Майчинството счетоводно - 26

• 38 211
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Добър ден, майчета. Имам един върос. Отново.  Confused Ще съм много благодарна ако ми отговорите.  Hug

Терминът ми беше на 21.01.2009 г. Аз родих на 26.01.2009 г. Тази г. детето ми стана на 1 годинка. Но болничния ми беше не до 26.01. тази г., а до 21.01. тази г. От 21 януари дефакто съм в отпуск за отглеждане на дете. Мисълта ми е за дните от 21 януари до края на месец януари полагат ли ми се някакви пари от работата ми?  newsm78 Питам, защото нашата счетоводителка въобще не е в час с тези неща и като нищо може да ме прецака без да иска.  newsm78
Много ви благодаря.  Hug

# 646
  • В полите на Пирин планина
Добър ден, майчета. Имам един върос. Отново.  Confused Ще съм много благодарна ако ми отговорите.  Hug

Терминът ми беше на 21.01.2009 г. Аз родих на 26.01.2009 г. Тази г. детето ми стана на 1 годинка. Но болничния ми беше не до 26.01. тази г., а до 21.01. тази г. От 21 януари дефакто съм в отпуск за отглеждане на дете. Мисълта ми е за дните от 21 януари до края на месец януари полагат ли ми се някакви пари от работата ми?  newsm78 Питам, защото нашата счетоводителка въобще не е в час с тези неща и като нищо може да ме прецака без да иска.  newsm78
Много ви благодаря.  Hug

За периода 21.01.-31.01.2010 ще получиш обезщетение от НОИ, пропорционално на работните дни. От работата няма какво да ти плащат.

# 647
От близо една седмица не мога да отворя линка на Нои -"Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО".Само при мен ли е проблема или.........?Дали знаете нещо?

# 648
  • Пловдив
Нелинда ,аз го отварям
Пробвай от друг компютър или с друг браузър.Мозила и Опера понякога дават грешки

# 649
Да аз съм с Опера.Ще пробвам,права си.Благодаря. Laughing

# 650
  • София-Младост

Много ви благодаря.  Hug
Надявам се да си си поискала болничен за преносване от лекаря, следил бремеността за периода 21-26.01.
Lady Brinne ти е отговорила вече, че с еплаща от НОИ...но на база болничен лист.

# 651
Всеки ден се намира някой ,който да ми ''изплюе'' нещо ново(вече майчинството неможело да се прехвърля)аз ли съм пропуснала нещо или е пак някоя непросветена майка.... надявам се това да не е вярно  Thinking Thinking Crossing Arms Whistling

# 652
  • София-Младост
Всеки ден се намира някой ,който да ми ''изплюе'' нещо ново(вече майчинството неможело да се прехвърля)аз ли съм пропуснала нещо или е пак някоя непросветена майка.... надявам се това да не е вярно  Thinking Thinking Crossing Arms Whistling
Не виждам подобна промяна в КТ.

# 653
  • Пловдив
Всеки ден се намира някой ,който да ми ''изплюе'' нещо ново(вече майчинството неможело да се прехвърля)аз ли съм пропуснала нещо или е пак някоя непросветена майка.... надявам се това да не е вярно  Thinking Thinking Crossing Arms Whistling

след 6 я месец на бебто може да се прехвърля само на бащата
след 410 я ден-на родина по права линия-баба/дядо

# 654
Отново съм с питане.На 07.12.2009 станаха 6 месеца във фирмата в която работя.За тези 6 месеца съм осигурявана на реалната заплата.Преди това в старата ме осигуряваха на минималната.На 10.12.2009 започна 45 дневен болничен преди раждане.Въпросът ми е кои месеци ще вземат впредвид при изчисляване на болничния и през цялото време ли ще получавам същите пари (до навършване на 1 година)Благодаря предварително   bouquet

# 655
Здравейте,

Горещо моля за спешен отговор :

На 9 януари трябваше да се явя на работа, защото тогава свършваше майчинството ми.
От 8 януари обаче имам 45 дневен болничен за бременност и раждане, тъй като съм бременна с второ дете и съвсем скоро ми предстои раждане.
Писах до НОИ запитване кога ще получа постъпления по сметката и от там ми отговориха, че веднага трябва да:

1. Подавате декларация за промяна на обстоятелствата за прекратяване на отпуск за отгл. на малко дете до 2 г.в.(първото) считано от 08.01.2010 г.
2. Счетоводството да подаде информация в Регистъра на осигурените лица за 4 дни "в майчинство" и 16 дни "болнични бр. и раждане".
3. Подавате към болничния лист Заявление към СУ"СО" , че желаете обезщетението да се изплати съгласно чл.49, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване. Счетоводството ще го представи с другите документи.

Питанетата ми са:
 - откъде да дръпна 1. декларация за промяна на обстоятелствата за прекратяване на отпуск за отгл. на малко дете и 3. Заявление към СУ"СО" , че желаете обезщетението да се изплати съгласно чл.49, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване.
 - късно ли е вече? Днес се разви действието с отговоро от НОИ.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 15:35 от bitter chocolate

# 656
  • Търговище
Здравейте момичета доста почетох и искам съвет, дали смятам правилно Laughing
термина ми е на 24.07.2010г, по мои сметки 45дни преди раждане е 9 юни и следователно за база ще ми се взема юни 2009г. до май 2010г.
ако си взема болничен от 01.05.2010г. до 30.05.2010 болничният ще се смята на база ноември 2009г. до април 2010г.
въпроса ми е ако си пусна болничен , кога ще ми го изплатят, и ако не са ми преведени осигуровките за месец април още как ще ми се смята болничният?

и 2. въпрос Laughing таткото има стаж по трудов договор повече от 12м., но от 2007г. се самоосигурява на ниския %, от ноември месец е на трудов договор на 4ч. на 220лв.заплата освен самоосигуряването. Има ли право на отпуск в такъв случай? и ако да колко Laughing?

Благодаря ви предварително и усмихнат ден на всички   bouquet

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 15:08 от Усмивка

# 657
  • София-Младост
Отново съм с питане.На 07.12.2009 станаха 6 месеца във фирмата в която работя.За тези 6 месеца съм осигурявана на реалната заплата.Преди това в старата ме осигуряваха на минималната.На 10.12.2009 започна 45 дневен болничен преди раждане.Въпросът ми е кои месеци ще вземат впредвид при изчисляване на болничния и през цялото време ли ще получавам същите пари (до навършване на 1 година)Благодаря предварително   bouquet
12.2008-11.2009
Дневната ставка няма да се променя за целия период. Но тъй като всеки месец има ралчен брой работни дни може да варира. И друго болничните се изплащат месец за месец, а не накуп. Сега м.01 ще получиш пари за периодът 10-31.12, после м.02 за януари и т.н.

# 658
  • Sofia
И тук да попитам, тъй като никъде не успях да намеря отговор ....

Мога ли да не спазя предизвестие за напускане по чл. 326 от КТ и да напусна преди изтичането му по чл. 327 , в случай че работодателя е нарушил клауза по договора?

Извинявам се, че въпроса ми не е точно за тук, но зная че има изключително компетентни мами, които биха помогнали.

Предварително благодаря!  bouquet

# 659
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Горещо моля за спешен отговор :

На 9 януари трябваше да се явя на работа, защото тогава свършваше майчинството ми.
От 8 януари обаче имам 45 дневен болничен за бременност и раждане, тъй като съм бременна с второ дете и съвсем скоро ми предстои раждане.
Писах до НОИ запитване кога ще получа постъпления по сметката и от там ми отговориха, че веднага трябва да:

1. Подавате декларация за промяна на обстоятелствата за прекратяване на отпуск за отгл. на малко дете до 2 г.в.(първото) считано от 08.01.2010 г.
2. Счетоводството да подаде информация в Регистъра на осигурените лица за 4 дни "в майчинство" и 16 дни "болнични бр. и раждане".
3. Подавате към болничния лист Заявление към СУ"СО" , че желаете обезщетението да се изплати съгласно чл.49, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване. Счетоводството ще го представи с другите документи.

Питанетата ми са:
 - откъде да дръпна 1. декларация за промяна на обстоятелствата за прекратяване на отпуск за отгл. на малко дете и 3. Заявление към СУ"СО" , че желаете обезщетението да се изплати съгласно чл.49, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване.
 - късно ли е вече? Днес се разви действието с отговоро от НОИ.

Пропуснала си срока за Приложение 12 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc , но това не пречи сега да го подаде работодателя ти - никой ли не ти е казал, че си длъжна да го направиш?

Заявлението е свободен текст.

Общи условия

Активация на акаунт