За или против Хипократовата клетва в България"?"!!!!

• 5 349
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Е добре де, теб не те ли е срам да слагаш така всички под общ знаменател? Ами то плява има във всяка една професия и гилдия. Защо не плюете по адвокатите или инженерите или архитектите построили част от малоумията в новото строителство а? Направо се умопомрачих от твоите изказвания честно. Може би пък човек си заслужава специалистите, на които попада.
 Срамът е присъщ на децата...Искам да ти кажа,4е нито ям салам ,нито харесвам социализъма и комунизъма...Като пишеш такива тенденциозни и агресивни постове,аз пък не се у4удвам..Явно си засуслужаваш специалистите,които посещаваш,ако и те са такива като теб... Нека извли4аме ползи от темата,а не да свеждаме вси4ко до заяждане...Когато става въпрос за моето достойнство,уважение към ли4ността ми и съхраняване на 4овешките права/4лен 25,то4ка номер едно..  http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=humanrights   /,с които съм се родила-да в такива моменти съм оперирана от срам..Ако оби4аш не ми задавай пове4е подобни въпроси,защото не е тук мястото да обсъждаме моите емоции,а и до скоро посещавах програма за жертви на комунизъма,в специализиран център...Моята мотивация за темата е ,4е с това необръщане на внимание на пациентите и нехайство се стига 4есто до фатален край и трайни увреждания на тялото..А в 4овешките права влиза все пак и правото на Медицинско обслужване...не и на търговски взаимоотношения с лекарите..Ако толкова искат да търгуват,нека идат на пазара да продават картофи... Може би в тази тема е мястото да ви кажа за още един слу4ай,с бебе на мои роднини,което по4ина след няколко месеца живот/нека Той го прости/,поради неправилно боравене и употреба на форцепс в родилната зала... Едава ли е заслужавало такива "специалисти"...    А ето и един линк за доктора-винар и писател Любомир Канов http://www.novinar.net/news/pisateliat-d-r-liubomir-kanov-golemi … lga_MjY0MDs5.html В някой среди той е доста известен и има много по4итатели...Писал е интересни романи и има много линкове със статии и интервюта с него и за него...  Пследните два линка,които помествам са за това,кой какво,колко и според какво "заслужава"..      http://www.hrweb.org/legal/cat.html   http://www.cpt.coe.int/EN/documents/ecpt.htm  и кой/кои за какво са подсъдни,в слу4ай 4е навредят по определен на4ин на някой..Все пак България ве4е е страна от евопейския съюз и се надявам скоро лошото, безнаказано отношение на лекар към пациенти,да остане като лош и назидателен спомен  съзнанието на хората...    

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 16:37 от рос-мари

# 16
"Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на опитните в тази област." Не знам дали ще се намери 4овек който да намери за нормално това 4е лекарите не изпълняват 4есто моралния си медицински дълг към пациента,а и някой да го намира за нещо като Божия промисъл за наказание за нещо си..Това определено е някаква агресия...4естно казано аз не бих се заклелала в аполон,защото имам друго вероизповедание..В моя род има много хора,които са медицински лица и на никой не са навредили..Някой от тях работят в БГ,други в 4ужбина,но това не озна4ава 4е съм склонна да одобря действия на лекари,които при4инияват смърт по небрежност/а и по други при4ини/..Искам да ви разкажа с няколко изре4ения накратко за още един слу4ай с роднина на мъжа ми..Беше нападнат на улицата от някакъв и след това по4ина нелепо в болницата от загуба на кръв,докато е 4акал да"СЪБЕРАТ ЕКИП ",за да спрат кръвоте4ението и да го оперират..Това определено не е високоспециализирана помощ..Представете си да забременее някой след девет години 4акане и накрая с детето му да се слу4и нещо подобно..  Много са слу4аите,когато доктори "специалисти"/ама не знам в какво/,са ме гледали умно и са ми приказвали глупости.. Имам голям интерес към медицината и когато ми заговори някой глупости в кабинет,гледам и не вярвам на ушите си.. Ако на някой му е интересно да разбере какво казва Мойсей по отношение на тежкото противоправно увреждане и за слу4айните ,и преднамерени убийства може да погледне в Библията на тези места:Изход 21:18,19 ,4исла 35:16,17,20,21... Има и нещо като метофора за камъните в тази 4аст от Библията... До сега не съм 4ула ,оба4е доктор в БГ да е наказан от някакъв си закон,за нещо си...За смъртта на пациент по не4ия докторска вина например...

А колкото до това с цената на какво се изхранват лекарите в БГ горепосо4ените слу4аи са,

доста показателни и никоя нужда в живота им не ги извинява за подобни деяния..Много отдавна моите пра-пра дядовци са били ветеринарни лекари и със сигурност са се отнасяли по-добре с животните,отколкото някой други с хората..Освен Хипократ има и други медицински лица известни от древни времена..Например Маймонид..В слу4ая Хипократ е символ на хуманност..На докторите им се плаща да работят .Като у4ат медицина трябва да са нясно,какви морални отговорности поемат към Homo Sapiens например.Ако не могат да поемат "материала"/все пак всеки има разли4ни умствени способности/,по-добре да си намерят друг "занаят",вместо да си купуват дипломи и да търгуват с 4овешкия живот.По пристойно е..Никога до сега не съм използвала роднините си ,като "връзка"за по-добро и ка4ествено ослужване..    http://en.wikipedia.org/wiki/Hippocratic_Oath#Modern_relevance   Без да се налага някой други автори да ни обясняват какво и защо е клетвата,всеки може да погледне в този линк по темата..

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 11:46 от рос-мари

# 17
Ще се повторя като пиша че Хипократовата клетва няма никаква юридическа стойност, а всичко се свежда до съвеста и морала на лекаря.По скоро трябва да се създаде закон чрез който да се подвеждат под отговорност лекарите допуснали грешка.

# 18
              Дядо ми казваше " Осъдени министри, полицаи и доктори няма!"

Звучи ужасно и достоверно 

# 19
Ще се повторя като пиша че Хипократовата клетва няма никаква юридическа стойност, а всичко се свежда до съвеста и морала на лекаря.По скоро трябва да се създаде закон чрез който да се подвеждат под отговорност лекарите допуснали грешка.
 За съжаление такъв закон не се създава,защото е най-лесно... каква е тая държава,в която живеем.Плаща се на разни да пазят и укрепват живота на пациенти,а при неизпълнение и злоупотреби няма наказание.. Не търся възмездие за онези щети,които са ми при4инили,защото рано или късно вси4ко се връща.. И нека не пожелаваме никому,онова което не искаме на нас да ни правят или да ни се слу4ва...               

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 16:36 от рос-мари

# 20
Интересно ми е защо никой няма конкретно мнение по въпроса!!Не знам дали полагат клетвата.Някой ми каза ,4е от няколко години не се полага,друг 4е имало искане на някакви випускници да не я полагат..Интересно ми е каква е работата.. Нека ако някой има то4на информация по въпроса да я сподели тук..Така или ина4е ,когато 4овек посещава доктор трябва да има някакви гаранции,4е полу4ава специализирана помощ от квалифицирани за дейността и,ако има някакви грешки в процеса на ле4ение ,или оказване на въпросната услуга/преглед,манипулация и т.н./да има гаранции за възстановяване на справедливостта за  щети от всякакъв род и вид,нанесени върху пациента  ..Правата на пациента /както и задълженията му/ в БГ са направо смешни... Антоан дьо Сент Екзюпери е казал:"Съвършенството е достигнато,не когато няма какво пове4е да се добави,а когато няма какво да се премахне"...Мисля 4е липсват много закони в България,които да са наистина в полза на хората..докато е пълно с тайни врати4ки в законите,които помагат на разни да си измиват ръцете..Всъщност то4но този "карт бланш"в законите в БГ е много изгоден за разни,които не могат да си вършат ка4ествено работата...Може би още няма закон,за тези неща защото на разни възрастни и многоуважавани професори и всякакви подобни,някога са им подарявали дипломите ,възвавайки ги за лекари,без изобщо да си имат идя какво емедицината..За жалост много от онези,които са били възвани все още функционират в разни болници и ги водят за "светила"..Е да,в тоя ред на мисли по смисъл е безсмислено да се полага Хипократовата клетва в БГ,защото ако бащите на медицината не разбират нищо ,какво остава за у4ениците им..Ако някъде в България има Анархия,това със сигурност е в медицинските среди..както е казал шопа"Плащат ми,колкото да не умрем,ама и аз им работим колко да не заспим"..Това явнo е девиза на докторите в БГ..И на мен ми плащат малко,ама като отида на работа си върша задълженията...4есто когато отида на лекар,прегледа се превръща в игра на нерви..Така например,веднъж водихме мъжа ми на преглед за ухото/има спукано тъпан4е/-болеше го..Платихме 30лв.,за да 4уем от лекарката "Ами сега?!! Какво да правим"..Ако знаех какво нямаше да ида да и отговоря..Тази жена има кабинет до 28-ма поликлиника в София.на вси4кото отгоре се наложи да 4акаме около половин 4ас,връ4ване на кафета и рушвети от една санитарка и уговаряне на преглед за роднина на въпросната..След което "лекарката""ни каза да отидем на седващия ден за промивка с вода,което е абсолятно противопоказно в слу4ая/Може би определена генерация "медици"имат водата за нещо като Панацея,която може да се използва всякак и за вси4ко,също и в психолого4ески аспект/.Даже при къпане се слагат специални тампони намазани с вазелин за да не прониква вода в ухото..За цялата тая пародия на преглед и помощ си платихме даже...

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 12:12 от рос-мари

Общи условия

Активация на акаунт