Машина за хляб-24 част

  • 60 102
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 161
 max-mama сега правя хляб на дългата програма , и наистина хлябат ми се надигна доста а не като на кратката там остава по нисък и не се адига така както на кратката.Благодаря ти за съвета да пробвам на дългата програма.Сега погледнах през прозорчето и виждам че се е надигнал доста и започва вече да пече Hug
Госпойца Димитрова хлябяти изглежда наистина много добре.

# 76
  • Разград
  • Мнения: 3 114
max-mama сега правя хляб на дългата програма , и наистина хлябат ми се надигна доста а не като на кратката там остава по нисък и не се адига така както на кратката.Благодаря ти за съвета да пробвам на дългата програма.Сега погледнах през прозорчето и виждам че се е надигнал доста и започва вече да пече Hug

Ама наистина за нищо  Hug.
Надявам се,че намали маята?В смисъл,на бързата се ползва по-голямо количество мая,от колкото на дългата програма.

# 77
  • Варна
  • Мнения: 5 193
дядо хаджия , благодаря  Grinning
Ето така изглежда първия хляб в машинката ми
http://picasaweb.google.bg/Tonimirkata/Bread#5425923894852109058



Много добре изглежда хлебчето ти,но ми се струва мъничко.Така ли е или само така изглежда?
Мъничко е, машината ми е с два грамажа хляб- 680гр и 900. Това е 680гр, правих го по рецептата от книжката и с мерителните лъжички и чашки към машината.Не рискувах да направя големия грамаж, тъй като ми е за първи път....

Дядо Хаджия, още веднъж-благодаря  Grinning

# 78
  • Разград
  • Мнения: 3 114
дядо хаджия , благодаря  Grinning
Ето така изглежда първия хляб в машинката ми
http://picasaweb.google.bg/Tonimirkata/Bread#5425923894852109058

Много добре изглежда хлебчето ти,но ми се струва мъничко.Така ли е или само така изглежда?
Мъничко е, машината ми е с два грамажа хляб- 680гр и 900. Това е 680гр, правих го по рецептата от книжката и с мерителните лъжички и чашки към машината.Не рискувах да направя големия грамаж, тъй като ми е за първи път....

Разбрах сега.Е,вече знаеш,можеш да се пробваш и на по-големият грамаж.  bouquet

# 79
  • Мнения: 372
Хоп и аз в новата тема,за да не изпускам ценните съвети    bouquet

# 80
  • Мнения: 786
И аз да се отчета.Вчера правих пълнозърнест хляб от общите рецепти.Мисля,че като за първи път стана добре.Поне по обесненията за този тип брашна мисля че съм се справила.Хич ме няма да снимам,но някой ден ще се занимая и с това.
Благодаря на всички че ви има и сте така всеотдайни  bouquet

# 81
  • в обкръжаващия ме хаос
  • Мнения: 348
Добрютро!
Щастлива съм с като твоята машина съм и напоследък правя хляб по тази рецепта (малко изменена на Танита за хляба на балончета): 1 и 1/3ч.ч (320 мл) айран на гъстоста да е по-към гъстичък- стайна температура 27градуса С
1 яйце
2с.л олио
1с.л захар
2ч.л сол
4 ч.ч. пресято брашно(аз не го пресявам)
1п. суха мая или 1/4 жива
1 ч.ч. е равна на 240 мл
Пускам машината на програма 2 за френски хляб като избирам първа степен на изпичане на коричката и тегло 1 кг. Ако се наложи добавям още брашно (а то обикновено се налага). Хлябът се получава винаги и е много вкусен.

# 82
  • Мнения: 161
Ето това ми е хляба наистина увеличих брашното и водата а сложих мая колкото и за по малко количество от продуктите и това ми е краиният резултат Hug.Наистина всички в този форум сте много мили без вашата подкрепа и напъдствия едвали щях да се справя Blush

# 83
  • Мнения: 1 741
Снощния ми пълнозърнест хляб го правих на кратка програма 58 минути,като по съвет на max-mama (  bouquet) като омеси 10 минути го спрях и го пуснах отново.Стана чуден! Heart Eyes .
Сега да питам за един кекс-в рецептата пише,че е правен на програма за сладкиши 1,40ч.,а моята програма е 2ч и 50 мин.,дали ще стане нещо? newsm78

# 84
# 85
  • Мнения: 539
Онзи ден намерих за сефте прясна мая Юва и си купих че четох тук само положителни отзиви,правих на max-mama тестото но във вид на хляб и се получи,моя мъж вика че е като козунак,но на опаковката на маята пише да се разтвори само в хладка вода,без захар и брашно,защо така?И като я отворя и ползвам едно парченце,остатъка в хладилника колко време може да стои,срока на годност е до кра я на януари.И как  се разбира дали една прясна мая е развалена,все пак тя повече ми мирише от сухата.И друго забелязах,както Дядо Хаджия казва топъл хляб да не се яде,колкото пъти направя хляб или питка и като си чупна още горещ има много гаден вкус,чак си мисля  че първо брашното ми е ужасно,но като изстине всичко си е наред,явно наистина трябва да си постои малко време.

# 86
  • София
  • Мнения: 8 494
Моля за внимание, това е хлебчето на Щастлива съм, което тя сама направи заедно с нас снощи (спомняте ли си почти онлайн го правихме, като тя питаше сега е така, какво да направя и т.н.).
Аз мисля, че тя заслужава нашите адмирации.

 

Чакам авторката на това чудесно творение да ми отговори на някои въпроси, които съм и изпратил на ЛС за да продължим с коментарите си.

Винаги съм си мислил, че някои майсторки тук (като макс мама, полина и др.) можем да се организираме и да проведем едно онлайн обучение за приготвяне на хляб в уречен ден да речем. Снощния пример ме вдъхнови за тази идея. Пък някой замислил ли се е за една реална среща защо пък не барбар с машинките ни и да направим едни хубяви хлябове всеки пред другите.

...И друго забелязах,както Дядо Хаджия казва топъл хляб да не се яде,колкото пъти направя хляб или питка и като си чупна още горещ има много гаден вкус,чак си мисля  че първо брашното ми е ужасно,но като изстине всичко си е наред,явно наистина трябва да си постои малко време.

След самото изпичане, когато го извадим от фурната хлябът продължана да се готви. Той дооформя структурата си (тоест окончателно се превръща от тесто в готово изделие - докато е под топлинно въздействие, хлябът си е все още тесто), "изсъхва" (тоест изчезва остатъчната влага на тестото и така няма да се сгнети), и добива вече окончателен вкус. Когато го ядете врял, вие не ядете хляб, а все още тесто. Тогава и маята ще ви лъхне (особено ако сте го приготвяли на бърза програма) и консистенцията е още влажна и гнетава.

Ако избързате да разчупите или разрежете врял хляб, може да нарушите неговия вид, защото конструкцията на тестото все още е рехава и нестабилна.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 13:08 от дядо хаджия

# 87
  • Мнения: 7 329
Приятно ми е да следя произведенията ви, а и да имам нагледни примери да тормозя родителите-притежатели на машина да си я ползват.

# 88
  • Русе
  • Мнения: 12 206
Приятно ми е да следя произведенията ви, а и да имам нагледни примери да тормозя родителите-притежатели на машина да си я ползват.
  И аз съм от същата партия. Миналата седмица с помоща на petushka успях да убедя майка си, че това е полезна и даже чудесна машинка. Сега пиша рецепти и продължавам с натиска за да я ползва пълноценно.

# 89
  • София
  • Мнения: 2 649
дядо хаджия, страшен учител си! Браво на Щастлива съм!

Общи условия

Активация на акаунт