал през вашите трепети и перипетии за приемане в 133-то. И сега като виждам, че истерията продължава ми е много странно. Да училището преди години беше много добро, но за съжаление отдавна вече не е. За съжаление не смятам, че нещо ще се подобри при положение, че все още желаещите да се запишат за първи клас там са толкова много. Но има много факти върху които да се замислите преди да запишете детето си там - няма никакви извънкласни занимания, доста зле е базата, дисциплината, текучество при някой випуски на преподаватели, в много от паралелките има и текучество на деца /примерно 8-10 напуснали за 2-3 години от една паралелка, но проблем няма - нали има много желаещи и паралелката набързо се запълва, макар за 1 година приходящи - изходящи да се явяват 2-4 ученика/ и т.н. В крайна сметка от 1-ви до 4-ти клас най-важен е учителя. За съжаление и те не са на ниво. Тъй като е нормално да се интересувате от поемащите 1-ви клас да предупредя за г-жа Стефанова. Изключително студен, злобен и лицемерен човек.

# 174
Ох, за тази г-жа Стефанова се бяха изказали преди, че не я видели за 4 год. да се усмихне веднъж на децата... Кофтито е, че не сме видели всъщност учителите. А 133-то прави ли като другите у-ща предварителна род. среща или ден на отворените врати? Аз, доколкото разбрах, по двама учители влизат при децата, един бил основен, но и втори имало, така че шансове да попаднем при нея си има доста... А и толкова хора се изказват хубаво за нея - ? На така нарочената род. среща на 13-ти юни ще са оформени ли вече паралелките, знае ли някой?

Всичкото, за което аз драпам толкова е този руски език, но. Не е ли всъщност учителя по-важен, ох, не знам. Вече съм си харесала учителка другаде.

За извънкласните - директорката лично ми каза, че не било вярно че нямало. Значи ли това, че е въпрос хората да си пожелаят и организират каквото решат?

За 32-ро - мен ми се вижда пределно ясно, че са си оставили не вратичка, а широки двери да си приемат когото си решат по тяхно си усмотрение.

# 175
  • София
Ха, понеже прочетох и нередктирания пост - как разбирате другите деца какви оценки имат и какви грешки са допуснали? Пък и да ги сравнявате с вашите? Абсолютно реални оценки има детето ми при Стефанова, а съм от родителите - скатавки. Mr. GreenКаквото си направи, толкова получава. И изобщо не ме интересува колко имат Х и У. За мен е важно, моето колко знае и как се справя, а прогреса е огромен.

Извънкласни занимания наистина няма - кой каквото си организира сам, но извън училището. На родителските срещи се ходи по класове, тогава ще се знаят вече.

# 176
  • софия
Ха, понеже прочетох и нередктирания пост - как разбирате другите деца какви оценки имат и какви грешки са допуснали? Пък и да ги сравнявате с вашите? Абсолютно реални оценки има детето ми при Стефанова, а съм от родителите - скатавки. Mr. GreenКаквото си направи, толкова получава. И изобщо не ме интересува колко имат Х и У. За мен е важно, моето колко знае и как се справя, а прогреса е огромен.

Извънкласни занимания наистина няма - кой каквото си организира сам, но извън училището. На родителските срещи се ходи по класове, тогава ще се знаят вече.
newsm10
Pодителска среща сме имали само една преди 15 септември и 1 около Коледа. И двете бяха чисто организационни. Госпожата ни не си пада по тези неща, което не пречи да знам къде е детето, с какво се справяи с какво не. Винаги е на среща. Мисълта ми е, че организирането на РС изцяло зависи от учителя.
Извънкласни занимания наистина няма. Тази година щеше да има нещо по руски, но не се състоя, защото трябвало да е в извънучебно време, събота или неделя, а госпожата го беше подготвила за 2 следобеда през седмицата. Дори и за Европейското кенгуру децата ходиа в други училища, нищо че бяха доста повече от 20. Не знам от кой зависи (може би класната), но тази година нямаше информация за нито едно състезание,освен кенгуруто.
При нас няма "текучество" на деца. Всички обичат госпожите, сериозно, и не забелязвам да има проблем с дисциплината. Напротив.Присъствала съм лично, когато се прави забележка за поведение. Децата от държавната занималня се справиха по-добре на изходното ниво по руски от тези, които ходят в частните. Но пак се връщаме към учителите. Явно сме уцелили.

Последна редакция: пт, 16 май 2014, 11:32 от zvanche

# 177
Здравейте, някой беше писал по-горе, че в 32 не е необходимо децата да присъстват, но вчера обявиха списък и е посочено, че "канят" и децата. Една съседка твърди, че нейното дете е прието, защото е било там и казало добре стихче. Та съм в чуденка - да я водя ли или не? Не се притеснявам дали ще се представи добре, а че после трябва да я влача с мен на работа, а иначе може да остане при  баба си да я гледа. Като  разгледах графика установих, че са около 90 деца на час и половина, т.е. това няма да е интервю в никакъв случай, а най-вероятно само проверка по списъка по имена и както е обяснила Звънче - представяне на училището. И все пак от 480-те кандидата не ми се вярва за всичките 144 места да са деца с предимство, как тогава ще изберат останалите?  newsm78

# 178
  • софия
Аз писах за децата и потвърждавам. Да, поканени са, но не смятам, че е определящо за приема присъствието на детето. И миналата година бяха поканени. "Казало хубаво стихче и за това е прието". На баба ти хвърчилото...  Whistling Децата никой не ги проверява по списък.
Ако пак съм в момента - няма да водя детето. А ако е болно? Какво? Важното е родител да е там, за да го чекнат в списъка.

# 179
Аз писах за децата и потвърждавам. Да, поканени са, но не смятам, че е определящо за приема присъствието на детето. И миналата година бяха поканени. "Казало хубаво стихче и за това е прието". На баба ти хвърчилото...  Whistling Децата никой не ги проверява по списък.
Ако пак съм в момента - няма да водя детето. А ако е болно? Какво? Важното е родител да е там, за да го чекнат в списъка.
Благодаря ти за бързия отговор. На телефоните никой не отговаря, а тъй като това ни е най-близкото училище бих искала да направя всичко възможно, което зависи от мен, детето ми да може да учи в него. Децата отивали с учителките в други стаи, така че не се знае дали не ги проверяват, питали ги и имената, къде са били в ДГ, ПГ, това по информация от познати, но ако наистина е без значение предпочитам да си спестя това да я бутам между над 100 родители, защото и да не е болна, набързо може да лепне някое вирусче.

Общи условия

Активация на акаунт