Европейска здравна карта- що за животно е това и за какво служи?

• 18 681
  • 82
  •   1
Отговори
# 75
познати казват, че в Германия не важи и много се чудят каква е тази карта.

Нещо не си разбрала, важи си и много по-добре от българските лекари знаят как се употребява.
За Албания и Македония не важи защото не са в ЕС, така че наистина е нелогично да я искат, освен ако няма някакви допълнителни договори между България и Албания (за Хърватска и Словения има и пак важи, нищо че Хърватска също не е в ЕС). Не ми се врява, обаче България да има такъв договор с Албания.

# 76
  • Бургас
Предстои ми пътуване в чужбина и се заех с изваждане на въпросната карта.Не ми е за стотинките,които ще ми вземат,просто е едно разкарване,което ми се иска да си спестя.Видях,че от 28.01.2010 има внесен закон за изменение на думата "задължителна " с "препоръчителна". Обадих се в НЗОК и там една дама много любезно ми обясни,че според нея би трябвало наистина да е препоръчителна по ред причини(свободно право на пътуване и т.н.)Не можа обаче да ме увери,че мога да съм на 100% спокойна,че на летище няма да тръгнат да ми търсят въпросната карта.Препрати ме към Гранична полиция,те можело да знаят със сигурност.Ако НЗОК не знае, понеже заради осигуровките е цялата шумотевица,кой тогава.Обадих се и в центъра,който издава такива карти в Бургас,но там ми казаха,че нищо не знаят,те трябвало само да събират заявления,нищо друго.А защо ги събират и те не знаят.
Моля ако някой има актуална информация да сподели.

# 77
Ако ще пътуваш в държава от ЕС аз лично ти препоръчвам да си вземеш, определено ти спестява много нерви и средства, все пак никога не се знае дали ще ти потрябва лечение. По закона на Мърфи ако я имаш няма да ти се наложи  Twisted Evil

# 78
# 79

Много благодаря zа таzи информация. Най_сетне ми стана ясно.   bouquet

# 80
и в крайна сметка от 1 април задължителна ли е или не че на 27-ми април летя и трябва да се реагира на време

# 81
speeder88,

Отговарям ти в духа на bzepic. Ако ще пътуваш в държава от ЕС  препоръчвам да си вземеш карта. Вместо да се опитваме да гадаем какво ще се случи след 01.04.2010 г., много е по-лесно да се извади такава карта (дори после да се окаже че не е нужна).
От друга страна пътуването ти е към края на април, може да изчакаш датата 01.04 и в зависимост какво се случва на границата да прецениш. Но пак казвам най-безболезнено е да се извади картата без много мислене, попълва се заявлението което струва 12 ст., дава се една снимка паспортен формат, представя се лична карта и готово.

Ето електронен образец на заявлението:

http://www.egov.bg/eGovPortal/DownloadBinaryServlet?nodeId=/BEA% … 0B2E-00040B2D.pdf

# 82
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2880771
Европейската здравноосигурителна карта, която от 1 април трябваше да стане абсолютно задължителна при пътуване в страните от ЕС (плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария), става само препоръчителна.

Общи условия

Активация на акаунт