жарсе или жакард???

• 6 474
  • 9
  •   1
Отговори
днес ходихме за холов ъгъл и... стигнахме до дамастака жарсе или жакард????
но нищо не ми говори.... не разбирам грам от материи.
Моля ви разяснете ми!
кое е по трайно, по лесно за поддръжка.. и ей такива
  bouquet

# 1
моля ви нищо не откривам в нета

# 2
За пръв път чувам за дамаска от жарсе  Shocked Сигурно някоя продавачка го е кръстила така.
Жакарда е с по - рехава текстура и поради тази причина по - бързо се износва, а също прави и пилинг/топчета, завалва се/.
По - практични са изпечени или промазани тъкани.

# 3
Има дамаска жарсе с ликра. Ако си се спряла на тези двете съм за Жакард.
Но както corset ти е написала по-добре изпечени или промазани.

# 4
  • Талант на 2012,2013 г.
По принцип жакарда е добра материя, но жарсе??? Да не е объркала нещо дамата? Така де продавачката... Laughing

# 5
в каталога гледам - да ЖАРСЕ пише newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 6
в каталога гледам - да ЖАРСЕ пише newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
Така се пише, но жарсето е фина материя. Имах предвид, че продавачката е набедила някой плат за жарсе.
Гледам че си с малко бебе. Като проходи ще маже навсякъде. Вземи по - практичното.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 21:27 от corset

# 7
Аз никога не съм виждала жерсе на диван, за да стане по ясно това е нещо подобно на сатена, гладко и лъскаво.

# 8
Жарсето е вид сплитка. Не означава обезателно тънка тъкан за бельо. Определено е по-фино от жакарда. Изборът зависи от стила на обзавеждането. Жакардът е по-простоват, в смисъл по-обикновен и по-груб като тъкан. При жарсето и десенът може да е по-фин и по-елегантен (прилича малко на тъкан гоблен). Лично аз бих предпочела жарсе, но пак повтарям, много зависи от стила в който е решено жилището.

# 9
За пръв път чувам за дамаска от жарсе  Shocked Сигурно някоя продавачка го е кръстила така.
Жакарда е с по - рехава текстура и поради тази причина по - бързо се износва, а също прави и пилинг/топчета, завалва се/.
По - практични са изпечени или промазани тъкани.

Жакарда- това не е материя, а вид сплитка в тъкането. . Това, че е рехаво не е вярно. Това зависи от гъстината на плата. Ако си виждала рехав Жакард, това е било защотото такава гъстина му е зададена при тъкане( съответно има Жакард и с мн голяма гъстина).
Отново да кажа, че Жакарда не е вид материя, а сплитка и може да се изтъче от различни материали- изкуствени, естествени. Материи са - ликрата, памука, вискозата, полиестера и т.н, а не Жакарда, Сатена или т.н. Например има синтетичен и памучен Сатен. Сплитката е сатен, но материята е памук например. Така, че неможе да се правят заключения, че Жакарда е по-малко устойчив и прави повече пилинг. Всичко зависи от материала, който е изпозлван при тъкането на Жакардовата тъкан.
А що се отнася до Жарсето, това също е сплитка, само че в плетенето( трикотажа) и е подобна на Жакарда в тъкането. И в случая Жарсето става много по-рехаво от Жакарда ( правя това сравненив, защото същото е направено преди мен), защото едно плетиво  неможе да бъде по-гъсто от тъканта и то предвидена за нуждите на интериорния текстил.

Общи условия

Активация на акаунт