Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 380
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 300
много ме вълнува темата, затова искам да попитам трябва ли да се ваксинира за нещо дете, което е навършило 6 год. и няма никакви имунизации, освен задължителните от Българския Имуниз. календар.
благодаря

# 301
много ме вълнува темата, затова искам да попитам трябва ли да се ваксинира за нещо дете, което е навършило 6 год. и няма никакви имунизации, освен задължителните от Българския Имуниз. календар.
благодаря
Проверете задължително дали детето има:
*направена втора доза ММР-не чакайте 11 год възраст, за да я направите.
*три дози Хеп.Б
*две дози Хеп.А
* по принцип повторните дози ДТаК и полио са във възрастта 4-6, но като се има пред вид повечето дози, които се слагат рутинно в БГ, може по отношение на тези ваксини да следвате официалният календар. Питайте, кога смятат да му ги сложат... Над 7 годишна възраст по принцип ДТаК не се слага...

За незадължителните ваксини и тези, които не се внасят в БГ е писано много по-горе.

# 302
Здравейте д-р Бърди,

Моето бебче в момента е на 4 месеца и до сега са му направени следните ваксини:
2месец- Инфанрикс,Имовакс полио
3месец- Инфанрикс,Имовакс полио
4месец-Пентимакс

Въпросът ми е следният:колко приема още трябва  да се напрвят на Акт Хиб ваксината,тъй като моята педиатърка твърди,че трябва да направим само 1 доза следващия месец(5ти) и съответна реимунизация,когато му дойде времето.
Според мен приемите трябва да са три,т.е. на нас ни остават още 2,права ли съм newsm78?

Предваително благодаря за отговора Simple Smile

# 303
Пентимакс?? Pentaxim ли имате пред вид?

# 304
и съответна реимунизация,когато му дойде времето.
Ето на това се казва професионализъм. А това моето си е класическо аматьорско изпълнение.

Въпросът ми е следният:колко приема още трябва  да се напрвят на Акт Хиб ваксината,тъй като моята педиатърка твърди,че трябва да направим само 1 доза следващия месец(5ти) и съответна реимунизация,когато му дойде времето.
Според мен приемите трябва да са три,т.е. на нас ни остават още 2,права ли съм?
Не сте съвсем права. Три са дозите ако детето е на възраст 7-11 месеца. Във вашия случай следва да са четири. Първите три дози трябва да са прези интервал 4 седмици (напр. 5м., 6м., 7м.) + бустер на възраст 12-15м.

# 305
  • София
Много жалко, че се налага да се обучаваме по медицина в Интернет и то от доктор, който живее в Гърция и който явно е по-загрижен за бълг.деца от българските педиатри. Birdie, аз чета много внимателно всичките ви публикации, благодарение на вас отмених "дейност-задължително заголване на пишката", както спрях и профилактично newsm78 изписаните ми противоалергични капки(при алергия неизвестно към какво-детето получи лек обрив на бузките-6месеца профилактика с Кларитин) и мога да кажа,че се дълбоко се възхищавам от вас. След случая с нашата ваксина вчера, тъй като владея освен английски и немски език, влязох в 4 австрийски сайта(работя с австрийска фирма и затова потърсих информация точно там)- два аптечни, един с медицински предписания за видове ваксини и сайт на австрийски педиатри. Във всички сайтове пише едно и също нещо:при възраст над една годинка ваксина Act Hib се поставя само ЕДНА ДОЗА. В никакъв случай не оспорвам твоята компетентност, аз видях оригиналната листовка, която си приложил в темата, а и ти си моят основен консултант, но просто не мога да проумея тези различия, все пак става въпрос за смъртоносна болест, която може да порази децата ни. Може би и ти си попадал на много такива несъответсвия и ми е интересно мнението на един професионалист.
P.S. Вчера бях при моето GP и човекът ми каза,че просто няма право да сложи втора доза от ваксината, при предписанията на листовката в нея, тъй като ако се случи нещо отговорността ще е изцяло негова и аз го разбирам, че не иска да поеме риска, явно ще трябва да мина курс за слагане на интрамускулни ваксини.

# 306
@buni
Броят дози на Акт-Хиб във възрастта 12-14 месеца е обект на разногласия от доста време. Всичко се концентрира около това, какво е толкова различно за три месеца, че ако започнете на 12 месеца ваксинация, да са Ви нужни 2 дози, докато ако почнете на 15 месеца да са Ви нужни само една доза.

Ако във възрастта 12-14 месеца слагате първата доза, всички американски схеми поддържат становището за втора доза минимум 8 седмици след първата.

Както ясно го пише и тук:
http://www.cdc.gov/NIP/publications/pink/hib.pdf
(стр. 8 )
Логиката на Американската схема е:
*Преди навършване на 1 годинка даваме определен брой дози, като този брой е в зависимост от възрастта, в която е поставяме първата доза, като сме задължени също така да спазваме минимум разстояние между дозите.
Бустер (реваксинационна доза) се изисква да се слага не по-рано от навършване на 12 месеца, и не по-рано от 8 седмици след предшестващата последна доза.

Броят дози в основната ваксинационна програма също е и в зависимост типа на Хиб ваксината:

->Акт-Хиб (PRP-T)->>тетанусов токсоид свързана. Има основна схема 2,4,6 и бустер 12-15 месеца.
->PRP-OMP (PedvaxHIB) ->>менингококов протеин свързана. Има схема 2,4 и бустер 12-15 месеца. ТОЕСТ ЕДНА ДОЗА ПО-МАЛКО В ОСНОВНАТА СХЕМА.
->HbOC (HibTITER)->>diphtheria CRM 197 свързана->>Има основна схема 2,4,6 и бустер 12-15 месеца.

*Задължителен бустер във възраст 12-15 месеца.

Ако поставяте първата доза на възраст 12 месеца това не е бустер-доза->>това е първа доза. И при положение, че нямате нито една доза преди тази, е счетено, че защитата Ви е много "крехка" само с една доза. Затова се запазва правилото за бустер, определено време след първата доза. Причината за тази тактика са и проучвания, показващи слабост на имунният отговор и необходимост от бустер. Роля играе и обкръжаващата среда от епидемиологична гледна точка-там където има неваксинирани или изобщо липсва ваксинация (както е в БГ) е много вероятно детето да е изложено на риск. Затова и втората доза.

В страни, в които АктХиб се прилага от десетилетия и почти няма случаи на Хемофилус заболявания (Австрия, Германия, Франция), те може би са преценили, че поради ниска епидемиологична опасност 1 доза след навършени 12 месеца им е достатъчна.
За България обаче би трябвало да изберем схемата с максимално ниво на защита-това е схемата с две дози, ако първата доза е сложена в диапазона 12-14 месеца. В БГ изобщо няма покритие срещу Хемофилус... Вие разполагате ли с епидемиологични данни, които да подтвърждават нисък риск и достоверно да посочват, че не е необходима 2-ра доза?

Последна редакция: чт, 02 фев 2006, 13:57 от Birdie

# 307
  • София
Много ви благодаря за изключително обоснаваният ви отговор. Значи затвърждавам мнението си : в България никой не се интересува от здравето на децата ни и колкото и ние майките да се опитваме да се информираме благодарение на хора като вас, за съжаление оставаме безсилни. Относно това дали имам данни: да имам и те потвърждават ВИСОК риск (данните са от инфекциозна болница-данни под масата, но за мен достатъчно достоверни). Незнам дали ви направи впечатление, че на въпроса ми кой педиатър ще се съгласи да ми направи бустер доза-глас в пустиня, а смятам че доста педиатри влизат в този сайт. Още веднъж ви благодаря и ви моля да ни предоставяте информацията, която имате, защото явно ние българските майки ще разчитаме на съвестта на хора като вас.

# 308
ZDRAVEITE,

TRIABVA DA SLOGA NA SINA MI MININGITNA VAKSINA AKT-HIB NO LEKARKATA OTVORI LEPENKATA I VSASHNOST VAZDUXA E VLIAZAL I STIGA DO SPRINSOVKATA S RAZTVORA VAPREKI CHE IMA PLASTMASOV PREDPAZITEL
STRAX ME E DA NE E INFEKTIRAN RAZVORA
PEDIATARKATA ME UBEGDAVA CHE NIAMA PROBLEM NO AZ NE SAM SPOKOINA
KUPIX RAZTVOR NATRIEV XLORAT NEZNAM PODXODIASH LI E I DALI KATO KUPYA NOVA SPRINSOVKA SHTE SE RESHI PROBLEMA
MOLIA PISHETE MI

D.IVANOVA

# 309
Пентаксим, иамх предвид doh. Съжалявам много съм разсеяна  Embarassed

# 310
и съответна реимунизация,когато му дойде времето.
Ето на това се казва професионализъм. А това моето си е класическо аматьорско изпълнение.

Според мен приемите трябва да са три,т.е. на нас ни остават още 2,права ли съм?
Не сте съвсем права. Три са дозите ако детето е на възраст 7-11 месеца. Във вашия случай следва да са четири. Първите три дози трябва да са прези интервал 4 седмици (напр. 5м., 6м., 7м.) + бустер на възраст 12-15м.

Това вярно ли е? Чак пък четири приема..... В листовката на на Пентаксима пише три приема:The general recommened schedule includes a primary vaccination in 3 injections one or two month interval from 2 months of age,followed by a booster injection during the second year of life.

Просто недоумявам защо педиатърката твърди, че приемите на Аст Хиб трябва да са само два, като дори и в листовката го пише, че трябва да са три?!! newsm78

# 311
В листовката на на Пентаксима пише три приема
Питаш за Акт-хиб, четеш листовката на Пентаксим? За какво става въпрос, последно? Вярно е, че една от съставките на пентата е Акт-хиб, но с това не се променя броя на приемите на Акт-хиб.
/edit
The general recommened schedule includes a primary vaccination in 3 injections one or two month interval from 2 months of age,followed by a booster injection during the second year of life.
Бихте ли се опитали все пак да си преведете това най-напред? Мислите ли че бустер-дозата влиза в първите три приема от основната схема?
...или може би става въпрос точно за това: (напр. 5м., 6м., 7м.) + бустер на възраст 12-15м.

Последна редакция: чт, 02 фев 2006, 17:05 от SafeHeaven

# 312
@didi-DIDI

Не можах да разбера нищо, за съжаление. Коя търговска марка използвахте?
Сложихте ли ваксината? Можете ли да пишете на кирилица?

# 313
@Daisy*

Вие сте сложили първите две дози Инфанрикс+Имовакс. Ако бяхте започнали с Пентаксим всичко можеше да е наред и щяхте да имате само още една доза Акт-Хиб във възрастта 12-15.
Във вашата ситуация обаче вие слагате Акт-Хиб първа доза на възраст 4 месеца. По този начин Ви трябват още:

*втора доза Акт-Хиб на възраст 6 месеца.
*трета доза Акт-Хиб на възраст 8 месеца.
*Бустер->> 12-15 месец.

Ако започнете да слагате Акт-Хиб от 4 месец са ви нужни 3 дози до 1 годишна възраст и бустер (четвърта доза)->> 12-15 месеца.
Act-Hib, който влиза в състава на Пентаксима е тип (PRP-T):
http://medi.ru/doc/1526.htm
->>тоест трябват Ви общо 4 дози за успешна ваксинация Акт-Хиб.

В листовката на Пентаксима пише 4 ПРИЕМА:
"...primary vaccination in 3 injections...FOLLOWED by a booster injection during the second year of life..." 3+1=4. second year of life=12-15 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ.

# 314
Да благодаря на Birdie и Safe Heaven за бързите отговори  bouquet

Не ясно съм се изразила може би , но и аз това имах предвид :три приема +реимунизация. ОК, ще трябва да убедя обаче нашата педиатърка за това. Confused
Уж ги разбира нещата, но явно не съвсем Wink

Както и да е, съжалявам, ако съм ви подразнила с некомпетентните си въпроси  обяснения, но пък сами разбирате,че не съм длъжна да знам всичко......
 newsm03

Общи условия

Активация на акаунт