деца в чужбина

• 50 776
  • 331
  •   1
Отговори
# 120
  • софия
За Германия не се ли кандидатства направо с дипломата? За кой университет искат академична справка?

# 121
За Магдебург - срока за дипломи е до 30 април newsm78

# 122
  • София
Това не е ли срока за кандидатстване за летния семестър?
Обичайно се кандидатства за зимния.

# 123
  • Вече на светло в София
Здравейте и от мен
Дълго търсих тема на майки, чиито деца учат в университети в чужбина и не намерих такава. Има нужда от такава тема. Дъщеря ми е 1 курс в Бат в UK Наистина от заглавието не става ясно точно за кои деца в чужбина идва реч.

# 124
Имам въпрос за кандидатстване в Германия - академичната справка, която включва първия срок на 12 клас и трябва да бъде изпратена по- рано, трябва ли да бъде легализирана и подпечатана от нотариус,МОН, МнВр, Германското посолство/ т.е. да мине по всичките стъпки на дипломата/ или е възможно само превод и нотариус например?

Мога да кажа за Холандия - иска се академична справка, която включва успеха от гимназията. Справката трябва да е преведена от заклет преводач. Искат се няколко справки на български от училището и се добавят към преведените копия. След получаване да дипломата се изпраща вече преведена и легализирана от МОН.

# 125
  • София
Може вече да не е актуална информацията, защото дъщеря ми е трета година в Германия. Кандидатстваха с диплома, в която фигурират и матурите. Дори те бяха първия випуск с матури през юни и беше доста трудно да се вместим в сроковете за подаване на документи. За един от най-желаните университети за икономически специалности срокът беше 15 юни и специално за българските студенти го удължиха с 1 месец, за да имат дипломи. Много невероятно ми се вижда да се кандидатства с академична справка  Rolling Eyes. Само за един случай знам, при кандидатстване за архитектура - поискаха такава справка (и то по учебни срокове, а не уч.години), но заедно с дипломата, за по-добро отсяване на кандидатите.

# 126
Академичната справка е за предварителния, условен прием. Едва след окончателното изпращане да дипломата си приет.

# 127
  • София
Академичната справка е за предварителния, условен прием. Едва след окончателното изпращане да дипломата си приет.

Преди 3 години го нямаше, поне за икономиката. За всички университети ли е така? Догодина пак сме на ринга и ме вълнува много  Laughing.

# 128

Преди 3 години го нямаше, поне за икономиката. За всички университети ли е така? Догодина пак сме на ринга и ме вълнува много  Laughing.
И миналата година не сме правили това упражнение. Става въпрос за техн. уни в Карлсруе. По това време сина ми само пишеше писма с цел представянето им в посолството за безплатна заверка

# 129

Това е за Холандия. Поне в университетите, които проучвахме е така. Да разбирам ли, че имаш дете, което учи там? Можеш ли да споделиш подробности къде е, как се чувства и т.н?

# 130
  • София
dafinov list, въпросът на Сиси за академичната справка беше за обучение в Германия и затова се включих. Моята дъщеря е там. Учи здраво, справя се блестящо и все повече й харесва. Съответно и все по-рядко се връща  Laughing. За обучението много активно съм писала на 4,5 и 6 стр. на тази тема, но се отнася за Германия. Единственото по-актуално като информация е, че вече не плащаме такса за обучението - отмениха я за цялата провинция. Остана само такса около 200 евро на семестър, която включва транспортна карта и още няколко студентски "привилегии"  Grinning.

# 131
Чудя се наистина защо няма тема, в която да пишат майките на студенти, учещи навън. Ще е много полезна като информация за неща извън кандидатстването, за което вече на много места може да се прочете. Там обаче нищо не може да се намери за това как се адаптират студентите на чуждо място, как се справят с битовизмите, с новите за тях реалности.
Таня67, за коя провинция се отнася това, че не плащате вече такса? А имам и следния въпрос: какво става с таксите за магистратура при вас примерно? Бих попитала и как стои въпроса с общежитията за магистратура?...Изобщо много въпроси, но няма тема... Sad

# 132
  • София
Учи в Кьолн, провинция NRW. В Берлин не плащаха такса и преди 3 години. Сигурно и на други места вече не плащат. При нас общежитията са за 3 години, независимо какво и колко дълго учиш. Всъщност общежитията са на града, а не на конкретното учебно заведение и класирането е за всички учещи в града. Догодина ще трябва да си търси квартира.

Таксите за магистратура са различни. Има нещо като държавна поръчка, в която се допускат кандитати с висок успех и има класиране. Таксата е като в университета, което предполагам, че ще е безплатно вече(доскоро беше 500 евро на семестър). Освен това има и платени магистратури, които са по няколко хиляди евро на семестър, но много не съм запозната. Моята дъщеря се бори за безплатната магистратура и вярвям, че ще успее.

# 133
Учи в Кьолн, провинция NRW. В Берлин не плащаха такса и преди 3 години. Сигурно и на други места вече не плащат. При нас общежитията са за 3 години, независимо какво и колко дълго учиш. Всъщност общежитията са на града, а не на конкретното учебно заведение и класирането е за всички учещи в града. Догодина ще трябва да си търси квартира.

Таксите за магистратура са различни. Има нещо като държавна поръчка, в която се допускат кандитати с висок успех и има класиране. Таксата е като в университета, което предполагам, че ще е безплатно вече(доскоро беше 500 евро на семестър). Освен това има и платени магистратури, които са по няколко хиляди евро на семестър, но много не съм запозната. Моята дъщеря се бори за безплатната магистратура и вярвям, че ще успее.

Пожелавам й успех и ще чакам за информация относно безплатните магистратури,най-вече дали са само за учещи в Германия или ще има възможност и за студенти отвън? Rolling Eyes Ние се надяваме на този вариант, защото платената магистратура може да се окаже невъзможна от финансова гледна точка Sad

# 134
dafinov list, въпросът на Сиси за академичната справка беше за обучение в Германия и затова се включих. Моята дъщеря е там. Учи здраво, справя се блестящо и все повече й харесва. Съответно и все по-рядко се връща  Laughing. За обучението много активно съм писала на 4,5 и 6 стр. на тази тема, но се отнася за Германия. Единственото по-актуално като информация е, че вече не плащаме такса за обучението - отмениха я за цялата провинция. Остана само такса около 200 евро на семестър, която включва транспортна карта и още няколко студентски "привилегии"  Grinning.

Знам, че е за Германия, но реших да обясня как стоят нещата в Холандия, за да помогна на тези, които се интересуват от тази държава Simple Smile. Успех на дъщеря ти Peace Подкрепям unadaptable .

Общи условия

Активация на акаунт