Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 555
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 180
А ваксината за варицела дава ли имунитет за цял живот? А преболедуването ? Да не би като го ваксинирам сега да се разболее като възрастен, което се понася по-тежко, доколкото знам?

Ваксината срещу варицела не дава 100% имунитет срещу заболяването "варицела"; има доста случаи на епидемии, избухнали сред деца, к. са били ваксинирани. При всички случаи обаче заболяването протича много по-леко и по-кратко, отколкото при неваксинирани деца. Засега не може да се каже дали предпазва от заболяването "херпес зостер", т.к. няма достатъчно данни.

Иначе моето дете Е ваксинирано с варивакс (ваксината с/у варицела) и при пряк контакт със заболяването не се разболя - имаха няколко случая в групата им (те бяха само 10 деца общо), к. тя бе в много близък контакт с едното детенце. Ваксината е жива и затова се прави поне 1 месец (31 дни) преди или след друга ваксина и няма много стр. ефекти.

# 181

Правилното е да спазите националният имунизационен календар по отношение на възрастта на поставяне.
... и ММР (втори прием, даващ се обикновено в диапазона 4-6 год възраст).

В този ред на мисли, следва ли да изчакаме до 11 г., когато е реваксинацията с ММР по българския им. календар?
 /ММР=морбили, рубеола, паротит, нали?/

# 182

Правилното е да спазите националният имунизационен календар по отношение на възрастта на поставяне.

В този ред на мисли, следва ли да изчакаме до 11 г., когато е реваксинацията с ММР по българския им. календар?
С кое? варицелната ваксина?

# 183

Не, с ММР.

# 184

Не, с ММР.
Реваксинацията с ММР (2 доза) би трябвало да се направи на възраст между 4-6 години. Ако правите втора доза на възраст 11 години разстоянието между първата доза (12м-15м) и 11 години е твърде голямо и излага детето на риск. Във всички разгледани досега имунизационни календари втората доза ММР е рано.

# 185
Реваксинацията с ММР (2 доза) би трябвало да се направи на възраст между 4-6 години. Ако правите втора доза на възраст 11 години разстоянието между първата доза (12м-15м) и 11 години е твърде голямо и излага детето на риск. Във всички разгледани досега имунизационни календари втората доза ММР е рано.

В момента в Онтарио (Канада) реваксинацията е на 18 месеца. За по-големките деца (като моето) е все-още 4-6 години, но за нововаксинираните се прави на 18 месеца.

# 186
Здравейте, Birdie!!!
Искренни благодарности за това, че отделяте от свободното си време, за да ни предоставите необходимата информация относно въпросите, които ни интересуват. Имам и аз няколко:
Когато дъщеричката ми беше на 2 месеца пристигнахме във Франция,дотогава беше имунизирана един път с ваксината DTCoqP- в България.
Във Франция досега е имунизирана 2 пъти с ваксината PENTAVAC, която е и с/у Haemophilus Ib.
1. Ако не направим на 16 месеца 3-ти прием на Haemophilus Ib ,дъщеря ми ще бъде ли защитена?
2.Има ли смисъл да поставяме тук ваксината ПРЕВНАР,ако за треия прием ,който е към 2-рата година може и да не сме тук? Педиатърът ми каза, че дори само 2 дози са достатъчни за добиване на имунитет. Така ли е?

Благодаря предварително за отговорите и Ви желая здраве и много късмет! Laughing

# 187
Здравейте, Birdie!!!
Искренни благодарности за това, че отделяте от свободното си време, за да ни предоставите необходимата информация относно въпросите, които ни интересуват. Имам и аз няколко:
Когато дъщеричката ми беше на 2 месеца пристигнахме във Франция,дотогава беше имунизирана един път с ваксината DTCoqP- в България.
Във Франция досега е имунизирана 2 пъти с ваксината PENTAVAC, която е и с/у Haemophilus Ib.
1. Ако не направим на 16 месеца 3-ти прием на Haemophilus Ib ,дъщеря ми ще бъде ли защитена?
2.Има ли смисъл да поставяме тук ваксината ПРЕВНАР,ако за треия прием ,който е към 2-рата година може и да не сме тук? Педиатърът ми каза, че дори само 2 дози са достатъчни за добиване на имунитет. Така ли е?

Благодаря предварително за отговорите и Ви желая здраве и много късмет! Laughing
Пента е най широко използваната днес комбинирана ваксина на запад от Чехия.

*1 Трябва да довършите ваксинацията с Хиб, правейки третата доза ( за Вас трета). Иначе се компрометира схемата. Независимо дали избирате Акт-Хиб (PRP-T) или Comvax (PRP-OMP) реваксинацията е задължителна. Акт-Хиб ваксините са взаимозаменяеми.
*2 Въпросът с дозите Превенар е въпрос на връзката покритие-отговор. Тоест, ако искате детето да е защитено от малка възраст (2ият месец) са Ви нужни повече дози.

Броят на нужните Ви дози зависи от възрастта на детето, от която започвате ваксинацията. Схемите с начало преди 7 месец, след 7 месец и след 12 до 23месец имат завършваща доза. В случая тя се явява:

*4та ако почнете от 2 месец
*3-та ако почнете след 7 месец и
*2-ра ако почнете 12-23 месец

Завършващата доза е необходима иначе схемата се компрометира. Много се чува днес за това, че дозите били много. Американското CDC изнася проучвания в подкрепа на нуждата от повече дози. Останалите възразяват най-вече по финансови съображения (скъпа ваксина-дозата е 76 Е). Къде е истината? На страната на този изнасящ доказателствен материал.

Благодаря за добрите думи и пожеланията.

# 188
  • Варна
Здравей Бърди,
Възможно ли е да си купя наведнъж 3 дози ТетраактХиб или Инфанрикс /не знам коя от двете ще намеря във варненските аптеки и да ги съхранявам в хладилника, докато им дойде реда за поставяне.Притеснявам се да не са изчерпани в момент,когато ми потрябват, но достатъчно сигурен ли е хладилникът ми? И същия въпрос за Имовакс Полио и съхранението му в хладилник. Между другото днес една майка ми каза, че полиомиелитните капки, които дават тук били много добри, ама май само в БГ ги слагат.
Благодаря предварително!

Браво на ентусиазма и отзивчивостта ти!

# 189
Здравей Бърди,
Възможно ли е да си купя наведнъж 3 дози ТетраактХиб или Инфанрикс /не знам коя от двете ще намеря във варненските аптеки и да ги съхранявам в хладилника, докато им дойде реда за поставяне.Притеснявам се да не са изчерпани в момент,когато ми потрябват, но достатъчно сигурен ли е хладилникът ми? И същия въпрос за Имовакс Полио и съхранението му в хладилник. Между другото днес една майка ми каза, че полиомиелитните капки, които дават тук били много добри, ама май само в БГ ги слагат.
Благодаря предварително!

Браво на ентусиазма и отзивчивостта ти!
Ако съхранявате правилно ваксините, и не им е изтекъл срока на годност, няма проблем. Изчислете добре обаче, за да не се окаже, че например за третата Ви доза ( най-далечната от датата на закупуване) срока на ваксината е изтекъл.
Аз лично нямам проблем при избора на вида полио ваксина. И двете са много добри. Просто орално полио от реномирана фирма тук (Гърция) вече не се намира. Затова по необходимост преминах и аз на интрамускулно полио. Влиза и в състава на ред комбинирани ваксини, така че... още една причина да сменя вида полио, който употребявам.

Благодаря и на Вас за добрите думи. Надявам се четящите да са вече информирани добре по темата, която обсъждаме тук и да е възникнал интерес, събудени съмнения, намерени решения.

# 190
Здравей Бирди,
и аз имам въпрос свързан с ваксината Морбили,Паротит и Рубеола.
Живеем в България и според тукашния имунизационен календар тази ваксина се поставя на 13мес. и 11-12г.
Гледах новините по турската телевизия и обсъждаха за същата тази ваксина,че едно време и там по този начин са ваксинирали децата и същите тези деца ако са прекарали рубеола, след време се разболяват от един синдром на име ССПЕ.
Там в момента децата се имунизират: 9мес.,15мес., и 6 г.
Искам да те питам дали мога сега да ваксинирам сина си с МПР, като първият прием е бил на 15мес.?В момента сме на 2г.6м.Благодаря

# 191
Здравей Бирди,
и аз имам въпрос свързан с ваксината Морбили,Паротит и Рубеола.
Живеем в България и според тукашния имунизационен календар тази ваксина се поставя на 13мес. и 11-12г.
Гледах новините по турската телевизия и обсъждаха за същата тази ваксина,че едно време и там по този начин са ваксинирали децата и същите тези деца ако са прекарали рубеола, след време се разболяват от един синдром на име ССПЕ.
Там в момента децата се имунизират: 9мес.,15мес., и 6 г.
Искам да те питам дали мога сега да ваксинирам сина си с МПР, като първият прием е бил на 15мес.?В момента сме на 2г.6м.Благодаря
Схемата ММР е от две дози. Втората е редно да се направи във възрастта 4-6 години. Така Ви препоръчвам да направите и Вие. Има известни спорове за трета доза ( дали е необходима в предпубертетна възраст, особено от гледна точка на Рубеола за момичетата).
Остана мнението във възрастта 11-13 години да се проверява за това, дали са направени двете дози в миналото, и ако не са-да се ваксинира. Френската програма има една препоръка за ваксинация срещу Рубеола на възраст 16-18 години, но уточнява "за неваксинираните".
Не е логично да се ваксинира на 9 месечна възраст с първа доза, тъй като е установено, че до 10-11 месеца повечето от децата имат активен титър антитела от майката. Освен това, тази ваксина правена на тази възраст ( 9 месеца) просто "не работи" и не се брои за доза. Това точно се посочва изрично тук:
http://www.cdc.gov/nip/publications/pink/rubella.pdf
стр.8

Последна редакция: пт, 25 ное 2005, 00:05 от Birdie

# 192
Здравей Бърди, мисля че трябва да ти благодаря отново от името на всички майки четящи този форум за изчерпателното инфо. Току що се прибрахме с моя син (вчера навърши 2 мес.) от ваксина. Педиатърката му би мускулно в двете крачета Имовакс полио и инфанринкс  и ми даде листовките към тях  да прочета за какво сатва на въпрос (честно казано това ме провокира да вляза във форума и да се поинересувам малко повече Thinking). Установих обаче,че Инфанрикса не комбинирана с Аct.Hib  или поне аз не разбрах това .Това значи ли, че  ваксината  Аct.Hib трябва да се сложи отделно newsm78? Не съм наясно и кога трябва да се направи и дали тя е от задължителните според бг.имунизационния календар, а и от какви болести предпазва.  Благодаря ти предварително за отговора и за отделеното време. Simple Smile

# 193
Здравей Бърди, мисля че трябва да ти благодаря отново от името на всички майки четящи този форум за изчерпателното инфо. Току що се прибрахме с моя син (вчера навърши 2 мес.) от ваксина. Педиатърката му би мускулно в двете крачета Имовакс полио и инфанринкс  и ми даде листовките към тях  да прочета за какво сатва на въпрос (честно казано това ме провокира да вляза във форума и да се поинересувам малко повече Thinking). Установих обаче,че Инфанрикса не комбинирана с Аct.Hib  или поне аз не разбрах това .Това значи ли, че  ваксината  Аct.Hib трябва да се сложи отделно newsm78? Не съм наясно и кога трябва да се направи и дали тя е от задължителните според бг.имунизационния календар, а и от какви болести предпазва.  Благодаря ти предварително за отговора и за отделеното време. Simple Smile
Да, направените от Вас ваксини не съдържат Хиб ваксината. Може да я поставите след 10-на дена, следвайки схемата-2,4,6 месеца и трета доза->>12-15 месеца. не е задължителна според БГ имунизационен календар (което е недопустимо и тъжно).
За значението на Акт-Хиб съм писал мъничко по нагоре в темата тук.

# 194
Благодаря отново wavey,ако имам други въпроси но не свързани с имунизациите, как бих могла да се свържа с теб, ако не е нахално,разбира се newsm78?

Общи условия

Активация на акаунт