деца в чужбина

• 50 733
  • 331
  •   1
Отговори
# 150

Много ми се иска да се включат в темата деца или родители на деца , завърнали се в БГ със заветната диплома от престижен университет!....
Тези които завършват престижни университети по определение са умни хора а вие искате от същите тези хора неразумни неща.  Mr. Green
Напълно съм съгласна Mr. Green Има все пак някои неща, които те завръщат, въпреки мизерията  Mr. Green

# 151
  • София
Здравейте. Моля, помагайте Praynig. Интересува ме някой дали си е отварял банкова сметка от България в друга държава. Мисълта ми е - тук от България мога ли да си направя сметка в Холандия? Изобщо има ли такава възможност?
Здравейте, малко късно ви открих. И моят син ще учи в Холандия, но в Утрехт. Относно сметката в холандска банка - няма възможност да се открие такава от България. Като отиде на място и си направи адресна регистрация ще има такава възможност /между другото за нея е необходим преведен и легализиран акт за раждане/. Например в Rabobank /според хора от различни форуми откриването на сметка в тази банка става бързо/. Извинявам се, ако преповтарям информация.

# 152
tilli, dafinov list,

преди две години щерка ми започна следването си в утрехт. Още с регистрацията в UCU й издадоха документ, нещо като уверение, в няколко екземпляра - че е редовен студент и ще пребивава в кампуса на университета. С него на другия ден отидохме именно в Рабобанк, където подаде заявление за откриване на сметка (може и по мейла да се направи, но ако се прави предварително, няма как да имате документа от унито...). Картата й беше готова след 2 седмици. Междувременно нейна грижа бе да мине през общината да се регистрира адресно и да си получи ID, удостоверяващо, че учи там и че пребивава в Холандия.
Другото, което е добре да направи след като вече има открита банкова сметка и споменатото уверение, е да си вземе телефонна карта - не предплатена, а на годишен договор - става и с предплатена, за нея не е необходим никакъв документ, освен някакъв (може и български) документ за самоличност, но излиза в пъти по-скъпо. Зависи от плана, но разходът е около 25-40 евро месечно с включени маса минути и безплатен нет, обикновено имаш и апарат в тези пари, според действащия в момента план, има различни. Ако си вземе Блекбъри е малко по-скъпо, но пък ползваш неограничено услугата - таксата е около 5 евро месечно допълнително, но само ако хората с които комуникираш имат блекбъри, иначе няма смисъл.
Въобще Мтел, Глобул и Вивател пасти да ядат...

Но за първо време задължително извадете на детето от България някаква дебитна карта - дали Виза Електрон, дали маестро, но нещо, с което да може да плаща, където може и да тегли пари от банкомата. Удобството е, че зареждате картата в БГ с левове а тегли там евро. Неудобството е - такси на всяко теглене - около 8-10 лева всеки път. За плащане обикновено няма такси, пак зависи от банката издател...
Това за сметките, което някой спомена по-горе - ако имаш в банка тук да я ползваш там - важи за Сосиете Генерал, друга няма(освен споменатата Сити), която да има клон у нас. Но, забележете, ако е такъв случаят, таксите, с които ще те чарджват ще са тези, приложими при воденето на сметка в БГ, нищо, че теглиш от нея в чужбина, тоест е дърво...Освен това холандската банка с клон тук -Инг  не работи с граждани. А и холандската Рабо е много широко отворена за студентите, не знам за други, но Утрехския университет имат договор и студентите имащи сметка при тях нямат и цент такса, включително им предоставят електронно банкиране с устройство - малко - различен е при тях принципа, не е като това, което ние си знаем.
Работя в банка и имам идея какво говоря.
Така че, карта - на всяка цена, ще потрябва докато се получи холандската. После вече холандската си я подхранвате с преводи оттук - около 15-25 евро ви е таксата за да изпратите пари по сметката - таксата я взима българската банка, естествено....
Те и банките ни като мобилните оператори...
А, за преведено и легализирано копие на акт за раждане - никой не е искал, нито в банка, нито в унито, никъде, може да е нещо ново... Откъде разбрахте за такова изискване?
Успех!

Последна редакция: чт, 21 юли 2011, 18:07 от StefanB

# 153
StefanB, благодаря за изчерпателната информация  bouquet.

# 154
  • София
А как стоят нещата със сметките и картите в Германия? Бих се радвала да споделите от първа ръка препоръки за банки и процедури  Peace.

# 155
  • София
А, за преведено и легализирано копие на акт за раждане - никой не е искал, нито в банка, нито в унито, никъде, може да е нещо ново... Откъде разбрахте за такова изискване?

Здравейте!
StefanB, благодаря за информацията. Всеки опит ми е от полза.
Относно акта за раждане – ние ползваме услугите на агенция и това е едно от нещата, които трябва да подготвим преди заминаването. Grinning

# 156
  • София
А как стоят нещата със сметките и картите в Германия? Бих се радвала да споделите от първа ръка препоръки за банки и процедури  Peace.

Направете на първо време карта(по-добре кредитна, че дебитни там не са виждали Wink) в българска банка, с която да може да си плаща в магазина (без комисионна - ПИБ е нашата) и да тегли от банкомат (там взимаха по няколко евро). На място университетът, в който ще бъде ще си каже изискванията. Обикновено имат сключен договор с някоя банка и студентите са с преференциални условия. Освен това не си мислете, че може да се плати каквато и да е такса/наем в общежитие без немска сметка, за предпочитане в посочената от тях банка. Откриването на сметка в немската банка става още в първите 1-2 дни, при записването. По едно време имахме идея да намерим някоя международна банка с клонове и у нас, и там, но 99% от тях са малко разпространени и имат само по 2-3 банкомата/клона в целия град и категорично отказа да се занимаваме.

Последна редакция: пт, 22 юли 2011, 09:50 от Тaня67

# 157
  • София
Благодаря, Тaня67   bouquet. Общо взето, така и аз си представях нещата.

# 158
  • София
Ива*, направете си обикновена дебитна карта Маестро или Vpay в УниКредит Булбанк - може и двете към една сметка, в случай че загуби или повреди едната пластика.
В Германия на банкомати на Hypovereins Bank тегленето е безплатно, плащането на ПОС - навсякъде също е без такса.
Оттук ще внасяш по сметката /без такса/, а там детето ще може да оперира с парите след няколко часа.
Изпробвано е от предния випуск. Wink

# 159
  • София
А как стоят нещата със сметките и картите в Германия? Бих се радвала да споделите от първа ръка препоръки за банки и процедури  Peace.
Ива*, направете си обикновена дебитна карта Маестро или Vpay в УниКредит Булбанк - може и двете към една сметка, в случай че загуби или повреди едната пластика.
В Германия на банкомати на Hypovereins Bank тегленето е безплатно, плащането на ПОС - навсякъде също е без такса.
Оттук ще внасяш по сметката /без такса/, а там детето ще може да оперира с парите след няколко часа.
Изпробвано е от предния випуск. Wink

bouquet
Значи няма нужда да е кредитна, така ли? За Hypovereins Bank четох и по други форуми, били от една група с Уникредит. Иначе, за нас точно Уникредит е добре. (Надявам се, че не слагам каруцата пред коня Embarassed  Praynig).

# 160
  • София
Абсолютно!
Аз също съм си ползвала И дебитните карти в чужбина, нямам никакъв проблем.
Виждали са дебитни карти горките западноевропейци. Wink
П.П. Още преди година направих необходимото за дъщеря ми - все пак освен следването, децата и пътуват. А групата на уникредит има банки в 22 страни - необходимо е само да се информираш коя е местната банка.

# 161
  • София
За кредитната ви го казвам от опит. Няма проблем да се направи такава, която всъщност е без право да пада под 0 лв. Иначе като подадеш дебитна карта в супермаркета и започват да се чудят какво е това(може и да е заради Маестрото). На места я приемат все пак, но се е случвало и да не стане. Говоря изобщо за чужбина, а не само за Германия. Освен това голяма част от банкоматите са в затворени помещения и врата се отваря с чипа на картата. С дебитната не може да се отвори. Бяхме висяли така пред една врата, докато германец не си я отвори с неговата карта, че и ние да се шмугнем вътре  Grinning.

А за Hypovereins Bank - първо проучете колко клона имат в града, който ви интересува.

# 162
  • София
Таня, няма да споря!
И аз говоря от опит - както личен, така и професионален!
Това, което описваш си е за сигнал до банката, ако имате проблеми с ползването на места, където е обозначено, че могат да се ползват картите на съответния картов оператор.
За чуденето в магазина - ами не ги срещат всеки ден, ще ги поразгледат повече - няма драма! 

# 163
Относно акта за раждане за Холандия - лично аз не съм срещала в изискванията за документи да фигурира акт за раждане. Това може да е изискване на конкретния университет, но по-скоро в Интеграл го искат. За всеки случай ще питам. Ето и линк към изискванията на Маастрихт за документите
http://www.maastrichtuniversity.nl/web/ServiceCentres/SSC/Inform … iredDocuments.htm

# 164
  • Варна
Гледам,че темата живнала и затова да помоля, някой, който е наясно да обясни малко повече за системата за висше образование в Холандия. Четох  преди време, че била различна от Българската, имало университети с по- практическа и по- научна насоченост, но не съм се запознавала с подробности. Ако се намери някой на който му се обяснява моля да пише.
Синът ми се е насочил към Англия и наесен ще кандидатства , но ми се ще да сме запознати и с други възможности заради многократно повишените такси от догодина.

Общи условия

Активация на акаунт