Майчинството счетоводно - 26

• 38 290
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
gargamela, Благодаря!   bouquet
А този отпуск, който може да ми наложи да ползвам платен ли е?

# 541
Мили момичета, имам следния въпрос:
студентка съм, редовно, 1 курс, детето ми е на 3 години. Успехът ми за първия семестър е 5.50, така че ще подам молба за стипендия. Искат ми бележка за доходите 6 месеца назад на мен и съпругът ми. Моята не е проблем, но при него има следната ситуация - той е безработен и не е регистриан в БТ. Тоест, бележка няма от къде да представим. Има ли някакъв друг вариант, документ, някакъв вид служебна бележка, която да покаже, че не е имал никакви доходи през последните месеци?
Благодаря предваретилно  Hug

# 542
Здравейте Simple Smile,

Искам да пипитам след изтичането на 135 дни болничен, сега какво трябва да направя - подавам някаква декларация директно към НОИ или към работодателя?И каква?

Благодаря предварително. Hug

# 543
  • Пловдив
Здравейте Simple Smile,

Искам да пипитам след изтичането на 135 дни болничен, сега какво трябва да направя - подавам някаква декларация директно към НОИ или към работодателя?И каква?

Благодаря предварително. Hug

носиш на работодателя

Преди да изтече третият болничен се попълват следните документи

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

# 544
gargamela, Благодаря!   bouquet
А този отпуск, който може да ми наложи да ползвам платен ли е?

Става въпрос за платения годишен отпуск.

# 545
Здравейте!Имам доста въпроси, моля да ме извините, защото сигурно вече са задавани, но не успях да прочета всичко.
Положението ми е следното:
В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, което е на 2 год и 7 месеца. От март ще го дам на градина , а април месец се връщам на работа.  Имам намерения отново да забременея, скоро и възникват много въпроси. Гледах темите с калкулаторите, другите, но все нещо не съм разбрала. Искам да помоля шефа да започне още от април да ме осигурява на по-голяма заплата, за да може после евентуално да взимам по-голямо майчивство, но понеже искам по-висока сума, ще му предложа аз да си довнасям някаква част.
1. Ако ме осигурява на 1000 лв., колко общо са осигуровките и колко по отделно-гледах калкулатора, но....нещо се бъркам явно. И ако това е дохода ми до излизане по майчнство-колко ще ми е майчинството.
2.За една година назад ли се смята за майчинството
3. Ако например 3-4 месеца ме осигуряват на 1000лв. , забременявам и после изляза в болничен до раждането, колко ще ми бъде болничния и след това майчинството на база на какво ще се изчислява
4. Докато съм по майчинство и след това в неплатен отпуск работодателя какви разходи има за мен?
 Пак се извинявам,защото знам, че тези въпроси са ги задавали и други, но не мога да изчета всичко.Искам да си изясня малко нещата, защото много хора сега взимат доста добро майчинство, казват, че след въвеждането на плоския данък нещата са се променили в наша полза, но аз не мога да ги разбера.Аз преди да изляза по майчинство, смятах много и се оказа, че ако си внасям за по -висока заплата, после ще взимам толкова, колкото съм внесла,т.е нямаше никакъв смисъл, но сега не било така.За това моля някой да ми обясни.
Благодаря.   

# 546
  • Пловдив
1. Ако ме осигурява на 1000 лв., колко общо са осигуровките и колко по отделно-гледах калкулатора, но....нещо се бъркам явно. И ако това е дохода ми до излизане по майчнство-колко ще ми е майчинството.-за 1000 лв се плащат 377,90 лв намесец /работодател+работник/.Ако имаш 12 м на 1000 лв преди издаването на 45 дневния,обезщетението ще ти е 790 лв.
2.За една година назад ли се смята за майчинството-да,12 календарни месеца назад от 45 дневния

3 например 3-4 месеца ме осигуряват на 1000лв. , забременявам и после изляза в болничен до раждането, колко ще ми бъде болничния и след това майчинството на база на какво ще се изчислява -12 календарни месеца назад от 45 дневния.като базата за обикновения болничен ти е 6 м назад.за месеците в майчинство ти се взима 240 лв
4. Докато съм по майчинство и след това в неплатен отпуск работодателя какви разходи има за мен?-20,16 лв на месец за 2010 г   

# 547
  • Майничка
Мили момичета, имам следния въпрос:
студентка съм, редовно, 1 курс, детето ми е на 3 години. Успехът ми за първия семестър е 5.50, така че ще подам молба за стипендия. Искат ми бележка за доходите 6 месеца назад на мен и съпругът ми. Моята не е проблем, но при него има следната ситуация - той е безработен и не е регистриан в БТ. Тоест, бележка няма от къде да представим. Има ли някакъв друг вариант, документ, някакъв вид служебна бележка, която да покаже, че не е имал никакви доходи през последните месеци?
Благодаря предваретилно  Hug

Декларация.

# 548
Elfita, много, много ти благодаря за отговорите.

# 549
здравейте,моят въпрос е следния.в момента съм по майчинство малката е на 10 месеца работодателят ми досега отказваше да ми внася здравното и аз всеки месец давах на счетоводителката му по 16лв но от тази година незнам по колко ще ми е вноската а роботодателят ми неотговаря на телефоните си  ако може някой да ми помогне предварително ви благодаря

# 550
  • В полите на Пирин планина
здравейте,моят въпрос е следния.в момента съм по майчинство малката е на 10 месеца работодателят ми досега отказваше да ми внася здравното и аз всеки месец давах на счетоводителката му по 16лв но от тази година незнам по колко ще ми е вноската а роботодателят ми неотговаря на телефоните си  ако може някой да ми помогне предварително ви благодаря

420.00 лева*4.80 % = 20.16 лева на месец.

# 551
благодаря много за отговора ,а какви документи ще са ми нужни за да си продължа майчинството и за втората година

# 552
1. Ако ме осигурява на 1000 лв., колко общо са осигуровките и колко по отделно-гледах калкулатора, но....нещо се бъркам явно. И ако това е дохода ми до излизане по майчнство-колко ще ми е майчинството.-за 1000 лв се плащат 377,90 лв намесец /работодател+работник/.Ако имаш 12 м на 1000 лв преди издаването на 45 дневния,обезщетението ще ти е 790 лв.
2.За една година назад ли се смята за майчинството-да,12 календарни месеца назад от 45 дневния

3 например 3-4 месеца ме осигуряват на 1000лв. , забременявам и после изляза в болничен до раждането, колко ще ми бъде болничния и след това майчинството на база на какво ще се изчислява -12 календарни месеца назад от 45 дневния.като базата за обикновения болничен ти е 6 м назад.за месеците в майчинство ти се взима 240 лв
4. Докато съм по майчинство и след това в неплатен отпуск работодателя какви разходи има за мен?-20,16 лв на месец за 2010 г   

Може ли 1 въпрос, че нещо се обърках - ако след като забременях, поради здравословни проблеми (проблеми покрай бременността) бях в болнични до раждането на детето.  До 45 дневния болничен ми се изплащаше 80% от заплатата, на която ме осигуряват. Някъде във форума, обаче четох, че за майчинството до 410 дни се изчислява 90% от базата, върху която са били изчислявани болничните.

Сега в този пост, обаче виждам нещо друго - или може би не съм разбрала - в описаната ситуация се взимат 240 лв или бъркам?

# 553
  • В полите на Пирин планина
благодаря много за отговора ,а какви документи ще са ми нужни за да си продължа майчинството и за втората година

Приложение 3 - http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc + копие от акта за раждане на детето.

# 554
Здравейте момичета. Имам следният въпрос. Бременна жена на колко календарни дни има право на болничен ?Изчетох темата от самото начало и останах с впечатление, че на бременните не им се прехвърляд 180 от една към друга календарна година, както твърди моят лекар. А именно - Разбрах, че съм бременна на 14.11 и от този момент съм в болничен. Лекаря, при който ходя ми обясни че на бременните им се прехвърлят изразходватите болнични от предната календарна година.

Общи условия

Активация на акаунт