Възобновяване на кърмене след прием на антибиотици

• 3 841
  • 6
  •   1
Отговори
  • Бургас
Здравейте мами,
В момента двамата с бебко сме болни и колкото и да не ми се искаше опряхме до антибиотици. По принцип кърмя, но сега му давам АМ и се цедя, заради антибиотика, който взимам - Оспамокс, на 8 часа за 4 дни. Та въпроса ми е колко време след последния ми прием мога да започна отново да кърмя???

# 1
  • София, Младост 2
По принцип с този антибиотик въобще не се налага да спираш кърменето. Това е най-обикновен пеницилинов антибиотик и се използва широко директно при бебетата при нужда.

Ако искаш да си супер предпазлива, около 8ч след последния прием можеш да кърмиш бебето.

4 дни по принцип е малко за взимане на антибиотик - консултирай се с лекаря си и недей да спираш лечението предварително само заради кърменето, защото неадекватно лечение с антибиотик може да доведе до ново влошаване на състоянието и дори до резистентност към антибиотика в някои случаи.

Бързо оздравяване Hug

# 2
  • Бургас
Ами лекарката ми каза да го приемам докато ми свърши опаковката. А аз като го изчислявам е за около 4-5 дни. И изрично каза че било вредно за бебето. Нали и то горкото е на антибиотик - Цефзил. И реших да не ги смесвам че много ще му дойде, а е на 5 месеца.

# 3
  • София, Младост 2
Доста притеснения са ви се събрали... сигурно тези чуденки с лекарствата съвсем те затормозяват, а в допълнение и цеденето не е лека работа, особено пък когато човек не се чувства добре.

Педиатърката ти вероятно се притеснява от това, че бебето получава антибиотик от друга група и не е сигурна как ще му се отрази количеството амоксицилин, което преминава в кърмата (а не че амоксицилинът е вреден за бебето). Някои педиатри предпочитат да изпишат един и същи антибиотик при майката и бебето, за да се избегнат такива притеснения. Количеството амоксицилин, което бебето получава през кърмата, е 0,13 мг/кг телесно тегло - а за лечение на бебето са необходими 45-90 мг/кг телесно тегло, така че може би друг лекар би ти дал различни препоръки относно кърменето в тази ситуация.

В крайна сметка обаче важното е как ти ще се чувстваш най-спокойна - ако ще ти е по-спокойно да цедиш, докато взимаш антибиотик, действай така и бързо да се оправяш Hug

# 4
и аз искам да възстановя кърмене след пиене на антибиотици.
лекувам възпалени яйчници, тръби и пикочен мехур с вибрамицин и след него - ципрофлоксацин.
вибрамицинът не доведе до резултат и затова така.
дребка ми се сърди , че не я кърмя - особено вечер преди заспиване и в ранните сутрешни часове.
аз се изцеждам поне 1 път на ден и все още имам кърма, макар че усещам да ми намалява и гърдите омекват повече и се отпускат.
въпросите ми са следните: колко време след последната таблетка антибиотик мога да дам на детето да суче и колко пъти трябва да изцедя гърдите преди да й дам?

# 5
  • София, Младост 2
Ципрофлоксацинът не налага да се спира кърменето, особено пък при дете над годинка. Същото лекарство се ползва директно при деца с проблеми с уроинфекции.

Така че можеш да дадеш на детето да суче веднага, ако желаеш. Ако държиш да си съвсем сигурна - 24ч след последния прием на ципрофлоксацин не би трябвало вече да има съществени следи от него в кръвта ти и съответно - в кърмата.

# 6
благодаря, Хедра!
при пиенето на вибрамицин ми забраниха категорично да кърмя.
след това при продължението с ципрофлоксацинът никой не ме информира и предполагам, че е трябвало по подразбиране да продължа не-кърменето, а в листовката му пише да не се приема по време на кърмене, заради излъчването му в кърмата.
както и да е, снощи ми беше последната таблетка. днес се цедих 1 път, ще се изцедя още един и се надявам след това да успея да възстановя поне 1 кърмене
.

Общи условия

Активация на акаунт