ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 479
  • 558
  •   1
Отговори
# 420
Цитат
Кажи ми с какво една болница за слепи помага на слепите. Те не са болни.

Как може в този форум да е забранено да напсуваш някого, пък да е разрешено да си ...?!

# 421
Що трябва на всеки 10 хлд. д. някой от някъде да субсидира непрестанно?
Едни болници са в "такова", други- "в онакова състояние". В момента състоянието на онаковата болници не им дава възможност да се наричат дори така. И да си правите всякакви исторически ретроспекции относно причини и следствия все едно. Питанката е може ли и има ли смисъл.
Другата питанка бе колко струва реорганизацията на МБАЛ в ДКЦ, конкретна питанка.
Балансирано развитие не значи училище за 10 деца и болница за 1000 души във всяко населено място.
Трудът се дискутира отделно, отвори си тема. Задай конкретни парамерти, ще дискутираме.
Да, правилно, здравеопазването не се финансира само от държавата, а и от "други източници". По това кой ти спори?
И кои права ви нарушиха, като не се съгласява касата да подпише договор за КП, обслужвана в отделение, в което без друго няма кой и с какво да лекува? Поне да не си лъжете главите и да не ходите там. То не че вие точно ще отидете да се лекувате в Горнооряховската или Дряновската болница примерно, поне да видите като как ще ви полекуват.

Не е ли време някой пак да пише, че държавата е длъжна да направи болница за слепите в Дряново? Или друга подобна идея?
Забранено е да се псува, защото човек следва да може да се аргументира смислено. Питах вече като как една специализирана болница или отделение ще помогне на обсъжданите хора. Не за друго, познавам лично такива. Не ходят в болница, повечето имат други нужди. И дали и кога е имало там болница за слепи, която сега "се затваря"? А отделение?

# 422
  • София
[

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 13:30 от Andariel

# 423
Цитат
Кажи ми с какво една болница за слепи помага на слепите. Те не са болни.

Как може в този форум да е забранено да напсуваш някого, пък да е разрешено да си ...?!

Мисля, че може да ме напсуваш на лични.
За слепите е по-важно да се чувстват като другите. Да им се създадат условия за това. И само в Дряново ли има слепи?  

# 424
Реконструкцията на лечебните заведения, ако има нужда от такава и каква ще бъде тя, се прави не от "държавата" или "управляващите". Лечебните заведения за болнична помощ, домовете за медико-социални грижи, диспансерите и диализните центрове се учредяват от държавата и общините, от юридически и физически лица като търговски дружества или кооперации, както и като дружества по законодателството на държава- членка на Европейския съюз, или на държава, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, и осъществяват дейност след получаване на разрешение по реда на чл. 46. Т.е. принципалът си решава дали има смисъл от реорганизация и взема решение.
Държавата може да вземе такива за собствените си ЛЗ.
И да не се спекулира относно "закриването"-
Лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 се закриват с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването след съгласуване със съответния министър. Домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, се закриват с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването след направено искане от съответния общински съвет. НЗОК не закрива нищо. Прекратяването и ликвидацията на лечебно заведение - търговско дружество или кооперация, се извършва при условията и по реда, предвидени в Търговския закон, съответно за чуждестранните дружества - на националното законодателство на държавата по регистрация, доколкото в този закон не е предвидено друго.
Защо и на каква база смятате, че "държавата" трябва да реорганизира и финансира трансформирането на болниците, които няма да сключат договор с касата в друг тип лечебни заведения? Колко като процент или сума следва да е "държавното финансиране" и реално ли е да се иска? Ако едно лечебно заведение не може да работи дори като ДКЦ или хоспис с наличната база и кадри- защото няма пациенти, оборудване и специалисти, защо трябва да се поддържа като изкуствена структура? Определено не смятам и че и да има възможност за такова финансиране, то следва да бъде за всяко от обсъжданите болници. Има такива, които и като друг тип ЛЗ не могат да работят.

# 425
  • София
 ?

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 13:30 от Andariel

# 426
Питам конкретни неща. Вие въртите и не отговаряте, а пишете общи приказки. Като не знаете- не знаете, не ми отговаряйте, аз питах, може да има някой в системата запознат, който да отговори какво струва една реорганизация от болница в ДКЦ, примерно. Щот нали си представяте съотношението в изискванията? Ако не си ги представяте и тях мога да ви ги напиша, ама няма нужда явно. Правили сме документи за акредитация на болница. Сигурна съм, че на ДКЦ едва ли ще е по- сложно. Ако една болница и за ДКЦ не става в момента, просто недоумявам поради що до този момент е била тантуркана като болница. И примерите ми са живи, "влизала" съм в тях, документи съм гледала. Не е като да чета едната преса и да слушам журналистите и плакачите по ТВ-то- то на тях няма и нужда им плащаш, те са си доброволци- ДОТ- таджии. За всичко могат да плачат. Обаче като им опре на тях за лечение се вдигат и- айде в близката ОРБ или дори не в близката, а в "най- добрата специализирана".
Какво полезно ще направиш за пациентите в N-ската болница, 2/3 от които са пациенти на хартия и с лекари- гастрольори? И що някой трябва да се субсидира това безумие? Заради десетината наистина болнични случаи,  която я ги има таз година- я не. Структурите ще ги заместят реално функциониращите болници, и то структурите, които са налични, щото в някои болници и тези "структури" са на хартия.
Като става въпрос за пари- колко и за какво конкретно ще се дават? Нали това питам. И ако ще се финансира се надявам да не е за всички на калпак, а да се прецени къде има реална нужда и възможност.

# 427
Кой каквото ще да вади като документи, винаги става въпрос за пари.

Никой не казва нещо да се поддържа изкуствено, а да се направи работещо и полезно за пациентите.

Пари няма, а второто не е на дневен ред.
Сутринта гледах по НТ един дебат. На думи е много лесно. Искам обаче тези, които го мислят да го проиграят в реална обстановка, защото повечето неща са теоретични без да се взимат под внимание много странични фактори.

# 428
  • София
За тези конкретни неща питай министъра, а не нас! Ние знаем точно толкова, колкото и ти, от изнесеното в медиите. Аз самата с трепет (макар да живея в София) слушах в неделя сутринта по Хоризонт разговорас министъра, ама не би!

# 429
Не случайно питах точно радетелите на идеята за това, държавата да поеме разноските по преструктурирането на болниците, с които НЗОК няма да сключи договири. След като предлагат и държат на тази идея, би следвало да са запознати с параметрите й- колко ще струва, защо държавата, т.е. вероятно искате да кажете Републиканския бюджет, да сме точни от къде смятате че могат и трябва да дойдат парите, да поеме, всичко и за всички ли да поеме. И защо точно РБ да поеме, а не собственикът? И питам кротко, не се заяждам с никой.
Защото ако от мен някой иска пари за нещо, то аз трябва да проследя първо дали съм длъжна да ги платя, колко и за какво следва да платя. Ако е въпрос на избор от моя страна пък да се прецени следва ли да го направя въобще, мога ли, колко мога. Ако "следва", то именно обсъжданите болници трябва да бъдат активната страна, да искат и да направят своите предложения.

Прегледах линка за Дряновската болница. Не били 20 хлд., а 12 хлд. жители. Та казвате на всеки 12 хлд. жители- болница? Че слепи, сакати и въобще хронично болни има навсякъде. Въпросът е не да се задържи болнично заведение, в което специалистите пътуват от Габрово и Търново, а да се организира транспорт за хората, които са в критично състояние до близката им болница, в която наистина може да им се окаже адекватна помощ. Иначе всеки може да иска болница и в квартала си.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 16:23 от Judy

# 430
Не случайно питах точно радетелите на идеята за това, държавата да поеме разноските по преструктурирането на болниците, с които НЗОК няма да сключи договири. След като предлагат и държат на тази идея, би следвало да са запознати с параметрите й- колко ще струва, защо държавата, т.е. вероятно искате да кажете Републиканския бюджет, да сме точни от къде смятате че могат и трябва да дойдат парите, да поеме, всичко и за всички ли да поеме. И защо точно РБ да поеме, а не собственикът? И питам кротко, не се заяждам с никой.
Защото ако от мен някой иска пари за нещо, то аз трябва да проследя първо дали съм длъжна да ги платя, колко и за какво следва да платя. Ако е въпрос на избор от моя страна пък да се прецени следва ли да го направя въобще, мога ли, колко мога. Ако "следва", то именно обсъжданите болници трябва да бъдат активната страна, да искат и да направят своите предложения.
....
Държавата няма да иска пари от теб, нито от мен.
Българското правителство най-вероятно ще започне програма за приватизиране на държавните болници тази година, след приключването на реформата в задлъжнелия и неефективен сектор. Изказах го като предположение още в началото на сагата, но определено не вярвах, че ще се случи  ooooh!.
http://dnes.dir.bg/2010/02/04/news5820755.html .

# 431
Извинявайте, Танцуваща, но ще ви повторя

Българското правителство най-вероятно ще започне програма за приватизиране на държавните болници тази година, след приключването на реформата

Мъка, мъка, мъка.
Цинизмът си е цинизъм, но и овцата - овца!

http://dnes.dir.bg/2010/02/04/news5820755.html

# 432
Холограма, пак заповядай.
Очаквам защитничките на "здравната реформа" да се изкажат по въпроса.

# 433
Наскоро мой близък се разболя. Живее в малък град. Повече от 10 дни не могат да му сложат диагноза. Повдигат рамене и толкова. Не знам коклко изследвания му били направили и... нищо.
Трябваше човека да дойде до Варна, да му направят изследвания отново, но на частно и да се установи какво му е.

Тази болница няма да я затварят, но каква полза от нея, като един инсулт не могат да диагностицират?

# 434
... но каква полза от нея...
Полза няма, защото болницата от 2000 г. е "риформирана" и обърната на магазин.
От управляващите. Управляващите са взели най-идиотския пример в света как да обърнат и здравето на търговия, при това - с гарантиран фалит, платен с живота на хората.
Вместо да правят това, за което са пратени във властта, както е записано в Конституцията, те спретват поредната приватизация, щото другото в държавата свърши. Него вече го приватизираха, взеха комисионните или самото приватизирано и кой от къде е... мина и замина.

Сега е ред на болниците. Те са последни.
Каква изненада, а?! Чудо не виждано!
Да фалираш винзавод, комбинат или фабрика, да го продадеш за един лев и  да го пъхнеш в наглия си търбух?
Разликата с болниците е само в цинизма.
Щото и винзаводът, и фабриката, и комбинатът все са място за правене на пари. Болницата обаче е друго.

Въпросът не е дали историята се повтаря. А как е възможно да сме такъв народ, дето може да се потваря стотици пъти.
С все по-растящ цинизъм.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 08:11 от Холограма

Общи условия

Активация на акаунт